Asimov-logó 

 Asimov
Téka

 

PhET-logó
Az alábbi lista több hivatkozást tartalmaz a (régi) PhET-logó mögötti webhelyre, melyet 2010/2011 fordulóján kezdtem el magyarítani. A PhET 214 természettudományos szimulációt ajánl fel e sorok írásakor – magyarul is. A magyarítást a mások által fordítottak egységesítésével kezdtem: javítgattam, finomítottam, ill. kiegészítettem vagy frissítettem őket, továbbá programozási hibák után bugarásztam bennük – olykor sikerrel A PhET-csapat köszönete. Az első 28 szimulációt két középiskolai tanár fordította le elsőként: Klacsákné Tóth Ágota és Salamon Attila. Köszönet nekik az út kitaposásáért! (2021.01.31.)
Harrisonia abyssinica
A látogató 68 magyarított Flash animációt, ill. szimulációt talál a Harrisonia nevű gyűjteményembenleft_right. (Néhány közülük alább is szerepel.) További ingyenes magyar szimgyűjtemények linkjét lentebb adom megleft_right.

Vissza a Természettudományos Ismeretterjeszto Tartalmak oldalra!

2021.02.03. A Flash Flash és a Java Java appletek támogatása 2021-ben végképp megszűnt a böngészőkben. Érdemes elolvasnod a következő két útmutatómat ezzel kapcsolatban: Blogspot Flash animációk 2021-ben és utána, Blogspot CheerpJ Applet Runner – a Java applet megmentője.

Flash Ami Flasht illeti, sajnos a weboldalaimba beágyazott animációkat nem használhatod többé onlájn. De offlájn még mindig használhatók lesznek, ha megvan hozzájuk a megfelelő .swf fájl, mert többnyire egy animációhoz egy fájl tartozik. A szükséges fájlok letöltését egy ilyen ikonra kattintva intézheted el: Letöltés indítása kattintással. (A PhET esetében a Flash szimek letölthető swf fájljai angolul vannak, mert nem tartalmazzák a fordítást. Ezért javaslom inkább az onlájn HTML5 változatot, ha van.)

Java Ami Java appletjeimet illeti, örömmel jelzem Neked, hogy többségük új életre kelt a weboldalaimon. A Chrome böngésző CheerpJ Applet Runner logója CheerpJ Applet Runner nevű bővítménye ugyanis a Java Java kódból JavaScript-alapu JavaScriptet generál, és azt futtatja. További jó hír az, hogy ehhez még a Javát sem kell telepítened a gépedre. (Továbbra is kell azonban Java a PhET Java szimeinek offlájn futtatásához, de ha a NAV AbeJava programja fut a gépeden, akkor működni fognak ezek is.)

Az animációk/szimulációk egy részét szívecskével jelöltem: . Van, amelyik kettőt is kapott. Ezek az én személyes kedvenceim.

Egyéb megjegyzéseimet l. a Kivezetésbenleft_right.

-->
Rövid cím linkkel Típus Ani- máció Magya- rázat Hely Forrás/szerző
(fordító)
Leírás
Akusztikai csalódás, auditoriális illúzió
JavaScript Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Physlets Schulphysik.de
(NS)
Halló-halló, figyelem! Itt eredetileg egy interaktív Java applet volt az optikai csalódás hallással kapcsolatos megfülelőjéről. Természetesen hangosítva (de elhallgattathatóan). Többet nem árulok el. Aki rám hallgat, meghallgatja! (2012.10.13.) Sajnos a Java 2015 utáni verziói nem kezelik már rendesen az applet hanggeneráló részét, ezért az appletet kiiktattam. Szerencsére a generált hangokat sikerült elmentenem az Audacity program segítségével, és lejátszhatóvá tenni az oldalon. (2016.02.12.)
Alagúthatás Java Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon PhET
(NS)
Letölthető offline szimuláció a kvantummechanikai alagúteffektusról. Egérrel is változtatható potenciálfalak.
Alfa-bomlás Java Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon PhET
(NS)
Letölthető offline szimuláció az alfa-bomlásról, mely érzékelteti az alagúthatás jelentőségét is. Plusz egy ábra a Geiger–Nuttall-grafikonnal.
Alfa-bomlás Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon NS Három alfa-bomló nuklid egyidejű bomlása, mely jól szemlélteti a bomlási energia és a tömegek hatását a leánymag visszalökődésére.
Atom és mag Flash Letöltés indítása kattintással Szöveg nélküli animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Benedekfi Örs Egyszerű atomanimáció Bohr-közelítésben, aránytalanul nagy maggal. (2021.02.01.)
Atom és mag mérete ♥ ♥ JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal

