Asimov

Asimov-logó 

 Téka

 

Bevezetés

Üdv az Asimov Tékában!

Nyilván tudod, hogy a Flash Flash és a Java Java appletek (weboldalba ágyazott animációk, szimulációk) megjelenítését nem támogatják ma már a böngészők.
Nos, Paul Watzlawick szavaival élve: a helyzet reménytelen, de nem súlyos!
Bővebb információt a következő két útmutatómban találsz ezzel kapcsolatban:

Blogspot Flash animációk 2021-ben és utána, Blogspot CheerpJ Applet Runner – a Java applet megmentője.

Röviden azért itt is tájékoztatlak a jelen helyzetről:

Flash Ami a Flash animációkat illeti, sajnos a weboldalaimba beágyazott, onlájn változatukat (tehát a Flash appleteket) nem használhatod többé.
Offlájn
azonban még mindig működnek az eredeti Flash animációk, feltéve, hogy

A PhET esetében a Flash szimek letölthető swf fájljai csak angolul játszhatók le, mert nem tartalmazzák a fordítást. Ezért javaslom inkább az onlájn HTML5 logó HTML5 változatot, ha van.

A Flash appletek helyett más megoldásokat keresek az eredeti oldalaimon. Már most sikerült néhányat HTML5-re, GIF-re, ill. videóra cserélni. De a régi Flash animációk letöltésére továbbra is lehetőséget adok, amit jelzek is a Leírás oszlopban.

Java Ami Java appleteket illeti, örömmel jelzem, hogy többségük új életre kelt a weboldalaimon. A Chrome vagy az Edge böngésző CheerpJ Applet Runner logója CheerpJ Applet Runner nevű bővítménye ugyanis a Java Java kódból JavaScript-alapu JavaScriptet generál, és azt futtatja. További jó hír az, hogy ehhez még a Javát sem kell telepítened a gépedre.

Továbbra is kell azonban Java a PhET Java szimeinek offlájn futtatásához, de ha a NAV AbeJava programja fut a gépeden, akkor működni fognak ezek is, mert nem igénylik böngésző segítségét.

Egyéb megjegyzéseimet l. a Kivezetésbenleft_right.

Nagy Sándor, 2022.01.29.


A táblázat jelölései

Státus oszlop

Típus oszlop

Animációs/szimulációs oldalak táblázata

Tipp: Noha a címek ábécében vannak, érdemes a böngészővel is keresni a lapon (Ctrl+F).
Kérés a tanárkollégákhoz: Aki hasznosnak gondolja ezt az oldalt, tetessen egy ide mutató linket az iskolája honlapjára.

A sárgás alapszín (LemonChiffon = #FFFACD) olyan oldalakat jelez, amelyeket 2021. decembere óta átnéztem, és ha szükségesnek láttam, átdolgoztam.
Az átnézett/átdolgozott oldalak címsora végén egy ilyen pipát látsz: ✔️


Rövid cím linkkel Forrás/szerző
(fordító)
Típus Státus Leírás
Akusztikai csalódás, auditoriális illúzió
Physlets Schulphysik.de
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működikJavaScript
Halló-halló, figyelem! Itt egy interaktív Java Java applet az optikai csalódás hallással kapcsolatos megfülelőjéről. Természetesen hangosítva (de elhallgattathatóan). Többet nem árulok el. Aki rám hallgat, meghallgatja! (2012.10.13.) Sajnos a Java 2015 utáni verziói nem kezelik már rendesen az applet hanggeneráló részét. Szerencsére a generált hangokat sikerült elmentenem az Audacity program segítségével, és JavaScript JavaScripttel lejátszhatóvá tenni az oldalon. (2016.02.12.) (✔2022.01.03.)
Alagúthatás PhET
(NS)
Java   Letölthető offlájn szimuláció a kvantummechanikai alagúteffektusról. Egérrel is változtatható potenciálfalak.
Alfa-bomlás PhET
(NS)
Java
Letölthető offlájn szimuláció az alfa-bomlásról, mely érzékelteti az alagúthatás jelentőségét is. Plusz egy ábra a Geiger–Nuttall-grafikonnal.
Alfa-bomlás NS Flash Letöltés indítása kattintással   Három alfa-bomló nuklid egyidejű bomlása, mely jól szemlélteti a bomlási energia és a tömegek hatását a leánymag visszalökődésére.
Atom és mag Benedekfi Örs Egyszerű atomanimáció Bohr-közelítésben, aránytalanul nagy maggal. (2021.02.01.) Az eredeti Flash Flash szimuláció offlájn használatra letölthető. (✔2021.12.22.)
Atom és mag mérete (David's Whizzy) Physics 2000 JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik 2✔
♥♥
Az igazi címe „David`s Whizzy Periodic Table”. Nevezzük úgy, hogy „David elképesztő periódusos rendszere”. Az elemekre kattintva (sajnos, a periódusos rendszer csak a H-tól a Kr-ig tart) különböző információ jelenik meg róluk. Váltogatni lehet az atomi és a nukleáris nézet közt. Az átmenet zúmolásszerű és igen tanulságos. (Átdolgozva: 2012.12.23. Egy nappal a világ vége után :)
Érdemes megnézni a teljes periódusos rendszerre kiterjesztett változatot is, melyen szépen nyomon követhető a héjak feltöltődése. Egy kivétel van, a Ba, mely hibás.
2021.10.07. A ChirpJ-t módosították: nem futtatta többé az inlájn oldalakon futó appleteket, ha az elérési útvonal megadása abszolút volt. Kijavítottam relatívra, és az oldal újra működőképessé vált. (✔2021.12.28.)
Atomenergia film Teachers' Domain Videó (✔) Dokumentumfilm-részleteket tartalmazó hangosított film a Manhattan-Tervtől Hiroshimán és Nagasakin át a hasadási reaktorokig. A lejátszó captions kezelőgombjára kattintva írásban is láthatóvá válnak az elhangzó angol mondatok. (Az utolsó kezelőgombbal a teljes képernyőre is felnagyítható a mozi.) Az angol-magyar szövegváltozat itt olvasható: pdf fájl letöltése. (✔2022.01.04.)
Atomerőmű felépítése Paksi Atomerőmű Flash Letöltés indítása kattintással
Szellemes és egyszerű interaktív játék, mely egy atomerőmű felépítését szemlélteti.
Atomerőmű működése NCSSM Flash Letöltés indítása kattintással
Egy nyomottvizes atomreaktor (PWR) működését szemléltető egyszerű de látványos animáció interaktivitás nélkül.
Atomreaktor vészleállítása PA Zrt. Flash Letöltés indítása kattintással
Apró geg a SCRAM etimológiája nyomán.
Auger-effektus vs. fotoeffektus NS HTML5 logó
Egyszerű interaktív animáció ppt-ből az Auger-kaszkád és a fotonkaszkád összehasonlításához. Plusz két ábra az egymással versengő fotonemisszió és az Auger-effektus esélyeinek alakulásáról a rendszám függvényében. A lapon van egy angol helyre mutató link is, ahol az Auger-effektus és a röntgenemisszió összevetését láthatjuk egy elektron–anyag kölcsönhatásról szóló 4 diás sorozat egyik diáján. Az eredeti Flash Flash animáció offlájn használatra letölthető. (✔2021.12.28.)
Barometrikus formula kinetikai háttere David Chappell Flash Letöltés indítása kattintással   Gyönyörű szimuláció. Az atmoszféra modelljét adja, mellyel tanulmányozni lehet a barometrikus formula kinetikai hátterét. Én pl. arra szeretem használni, hogy érzékeltessem vele, mért van olyan kevés hélium a Földön, holott ez a nemesgáz a második leggyakoribb elem az Univerzumban.
Béta-bomlás PhET
(NS)
Java   Letölthető offlájn szimuláció a béta-bomlásról. Plusz néhány ábra a béta- és az alfa-spektrum összevetéséről, valamint egy régi debreceni ködkamrafelvétel, mely lerántja a leplet az „észrevehetetlen” antineutrínóról.
Béta-késleltetett alfa-bomlás NS Videó Egyszerű animáció hang- és fényeffektussal. Ezek az effektusok csak az energia felszabadulására hívják fel a figyelmet, amit nem árt közölni a diákokkal. Jól érzékelhető a leánymag visszalökődése az α-emisszió során. A mutatott sebességarányok megfelelnek az impulzusmegmaradásból számítottnak. Az oldalról el lehet érni a reaktortechnikában fontos béta-késleltetett neutronemissziót (ez felelős a késleltetett neutronokért) és a béta-késleltetett protonemissziót is. Ezek esetében a Flash-ek már nem képesek arányhűen (tehát az impulzusmegmaradásnak megfelelően) ábrázolni a visszalökődést. Az oldalon egy videó demót mutatok az offlájn futtatott interaktív Flash Flash animációról, mely letölthető hasonló célra. (✔2022.01.04.)
Béta-stabilitás völgye NS Flash Letöltés indítása kattintással A β-stabilitás völgye a tömegparabolák érzékeltetésével. A völgymetafora, mely a Sieborg által kitalált stabilitási kontinens „negatívja”, érzékletessé teszi a stabil és az instabil nuklidok viszonyát a nuklidtérképen: az instabil nuklidok annál gyorsabban csúsznak le a meredély oldalán, minél messzebb vannak a völgy stabilitást jelentő aljától. A legnagyobb stabilitás tömegminimumként és kötésienergia-maximumként is felfogható.
Bicikli áttételei: fixi Bruno Zuzzé
NS
HTML5 logó
Interaktív szimuláció, mely grafikusan és numerikusan jeleníti meg a fixi (örökhajtós bicikli, váltó nélkül) áttételeit. Ha ez így unalmasnak tűnik, akkor csak annyit mondok: szkidnyom. Erre mit lépsz? Szkiddelsz egyet? Jó válasz! (2014.03.22.) (✔2022.01.04.)
Bicikli áttételkalkulátor, mindentudó Dirk Feeken
NS
HTML5 logó

Interaktív szimuláció, mely az erőáttétel kivételével mindent tud a kerékpár áttételezéséről. Nemcsak a láncváltós bicikliket kezeli, de 19 féle agyváltó paraméterei is bele vannak építve a programba. A felhasználó határfeltételt szabhat, hogy milyen láncszöget hajlandó tolerálni, és a szimuláció jelzi a túl nagy láncfeszüléssel járó lánckerék-kombinációkat. (2014.04.09.)(✔2022.01.04.)
Bicikli áttételskálája Andrew Duncan
NS
HTML5 logó
Interaktív szimuláció, mely grafikusan jeleníti meg a bicikli áttételeit. Tettem bele egy kis történeti részt is, de csak annyit, amitől érthetővé válik a hüvelykáttétel, precízebben: az ekvivalens velocipédkerék-átmérő (hű de hosszú :), ill. röviden a veloméret (2014.02.26.) (✔2022.01.04.)
Bicikli & légellenállás Physlets Schulphysik.de
NS
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Interaktív szimuláció, mellyel azt igyekszem érzékeltetni, hogy egy biciklista állandó erőt kifejtve, meghatározott idő alatt, mekkora sebességre képes felgyorsulni, ha szembeszáll a menetszéllel és a kerekek gördülési ellenállással. (2012.10.18.) Több új vonást tettem bele. A legfontosabb, hogy ellenszelet/hátszelet is meg lehet adni. (2014.02.18.)(✔2022.01.04.)
Binomiális eloszlás, fej vagy írás Univ. Alabama-Huntsville HTML5 logó
Érmedobás egy (Bernoulli-eloszlás) vagy több (max. 50) érmével (binomiális eloszlás). Változtatható a fej dobásának valószínűsége, ezért sokféle binomiális eloszlás szemléltethető vele. Érzékeltethető a nagy számok törvénye és a centrális határeloszlás-tétel is. A régi Javát Java magyarított Magyar nyelvű animáció/szimuláció HTML5-re HTML5 logó cseréltem. (2013.12.26.) (✔2022.01.04.)
Bohr-modell, hidrogén David Harrison
(NS)
Flash Letöltés indítása kattintással   Alapállapotú hidrogént bombázunk választható energiájú fotonokkal. A gerjesztett atom közbenső állapotok véletlenszerű sorozatán át gerjesztődik le az alapállapotba fotonkibocsátással.
Bohr-modell, hidrogén Walter Fendt,
(Serényi Tamás)
HTML5 logó (✔) Váltogatni lehet a részecskenézet és a hullámnézet között. Az utóbbiban az egérrel állítható a „pályasugár”, és érzékelhető, mikor tartozik állóhullám az elektronhoz, mikor nem. (✔2022.01.04.)
Bolygómodell, hidrogén Physics 2000 JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik

