Kockadobásos kísérlet

Die 1 Die 2 Die 3 Di3 4 Die 5 Die 6 Die 7
Die 8 Die 9 Die 10 Die 11 Die 12 Die 13 Die 14
Die 15 Die 16 Die 17 Die 18 Die 19 Die 20 Die 21
Die 22 Die 23 Die 24 Die 25 Die 26 Die 27 Die 28
Distribution graph

Ha az egeret kurzor az applet különböző részeire húzzuk, buborékos magyarázatok bukkannak elő. A Leírás dőlt betűs szöveghez kapcsolt linkjei a Virtual Laboratories fejezeteire vagy alfejezeteire mutatnak az illető fogalmak angol nyelvű magyarázatával. Az ilyen hivatkozások mind ugyanabban az ablakban nyílnak meg.

Leírás

A véletlen kísérlet (random experiment) lényege az, hogy \(n\) db egyforma kockát dobunk egyszerre. Az egyformaság azt fejezi ki hétköznapi nyelven, hogy mindegyik kockára ugyanaz a valószínűségi eloszlás (probability distribution) vonatkozik. A következő eloszlások közül lehet választani:

A következő valószínűségi változók (random variable) aktuális értéke minden frissítés alkalmával feljegyzésre kerül a táblázatban:

A fenti változók bármelyikét kiválaszthatjuk bármikor (akár a kísérletek között vagy utólag is). A kiválasztott változó súlyfüggvényét (probability density function) és momentumait (moments) (várható érték és szórás) kék színben láthatjuk az eloszlásgrafikonon, ill. ezek értéke megjelenik az eloszlási táblázatban is. Miközben a szimuláció fut, az empirikus súlyfüggvény (empirical density function) (hisztogram) és az empirikus momentumok (empirikus várható érték és empirikus szórás) piros színnel látszanak az eloszlásgrafikonon, ill. feljegyzésre kerülnek az eloszlási táblázatban is. Az \(n\) paraméter értékét csúszkával lehet beállítani.