Saját oldalon

Physics 2000

Az igazi címe „David`s Whizzy Periodic Table”. Nevezzük úgy, hogy „David elképesztő periódusos rendszere”. Az elemekre kattintva (sajnos, a periódusos rendszer csak a H-tól a Kr-ig tart) különböző információ jelenik meg róluk. Váltogatni lehet az atomi és a nukleáris nézet közt. Az átmenet zúmolásszerű és igen tanulságos. (Átdolgozva: 2012.12.23. Egy nappal a világ vége után :)
Érdemes megnézni a teljes periódusos rendszerre kiterjesztett változatot is, melyen szépen nyomon követhető a héjak feltöltődése. Egy kivétel van, a Ba, mely hibás.

Atomenergia film Videó Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyarázat nélküli animáció/szimuláció Animáció idegen helyen: magyarázólapot nem készítettem hozzá Teachers' Domain Dokumentumfilm-részleteket tartalmazó hangosított film a Manhattan-Tervtől Hiroshimán és Nagasakin át a hasadási reaktorokig. A lejátszó captions kezelőgombjára kattintva írásban is láthatóvá válnak az elhangzó angol mondatok. (Az utolsó kezelőgombbal a teljes képernyőre is felnagyítható a mozi.) Az angol-magyar szövegváltozat itt olvasható: pdf fájl letöltése.
Atomerőmű felépítése Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Paksi Atomerőmű Szellemes és egyszerű interaktív játék, mely egy atomerőmű felépítését szemlélteti.
Atomerőmű működése Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon NCSSM Egy nyomottvizes atomreaktor (PWR) működését szemléltető egyszerű de látványos animáció interaktivitás nélkül.
Atomreaktor vészleállítása Flash Letöltés indítása kattintással Szöveg nélküli animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon PA Zrt. Apró geg a SCRAM etimológiája nyomán.
Auger-effektus Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon NS Egyszerű interaktív animáció ppt-ből az Auger-kaszkád és a fotonkaszkád összehasonlításához. Plusz két ábra az egymással versengő fotonemisszió és az Auger-effektus esélyeinek alakulásáról a rendszám függvényében. A lapon van egy angol helyre mutató link is, ahol az Auger-effektus és a röntgenemisszió összevetését láthatjuk egy elektron–anyag kölcsönhatásról szóló 4 diás sorozat egyik diáján
Barometrikus formula kinetikai háttere Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon David Chappell Gyönyörű szimuláció. Az atmoszféra modelljét adja, mellyel tanulmányozni lehet a barometrikus formula kinetikai hátterét. Én pl. arra szeretem használni, hogy érzékeltessem vele, mért van olyan kevés hélium a Földön, holott ez a nemesgáz a második leggyakoribb elem az Univerzumban.
Béta-bomlás Java Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon PhET
(NS)
Letölthető offline szimuláció a béta-bomlásról. Plusz néhány ábra a béta- és az alfa-spektrum összevetéséről, valamint egy régi debreceni ködkamrafelvétel, mely lerántja a leplet az „észrevehetetlen” antineutrínóról.
Béta-késleltetett alfa-emisszió Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon NS Egyszerű animáció hang- és fényeffektussal. Ezek az effektusok csak az energia felszabadulására hívják fel a figyelmet, amit nem árt közölni a diákokkal. Jól érzékelhető a leánymag visszalökődése az α-emisszió során. A mutatott sebességarányok megfelelnek az impulzusmegmaradásból számítottnak. Az oldalról el lehet érni a reaktortechnikában fontos béta-késleltetett neutronemissziót (ez felelős a késleltetett neutronokért) és a béta-késleltetett protonemissziót is. Ezek esetében a Flash-ek már nem képesek arányhűen (tehát az impulzusmegmaradásnak megfelelően) ábrázolni a visszalökődést.