A hidrogénatom egyszerű interaktív bolygómodellje a kvantálás figyelmen kívül hagyásával. (Átdolgozva: 2012.12.23.)
2021.10.07. Észrevettem, hogy ChirpJ-t módosították: nem futtatta többé az inlájn oldalakon futó appleteket, ha az elérési útvonal megadása abszolút volt. Kijavítottam relatívra, és az oldal újra működőképessé vált. (✔2021.12.29.)
Bomlássor 4 lépésben Fu-Kwun Hwang
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Java
HTML5 logó♥♥
Három szimuláció egyazon témában: egy onlájn Java applet, egy letölthető Java szimuláció offlájn használatra, és egy fúlprúf HTML5 applet. A fő motívum ugyanaz: közel 2000 atom kezd el bomlani gombnyomásra előre beállítható felezési időkkel három instabil leánynuklidon át stabil termékké. Az egyes nuklidokat különböző színű karikák jelenítik meg. A sztochasztikus szimulációk folyamatosan mutatják az öt nuklid atomszámának alakulását egy időgrafikonon is. (✔2022.01.19.)
Bomlássor 4 lépésben Sükösd Csaba HTML5 logó (✔) Sztochasztikus szimuláció 2482 radioaktív atom bomlásáról, melyek egy 5 tagú bomlássor anyanuklidját reprezentálják. A mama/leány... bomlási valószínűsége változtatható, kivéve az 5. tagé, mely stabil. A szerzőt a középiskolai fizikatanárok szakmai továbbképzésekről (magfizika, sugárvédelem, CERN-látogatás) ismerhetik. (2013.03.25.) (✔2022.01.04.)
Bomlássorok, a 4 fő NS HTML5 logó Egyszerű interaktív animáció ppt-ből, mely azt magyarázza, mért éppen 4 fő bomlássor létezik. Plusz négy statikus ábra az egyes bomlássorokról. Az eredeti Flash Flash animáció offlájn használatra letölthető. (✔2022.01.04.)
Bomlássorok, a 4 fő Yevgeniy Miretskiy
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
♥♥
Animált oszlopdiagramon (ill. statikus nuklidtérképen) mutatja a négy fő bomlássor tagjainak időbeli változását logaritmikus skálán. A természetből eltűnt 4n+1 sorozatot nem a Np-237-től kezdi, hanem a Pu-241-től. Az oszlopdiagram világosan mutatja a radioaktív egyensúly kialakulását annak, aki tudja, mit jelent a logaritmus, továbbá azt is, hogy a radioaktív egyensúly (a kémiai egyensúllyal szemben) folyamatosan változó stacioner állapotok sorozatát jelenti.
A CheerpJ Applet Runner bővítmény CheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik túl keskeny sávot hagy az applet felső sávjában, ezért mutatok róla egy gif demót is, melyet akkor készítettem róla, amikor a Java még működött. Ha rászánsz egy kis időt, akkor rá fogsz jönni, hogyan kezeld a szűk ablak ellenére. Még a nuklidtérképet is elő tudod majd csalogatni. Szerintem meg fogod azt is érteni, mért adtam én ennek az animációnak két szivecskét is. (2021.12.02.)(✔2021.12.28.)
Bomlástörvény David Harrison
(NS)

