Útmutató az appletekhez

Ezek az appletek a matematikai elmélet dinamikus és interaktív szemléltetését szolgálják. Minden applet külön weboldalon fut, és csak annyi szövegkörítéssel, amennyi a használatához és a jelölések tisztázásához kell, de csak kevés matematikával. Az appletek alkalmasak egy-egy téma felvezetésére is, de önmagukban is használhatók a különböző tanulási szinteken.

Az appleteknek két alaptípusuk van:

Böngészők

Ahhoz, hogy az appletek működjenek, a böngészőnek támogatnia kell a HTML5 technológiát, különös tekintettel a „canvas” (vászon) elemre (mely a grafikus objektumok megjelenítésére szolgál) és a JavaScriptet. Az alábbi böngészőknek elvileg működniük kell; legjobb választás a Chrome, Firefox és a Safari, a legrosszabb az Internet Explorer. (A fordító megjegyzése: 2014. január 11-én 16 szímulációt próbáltam ki a Chrome, a Firefox és az IE böngészőkkel.a Chrome működése kifogástalan volt, viszont a Firefox rosszabb volt az Explorernél is. Mivel a HTML5 a bevezetési szakaszban jár még, valószínű, hogy a rangsor időben változik.)

Grafikus felhasználói felület

A standard Graphical User Interface (GUI) jellemző az appletekre, parancsgombokkal, csúszkákkal és legördülő menükkel. Nincs semmiféle programozási vagy parancsnyelv, így a diákok gyakorlatilag instrukciók nélkül is képesek futtatni az appleteket.

Az applet outputja numerikusan és grafikusan is megjeleník. A grafikus megjelenítés következetes színkódot használ. Azok a grafikai objektumok, amelyek csak az adott eloszlástól és ennek paramétereitől függnek, kék színűek, míg azok, amelyek (kísérleti) adatoktól függnek (akár egy szimuláció, akár a diák generálja ezeket) piros színűek. Az appletek használatát súgóbuborékok segítik, melyek akkor jönnek elő, ha az egérrel rámegyünk a vászon különböző részeire.

A fő eszköztár

A legtöbb appleten megtalálható a fő eszköztár, mely a következő alapgombokat tartalmazza. Az appleteken csak a grafikus szimbólumok látszanak a zöld szövegek nélkül. A magyar változatban ezeken is van súgóbuborék. A szöveget itt is ellenőrihetjük az egérrel (ugyanaz, mint a kivastagított magyar értelmezés), de az eredeti angol elnevezést meghagytam, hátha az szimpatikusabb valakinek, pl. azért, mert az könnyebben eszébe jut a piktogramról:

A kísérletsorozat hossza legördülő menüből választható, de csak akkor számít, ha nem egyesével indítjuk a kísérleteket. Legtöbb applet esetében ezek a választások vannak: 10, 100, 1000, 10000 és korlátlan. Az utóbbi esetben manuálisan kell megállítani a sorozatot. Egyes esetekben más megállítási lehetőség is lehet (azon kívül, hogy kihúzzuk a dugót a falból :).

Paraméter eszköztár

A diák számára többféle lehetőség van paraméterek beállítására, eloszlások vagy modellezési feltevések kiválasztására. Technikai megoldások: legördülő menü, csúszka, felbukkanó párbeszédablak. A paraméter eszköztár a fő eszköztár alatt található.

Megjegyzések a magyar magyar zászló változathoz

Az appletoldalak aljára beraktam két változó szakaszt. Az egyik a Megjegyzés kulcsszóval kezdődik, a másik a Háttérinformáció szóval. Az utóbbi olyan külső linkeket tartalmaz, amelyek megvilágítják a problémát, amelyet az applet szemléltet. Az appletoldalon vannak olyan linkek, amelyek az eredeti amerikai oldal releváns helyeire utalnak: ezeket mindig kivastagítom (ha el nem felejtem :). Az appleteken gyakorlatilag mindenhova tettem súgóbuborékot: oda is, ahol az eredetin nincsen.