Bemutatkozó (azoknak, akik véletlenül jutottak el erre a lapra vagy szándékosan küldtem el ide őket)

Sokszor olvastam/hallottam színészektől azt a panaszt, hogy beskatulyázzák őket. Olyasmire gondolok, hogy mondjuk egy elálló fülű színészre folyton komikus szerepeket osztanak, holott az illető (tekintélyes orrmérete folytán) sokkal inkább Cyrano de Bergerac jellemének drámai ábrázolására érzi predesztinálva magát.

Én ezt a fajta beskatulyázást nem ismerem, mert egészen az elmúlt évekig sikerült elérnem azt, hogy mindig azt csináltam, amihez éppen kedvet éreztem, és aminek valamilyen társadalmi hasznosságát láttam – függetlenül attól, hogy az „elkövetés” időpontjában ki hogyan ítélte (volna) meg cselekményeimet. Jó hosszú ideig nem is zavart, sőt még örültem is annak, hogy egyszerű és gyakori nevem anonimitást biztosított számomra, így a kevés „beavatott” személyen kívül eszébe sem jutott volna senkinek, hogy az ELTE TTK egy nem túl ambiciózus oktatóját összefüggésbe hozza azzal a vele azonos nevű személlyel, aki hivatalosan is sikeresnek nyilvánított bicajoskönyveket ír, vagy egy másikkal, aki regényeket és egyebeket fordít minden formális elismerés nélkül.

Az „illegalitásból” fokozatosan kilépve meglepetéssel tapasztaltam, hogy (némiképp Schrödinger macskájára emlékeztető módon) a kvantummechanika áldozata lettem. Egy Nagy Sándor feliratú dobozban tartózkodom, melyet ha a kísérletező felnyit, akkor vagy egy magkémikust talál benne, vagy egy ún. kerékpáros szakírót, vagy pedig egy műfordítót. No és persze olyan kísérletező is akadt már, aki az éjszakai ügyeletesre számítva – emberileg érthető módon – „Hülye!” felkiáltással rám csapta a fedelet.

Kevés olyan akad, aki hajlandó tudomásul venni, hogy a dobozban (legalább) hárman vannak. Arra is kicsi a hajlandóság, hogy hármuk teljesítményét összegezze. Amikor a Széchenyi Professzori Ösztöndíj pályázatot először írták ki, a szövegből arra gondoltam: eljött az én időm. És csakugyan: kicsi híja volt, hogy összteljesítményem alapján el nem nyertem az ösztöndíjat. Valószínű, hogy ha energiáimat vagy csak a TTK-n fejtem ki, vagy csak a Bölcsész Karon, vagy csak a Testnevelési Főiskolán, akkor nyerek is. Talán még akkor is nyerek, ha viszonylag szerény minőségű dolgot lapátolok össze, de egyetlen nagy rakás lesz szorgos lapátolásom eredménye, nem pedig három kisebb kupac. A veszélyt a pályázat kiírói is átérezhették, mert a második körben már kevésbé feleltem meg a magamfajtától eligazított feltételeknek, a harmadikban pedig még kevésbé. Így aztán többé nem is pályáztam.

XXX. Jubileumi OTDK Emlékérem, 2011 (21x3 mm ezüst)De azért vannak kivételek is.

A jobb oldalon látható emlékérmet az OTDT-től (Országos Tudományos Diákköri Tanács) kaptam 2011. október 27-én. Miközben a Gólyavárban rendezett ünnepség előtt azon tűnődtem, hogy hová is kell ülnöm, Szendrő Péter, az OTDT elnöke barátságos házigazdaként odajött hozzám azzal, hogy biciklivel ugyan nem tud megkínálni, de székkel igen. Szendrő tanár úrral 1991-ben kerültem kapcsolatba, amikor a XX. OTDK Kémiai és Vegyipari Szekciójának konferenciáját szerveztem az ELTE-n. Jólesett, hogy nemcsak megismert (holott már az is nagy szó, mert a TDK-szervezésből 5 éve kiszálltam, és közben hosszú ősz szakállat eresztettem unalmamban), de emlékezett arra is, hogy annak idején kerékpárban is utaztam. (Kerékpáron még most is szoktam olykor.)

A másik példa a Wikipédia. Ebben szerepel egy Nagy Sándor nevű műfordító (jelen!), aki emellett bizonyíthatóan kémikus, egyetemi oktató, továbbá a bejegyzések szerint írt néhány bicajoskönyvet is.

Állj! Ki vagyok?

Ki nem vagyok?


Jegyzetek

Azt mondják, nem szabad egy viccet megmagyarázni. Másrészt meg azt is mondják: azért vannak a szabályok, hogy áthágjuk őket. Természetesen nem a frappáns „Gut, besser, Gösser” szlogen nyelvi hátterét akarom megvilágítani azok előtt, akik nem tanultak németül. Nem is a klónozással gyártott „Soft, softer, ZewaSofties”-t akarom elemezni, amely – valljuk be – már jóval kevésbé ütős. Volt azonban az utóbbinak egy magyarított változata is; hónapokon át ment a tévében. Azok kedvéért idézem, akik a reklámszünetben gyorsan ki szoktak szaladni a fürdőszobába. Így hangzott: „Puha, puhább, ZewaSofties”. Most, ahogy ezt írom, felötlik bennem, hogy talán az én TANÚLJTINO® Fordítóiskolámban végzett az elkövető. No, ennek utánanézek. Már kötöttem is egy csomót az e heti papírzsepimre. Talán megvan még valahol az 1996-ban diplomázottak mappája a Nyúz szerkesztőségében...


The script of the hover-over popup (tooltip) that shows up here is from Dynamic Drive.
It is most probably based on a script from JavaScript Kit.

Valid HTML 4.01 Transitional

Google+ Google+ profil: Nagy Sándor.

Vissza Nagy Sándor honlapjára.