Sztochasztikus szimuláció 500 fantáziumatom elképzelt bomlásáról. Szinte hihetetlen, de már ilyen kevés atom is képes kirajzolni egy olyan görbét, amelyben ráismerhetünk az exponenciális törvényre. Az oldalon már csak egy GIF demót találsz, hogy lásd, mit tud a Flash Flash animáció, melyet a Harrisoniából tölthetsz le offlájn használatra.
(2022.01.05.)
Bomlástörvény Wolfgang Bauer
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Sztochasztikus szimuláció 4550 radioaktív atom bomlásáról, állítható közepes élettartammal. Szerintem lenyűgöző!
Bomlástörvény 16 példával Physics 2000 JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
16 rövid felezési idejű nuklid sztochasztikus bomlásszimulációja „élő időben” plusz pár szó a glóriás magokról a Be-11 kapcsán, mely a példák egyike. A szimuláció 448 atomon demonstrálja a bomlást; továbbá mutatja az energiateljesítmény és az atomszámok időfüggését is mind az anyanuklid (csökkenés), mind a leánynuklid (növekedés) esetében. Valami probléma van a Javával, de érdemes kínlódni vele, mert ha hajlandó elindulni, tanulhatunk belőle. (Átdolgozva: 2013.01.04.)
Brown-mozgás Physlets Schulphysik.de
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Magyarított interaktív applet, mely egy porszemcsét mutat, melyet véletlenszerűen mozgó molekulák lökdösnek. A molekulák láthatóságát ki-be lehet kapcsolni, ezért gyerekek (sőt, még felnőttek is ;-) könnyen megérthetik a dolog lényegét. (2012.10.13.)
Buborékkamra Peter Sonnek Java   Csak letöltve használható szimuláció egy buborékkamra működéséről. Csak bizonyos funkciója működik jól: ezt leírtam, ill. kiderül a szerző angol nyelvű emailjéből, amelyet egyelőre még nem fordítottam le (és talán nem is fogom :)
Cauchy-eloszlás Hans Lohninger
(NS)
Letöltve futtatható program   Csak letöltve használható interaktív szimuláció a gerjesztett állapotok energiaeloszlását is jellemző Cauchy-eloszlásról (Lorentz-görbe, Breit–Wigner-görbe, melynek sem várható értéke, sem szórása nem létezik.
Centrális határeloszlás-tétel Hans Lohninger
(NS)
Letöltve futtatható program   Csak letöltve használható interaktív szimuláció a centrális határeloszlás-tétel érvényesülésének demonstrációjára. Érdemes letölteni.
Ciklotron Physics 2000 JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
♥♥
Remek szimuláció a ciklotron működéséről. Aki játszik egy kicsit vele, igazán megérti, miről szól a ciklotronfrekvencia, és mit jelent a szinkronizálás. (Átdolgozva: 2013.01.04.)
2021.02.04.Soha olyan stabilan nem működött ez a szimuláció, mint most a CheerpJ-vel :)
2021.10.07. Észrevettem, hogy ChirpJ-t módosították: nem futtatta többé az inlájn oldalakon futó appleteket, ha az elérési útvonal megadása abszolút volt. Kijavítottam relatívra, és az oldal újra működőképessé vált. (✔2022.01.23.)
Ciklotron, mágneses tér szerepe Physlets Schulphysik.de
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik   Egyszerű szimuláció, ugyanakkor nagyon didaktikus: rávilágít arra, miért jó az, ha a ciklotronban növeljük a mágneses teret. (2012.10.22.)
Compton-effektus Jan Humble
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Sztochasztikus szimuláció, mely grafikusan és számszerűen is megjeleníti egy annihilációs foton Compton-szóródását egy kezdetben nyugvónak tekintett szabad elektronon. (Átdolgozva: 2012.12.25.)
CheerpJ-vel futtatható, de már nem interaktív. (✔2021.12.29.)
Coulomb-gát legyőzése Benedekfi Örs Egyszerű animáció, mely a deuteron és a triton fúziójával illusztrálja a Coulomb-gát legyőzését. Az adott reakció termonukleáris, vagyis a magas hőmérsékletnek köszönhető a gát leküzdése. (2021.02.01.) Az eredeti Flash Flash animáció offlájn használatra letölthető. (✔2021.12.22.)
Coulomb-taszítás magok közt Benedekfi Örs Sztochasztikusnak tűnő animáció, mely érthetővé teszi a magas hőmérséklet (nagy kinetikus energia) jelentőségét a termonukleáris reakciókban és a Rutherford-szórás okát is megmutatja. (2021.02.01.) Az eredeti Flash Flash animáció offlájn használatra letölthető. (✔2021.12.22.)
CT (számítógépes tomográfia) Physics 2000 JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
♥♥
Egyszerű párbeszédbe ágyazott zseniális interaktív szimuláció. Ebből mindenki megérti a CT nagy varázslatát, nevezetesen, hogy az embert oldalról nézi a kütyü (és persze kívülről) és mégis tengelyben láttatja a testkeresztmetszetét (és persze belülről). (2012.12.30.)
A szimuláció már nem működik tökéletesen, de írtam a végére egy animált gifes magyarázatot, mely szerintem segít megérteni a CT-t. (✔2022.01.22.)
Cserenkov-sugárzás Remco Brantjes Flash Letöltés indítása kattintással   Egy könnyű részecske (elektron) és egy nehezebb (müon) Cserenkov-sugárkévéjének összevetése a Kamiokande-kísérletben. Az animációt tartalmazó lap egésze a Cserenkov-sugárzásról szól.
Csillagok életciklusa NASA/GSFC
(NS)
HTML5 logó
Flash Letöltés indítása kattintással
  Egy 31 diás PowerPoint prezentáció HTML5 változata onlájn a csillagok fejlődéséről és hanyatlásáról. (2013.02.24.) Továbbá ugyanez angolul letölthető Flashben offlájn használatra. (2021.02.01.)
Dekatron-csöves számláló NS JavaScript
♥♥
Egy Dekatron-csöves jelszámláló interaktív szimulációja, mely hűen tükrözi a radioaktív sugárforrásból érkező sugárrészecskék számának (pontosabban a számlálási sebességnek) sztochasztikus ingadozását. (2012.03.11.)
Diffúzió és keveredés gázokban Zbigniew Kąkol
(NS)
Letöltve futtatható program   Csak letöltve használható szimuláció. Az öndiffúziót és a gázkeveredést tanulmányozhatjuk vele változtatható hőmérsékleten. Nagyon szemléletes. A használati utasításokat megtaláljuk a futó szimuláció súgójában is. (2013.06.02.)
Doppler-effektus Michael Fowler
(NS)
Flash Letöltés indítása kattintással
A legjobb klasszikus Doppler-szimuláció, amit eddig találtam. A hullámforrás mozgásiránya és a sebesség nagysága menet közben is változtatható egy csúszka segítségével. Egy mikrofon megfelelő elhelyezésével hallhatóvá tehető a frekvencia és a hangerő változása. (2013. április 24-től már a szimuláció is magyarul kattog :) harrisonia/index.html
Doppler-effektus David Harrison
(NS)
  Animált diasorozat, mely több oldalról világítja meg a Doppler-effektust. Hangeffektust is használ. Az oldalon már csak egy GIF demót találsz, hogy lásd, mit tud a Flash Flash animáció, melyet a Harrisoniából tölthetsz le offlájn használatra.
(2022.01.05.)
Doppler-effektus David Harrison
(NS)
  Egyszerűen használható Doppler-szimuláció. Itt a hullámforrás sebességét csúszkával állíthatjuk be indítás előtt. Az oldalon már csak egy GIF demót találsz, hogy lásd, mit tud a Flash Flash szimuláció, melyet a Harrisoniából tölthetsz le offlájn használatra.
(2022.01.05.)
Doppler-effektus Wolfgang Bauer JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Egyszerűen használható Doppler-szimuláció. Teszünk egy pöttyöt az applet felületére, húzással rendelünk hozzá egy sebességvektort, és várunk. Közben Kozma Prutkov tanácsát követve figyelünk: „Ha kavicsot dobsz a vízbe, figyeld a hullámokat, mert különben a kőhajigálás üres szórakozássá fajul”. A lapon említett témák: kozmológiai vöröseltolódás, Mössbauer-spektroszkópia, Cserenkov-sugárzás.
Doppler-effektus, hangé és fényé Physlets
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
♥♥
Magyarított interaktív applet, mely a klasszikus (hang) és a relativisztikus (fény) Doppler-eltolódást egyaránt szemlélteti.
Édesvízi gerinctelen állatok határozója Kriska György FlashZippelt csomag exe fájllal Letöltés indítása kattintással   Gyönyörű felvételekkel illusztrált hatalmas anyag, mely Zippelt csomag exe fájllal zip fájlban töltődik le. A csomag 54 .swf + 1 .exe fájlt tartalmaz. Kicsomagolás után közös mappában kell tartani mindent, és a Letöltve telepíthető program start.exe fájllal indítani.
Elektromágneses hullámok animációja (EMANIM) Szilágyi András Letöltve telepíthető program
A saját gépre telepíthető és helyben futtatható EMANIM program két elektromágneses hullámot és ezek eredőjét szemlélteti. A zseniális szimulációban lehet választani síkban és cirkulárisan polarizált hullámok közül. Mód van közeg hozzáadására is, így közelebb visz pl. a polárszűrő és a cirkuláris dikroizmus megértéséhez is. (2014.08.04.)
Elektromágneses sugárzások Wolfgang Bauer
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Az elektromágneses sugárzások hatalmas tartományát szemlélteti ábrákkal. A sugárzás jellemzése hullámhosszal, frekvenciával és fotonenergiával (J és eV egységben).
Elektromos eltérítés Wolfgang Bauer JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Töltött részecske (elektron) eltérülése két elektród között. A feszültségkülönbség csúszkával változtatható: akár meg is fordítható.
Elektromos erővonalak Wolfgang Bauer
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Két ponttöltés közötti erőtér szemléltetése erővonalakkal. A töltések nagysága néhány érték közül választható, a helyzetük viszont folyamatosan változtatható.
Elektromos potenciál 3D-ben Physlets Schulphysik.de
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik   Magyarított interaktív applet, mellyel ellipszis és téglalap alakú töltéseloszlásokat helyezhetünk el az x-y síkban. A program elforgatható 3D-s ábrázolását adja az elektromos potenciálnak az x-y sík felett. (2012.09.29.) Sajnos a CheerpJ nem ad vákasztást a töltés alakját illetően: csak ellipsz alakút lehet generálni. (2021.02.04.)
Elektronok a magban David Harrison
(NS)
  Az oldalon látható animáció a részecske–hullám dualitást veti össze a hidrogénatom esetében. A kvantummechanikai kép mutatja, hogy az 1s elektront a magban találjuk meg legnagyobb valószínűséggel bármely más azonos térfogatú térrésszel összevetve. Linkek az Orbitron releváns Flash animációira (ns elektronok). Az oldalon már csak egy GIF demót találsz, hogy lásd, mit tud a Flash Flash animáció, melyet a Harrisoniából tölthetsz le offlájn használatra.
(2022.01.05.)
Elektronsokszorozó Hans Lohninger
(NS)
Letöltve futtatható program   Csak letöltve használható interaktív szimuláció egy elektronsokszorozó (EMT) működéséről, mely a fényelektromos sokszorozókugrás a lapon belül fontos szerkezeti egysége. Egy kis fejtegetés is található itt a sokszorozás sztochasztikájáról.
Elemanalízis, kozmokémiai Jason H. Dicker Emissziós és abszorpciós spektroszkópia mint a kozmokémia eszköze elemanaitikai célra. Az eredeti Flash Flash animáció offlájn használatra letölthető. (✔2021.12.22.)
Elemek elektronkonfigurációja Wolfgang Bauer
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Magyarított interaktív applet, mely az Aufbau-elvet mutatja, tehát a rendszám változtatása közben láthatjuk, milyen sorrendben töltődnek fel az elektronpályák.
Elemek halmazállapota Wolfgang Bauer
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Interaktív szimuláció, mely egy periódusos rendszer celláinak színezésével mutatja az elemek halmazállapotát, miközben a hőmérsékletet változtatjuk.
Elemgyakoriságok WebElements Flash   Interaktív periódusos rendszerek és grafikonok az elemgyakoriságokról az univerzumban stb. Sajnos, csak volt. Mindazonáltal érdemes megnézni az oldalamat, melyen néhány lementett képet találsz.
Elemi részecskék, Standard Modell Elena Symeonidou, Nick Tracas
(NS)
FlashZippelt csomag exe fájllal Letöltés indítása kattintással
Hihetetlenül gazdag interaktív Flash az elemi részecskék színgazdag világáról. Három remek interaktív játékot tartalmaz: hadronépítés kvarkokból, Feynman-diagramos játék, hadronbomlások. A letöltődő Zippelt csomag exe fájllal zip 38 .swf fájlt tartalmaz. Mindre szükség van a prezentációhoz, melyet a theory.swf fájllal lehet elindítani dupla kattintással.
Eloszlássok centrális jellemzői Hans Lohninger
(NS)
Letöltve futtatható program   Csak letöltve használható szimuláció. A statisztikai eloszlások centrális jellemzőit (módusz, medián, átlag, csonkított átlag) vizsgálgathatjuk robusztusság szempontjából, azaz abból a szempontból, hogy egy adat megváltoztatása melyikre milyen hatással van.
Eredő erő: erővektorok összege Wolfgang Bauer
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik   Interaktív szimuláció három koplanáris (közös síkban fekvő) erővektor eredőjének szemléltetésével.
Fékezési sugárzás keletkezése Jason H. Dicker Flash Letöltés indítása kattintással   Az animáció a fékezési röntgensugárzás keletkezését mutatja, érzékeltetve, hogy miért folytonos annak spektruma.
Felezési idők a nuklidtérképen MultiMedia Physics
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik   Interaktív applet, mellyel a felezési idők tanulmányozhatók a nuklidtérképen. Az izotónok, ill. az izotópok könnyen összevethetők ebből a szempontból.
Felhajtóerő PhET
(NS)
Flash Letöltés indítása kattintással   Szimuláció a felhajtóerőről (Arkhimédész törvénye). A témában nehezen lehetne jobbat kitalálni. Különböző sűrűségű és visszkozitású folyadékokba helyezhetjük/dobhatjuk bele a mérleget és a tanulmányozott anyagtömböt.
Fényelektromos jelenség PhET
(NS)
Java   Letölthető offlájn szimuláció a fényelektromos jelenségről a látható fény és az UV frekvenciatartományában.
Fényelektromos sokszorozók (PMT) Olympus
HTML5 logó
3✔
2(✔)
Három interaktív Java java és egy Flash Flash szimuláció volt ezen az oldalamon a fényelektromos sokszorozó (fotoelektromos sokszorozó) különböző típusairól. (2013.01.04.) Sajnos, ma már eltűnt az összes PMT szimuláció az Olympus webhelyéről, de a képek és a gif demók végett még mindig érdemes rákattintani az oldalamra, annál is inkább, mert két egykori Java Java HTML5 logó HTML5 változatát sikerült megtalálnom a Neten. (Magáról az elektronsokszorozóról is van szimuláció az Asimovban, mely innenugrás a lapon belül érhető el.) (✔2022.01.22.)
Fénytörés Don Ion
(NS)
Flash Letöltés indítása kattintással
A fénytörés jelenségének magyarázata a fény sebességének csökkenésével 1-nél nagyobb törésmutatójú közegekben. A megnyíló oldalon ez a Flash a Cserenkov-sugárzás feltételeinek érzékeltetésére szolgál.
Földünk felépítése Kåre Kullerud
(NS)
Flash Letöltés indítása kattintással
Komplett magyarított prezentáció, mely bemutatja a Föld belső szerkezetét, és azokat a módszereket, amelyek segítségével ismereteket lehetett szerezni olyan mélységekből, ahová az ember sohasem fog eljutni vagy műszereket leküldeni. (2012.01.30. Átdolgozva: 2013.01.03.)
Freon foto-disszociációja KCVS HTML5 logó

(✔) A Freon-12 gáz (CF2Cl2) reagálását mutatja különböző frekvenciájú elektromágneses sugárzásokra. Az ózonpusztító hatású atomos klórt termelő fotodisszociáció (UV) mellett szemlélteti a rezgési (IR) és a forgási energia növekedését is (mikrohullám). (✔2022.01.19.)
Fúziós energiatermelés Benedekfi Örs 14✔ A fúziós energiatermelés folyamatai és műszaki problémái rengeteg Flash animációval illusztrálva. Egészen kezdőknek is jó, mert a Bohr-modellel kezdi. A Flash Flash animációk offlájn használható swf fájljai közvetlenül az oldalról tölthetők le. (✔2021.12.22.)
Fúziós erőmű Benedekfi Örs Egy lehetséges magfúziós erőmű fő részei. A magyar változat kissé akadozik, az angol egész jó. (2021.02.01.) Az eredeti Flash Flash szimuláció offlájn használatra letölthető. (✔2021.12.22.)
Függvényrajzoló Hans Lohninger
(NS)
Letöltve futtatható program   Csak letöltve használható interaktív szimuláció függvények rajzolására. Építőelemek: sin, cos, tg (és árkuszaik); exp, ln és lg ; normális és egyenletes eloszlású véletlenszám-generálás; hatványozás, és négyzetgyök. Érdemes letölteni.
Galton-deszka Jim Reed Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással

A szimuláció kirajzolja a deszkán leguruló golyó zegzugos útvonalát, ahogy a deszkába vert pöckök újra és újra eltérítik lefelé menet. Tettem bele egy hivatkozást egy másik magyarított Galton-szimulációra is, mely látványosabb, és nemcsak egyenként, hanem folyamatosan is lehet engedni a golyókat, így a rekeszekben növekvő golyóoszlopok hamarabb kirajzolják a binomiális eloszlás súlyfüggvényét.
Gamma–anyag kölcsönhatás David Harrison
(NS)

