A Föld mélyének megismerése Nagy Sándor honlapjára A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

A prezentáció kinagyítása: nagyító. Érdemes megnézni a PhET interaktív Java szimulációját is a lemeztektonika működéséről Ugrás a PhET magyarított webhelyére, ahonnan a lemeztektonikáról szóló szimuláció letölthető.
The creator of the Flash presentation is Kåre Kullerud envelop of the University of Tromsø British flag, who kindly permitted the translation of the English version that can be found at the webGeology British flag site. He has also permitted to publish the Hungarian version here. Hungarian translation by Sándor Nagy.
A Flash-prezentáció szerzője Kåre Kullerud boríték a University of Tromsø angol zászló geológusa, aki szíves engedélyét adta a webGeology angol zászló nevű helyen található angol verzió magyarításához és jelen felhasználásához. Magyar fordítás: Nagy Sándor.
Témák: földkéreg, köpeny, litoszféra, asztenoszféra, konvekció, külső mag, belső mag, magnetoszféra, Föld mágnesessége, tektonika, lemezek vándorlása, mágneses pólusváltás, szeizmikus hullámok, P-hullámok, S-hullámok

A P (longitudinális) és az S (transzverzális) hullámok szemléltetése helyben és másutt

Az alábbi rolloveres ábra, mely a BYU Acoustics Research Group oldalán található első két GIF animációt tölti be, a longitudinális (fedőkép), ill. a transzverzális (rollover kép) hullámokat szemlélteti. Mielőtt az egérrel a képre mennénk, várjuk meg a GIF-ek teljes betöltődését, vagyis amig szép sima hullámokat nem látunk a fedőképen. Addig is elolvashatjuk az ábra alatti szöveget.

Amit most látunk, az a transzverzális hullámot mutató rollover kép.

Az ábrákhoz jó angol magyarázatot találunk az említett helyen. Íme egy rövid összefoglaló magyarul:

  1. A P hullámok longitudinálisak. Az első ábra (fedőkép) egy longitudinális hullám terjedését mutatja egy közegben, melynek részecskéit fekete pöttyök jelenítik meg. A részecskék közül egy pirossal van kiemelve a többi közül, hogy a mozgását könnyebben lehessen követni. Ha jobban megfigyeljük az animációt, észrevesszük, hogy noha a hullám balról jobbra halad, maguk a részecskék vízszintes rezgő mozgást végeznek a nyugalmi helyzeteik körül.
  2. Az S hullámok transzverzálisak. A második ábra (az egér ráhúzásakor előbukkanó rollover kép) egy transzverzális hullám terjedését mutatja egy közegben, melynek részecskéit fekete pöttyök jelenítik meg. Itt is balról jobbra terjed a hullám, de maguk a részecskék függőleges rezgő mozgást végeznek.

Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.20. óta:

hit counter