A négy fő bomlássor Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

Mért éppen 4? Magyarázat a 4n sor példáján

Az alábbi Flash-animációt (melyet a képre kattintgatva lehet léptetni) az ingyenes iSpring Free szoftver segítségével készítettem PowerPointból.
Ha az animáció jobb alsó sarkában látható teljes képernyő ikonra kattintunk, akkor a prezentáció kitölti a teljes képernyőt. Az Esc billentyű visszahozza az oldalt!

Az urán környékéről induló bomlási sorokból nem lehet több, mint négy, mert mindegyik rendelkezik azzal a sajátsággal, hogy lényegében csak α- és β-bomló lépésekből állnak. Ezért mindegyik bomlássorra áll, hogy az utódok nukleonszáma = tömegszáma ugyanakkora maradékot ad 4-gyel osztva, mint az összüléjük, vagyis 1-et, 2-t, 3-at vagy 0-t. (A zöld nyilak Ugrás saját lapra ritka bomlásmódok. Olyan kivételek ezek, amelyek a szabályt erősítik.)

Az alábbi ábrán Ugrás a lapon belül a négy fő bomlássor látható, egy-egy kis rajzzal érzékeltetve az ősszülő felezési idejét. Ezek közül hármat természetes bomlássornak neveznek. Azért csak hármat, mert egy a négy közül (a 4n+1) olyan rövid felezési idejű ősszülővel rendelkezik, hogy már rég eltűnt a Földről. Ez a helyzet a 20. század derekán változott meg, amikor is a Homo sapiens újjáteremtette a sort a hidegháború korszakában. Az ezredfordulón ~100 tonna Np volt a Földön pdf fájl.

A négy sor összevetése A(Z) diagramok segítségével

Aki jobban szereti a Segrè-féle Z(N) ábrázolást (nuklidtérkép), és nem nagyon siet, az lépésenként is végigballaghat a bomlássorokon: ugrás idegen magyar lapra Javával.

Az alábbi ábrák előnye, hogy egyszerre látunk minden lényegeset. Az ábrázolási tartományok mind a négy ábrán azonosak, hogy lássuk: a négy fő bomlássor nagyjából ugyanazon a területen található a nuklidtérképen. Ebben az ábrázolásban az oszlopok egy-egy elemet jelentenek, az elem jele alatti cellák pedig az illető elem izotópjait jelképezik felfelé növekvő tömeggel. Az ősanyának és a stabil ük-ükunokának megfelelő elem jelét sötétszürke háttér emeli ki, a bekeretezett elemeknek legalább egy izotópja szerepel az illető sorozatban, a bekeretezetlenek pedig csak azért vannak ott, mert legalább egy másik sorban szerep jut nekik.

Az ábrákon látható ikonok az ősanya felezési idejére emlékeztetnek. Íme egy jelkulcs: A Big Bang óta eltelt idő kb. 14 milliárd év. A Föld és a Nap-rendszer kb. 4,5 milliárd éve keletkezett. Az első többsejtű állatok kb. 700 millió éve jelentek meg a tengerekben. A Homo ősök kb. 2 millió éve léptek színre. A koponya egyben a halál szimbóluma is: megfelelő embléma egy rég kimúlt sor számára.

Vissza a lap tetejére: Ugrás a lapon belül


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.20. óta:

visit counter