Szavazási kísérlet

Walk graph Distribution graph

Ha az egeret kurzor az applet különböző részeire húzzuk, buborékos magyarázatok bukkannak elő. A Leírás dőlt betűs szöveghez kapcsolt linkjei a Virtual Laboratories fejezeteire vagy alfejezeteire mutatnak az illető fogalmak angol nyelvű magyarázatával. Az ilyen hivatkozások mind ugyanabban az ablakban nyílnak meg.

Leírás

A szavazási kísérlet (ballot experiment) olyan szavazásról szól, melyben az \(A\) jelölt \(a\) szavazatot kap, a \(B\) jelölt pedig \(b\) szavazatot, ahol \(a \gt b\). A szavazatok sorrendjét véletlenszerűnek tekintjük. Az első grafikon az \(A\)-ra adott szavazatok és a \(B\)-re adott szavazatok különbségét mutatja a szavazatszámlálás folyamán. Ez a folyamat olyan bolyongás (random walk), melynek mind a kezdőpontja \((0, 0)\), mind pedig a befejező pontja (\(a + b, a - b)\) rögzített.

A vizsgált esemény (event) az, amelyben \(A\) mindig megelőzi \(B\)-t a számlálás közben, ill. másképp fogalmazva, amikor a grafikon mindig a víszintes tengely fölött van (kivéve természetesen a szavazatszámlálás kezdetét). Ennek az eseménynek az \(I\) indikátor változója (indicator variable) minden frissítés alkalmával bejegyzésre kerül az adattáblázatban. Az \(I\) súlyfüggvénye (probability density function) kék színben látszik az eloszlási grafikonon, és az értékek fel vannak tüntetve az eloszlási táblázatban is. Frissítéskor az \(I\) empirikus súlyfüggvénye (empirical density function) piros színben látszik az eloszlási grafikonon, az adatok pedig megjelennek az eloszlási táblázatban. Az \(a\) és a \(b\) paraméter értékét egy-egy csúszkával lehet változtatni.