A Compton-szóródás, a fotoeffektus (ezúttal a fényelektromos hatás nagyenergiájú megfelelője) és a párképződés (párkeltés) szemléltetése egyazon animáción. Az oldalon már csak egy GIF demót találsz, hogy lásd, mit tud a Flash Flash animáció, melyet a Harrisoniából tölthetsz le offlájn használatra.
(2022.01.05.)
Gamma-eloszlás Univ. Alabama-Huntsville HTML5 logó
A gamma-eloszláscsalád egészrendű tagjai (Erlang-eloszláscsalád) között találjuk az exponenciális eloszlást, mely a radioaktív atomok élettartam-eloszlását is jellemzi. Ezt a családot szimulálja ez a remek applet. A régi Javát Java magyarított Magyar nyelvű animáció/szimuláció HTML5-re HTML5 logó cseréltem. (2013.12.30.) (✔2022.01.04.)
Gamma-sugárzás elnyelődése anyagban Sükösd Csaba HTML5 logó Letöltés indítása kattintással
Sztochasztikus szimuláció, mely egyben feltárja a Lambert–Beer-törvény mikroszkopikus hátterét is. A szimulációhoz kapcsolt anyagot külön idézem pdf fájl letöltése, mert az alfa-sugárzás elnyelődéséről is szó esik benne. A szerzőt a középiskolai fizikatanárok szakmai továbbképzésekről (magfizika, sugárvédelem, CERN-látogatás) ismerhetik. (2013.03.25.)
Gázelegy, diffúzió Julio Gea-Banacloche
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Szemléltetni lehet vele egyetlen kitüntetett részecske energiájának ugrabugrálását a Maxwell–Boltzmann-eloszláson belül. Ez érthetővé teszi pl. azt, hogy ha nagyon sok atom van együtt (pl. a Napban), akkor egy részük sokkal nagyobb energiára tehet szert az átlagnál, ami a sztelláris nukleoszintézis szempontjából fontos.
Gázionizációs detektorok Stuart Jensen Az oldalon a gáztöltésű detektorok (ionizációs kamra, proporcionális kamra, GM-cső) közös feszültségkarakterisztikáját látjuk. A sárga bögre görbe különböző szakaszaira kattintva külön kis ablakban jön elő a megfelelő animáció, mely az illető feszültségtartományra jellemző folyamatokat szemlélteti. Az ablakot lefelé tágítva magyarázat tűnik elő. A 6 eredeti Flash Flash animáció offlájn használatra letölthető egyetlen zip fájlban. (✔2021.12.22.)
Gáznyomás hőmérsékletfüggése: kinetikus modell Physlets Schulphysik.de
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik

 

Részecskék mozgását szimulálja egy tartályban. A tartály alatti berendezéssel a gázt hűteni és fűteni is lehet. Gyönyörű kinetikus illusztráció a Gay–Lussac-törvényhez (p/T = konstans). (2012.10.13.)
Gáznyomás kinetikus értelmezése Physlets Schulphysik.de
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik   200 db részecske mozgását szimulálja egy tartályban. A tartály falaiba ütköző részecskék lökést gyakorolnak a falakra, ami lüktetésszerű erőként hat a részecskék kis száma miatt. (2012.10.13.)
Geiger–Müller-számláló (GM-cső) Stuart Jensen Flash Letöltés indítása kattintással   A GM-cső működését szemléltető animáció részletes magyarázattal.
Görbeillesztés PhET
(NS)
Flash Letöltés indítása kattintással   Maximum negyedfokú polinommal lehet illeszteni (automatikusan vagy manuálisan) a felhasználó által elhelyezett adatpontokat. Nem tökéletes, de egy kis „szakértői útmutatással” párosítva hasznos eszköz annak megvilágítására, hogy mi is a görbeillesztés lényege.
Gravitáció (nap, bolygók, üstökös) Paul Lutus
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Különböző szcenáriók közül választhatunk, amelyek meghatározott számú, tömegű, kezdeti helyzetű és sebességű égitestet tartalmaznak. Nem egy szimpla lejátszó programról van azonban szó: mindenbe belepiszkálhatunk, aminek akár bolygók elszabadulása vagy ütközése is lehet a következménye. (2013.05.06.)
Hadronépítés kvarkokból G.D. Westfall JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Egyszerű játék, mellyel mezonokat és barionokat lehet építeni kvarkokból.
Hertzsprung–Russell-diagram University of Nebraska-Lincoln Flash Letöltés indítása kattintással
Kiváló interaktív eszköz a csillagok fényességét és hőmérsékletét összevető H–R-diagramról, mely fontos szerepet játszott a csillagokban zajló folyamatok és így a kémiai elemeket „gyártó” nukleoszintézis megértésében. Kapásból kipróbálhatjuk vele, hogy néznek ki azok a csillagok, melyek a Naphoz képest máshol helyezkednek el a piros görbe által jelképezett fősorozat vonalán.
Hidrogénatom gerjesztése University of Nebraska-Lincoln Flash Letöltés indítása kattintással   Folyamatosan változtatható energiájú fotonokkal bombázzuk a hidrogént és megnézzük, létre jön-e gerjesztődés. Lehetséges a Lyman-, Balmer-, ill. Paschen-sorozatnak megfelelő energiát is választani. A legerjesztődés sztochasztikus. Frekvencia- és hullámhossz-skálát is mutat.
Hidrogénbomba film Teachers' Domain Videó   Dokumentumfilm-részleteket tartalmazó hangosított film a szuperbombához (hidrogénbomba, fúziós bomba) vezető útról. Teller magyaros akcentusát is hallhatjuk benne. A lejátszó captions kezelőgombjára kattintva írásban is láthatóvá válnak az elhangzó angol mondatok. (Az utolsó kezelőgombbal a teljes képernyőre is felnagyítható a mozi.) Az angol-magyar szövegváltozat itt olvasható: pdf fájl letöltése.
Hidrogénégés, pp-lánc Remco Brantjes Flash Letöltés indítása kattintással
A Nap energiaellátását szolgáló proton-proton lánc szemléltetése egyszerű interaktív animáción.
Hidrogénizotópok Benedekfi Örs A prócium (H), a deutérium (D) és a trícium (T) egyszerű animációja a magok összetételével. A két változat között csak jelölésbeli különbség van. Az eredeti Flash Flash szimuláció offlájn használatra letölthető. (✔2021.12.22.)
Hőmérsékleti sugárzás Wolfgang Bauer JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Nagyon ügyes applet, mely a Planck-féle sugárzási törvényen kívül megmutatja a Wien-féle eltolódási törvényt és a Stefan–Boltzmann-törvényt is.
Hőmérsékleti sugárzás Physlets JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
♥♥
Interaktív szimuláció a feketetest-sugárzásról a spektrum megjelenítésével, valamint néhány csillaghőmérséklettel példaképpen. A Nap sugárzási spektruma is szerepel a fekete test sugárzásával összevetve. (2014.01.06.-án működött még ez a sokoldalúbb változat is, de az nincs magyarítva.)
Hőmérsékleti sugárzás University of Nebraska-Lincoln Flash Letöltés indítása kattintással   A Planck-féle sugárzási törvény itt csillagászati oldalról jelenik meg. A sugárzási spektrumot egyebek közt a csillagosztályozásban használt színszűrők együttesén át is meg lehet nézni.
Hullámfajták: transzverzális & lonhitudinális Physlets Schulphysik.de
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Az animáció jól szemlélteti, hogy akár longitudinális a hullám, akár transzverzális: csak a hullám halad, a részecske marad. (És persze vannak álló hullámok is, ahol csak a részecskék rezegnek, de az már egy másik történet.) (2012.10.14.)
Ideális gáz kinetikus elmélete PhET
(Klacsákné Tóth Ágota & NS)
Java
Nagyon sokoldalú offlájn szimuláció. Rögzíteni lehet a gáz térfogatát, a nyomását vagy hőmérsékletét. A gravitációt is be lehet kapcsolni, és láthatjuk, ahogy az atomok sűrűsége felfelé csökken. Élőben mutatja a Maxwell-eloszlás hisztogramját a tartályba pumpált gázatomok esetében.
Ideális gáztörvény Wolfgang Bauer JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
A pV = nRT törvény megjelenítése interaktív szimuláció segítségével.
Idődilatáció fényórával Michael Fowler
(NS)
Flash Letöltés indítása kattintással   Einstein fényórás gondolatkísérlete, mely szrint az egymáshoz képest mozgó inerciarendszerekből nézve a többiben mindig lassúbbnak tűnik az idő múlása (2013.06.05.)
Interferométeres kísérlet egyenként érkező fotonokkal University of St Andrews HTML5 logó   HTML5 szimuláció, mely egy virtuális interferométer segítségével világít rá arra a kvantummechanikai furcsaságra, hogy a részecskék, adott esetben a fotonok, önmagukkal is képesek interferálni. (2015.02.08.)
Ionizációs kamra HarfeSoft
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Kiváló szimuláció a síkpárhuzamos kamra, a hengeres kamra és a szimpla drótkamra működéséről. (✔2021.12.29.)
Izobár magok, tömegparabolák NS HTML5 logó
Az animációval könnyen ellenőrizhető a stabil izobárok száma a nuklidtérképen a páros tömegszámok esetében (0, 1, 2 vagy 3) és a páratlanokéban (0 vagy 1). Konkrét tömegparabolák szemléltetése is szerepel a lapon. Az eredeti Flash Flash animáció (mely praktikusabb) offlájn használatra letölthető. (✔2021.12.22.)
Jobbkézszabály forgásra, keringésre David Harrison
(NS)
Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással

Két egyszerű, de szemléletes animáció, mely segít megjegyezni (különösen Douglas Adams rajongói számára), merre mutat egy forgó vagy keringő test szögsebesség- és impulzusmomentum-vektora. Az oldalon már csak egy GIF demót találsz, hogy lásd, mit tudnak a Flash Flash animációk, melyeket a Harrisoniából tölthetsz le Letöltőgomb offlájn használatra.
(2022.01.05.)
Képalkotás, domború lencséé Sergey Kiselev, Tanya Yanovsky-Kiselev JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Interaktív szimuláció rövid magyarázattal a gyűjtőlencse (konvex/domború lencse) képalkotásáról. (JavaPhysMath Applets)
Képalkotás, lencséé és tüköré Physlets JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
♥♥♥
Eszméletlenül komplex és mégis egyszerűen kezelhető interaktív szimuláció, mely egy valós optikai labor virtuális megfelelője. Különböző fényforrásokból válogathatunk, lencséket kombinálhatunk vagy akár tükröket is, és gyakorlatilag minden változtatható. A legjobb, amit láttam. (Átdolgozva: 2014.01.06.)
Kepler törvényei Don Ion
(NS)
Flash Letöltés indítása kattintással
A Flash négy jelenetben szemlélteti a három Kepler-törvényt. A harmadik jelenet a III. törvényt körpályákra mutatja. Ezen jól érzékelhető, hogy a belső pályák esetében nemcsak a szögsebesség nagyobb, hanem a kerületi sebesség is. (2013.04.19.)
Keringés: töltés töltés körül (tömeg tömeg körül) Wolfgang Bauer JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Interaktív szimuláció: egy elektront kell pályára állítani egy proton körül (semmi kvantummechanika). Link egy másikhoz: egy műholdat kell pályára állítani a Föld körül. A kettő együtt meggyőzően mutatja a tömegvonzás és a Coulomb-törvény közötti hasonlóságot.
Kétréses kísérlet fénnyel Michael Fowler
(NS)
Flash Letöltés indítása kattintással   A fény hullámtermészetét bizonyító kísérlet interaktív Flash szimulációja. Kiegészítésképp tettem bele egy linket egy olyan oldalra is, mely Young 1803-as eredeti (két rés nélküli :) kétréses kísérletének kissé modernizált változatát tényleges tanórai kísérletnek ajánlja. (2013.06.01.)
Kinetikus gázelmélet Paul Falstad
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Meglehetősen erőforrásigényes szimuláció. Az én gépem processzorát igencsak melegíti/pittyegteti. Az energiaeloszlás számítása nem stimmel (a szerző ígérte, hogy utánanéz), de a sebességeloszlást érdemes megnézni a számos opció miatt.
Klaszterbomlás a bomlássorokban NS Flash Letöltés indítása kattintással   A ritka bomlásokat – a klaszterbomlás (nehézion-emisszió), a β-késleltetett neutronemisszió és a spontán hasadás (SF) előfordulását – szemlélteti a négy fő bomlássor egyikében (4n+2) jelezve, hogy az α- és a β-bomlás nem kizárólagos jellemzői ezeknek a soroknak.
Kockadobás 1–28 kockával Univ. Alabama-Huntsville HTML5 logó
Zseniális szimuláció, mely kockadobások segítségével érzékelteti a centrális határeloszlás-tétel gyors érvényesülését és rámutat a normális (Gauss-)eloszlás jelentőségére. A régi Javát Java magyarított Magyar nyelvű animáció/szimuláció HTML5-re HTML5 logó cseréltem. (2013.12.25.) (✔2022.01.04.)
Konvolúció NS JavaScript
Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással

