Numizmatikai Szemle

LX. évfolyam, 2013. augusztus 10-i jubileumi különkiadás

Kijött a régóta várt 60 £-os bankjegy!

Az utóbbi évek 20%-os halmozott inflációját kompenzálandó, a Brit Királyi Nemzeti Bank a régi 50 £-os bankjegyek helyett 2013.08.10-től kezdve 60 £-os bankókat hoz forgalomba.

Az új 60 £-os és a régi 50 £-os bankjegy összevetéséhez húzza a kurzort az alábbi képre:

Új angol 60 fontos bankó - New British 60-pound banknote

A tervezett 1,66% százalékos inflációs rátának megfelelően a jövőre kibocsátott bankjegyeken már a 61 £ felirat szerepel majd, és így tovább, egészen az euróra való áttérésig, amit a 99 £-os bankó bevezetését követő évre tervez Nagy-Britannia mostani pénzügyminisztere, hogy ne lehessen összekeverni a jelenlegi 100 £-ossal.

A kiszivárogtatott információ szerint elképzelhető az az alternatív megoldás is, hogy ha közben megszűnne az €, akkor mégis lesz új 100 £-os, de az már csak érme formájában. Az érméket a B terv szerint a magyar 1953-as alumínium 1 Ft-osok átverésével fogják készíteni, amelyből a brit Sportminisztérium nagy készleteket halmozott fel spekulációs célzattal az emlékezetes angol-magyar 6:3 labdarúgómérkőzést követően, ám kiderült, hogy a magyar ezüstre való utalás csak átverés volt, illetve a magyar tolmács túlzása.

A sajtótéjékoztatón elmondottak szerint az új bankjegyen látható rézkarc Erzsébet királynő egy kevesek által ismert fiatalkori felvétele alapján készült, melyen Őfelsége még szemüveget viselt, ti. pollenallergiája miatt nem tudta elviselni a kontaktlencsét. Akkoriban még előnytelennek találta a szemüveget, de most stylistja meggyőzte arról, hogy alattvalói előnyösnek fogják tartani a profilváltást, amit a sajtótalálkozó résztvevői heves tapssal és ovációval nyugtáztak.

Megtudtuk azt is, hogy a bankjegyeken látható ER valójában nem az Elizabeth Rex rövidítése. A szóvivő elárulta, hogy Erzsébet hercegnőt a magyar dajkája Erzsikének, ill. Erzsinek nevezte, de már a rövidebb Erzsi változat is lelógott a bankjegyről, ahogy azt az eredeti minta egyetlen megőrzött kópiája mutatja:

Az eredeti 50 £-os bankó el nem fogadott tervezete a királynő becenevének teljes kiírásával - The original design of the old 50 £ banknote with Her Majesty's full Hungarian nickname.

A következő különszámban az új 1963 forintos bankjegyet fogjuk bemutatni, Orbán Viktor arcképével.

Tudósító: Nagy Sándor m&mizmatikus


Látogatószám 2013.08.10. óta:
Látogatószámláló
webcounter.com