Béta-stabilitás völgye Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon NS A β-stabilitás völgye a tömegparabolák érzékeltetésével. A völgymetafora, mely a Sieborg által kitalált stabilitási kontinens „negatívja”, érzékletessé teszi a stabil és az instabil nuklidok viszonyát a nuklidtérképen: az instabil nuklidok annál gyorsabban csúsznak le a meredély oldalán, minél messzebb vannak a völgy stabilitást jelentő aljától. A legnagyobb stabilitás tömegminimumként és kötésienergia-maximumként is felfogható.
Bicikli áttételei: fixi HTML5 logó Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Bruno Zuzzé
NS
Interaktív szimuláció, mely grafikusan és numerikusan jeleníti meg a fixi (örökhajtós bicikli, váltó nélkül) áttételeit. Ha ez így unalmasnak tűnik, akkor csak annyit mondok: szkidnyom. Erre mit lépsz? Szkiddelsz egyet? Jó válasz! (2014.03.22.)
Bicikli áttételkalkulátor, mindentudó HTML5 logó Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Dirk Feeken
NS
Interaktív szimuláció, mely az erőáttétel kivételével mindent tud a kerékpár áttételezéséről. Nemcsak a láncváltós bicikliket kezeli, de 19 féle agyváltó paraméterei is bele vannak építve a programba. A felhasználó határfeltételt szabhat, hogy milyen láncszöget hajlandó tolerálni, és a szimuláció jelzi a túl nagy láncfeszüléssel járó lánckerék-kombinációkat. (2014.04.09.)
Bicikli áttételskálája HTML5 logó Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Andrew Duncan
NS
Interaktív szimuláció, mely grafikusan jeleníti meg a bicikli áttételeit. Tettem bele egy kis történeti részt is, de csak annyit, amitől érthetővé válik a hüvelykáttétel, precízebben: az ekvivalens velocipédkerék-átmérő (hű de hosszú :), ill. röviden a veloméret (2014.02.26.)
Bicikli & légellenállás JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Physlets Schulphysik.de
NS
Interaktív szimuláció, mellyel azt igyekszem érzékeltetni, hogy egy biciklista állandó erőt kifejtve, meghatározott idő alatt, mekkora sebességre képes felgyorsulni, ha szembeszáll a menetszéllel és a kerekek gördülési ellenállással. (2012.10.18.) Több új vonást tettem bele. A legfontosabb, hogy ellenszelet/hátszelet is meg lehet adni. (2014.02.18.)
Binomiális eloszlás, fej vagy írás HTML5 logó Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Univ. Alabama-Huntsville Érmedobás egy (Bernoulli-eloszlás) vagy több (max. 50) érmével (binomiális eloszlás). Változtatható a fej dobásának valószínűsége, ezért sokféle binomiális eloszlás szemléltethető vele. Érzékeltethető a nagy számok törvénye és a centrális határeloszlás-tétel is. A régi Javát Java magyarított Magyar nyelvű animáció/szimuláció HTML5-re HTML5 logó cseréltem. (2013.12.26.)
Bohr-modell, hidrogén Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon David Harrison
(NS)
Alapállapotú hidrogént bombázunk választható energiájú fotonokkal. A gerjesztett atom közbenső állapotok véletlenszerű sorozatán át gerjesztődik le az alapállapotba fotonkibocsátással.