Az oldalon több gif animációt találsz a konvolúció szemléltetésére. Némelyiknek van vezérelhető JavaScriptes verziója is. Ezek külön lapon szemléltetik a Compton-él, a fotocsúcs és a pozitronélettartam-mérés konvolúciós vonatkozását a kísérleti spektrumokban. (2012.02.11.) Van ott három Flash is, de azoknak nem interaktív, az offlájn változata. (2021.02.01.)
Konvolúció: pozitron-élettartamspektrum NS JavaScript
A MATLAB segítségével készült animáció egy exponenciális lecsengés és egy Gauss-görbe konvolúcióját szemlélteti. Gyakorlati példaként a pozitronok kísérletileg meghatározott élettartam-eloszlása (élettartamspektrum) szerepel, mely ugyanilyen függvények konvolúciójaként értelmezhető. (2012.03.18., Sándor napja :)
Kormeghatározás,
abszolút
Kåre Kullerud
(NS)
Flash Letöltés indítása kattintással   Komplett magyarított prezentáció, mely az elsősorban a Rb-Sr, a K-Ar és a C-14 módszereken keresztül magyarázza el a radiometrikus kormeghatározások alapjait, valamint a módszerek geológiai hátterét. A bezárási hőmérsékletet és az izokrónt is tárgyalja.
Kormeghatározás,
K-Ar és Ar-Ar
Kåre Kullerud Flash Letöltés indítása kattintással   Komplett angol nyelvű prezentáció, mely a kálium-argon és az argon-argon kormeghatározási módszer radiometriai és geológiai oldalát egyaránt részletesen tárgyalja. Csak jó angol nyelvtudással rendelkezőknek.
Kormeghatározás, radiometrikus PhET
(NS)
Java   Letölthető offlájn szimuláció a radiometrikus kormeghatározásról. Inkább játékos, mint tudományos, de a lényegre rávilágít.
Kormeghatározás,
Rb-Sr
Kåre Kullerud Flash Letöltés indítása kattintással   Komplett angol nyelvű prezentáció, mely a rubídium-stroncium kormeghatározási módszer radiometriai és geológiai oldalát egyaránt részletesen tárgyalja. Csak jó angol nyelvtudással rendelkezőknek.
Kormeghatározás,
Sm-Nd
Kåre Kullerud Flash Letöltés indítása kattintással   Komplett angol nyelvű prezentáció, mely a szamárium-neodímium kormeghatározási módszer radiometriai és geológiai oldalát egyaránt részletesen tárgyalja. Csak jó angol nyelvtudással rendelkezőknek.
Kormeghatározás,
U-Pb
Kåre Kullerud
(NS)
Flash Letöltés indítása kattintással   Komplett magyarított prezentáció, mely az urán-ólom kormeghatározási módszerek radiometriai és geológiai oldalát egyaránt részletesen tárgyalja. Kőzetek eredetmeghatározására is kitér. A konkordanciát és a diszkordanciát is érthetően elmagyarázza.
Korreláció (2 szim) thesaurus.maths.org
(NS)
Videó


♥♥♥
Az eredeti Flash szim két normális eloszlású valószínűségi változóval kapcsolatos statisztikai mintákat generált változtatható mintamérettel és korrelációs együtthatóval. Van egy másik változata is a szimnek ezzel a 6 perces videóval kiegészítve: Kauzalitás és korreláció: a keverés kockázata – Ionica Smeets előadása – TEDxDelft. (Átdolgozva: 2013.01.02.) Az oldalakon most már csak videó és GIF demókat találsz, de a Flash Flash szimek offlájn használható swf fájljai letölthetők a megfelelő oldalakról. (✔2022.01.30.)
Kovalens kötés, két potenciálgödör PhET
(NS)
Java   Letölthető offlájn szimuláció a kovalens kötés modellezéséről két potenciálgödör segítségével.
Ködkamra, expanziós BIGS Flash Letöltés indítása kattintással   Expanziós ködkamra egyszerű interaktivitással.
Ködkamra mágneses térrel Frei Zsolt Flash Letöltés indítása kattintással   A szimuláció segítségével különböző részecskék hatótávolságát is össze lehet vetni, nemcsak a töltésük előjelétől függő eltérülési irányukat. Semleges részecskék bomlását is tanulmányozhatjuk.
Kötésienergia-kalkulátor (atommag) KCVS Flash Letöltés indítása kattintással   A mag kötési energiáját számítja ki félempirikus módszerrel, ahogy a Weizsäcker-egyenlet is működik. Érdemes megnézni a magyar instrukciókat. (Átdolgozva: 2013.01.03.)
Sajnos, az új változat nem teszteli már a bomlás lehetőségét, és az eneriaszinteket sem jeleníti meg. (2021.02.03.)
Kúpszeletek,
példa animált 3D-s függvényábrázolásra
Physlets Schulphysik.de
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Nemcsak a kúpszeletek animált megjelenítése miatt érdekes. Két z(x, y, t) típusú függvényt adhatunk meg lényegében tetszőleges képlettel. Az eredményt elforgatható 3D-s ábrán kapjuk, s ha akarjuk, a t-függést érvényesítve az ábrát életre kelthetjük. (A kúpszeletes minta pl. egy értelmes animálást mutat.) (2012.10.27.)
Kvantált kötött állapotok, pot. gödrök PhET
(NS)
Java   Három letölthető offlájn szimuláció kötött kvantumállapotok modellezéséről egy, kettő és sok potenciálgödörrel.
Kvarkok egy protonban Jason H. Dicker Flash Letöltés indítása kattintással   Egyszerű animáció egy proton vegyértékkvarkajairól a kvarkokat összeragasztó gluonokkal.
Láncreakció Wolfgang Bauer
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Sztochasztikus szimuláció a neutronok által kiváltott maghasadás szabályozatlan láncreakcióvá fejlődéséről. A sztochasztikus itt annyit jelent, hogy ha betesz az ember valahova egy neutront a hasadásra képes atomok közé, mindig a véletlen dönti el, hogy pontosan mi történik, de rendszerint már az az egyetlen enutron is elég ahhoz, hogy elszabaduljon a láncreakció.
Láncreakció PA Zrt. Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
  Egyszerű animáció a szabályozatlan és a szabályozott láncreakció összevetéséről. A lapra elhelyeztem egy külső linket is, mely egy egyszerű, de látványos animációhoz vezet. Ez némi interaktivitással mutatja ugyanezt. Ez a prezentáció sem sztochasztikus, de az ábrázolás érzékelteti véletlenszerűséget.
Large Electron Positron Collider CERN
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
♥♥
Magyarított interaktív szimuláció a LEP-ről, az LHC elődjéről. Egyszerű, de tanulságos.
Large Hadron Collider (LHC) CERN Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
  Több interaktív animáció (részben külső helyen) az LHC-ről és egyes detektorairól.
LINAC, RF üregrezonátor CERN
(NS)

