Bicajos tárgyú könyveim Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor bicajos oldalára!

Íme a négy könyv, lehet választani:

Nagy Sándor: Bicajoskönyv

Bicajoskönyv

A könyvbe bevettem egy szép műtermi felvételt is Igali Svetozár 1886-os könyvéből, melyet egy másik lapomon lehet megtekinteni. Igali könyve (melynek elektronikus megjelentetését 2012-ben a MEK figyelmébe ajánlottam) arról szól, miképp tette meg az utat Budapestől Belgrádig velocipéden Thomas Stevens társaságában. Igaliék kevesebb málhát cipeltek, mint mi Petivel Párizsba menet, mert ők fogadókban szálltak meg, mi viszont másfajta helyeken aludtunk.

Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1987, 1988

Elismerés:

 • 1988. Ezüstgerely Pályázat, Sportirodalom: Különdíj Diploma
 • 1988. Nívódíj, Oktatási Minisztérium

Elektronikus változatok:

 • 2007. Az alleycat.hu gazdája – 20 esztendővel az első kiadás után – feltette a webre pdf formátumban (39 MB). Készítettem két új változatot is az alleycat pdf-éből, mely innen letölthető:
  7,6 MB:
  kis felbontású, de képernyőn olvasható és nyomtatható
  31,5 MB: szavakra is rá lehet keresni benne, de csak letöltés után.
 • 2012. A MEK feltette a netre a Bicajoskönyvet, íme!

 

 

 

Figyelem! A borítófelvételeket párizsi utunk alkalmával készítettem „Peti” öcsémről. Az első borító képe Ausztriában, a Duna mentén született (a háttérben Sarmingstein épületei láthatók), a hátsóé pedig Párizsban, bevonulásunk estéjén. (Az utóbbit a kurzort Nem ezt, hanem az igazit! a képre húzva tekinthetjük meg.) Az innenső bringát Gombinak adtam, de a szép kék Eclipse oldaltáskákat még ma is használom. Több mint 30 éve nyűvöm őket, de még cipzárt sem kellett cserélni rajtuk, pedig sokszor tömöm őket degeszre sörösüveghez hasonló alakú kemény tárgyakkal! Az 1990-es taxisblokád alatt még Kubát is megjárták, mert csak biciklivel tudtam eljutni Törökbálintról Ferihegyre.

Nagy Sándor: Kerékpárosok könyve

Kerékpárosok könyve

Figyelem! A borítófelvételt a Millenáris pályán készítettem az egyik versenyző gépéről. Az egeret a kép fölé húzva a hátsó borító bukkan fel, melyen ugyanannak a gépnek a hátsó kereke látszik. Akkoriban nyilván sokan a modern kor ötletének vélték az áramvonalasított lencsekereket, holott a lentebb látható előd már majdnem 100 évvel korábban

Medicina Könyvkiadó (Sport), Budapest, 1988

Elismerés:

 • 1986. Ezüstgerely Pályázat, Sportirodalom: Különdíj (kéziratként) Diploma

Elektronikus változatok:

 • 2007. Az alleycat.hu gazdája feltette a webre ezt a könyvemet is (22 MB). Pedig húgom annak idején úgy nyilatkozott róla, hogy amit ebbe írtam, azt csak az ötösért kell tudnia egy biciklistának. Ebben végül is lehetett valami, mert munkám egy 1997-es szakdolgozat egyik forrásanyagául szolgált. Másrészt lehet, hogy nekem is igazam volt abban a Műszaki Könyvkiadó szerkesztőjével szemben, hogy nem kéne kihagyni ezeket a részeket az eredetileg tervezett „Nagy” Bicajoskönyvből, mert ha valakit egy tevékenység igazán érdekel, akkor annak a tevékenységnek minden vonatkozása érdekelni fogja.
 • 2012. Ez is felkerült a MEK oldalára, íme.

 

létezett. Igaz, annak áramvonalasítása nem szénszálas kompozitból volt még, de az ötlet ugyanaz. És az első keréken látható áttörések is azért voltak, amiért küllőzött első kereket kapott kései leszármazottja, ti., hogy az oldalszél ne zavarja a kormányzást. Ha valaki furcsálja a kerékpárépítő ősök aerodinamikai tudását, gondoljon arra, hogy az első használható repülőgép megalkotói, a Wright fivérek, eredetileg maguk is kerékpárban utaztak.

Nagy Sándor: Versenybringa és társai

Versenybringa és társai

Móra Ferenc Könyvkiadó, Budapest, 1988

Elismerés:

 • 1989, Nívódíj, Oktatási Minisztérium
 • 1990, Ezüstgerely Pályázat, Sportirodalom: II. díj Diploma

Elektronikus változat:

 • 2012, a MEK oldalára került, íme.

Figyelem! A borítót, valamint a könyv egészét Molnár (Iscsu) István tervezte és illusztrálta. Ez volt az első közös munkám Iscsuval, amit számos más közös projekt követett.

Szerettem vele dolgozni, és úgy tudom, ő is szeretett velem: egy rugóra járt az agyunk, csak ő ügyeseben tudott rajzolni.

Ez valószínűleg még mindig így van, bár nem ellenőriztem már vagy három éve.

 

Nagy Sándor: Új! Bicajoskönyv

Új! Bicajoskönyv

FRIGORIA Könyvkiadó , Budapest, 1994, 1997

Beismerés:

 • Erre nem kaptam semmilyen elismerést
 • Nem tudtam rávenni a kiadót, hogy a könyv belső címlapjára kerüljön egy abszolút modern bicikli képe Archibald Sharp 1896-os kiadású Bicycles and Tricycles c. klasszikusából. Íme:

Aerodinamikus bicikli 1896-ból.

Figyelem! A FRIGORIA számára biciklis könyvet is lektoráltam, továbbá társszerzőként és felvételekkel közreműködtem egy sikeres kerékpáros útikönyv létrehozásában is.

2012. október 31. óta összesen ekkora távot tettek meg ide a biciklis zarándokok: Ha keveset mutat, az azért lehet, mert éppen túlcsordult. km.
Egy-egy kilométert tekertek fejenként. Hm... Hányan is lehettek akkor összesen?
Az odométert a WebCounter.com biztosította: ingyen, csak nekem. Legalábbis ezt a példányt.

Google+ Google+ profil: Nagy Sándor.

Vissza Nagy Sándor honlapjára, ill. irány a Bicajos oldal.