Newton hegye, avagy ágyúgolyóval a Föld körül! Nagy Sándor honlapjára A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

A szimuláció Prof. Michael Fowler általános engedélyével került fel erre az oldalra. This funny piece is one of my favorites. Published by general permission of Prof. Michael Fowler, University of Virginia. The initial speed of the cannon ball is given in km/h.

A szimulációról: Az számítások alapja Newton eredeti vázlata, mely egyben az applet hátteréül is szolgál.

Egy magas hegy csúcsán állsz, túl a Föld (~120 km vastag) atmoszféráján, 1226 km-rel a tengerszint felett!!!, ahol már jóval 9,81 m/s2 alatt van a szabadesés gyorsulása. Lőmester vagy: egy vízszintesen elhelyezett ágyúcső áll előtted. A lőpormennyiség változtatásával kedved szerint állíthatod be az ágyúgolyó indítási sebességét. (Mi többiek a csúszkával intézzük ugyanezt a számítógépünk mellől :) Három eset lehetséges.

  1. Ha túl kicsi a kezdeti sebesség (azaz kisebb, mint az első kozmikus sebesség ebben a magasságban), akkor a lövedék a Földre pottyan valahol. Minél gyorsabb, annál messzebb repül a becsapódásig.
  2. Ha túl nagy a kezdeti sebesség (azaz nagyobb, mint a szökési sebesség, pontosabban a második kozmikus sebesség ebben a magasságban), akkor a golyóbis végképp elszakad a Földtől egy parabolikus pályán, amit az animáció vijjogó hanggal jelez.
  3. Közbenső sebességek esetében kör, ill. elliptikus pályán megkerüli a Földet.

Próbáld ki, kb. mekkora a legkisebb sebesség, amellyel körbe lehetne lőni a Földet egy ágyúval. (Ez volna tehát az első kozmikus sebesség Newton hegyéről. A tengerszintről ugyanez: 7,91 km/s, vagyis ~28 500 km/h.)

Ha van türelmed, azt is kipróbálhatod, mekkora az a legkisebb sebesség, amelynél a golyó végleg el tud szakadni bolygónktól. (Ez volna tehát a második kozmikus sebesség Newton hegyéről. A tengerszintről ugyanez: 11,19 km/s, vagyis ~40 300 km/h.)


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.21. óta:

traffic counter