Lineáris gyorsító, ill. rádiófrekvenciás üregrezonátor kézi vezérléséről szóló játék - volt itt eredetileg. Gyors reflexek kellettek hozzá. (2012.09.14.)
Sajnos, ezt a régi (és talán hibás) Java Java szimulációt már a CheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik CheerpJ sem tudja működtetni, így csak egy GIF demót tudok mutatni, melyet még idejében sikerült készítenem róla. Megvannak az eredeti .java fájlok - még nem tettem le arról, hogy valaki rekonstruálni tudja azok alapján. (✔2022.01.04.)
-----------
Érdemes megnézned ezt az animált GIF-emet is a LINAC ősi, 1928-as típusáról, mely a Wideröe-gyorsító nevet viseli megépítője után. Egyből érteni fogod a lényeget, ha még nem találkoztál volna ezzel a készülékkel. (✔2022.02.05.)
Lorentz-erő Wolfgang Bauer
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Interaktív szimuláció mozgó töltött részecskék eltérüléséről mágneses térben. Nélkülözhetetlen a ciklotron és a tömegspektrométer megértéséhez. Tartalmaz egy külső linket is egy olyan Javához, amely a Lorentz-erő makroszkopikus megnyilvánulását demonstrálja, azaz egy áramjárta vezeték elmozdulását mutatja mágneses térben (ami a mozgó töltéshordozókra ható mikroszkopikus Lorentz-erő miatt következik be).
Lorentz-erő hatására spirálozó ion Jason H. Dicker Flash Letöltés indítása kattintással   Egyszerű animáció, mely egy pozitív ion spirálozó mozgását mutatja homogén mágneses térben. (2012.09.10.)
Lökéshullám kialakulása Don Ion
(NS)
Flash Letöltés indítása kattintással
Az animációsorozat szuperszonikus repülőgép segítségével demonstrálja a lökéshullámok kialakulását Mach 1 fölött. A megnyíló oldalon ez a Flash a Cserenkov-sugárzás feltételeinek érzékeltetésére szolgál.
Magerő és Coulomb-erő KCVS Flash Letöltés indítása kattintással
Remek szimuláció a magerő és a Coulomb-erő összevetéséről két proton segítségével. (Átdolgozva: 2013.01.03.)
Feltettek egy újabb változatot is, melyet innen tölthetsz le. Ez egy üres instrukciós oldallal indul. Ha ezt becsukod, a Help-ben találsz egy What's This? pontot, ami nincs meg a másikban. Ha rákattintasz, akkor feliratok jelennek meg az appleten, melyek nyomban eltűnnek, ha rákattintasz. (2021.02.03.)
Magerő és Coulomb-gát Jason H. Dicker
Egyszerű animáció, mely két proton ütközését szemlélteti, miközben az egyik a Coulomb-tér által lassítva, majd a Coulomb-gát legyőzése után a nukleáris erő által gyorsítva éri el az origóban nyugvó társát. Az eredeti Flash Flash szimuláció offlájn használatra letölthető. (✔2021.12.22.)
Magfúzió, D+T Benedekfi Örs A magfúzió szemléltetése a deutérium és a trícium esetével, mely a jövő fúziós reaktorainak reménybeli energiatermelő folyamata. (2021.02.01.) Az eredeti Flash Flash szimuláció offlájn használatra letölthető. (✔2021.12.22.)
Maghasadás, neutronindukált Benedekfi Örs Az U-235 neutron által kiváltott maghasadásának egyszerű animációja, mely mutatja, hogy a hasadásban több neutron keletkezik, mint amennyi elfogy, ami magában rejti a láncreakció lehetőségét. (2021.02.01.) Az eredeti Flash Flash szimuláció offlájn használatra letölthető. (✔2021.12.22.)
Maghasadás, neutronindukált PhET
(NS)
Java   Letölthető offlájn szimuláció az U-235 termikus neutronokkal történő hasításáról, a láncreakció kialakulásáról és egy atomreaktor szabályozásáról. Nagyon tanulságos.
Mágnesesség-elektromosság PhET
(Klacsákné Tóth Ágota & NS)
Java   Négy letölthető offlájn szimuláció a permanens mágnestől az indukción és a transzformátoron át a generátorig.
Maxwell-féle sebességeloszlás Julio Gea-Banacloche
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Nagyon tanulságos kis applet. Azonos energiájú (sebességnagyságú) gázrészecskéket összeeresztve pillanatokon belül spontán a Maxwell-eloszlás szerint osztozkodnak az energián. Segít megérteni azt, hogy mit jelent a radiokémiában az, hogy forró atom, továbbá azt, hogy a hőmérsékletet mért lehet elektronvoltban (energiaegység) kifejezni.
Maxwell-féle sebességeloszlás kifejlődése Physlets Schulphysik.de
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
♥♥
Könnyebben kezelhető, mint a Julio Gea-Banacloche-féle. A 250 azonos energiájú (sebességnagyságú) gázrészecske pillanatokon belül spontán a Maxwell-eloszlás szerint osztozkodik az energián amint összeeresztettük őket. Ha a jobb egérgombbal a grafikonra kattintunk, pillanatfelvételt kapunk róla. (2012.10.13.)
Maxwell-féle sebességeloszlás görbéje Zbigniew Kąkol
(NS)
Letöltve futtatható program   Csak letöltve használható szimuláció. Az egyatomos ideális gáz részecskéinek sebességeloszlás-görbéit tanulmányozhatjuk vele 50 K és 500 K közt folyamatosan, ill. egy elmentettel összehasonlítva. A grafikonon háromfajta sebességközép van bejelölve. A használati utasításokat megtaláljuk a futó szimuláció súgójában is. (2013.06.02.)
Mikrométer használata Eduardo J. Stefanelli HTML5 logó (✔)
(✔)
2 onlájn szimuláció külső mikrométer működéséről és leolvasásáról. Leolvasási pontosság: 0,01 mm, ill. 0,001.
Az eredeti Flash Flash szimulációk (3 db) offlájn használatra letölthetők. (✔2022.01.07.)
Molekulatömeg-kalkulátor Hans Lohninger Letöltve futtatható program   Csak letöltve használható interaktív szimuláció a relatív molekulatömeg kiszámításához. A kapott eredményt vágólapra lehet másolni. Tizedespontot használ, továbbá a relatív atomtömegek forrása ismertlen. Ügyes!
Monte Carlo-módszer: π értéke sztochasztikusan Physlets Schulphysik.de
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Nagyon jó applet. Egyből meg lehet érteni belőle, hogy miről is szól a Monte Carlo-módszer, és még egy sztochasztikus módszert is látunk egy olyan ravasz, irracionális, sőt transzcendens szám közelítésére is, mint a π. (2012.10.24.)
Mössbauer-spektrométer HarfeSoft
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Egy Fe-57-es Mössbauer-spektrum felvételének sztochasztikus szimulációja (magyarítva). Választani lehet egy egyvonalas (kálium-ferrocianid), egy kétvonalas (vas-szulfát) és egy hatvonalas (α-vas) abszorber közül. (✔2021.12.29.)
Napelem működése Don Ion
(NS)
FlashZippelt csomag exe fájllal Letöltés indítása kattintással
Remek prezentáció a szilícium napelemek működési elvéről, mely a Bohr-modellel kezdi és elmagyarázza a dópolás és a p-n átmeneti réteg jelentőségét is. (Átdolgozva: 2013.10.28.) Zippelt csomag exe fájllal Zippelt csomag fog letöltődni. Kicsomagolás után mind a 8 swf fájlt egyazon mappában kell tartani. Indítás dupla kattintással az introduction.swf nevűre. (2021.02.02.)
47 nevezetes eloszlás Univ. Alabama-Huntsville HTML5 logó
♥♥
47 eloszláscsalád (pl. normális, gamma, khi-négyzet, Student-féle t, F, béta, Weibull, Pareto, logisztikus, lognormális, Fisher–Tippett) sűrűségfüggvénye és hisztogramja példaként mutatva az exponenciális eloszlás képernyőképét. A régi Javát Java magyarított Magyar nyelvű animáció/szimuláció HTML5-re HTML5 logó cseréltem. (2013.12.30.) (✔2022.01.04.)
Newton hegye: lődd körül a Földet! Michael Fowler
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Valósítsd meg Isaac Newton álmát! Lődd körül a Földet a világ leges-leges-legmagasabb hegycsúcsáról, mely a Münchausen nagyhencegségben meredezik. Ja igen! El ne felejts félreugrani! (2012.10.10.)
Nixie-csöves számláló NS JavaScript
Egy Nixie-csöves jelszámláló interaktív szimulációja, mely hűen tükrözi a radioaktív sugárforrásból érkező sugárrészecskék számának (pontosabban a számlálási sebességnek) sztochasztikus ingadozását. (2012.03.11.)
Normális eloszlás, kétdimenziós Univ. Alabama-Huntsville HTML5 logó
A kétdimenziós normális eloszlás bemutatása interaktív szimulációval. Egymástól függetlenül lehet beállítani a két véletlen koordináta szórását, valamint a koordináták közötti korrelációt.
2013.12.29: A régi Javát Java magyarított Magyar nyelvű animáció/szimuláció HTML5-re HTML5 logó cseréltem. (✔2022.01.04.)
Nukleoszintézis a stabilitás völgyében NS Egyszerű diasorozat néhány beágyazott animációval, mely a stabilitás völgyének benépesülését mutatja, kiegészítve a stabilitáson „túlszaladt” nuklidok lehetőségeivel a nagyobb stabilitás elérésére (radioaktív bomlás, spontán hasadás). Szerepel benne egy vízkerékről szóló animáció is, mely alkalmat ad arra, hogy elgondolkodjon az ember a megújuló energiaforrások hátteréről. Az eredeti Flash Flash prezentáció offlájn használatra letölthető. (✔2021.12.22.)
Nukleoszintézis,
r-folyamat
JINA Flash Letöltés indítása kattintással   Az r-folyamat (gyors neutronbefogás) lezajlását mutató mozi a nuklidtérképen.
Nuklidtérkép periódusos rendszerből Dr. Sean N. Liddick
Videó

(✔)
♥♥♥
Remek animáció, mely megvilágítja a periódusos rendszer és a nuklidtérkép viszonyát, miközben a rendszám szerint haladva egymás feletti sorokba rendezi az egyes elemek természetes izotópjait, majd egy-egy újabb „menetben” felfesti a térképre az egyes elemek ismert és felfedezésre váró radioizotópjait is.
2021.12.30: Az erdedeti Flash Flash animációt egy GIF és egy videó helyettesíti az oldalon, mely a YT-ról fut. Az oldalon letöltheted az swf fájlt offlájn használatra. Ilyenkor Ctrl+Enter-rel megállíthatod és továbbindíthatod. (✔2022.01.04.)
Nuklidtérkép részlete bomlásanimációval Physics 2000 JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
A nuklidtérkép H-Ne közötti bal alsó csücskét látjuk a stabil nuklidokkal és néhány szomszédjukkal. Az instabilokra kattintva animáció kíséretében lejátszódnak a völgy aljába vezető bomlás(sor)ok. (Átdolgozva: 2013.01.04.)
2021.10.07. Észrevettem, hogy ChirpJ-t módosították: nem futtatta többé az inlájn oldalakon futó appleteket, ha az elérési útvonal megadása abszolút volt. Kijavítottam relatívra, és az oldal újra működőképessé vált. (✔2022.01.23.)
Optikai labor offlájn használatra Klencsár Zoltán Letöltve futtatható program   Csak letöltve használható interaktív szimuláció mindenféle mozgatható optikai eszközzel: lencsékkel, tükrökkel, prizmákkal, fénynyalábbal és pontszerű fényforrással. Abszolút biztonságos. (2012.11.28.)
Optikai lencsék, homorú + domború Wolfgang Bauer
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Egyszerű optikai pad pontszerű fényforrással, melynek széttartó fénysugarait egy rögzített gyűjtőlencse párhuzamosítja. A párhuzamos fénnyaláb útjában egy változtatható helyzetű és sorrendű homorú+domború lencsekombináció van: ezt vizsgáljuk.
Párképződés és pozitronannihiláció David Harrison
(NS)

Hangeffektussal kísért animáció a párkeltésről (egy elektron–pozitron pár képződéséről nagyenergiájú fotonból) egy atommag közelében, majd a pozitron annihilációjáról egy másik elektronnal. (Átdolgozva: 2012.12.26.) Az oldalon már csak egy GIF demót találsz, hogy lásd, mit tud a Flash Flash animáció, melyet a Harrisoniából tölthetsz leofflájn használatra.
(2022.01.05.)
Plazma (halmazállapot) Benedekfi Örs A plazma és a közismert három halmazállapot (szilárd, cseppfolyós, gáz) összevetése. Az eredeti Flash Flash szimuláció offlájn használatra letölthető. (✔2021.12.22.)
Plazma fűtése Benedekfi Örs A mágneses térrel összetartott plazma fűtése. Az eredeti Flash Flash szimuláció offlájn használatra letölthető. (✔2021.12.22.)
Plazma inerciális összetartása Benedekfi Örs A plazma összetartása a plazmatömeg saját tehetetlenségénél fogva. Az eredeti Flash Flash szimuláció offlájn használatra letölthető. (✔2021.12.22.)
Plazma mágneses összetartása Benedekfi Örs A plazma összetartása mágneses térrel. Az eredeti Flash Flash szimuláció offlájn használatra letölthető. (✔2021.12.22.)
Poisson-folyamat Univ. Alabama-Huntsville HTML5 logó
Az exponenciális eloszlás és a Poisson-eloszlás kapcsolatára épülő Poisson-folyamat bemutatása. A szimuláció (megfelelő paraméterválasztással) érzékelteti azt is, hogy a Poisson-eloszlás határeloszlása normális eloszlás. A régi Javát Java magyarított Magyar nyelvű animáció/szimuláció HTML5-re HTML5 logó cseréltem. (2013.12.28.) (✔2022.01.04.)
Poisson-ludak NS Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással

