Hogyan tegyük zölddé a sivatagot és fordítsuk vissza a klímaváltozást

Fordító: Nagy Sándor Lektor: Keresztúri László

ÖsszefoglalóLinkekJegyzetekMagánterület

Összefoglaló a TED oldaláról

Az előadó Allan Savory visszafogottságában is erőteljes előadásának témája „a dezertifikáció, vagy egyszerű szavakkal: a szárazföld elsivatagosodása”. Bármily ijesztő is, de ez a folyamat a Föld füves pusztáinak kétharmad részét érinti. Amellett, hogy felgyorsítja a klímaváltozást, társadalmi káoszba taszítja a tradicionális állattartó közösségeket. Savory úgy véli – és igazát eddigi munkássága is alátámasztja –, hogy meglepő módszerével meg lehet óvni a füves térségeket az elsivatagosodástól, sőt, még a lepusztult tájakra is vissza lehet hozni az egykori füves pusztákat. (2013.)

Linkek

TranscriptA fenti videó a TED webhelyén. A TED eredeti oldalán folyamatos szövegként is megjeleníthető a beszéd átirata akár angolul, akár magyarul. Az átirat (angolul transcript) nem jelenik meg automatikusan, de a legördülő menüvel kiválasztható akár az angol, akár a magyar változat. (Menjünk rá a képre, és látni fogjuk.) Ha a videó alatti folyamatos szövegbe kattintunk, a videólejátszó nyomban oda ugrik, ahol a szöveg elhangzik. Zseniális!

További linkeket lásd itt.

Jegyzetek

Az angol szöveg így kezdődik:
The most massive tsunami perfect storm is bearing down upon us. This perfect storm...

Sok fejtörés után ez lett belőle magyarul:
Masszív „viharzóna” – „tökéletes vihar” – közeledik felénk. Ez a viharzóna...

A fejtörést az okozta, hogy a cúnami tökéletes vihar nem hozta volna elő azokat az asszociációkat a magyar olvasóból, mint a tsunami perfect storm az angol hallgatóból.

A tökéletes vihar kifejezés ugyan már meghonosodott a magyar időjárás- és katasztrófajelentésekben, de egy angolnak azonnal beugrik a Perfect Storm c. film is, melynek magyar változata a Viharzóna címet kapta. Ezt a kettőt próbáltam így összeboronálni. A cúnamit végül is kihagytam, mert körülményes lett volna még azt is belekeverni.

road

Magánterület (de SZABAD AZ Á :)

Hivatalosan nem deklaráltam ugyan a TED-nél, de ez a kedvenc videóm. Az előadó ünnepélyes visszafogottsága magával ragad. Nem tudom, mennyire jó az a módszer, amelyről beszél – őszintén szólva a képek nem nagyon győznek meg –, de egyben biztos vagyok: Savory őszintén hisz benne. És szeretnék én is hinni ennek az öreg embernek, mert szeretem az elefántokat.

Az elefántok túlszaporodásáról szó esik Greg Asner „Ökológia a levegőből c. TED előadásában is. Asner, nem mondja ki ugyan, de érezhetően az elefántpopuláció csökkentésében kátja a megoldást.

Most, hogy ezt leírtam, végeztem egy kis kutatást a Neten arról, hogy mennyire fogadják el Savory állításait. Íme a kritikai rész az előadónak szentelt Wikipedia szócikkből.

És itt ez az All Sizzle and No Steak (értsd: nagyobb a füstje mint a lángja) c. cikk is, mely kifejezetten a TED előadásra reagál. Az alcím explicitebb: Why Allan Savory’s TED talk about how cattle can reverse global warming is dead wrong. Legyen elég annyi, hogy a dead wrong – marhákról lévén szó – stílszerűen leginkább „marhára téves”-nek fordítható.

Akárhogy is: az előadás baromi jó, még ha marhára rossz is amúgy.