Ritka bomlások a bomlássorokban (a 4n+2 sor példája) Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

Az alábbi Flash-animációt (melyet a képre kattintgatva lehet léptetni) az ingyenes iSpring Free szoftver segítségével készítettem PowerPointból.
Ha az animáció jobb alsó sarkában látható teljes képernyő ikonra kattintunk, akkor a prezentáció kitölti a teljes képernyőt. Az Esc billentyű visszahozza az oldalt!

A négy fő bomlássor Ugrás a lapon belül mindegyikében akadnak olyan ritka bomlási módok, amelyek egyrészt teljesen kivezetnek a bomlási sorokból (spontán hasadás: SF); átvisznek egy másik bomlási sorba (β-késleltetett neutronbomlás vagy az olyan klaszterbomlás, amelyben az emittált mag tömegszáma nem osztható 4-gyel); vagy több α–β-lépést átugorva lerövidítik a sort (klaszterbomlás, ha az emittált mag tömegszáma 4-gyel osztható).

A ritkaság itt azt jelenti, hogy pl. a 238U esetében 1,8 millió α-bomlásra esik egyetlen spontán hasadás; minden 14 ezredik 210Tl β-bomlását követi egy spontán neutronemisszió; és 31 milliárd 226Ra közül csak egy bomlik el α- helyett 14C-emisszióval.

Ezeknek a bomlásoknak tehát inkább elvi jelentőségük van a bomlássorokban, mint gyakorlati, bár a 238U spontán hasadását kihasználják bizonyos kormeghatározásokban. (A βn a reaktortechnikában is fontos.)

Vissza a lap tetejére: Ugrás a lapon belül


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.22. óta:

webcounter