Az oldalon található három Flash nem geese'n'goose-oknak való céltalan szórakozás. A véletlenszerűség érzékeléséről szeretne szólni. Remélem, mond is valamit, és nem gondolja senki, hogy nem egy nagy durranás. Érintett fogalmak: Poisson-folyamat, exponenciális eloszlás (térben és időben), egyenletes eloszlás (térben és időben). (2012.03.11.)
•gee_Po_tau2000ms.swf
Ezek Poisson-ludak, melyek átlagban 2 másodpercenként bukkannak fel egymás után exponenciális eloszlású időközökkel.
•gee_unif_0_4000ms.swf
Ezek 0-4000 ms-onként jönnek.
•gee_PoBar_tau2000ms.swf
Ezek is Poisson-ludak, de a repülési magasságuk nem egyenletesen véletlenszerű, hanem a barometrekus formulát követi. (2021.02.02.)
Polárszűrők Wolfgang Bauer
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Optikai pad 1-3 állítható tengelyű polarizátorral, fényforrással és fotométerrel.
Ponttöltésrendszer erőtere David Chappell Flash Letöltés indítása kattintással   Gyönyörű szimuláció. Előregyártott ponttöltésrendszereket is felajánl (köztük egy lineáris kvadrupólust), de akár ezekből kiindulva, akár a nulláról, saját rendszereket is összeállíthatunk a síkon, s kézi erővel vagy automatikusan tanulmányozhatjuk a rendszer ekvipotenciális kontúrjait, erővonalait vagy erőtérvektorait.
Ponttöltésrendszer erőtere PhET
(NS)
HTML5 logó Ugrás idegen helyre
Flash Letöltés indítása kattintással
  Jól kitalált interaktív szimuláció, melyben vonszolással állíthatunk össze ponttöltésekből álló rendszert, melynek terét feszültségmérővel, mérőszalaggal és próbatöltéssel tanulmányozhatjuk.
A link Ugrás idegen helyre már az új HTML5-ös változathoz visz, de a letöltéssel a régi Flash Flasht használhatod - sajna, így a magyararítás elvész, mert azt az swf fájl nem tartalmazza. (2021.02.02.)
Ponttöltésrendszer potenciálja Wolfgang Bauer JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Az applettel szimulálni lehet egy dipólus vagy egy kvadrupólus elektromos potenciálját. Érdemes kipróbálni. Sokat használtam ezt az appletet előadásokon. Sajnos, a töltésértékek kiválasztása kissé erratikus a CheerpJ-vel, de még így is gasznos a multipólusok magyarázatához, (2021.02.04.)
Potenciálból térerősség Jason H. Dicker Flash Letöltés indítása kattintással   Érdemes időt szentelni ennek az oldalnak, mely (a gravitáció és a Coulomb-törvény analógiáját kihasználva) szemléletessé teszi az elektrosztatikus potenciál(is energia ⇔ gravitációs helyzeti energia) és az elektromos erővonalak (⇔ egy folyó áramlása) közötti kapcsolatot. Innen már csak egy ugrás az E = - U. (2012.09.20.)
Potenciálgödörbe zárt részecske Paul Falstad
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik   Rendkívül erőforrásigényes interaktív szimuláció. A saját ablakában ugrik elő, és a Fájl→Kilépés menüponttal lehet kilépni belőle. Rengetegféle előregyártott potenciálalak közül lehet választani. Érdemes kipróbálni.
Proporcionális detektor Stuart Jensen Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
  Két animáció a proporcionális detektor és az ionizációs kamra összevetéséről.
Radioaktív sugárzások megkülönböztetése McGraw-Hill Flash Letöltés indítása kattintással   Hangosított prezentáció az α-, β- és γ-sugárzás megkülönböztetéséről elektromos térben. A szöveg transzkriptje is elkészült a magyarításával együtt. Az angol-magyar szövegváltozat külön is letölthető: pdf fájl letöltése. (2013.03.10.)
Radioaktív egyensúly NS Flash Letöltés indítása kattintással   A radioaktív egyensúly érzékeltetése a lyukas vödör metaforával.
Radiográfia, röntgen- Physics 2000 JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Kedvenc interaktív appletem. Egy négyzet alakú ablakot huzigál az ember a kéz előtt, és feltárul a csontozat röntgenképe. (Átdolgozva: 2012.12.29.) Köszönöm CheerpJ, hogy megmentetted ezt a kis gyöngyszemet! (2021.02.04.)
Reaktorbaleset játék Henrik Eriksson JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
A kärnobyli reaktor bizonyos hibákkal küszködik. A katasztrófát a kézi szabályzó eszközökkel kell elhárítani. Jól emlékszem, egyszer nekem is sikerült! (Talán el is dicsekedtem vele, mert később megkaptam a „Hevesy György-díj a nukleáris biztonságért” nevű kitüntetést :-)
Ha azt hiszed, nem egy nagy durranás, tévedsz. Próbáld ki, és meghallod. (✔2021.12.29.)
Reaktorbaleset mozi Teachers' Domain Videó   A Three Mile Island-i baleset elemzése szakértők és szemtanúk által. A lejátszó captions kezelőgombjára kattintva írásban is láthatóvá válnak az elhangzó angol mondatok. (Az utolsó kezelőgombbal a teljes képernyőre is felnagyítható a mozi.) Az angol-magyar szövegváltozat le is tölthető: pdf fájl letöltése. (Átdolgozva: 2013.01.03.)
Relativisztikus űrutazás Wolfgang Bauer
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik   Utazzunk egyet az Enterprise űrhajóval, hogy túléljük földi ellenlábasainkat.
Rezgőkör (soros RLC áramkör) Wolfgang Bauer
(NS)
HTML5 logó
A soros rezgőkör onlájn tanulmányozására való applet. Valószínűleg ez lesz az egyetlen túlélője W. Bauer számos (23) remek appletjének a gyűjteményemben, ugyanis a többi Javát használ, és a hitelesítés költségeit még ő is nevetségesen magasnak tartja. (2013.12.28.)
Rezgőkör (soros RLC áramkör) Zbigniew Kąkol
(NS)
Letöltve futtatható program   Csak letöltve használható szimuláció. A soros rezgőkört és a rezonanciát tanulmányozhatjuk vele. A használati utasításokat megtaláljuk a futó szimuláció súgójában is. Akinek Avast! vírusirtója van, számítson arra, hogy letöltéskor és futtatáskor egyaránt figyelmeztetést fog kapni. (2013.05.29.)
Röntgencső működése Jason H. Dicker Flash Letöltés indítása kattintással   Egyszerű animáció egy röntgencső működéséről.
Röntgencső spektruma Jason H. Dicker Flash Letöltés indítása kattintással   Egyszerre látható a röntgenspektrum karakterisztikus (diszkrét) és fékezési (folytonos) komponense. Demonstrálja az áramerősség és az alkalmazott feszültség hatását a két komponensre.
Röntgensugárzás elnyelődése NDT Resource Center JavaScript (✔)
(✔)
Két interaktív szimuláció, mellyel tanulmányozni lehet egy röntgencső által kibocsátott fotonok kölcsönhatását, ill. elnyelődését különböző anyagokból készült abszorberekkel. Változtatható a csőfeszültség (és ezzel a fotonok energiaeloszlása), valamint a rétegvastagság is. ⚠ Az appletek idegen szerverről futnak: ha az leáll, akkor az appletek nem jönnek elő. (✔2022.01.19.)
Rutherford-féle szórás Physlets Schulphysik.de
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Interaktív szimuláció, mely egyetlen atom esetében mutatja a lehetséges alfa-útvonalakat. A szimuláció nem mérethű ugyan, de azt azért elég kól érzékelteti, hogy az atom térfogata jobbára üres. (2012.10.14.)
Rutherford-féle szórási kísérlet PhET
(Klacsákné Tóth Ágota & NS)
Java
Letölthető offlájn szimuláció a Rutherford-féle α-szórási kísérletről, melyből kiderült, hogy az atomnak apró, de nehéz pozitív töltésű magja van.
Rutherford-féle szórási kísérlet McGraw-Hill Flash Letöltés indítása kattintással
Hangosított angol nyelvű prezentáció arról az α-szórási kísérletről, melynek eredménye alapján Rutherford elvetette az atom Thomson-féle mazsoláskalács modelljét. A szöveg transzkriptje is elkészült a magyarításával együtt. Az angol-magyar szövegváltozat külön is letölthető: pdf fájl letöltése. (2012.12.16.)
Rutherford-féle szórási kísérlet Sükösd Csaba HTML5 logó   Remek sztochasztikus szimuláció a Rutherford-féle α-szórási kísérletről, egy olyan magyar BME-s (korábban ELTE-s) magfizikustól, akit szervezőként és előadóként jól ismerhetnek a középiskolai fizikatanárok szakmai továbbképzésekről (magfizika, sugárvédelem, CERN-látogatás). (2013.03.25.)
Sávszerkezet, sok potenciálgödör PhET
(NS)
Java   Letölthető offlájn szimuláció a szilárd testek sávszerkezetének modellezéséről sok potenciálgödör segítségével.
Sötét energia Paul Lutus
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Interaktív 3D-s () szimuláció a tömegvonzásról kiegészítve a sötét energia hatásával. Az oldalt nagyjából beleintegráltam P. Lutus oldalaiba, amit talán értékelni fognak azok, akik értenek angolul, és kíváncsiak a szerző saját magyarázataira is. (2013.05.13.)
Spektrométer Freeman Deutsch JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Atomi spektroszkópiát lehet játszani egy minispektrométerrel, különböző fényforrásokat választva. Az egérrel végig lehet pásztázni a spektrumot és le lehet olvasni a csúcsok adatait. Sőt, még át is rajzolhatjuk a spektrumot, hogy lássuk, milyen hatása lesz beavatkozásunknak a színképre. (2012.05.15.)
Standard normális eloszlásértékek Jim Reed Flash Letöltés indítása kattintással
A szimuláció a standard normális eloszlásfüggvény helyettesítési értékeit (valószínűségek) szemlélteti a standard Gauss-görbe alatti területtel. Segít megérteni, hogy mit jelentenek a tabellázott standard normális z-értékek. (2012.02.02.)
Súrlódás oka PhET
(NS)
Flash Letöltés indítása kattintással   Rém egyszerű szimuláció (de minden harmadik 2001-es Nobel-díjas fizikus ezt használja :). Két könyvet kell összedörzsölni, hogy lássuk, hová lesz az energia. Raktam be pár idézetet is, amelyek a tudományterületek közötti súrlódásoktól szólnak.
Színkeverés, additív (RGB) Wolfgang Bauer JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Az applet az RGB színkeverésről szól ugyan, de ad egy kis hátteret a kvarkok és antikvarkok (mint közvetlenül meg nem figyelhető részecskék) színéhez is, továbbá érzékelteti a hadronok mint megfigyelhető részecskék színtelenségét.
Színkeverés, szubtraktív (CMYK) Wolfgang Bauer JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Interaktív szimuláció a CMY (kékeszöld, bíbor és sárga) színek szubtraktív keveréséről.
Színlátás, RGB alapszínek PhET
(NS)
Java   Egyszerű, de szellemes szimuláció az ember színérzékeléséről és az alapszínekről. Letölthető és offlájn használható.
Szórási kísérlet, rugalmas golyóval David Harrison
(NS)

Acélgolyó rugalmas szóródásának irányeloszlása a céltárgy alakjától (kerek, ill. szögletes) függően. Azért szeretem, mert segít megértetni egy gyerekkel is, mért olyan fontosak a szóráskísérletek az atom- és részecskefizikában. Az oldalon már csak egy GIF demót találsz, hogy lásd, mit tud a Flash Flash animáció, melyet a Harrisoniából tölthetsz le offlájn használatra.
(2022.01.05.)
Tokamak mágneses tere Benedekfi Örs Egy mágneses összetartású fúziós reaktor modellje. A lapról egy külső tokamakszimuláció is elérhető. Az eredeti Flash Flash szimulációk offlájn használatra letölthetők. (✔2021.12.22.)
Tolómérő: nóniusz, működés, leolvasás Eduardo J. Stefanelli,
Fu-Kwun Hwang
HTML5 logó
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik♥♥
Méltán népszerű szimulációk nóniuszos (közönséges) tolómérce (subler) működéséről és leolvasásáról. Eredetileg 3 Flash Flash applet volt ezen az oldalon (mindhárom exe fájlja letölthető az oldalon offlájn használatra). Most HTML5 applet fut helyettük Stefanellitől. Találsz továbbá egy egyszerű de nagyszerű Java appletet is Fu-Kwun Hwang professzortól, mely a leolvasást gyakoroltatja veled. (✔2022.01.09.)
Tömegközéppont, két golyóé University of Nebraska-Lincoln Flash Letöltés indítása kattintással
A szimuláció két állítható tömegarányú és távolságú gömb tömegközéppontját mutatja meg.
Tömegparabolák NS Flash Letöltés indítása kattintással   Sematikus tömegparabolák a stabil izobárok számának magyarázatára páros tömegszám esetén.
Trícium β-bomlása Benedekfi Örs A trícium (H-3) β-bomlása egyszerű animáción. Az antineutrínót nem jelzi ugyan, de az impulzus látszólagos meg nem maradása értelmezhető egy láthatatlan részecske megszületésével. Az eredeti Flash Flash szimuláció offlájn használatra letölthető. (✔2021.12.22.)
Trícium szaporítása Benedekfi Örs Trícium előállítása a Li(n,t)T reakcióval a jövő fúziós reaktotaiban. Az eredeti Flash Flash szimuláció offlájn használatra letölthető. (✔2021.12.22.)
Ütközés, rugalmas Jason H. Dicker Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
  Két azonos tömegű golyó rugalmas ütközése a fizikai háttér rövid felvázolásával. A rugalmatlanság megfogalmazása segíti a rugalmas részecskeszórás és a magreakció közötti egyik fontos különbség megértését. Segít azt is megérteni, mért a legkönnyebb elem (H) magja (proton) a leghatékonyabb lassítója a neutronoknak.
Plusz letölthető két különböző tömeg rugalmas ütközése is. (2021.02.03.)
Ütközés, rugalmas és rugalmatlan PhET
(NS)
Flash Letöltés indítása kattintással
Különböző számú és tömegű légpárnás korongok rugalmas vagy rugalmatlan ütközése mandinerrel vagy anélkül a sebességvektorok és/vagy az impulzusvektorok bemutatásával. Az utóbbiak összege is megjeleníthető. Remek szimuláció.
Ütközés, rugalmas és rugalmatlan centrális David Harrison
(NS)

♥♥
Különböző tömegű légpárnás kocsik rugalmas és rugalmatlan ütközése. Zseniálisan egyszerű módon szemlélteti a rugalmasság és a rugalmatlanság közötti különbség lényegét. Az oldalon már csak egy GIF demót találsz, hogy lásd, mit tud a Flash Flash animáció, melyet a Harrisoniából tölthetsz le offlájn használatra.
(2022.01.05.)
Vektorok összege és különbsége Wolfgang Bauer JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik   Interaktív szimuláció, mely két vektor összegét és különbségét szemlélteti.
Vektorok skaláris szorzata Wolfgang Bauer JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Interaktív szimuláció, mely egy téglalap előjeles területével szemlélteti a skaláris szorzatot.
Vektorok vektoriális szorzata Wolfgang Bauer
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
Interaktív szimuláció, mely a vektoriális szorzatot szemlélteti.
Venn-diagram Univ. Alabama-Huntsville
(NS)
JavaScript
A halmazműveleteket szemléltető JavaScript játék, mely interaktív Venn-diagramot használ. (✔2022.01.04.)
Visszalökődő leányatom α után Jason H. Dicker Flash Letöltés indítása kattintással
Egyetlen leányatom visszalökődése α-, majd γ-emisszió után. A viszonylag nagy tömegű (és energiájú) α-részecske sokkal jobban visszaköki a magot, mint egy foton vagy egy könnyű β-részecske (elektron).
Visszalökődő leányatom hatása Martin Dove Flash Letöltés indítása kattintással
Forróatomok (nagy sebességgel visszalökődő leányatomokugrás a lapon belül) romboló hatása cirkonkristályban α-bomlás után.
Vízerőmű: hogy kerül oda a víz? Jason H. Dicker
A vízerőmű alapelvét szemléltető animáció kapcsán kiderül, hogyan látja egy nukleáris tudománnyal foglalkozó személy (Jelen!) a megújuló energiaforrások hátterét. A cél nem az atomenergia megszerettetése, de talán nem mindenki gondolkodott el ezeken az egyszerű összefüggéseken. Az eredeti Flash Flash szimuláció offlájn használatra letölthető. (✔2021.12.22.)
Vonatkoztatási rendszerek Jason H. Dicker Flash Letöltés indítása kattintással   A Galilei-/Newton-féle relativitás szemléltetése két úszó hajóval és egy világítótoronnyal.
Völgylakók (Lowlanders) NS FlashZippelt csomag exe fájllal
HTML5 logó
pdf fájl letöltése


Ezt „A β-stabilitás völgyének természetrajza” alcímű Flash Flash prezentációt egy 2009-ben tartott Alkímiás előadásom PowerPoint prezentációja alapján készítettem el. Nemcsak a tartalma miatt ajánlom, sőt nem főképp azért, hanem hogy megmutassam tanártársaimnak az iSpring favikon iSpring szoftverekben rejlő lehetőségeket a PP prezentációk publikálására. (2015.02.17.)
• A letöltésre felajánlott zippelt csomag Zippelt csomag exe fájllal egy adatmappát (data), egy xml fájlt és egy swf fájlt tartalmaz, melyeket egy az egyben át kell másolni egy mappába. A prezentáció a lowlanders.swf fájl dupla kattintására indul. Érdemes belekukkantani a data mappába is: három Flash szimuláció is van benne, melyek beleépülnek a prezentációba.
• Készítettem egy pdf verziót is: pdf fájl letöltése. És van belőle egy HTML5 logó HTML5 is, melyben a három beágyazott Flasht GIF-fel helyettesítettem. (✔2022.01.26.)
Vöröseltolódás, kozmológiai Fu-Kwun Hwang
(NS)
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik
A kozmosz mélyéből érkező fény spektrumvonalainak távolságtól függő eltolódása a nagyobb hullámhosszak felé a tér Hubble-tágulása miatt. Jó sokáig tart, ameddig a CheerpJ elvégzi a dolgát, de türelem rózsát terem! (2021.02.05.)

Interaktív periódusos rendszerek

Los Alamos National Laboratory's Chemistry DivisionKCVS IUPAC

Interaktív nuklidtérképek

Interactive Chart io Nuclides (NuDat 2.8 - NNDC)Live Chart of Nuclides (IAEA)

Más magyar természettudományos szimulációgyűjtemények, ill. oktatócsomagok

Fizika (az ELTE-s Frei Zsolt, Gnädig Péter, Lippai Zoltán és Pozsgai Péter saját Flash-kreációi pompás kivitelben) ♦ Java alkalmazások a fizika tanításához (Walter Fendt HTML5-be kornvertált appletjeinek magyar változata Serényi Tamástól letöltési lehetőséggel)

Kivezetés

Mottó:

Elméletileg nincs különbség az elmélet és a gyakorlat között.
Gyakorlatilag van.

Megjegyzem, az „elmélet” szót – második előfordulásakor – a „szimuláció” szóval is helyettesíthetnénk a bölcs szerzőtől (Jan L. A. van de Snepscheut) származó idézetben. 1 2 3
Másrészt viszont statisztikailag szignifikáns állítások támasztják alá, hogy az internetről is meg lehet tanulni táncolni.

Amikor a Nukleáris Címszavak Glosszáriuma még az összeállítás és a fő munkálatok stádiumában volt (2008. közepétől 2010. elejéig), alig-alig tudtam fegyelmezni magam, hogy az innen-onnan felcsipegetett Java Java és Flash Flash animációk/szimulációk oda nem illő részét képes legyek kihagyni belőle. Ezért már korábban felmerült bennem, hogy készítek egy olyan oldalt mint ez, ahonnan a begyűjtött természettudományos animációk/szimulációk összességét elérheti a látogatóm. (2013 rideg tavaszkezdetén gyűjtöttem be az első HTML5 HTML5 logó szimulációkat, melyeket Sükösd Csaba – egykori ELTE-s kollégám, jelenleg BME-s docens – készített.)

Megjegyzem, a „felcsipegetés” és a „begyűjtés” nem eufemisztikus kifejezés akar lenni a lopásra. Ritka kivételtől eltekintve – pl. amikor a szabad felhasználás eleve garantálva volt, vagy amikor nem sikerült a jogtulajdonos személyét kiderítenem – e-mail útján szereztem engedélyt az adott felhasználásra, ami általában nem foglalta magában a továbbadás jogát. Ezért fájlokat ne kérjen tőlem senki, mert azok (néhány saját készítésűtől eltekintve) nem az enyémek, és csak erre a felhasználásra szól a jogosítványom. (Ami persze nem jelenti azt, hogy ha valaki elég ügyes, ne tudná leszedni őket, de ez már nem az én felelősségem.)

A letölthető fájlok (pl. a PhET-től) más kategórába tartoznak. Ezeket eleve arra szánták, hogy ki-ki vigye őket, de a weben való publikálás ügye már nem mindig egyértelmű. Ezeken a lapokon mindenesetre jogszerűen szerepelnek, mert engedélyt kértem rá.

2013 januárjában elkezdtem olyan megjegyzéseket írni a szimulációihoz, melyek kifejezetten a tanárhoz/instruktorhoz szólnak. Ezeket a szimulációkat a következő ikonról lehet megismerni e fenti táblázatban, ill. a szimulációs oldalon: TTT. Az ilyen megjegyzések ún. fancybox-ban (~csicsás ablakban) jelennek meg a szimulációs oldalakon, hogy világosan elkülönüljenek a többi szövegtől, ill. hogy ne kelljen kósza ablakokat bezárni. A fancybox elég kiszámíthatatlanul viselkedett, amikor Java vagy Flash fölé került. Ezért a szimulációs oldalon éber baglyom gondjára bíztam egy alternatív megjelenítést arra az esetre, ha az applet maga alá teperte volna a megjegyzést. Íme: ötlet tanároknak. A problémát Rolf Allard van Hagen segített megszüntetni, amiért köszönettel tartozom neki. (Special thanks to Rolf Allard van Hagen who advised me how to change the link script of fancybox to show up properly on pages containing Java applets. He also solved the problem with Flash in the page. Here is how in case you need it.)

Nagy Sándor, Törökbálint, 2021. december 23.

Végjegyzet: Animációk & szimulációk osztályozott választéka

A lap, ill. a webhely címadásával Isaac Asimov emléke előtt tisztelgek. Sci-fi szerzőként nyilván azok előtt sem imeretlen a neve, akik ezt a műfajt nem kedvelik. Azt azonban talán még a rajongói sem tudják mindannyian, hogy biokémiából doktorált és lelkes népszerűsítője volt a természettudományoknak. Ennyit az Asimov részről. Ami a Téka részt illeti, az alkalmat ad nekem arra, hogy egy remek ingyenes értelmező szótárt ajánljak a látogatómnak, ahol mindjárt utánanézhet a „téka” szó „régi nyelvben” használt jelentésének.


The script of the hover-over popup (tooltip) that shows up here is from Dynamic Drive.
It is most probably based on a script from JavaScript Kit.

Valid HTML 4.01 Transitional

Utolsó frissítés dátuma: 2022-02-05

Copyright © Nagy Sándor m & m 2009-2022


Vissza a Természettudományos Ismeretterjeszto Tartalmak oldalra!