Bohr-modell, hidrogén

JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Szöveg nélküli animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Angol nyelvű magyarázattal Saját oldalon Physics 2000 Gyermekien egyszerű párbeszédbe ágyazott gyermekien egyszerű interaktív animáció. Kattintgassunk az atom különböző pályáira, és figyeljük, mi történik. (Átdolgozva: 2012.12.23.)
Bohr-modell, hidrogén HTML5 logó Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Animáció idegen helyen: magyarázólapot nem készítettem hozzá Walter Fendt,
(Serényi Tamás)
Váltogatni lehet a részecskenézet és a hullámnézet között. Az utóbbiban az egérrel állítható a „pályasugár”, és érzékelhető, mikor tartozik állóhullám az elektronhoz, mikor nem.
Bolygómodell, hidrogén JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Angol nyelvű magyarázattal Saját oldalon Physics 2000 A hidrogénatom egyszerű interaktív bolygómodellje a kvantálás figyelmen kívül hagyásával. (Átdolgozva: 2012.12.23.)
Bomlássor 4 lépésben ♥ ♥ JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Fu-Kwun Hwang
(NS)
1885 (fehér karikával szimbolizált) atom kezd el bomlani gombnyomásra előre beállítható felezési időkkel három instabil leánynuklidon át stabil termékké. Az egyes nuklidokat különböző színű karikák jelenítik meg a sötét háttér előtt. A sztochasztikus szimuláció folyamatosan mutatja az öt nuklid atomszámának alakulását egy időgrafikonon is.
Érdemes megnézni ezt a GIF-et, melyet még a Java mizéria előtt készítettem a szimulációról, mert az adatbeviteli ablakok feliratát nem jeleníti meg a CheerpJ. (2021.02.04.)
Bomlássor 4 lépésben HTML5 logó Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Animáció idegen helyen: magyarázólapot nem készítettem hozzá Sükösd Csaba Sztochasztikus szimuláció 2482 radioaktív atom bomlásáról, melyek egy 5 tagú bomlássor anyanuklidját reprezentálják. A mama/leány... bomlási valószínűsége változtatható, kivéve az 5. tagé, mely stabil. A szerzőt a középiskolai fizikatanárok szakmai továbbképzésekről (magfizika, sugárvédelem, CERN-látogatás) ismerhetik. (2013.03.25.)
Bomlássorok, a 4 fő Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon NS Egyszerű interaktív animáció ppt-ből, mely azt magyarázza, mért éppen 4 fő bomlássor létezik. Plusz négy statikus ábra az egyes bomlássorokról. Beraktam egy külső Java-linket is, mely a nuklidtérképen lépésenként noszogatva lejátssza a négy fő bomlássor közül azt, amelyiket kiválasztottuk.
Bomlássorok, a 4 fő ♥ ♥ JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Yevgeniy Miretskiy
(NS)
Animált oszlopdiagramon (ill. statikus nuklidtérképen) mutatja a négy fő bomlássor tagjainak időbeli változását logaritmikus skálán. A természetből eltűnt 4n+1 sorozatot nem a Np-237-től kezdi, hanem a Pu-241-től. Az oszlopdiagram világosan mutatja a radioaktív egyensúly kialakulását annak, aki tudja, mit jelent a logaritmus, továbbá azt is, hogy a radioaktív egyensúly (a kémiai egyensúllyal szemben) folyamatosan változó stacioner állapotok sorozatát jelenti.
A CheerpJ Applet Runner bővítmény CheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik túl keskeny sávot hagy az applet felső sávjában, ezért javaslom, nézd meg ezt a gif animációt, melyet akkor készítettem róla, amikor a Java még működött. Ha rászánsz egy kis időt, akkor rá fogsz jönni, hogyan kezeld a szűk ablak ellenére. Még a nuklidtérképet is elő tudod majd csalogatni. Szerintem meg fogod azt is érteni, mért adtam én ennek az animációnak két szivecskét is. (2021.02.02.)
Bomlástörvény Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon David Harrison
(NS)
Sztochasztikus szimuláció 500 fantáziumatom elképzelt bomlásáról. Szinte hihetetlen, de már ilyen kevés atom is képes kirajzolni egy olyan görbét, amelyben ráismerhetünk az exponenciális törvényre.
Bomlástörvény JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer
(NS)
Sztochasztikus szimuláció 4550 radioaktív atom bomlásáról, állítható közepes élettartammal. Szerintem lenyűgöző!
Bomlástörvény 16 példával JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Physics 2000 16 rövid felezési idejű nuklid sztochasztikus bomlásszimulációja „élő időben” plusz pár szó a glóriás magokról a Be-11 kapcsán, mely a példák egyike. A szimuláció 448 atomon demonstrálja a bomlást; továbbá mutatja az energiateljesítmény és az atomszámok időfüggését is mind az anyanuklid (csökkenés), mind a leánynuklid (növekedés) esetében. Valami probléma van a Javával, de érdemes kínlódni vele, mert ha hajlandó elindulni, tanulhatunk belőle. (Átdolgozva: 2013.01.04.)
Brown-mozgás JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Physlets Schulphysik.de
(NS)
Magyarított interaktív applet, mely egy porszemcsét mutat, melyet véletlenszerűen mozgó molekulák lökdösnek. A molekulák láthatóságát ki-be lehet kapcsolni, ezért gyerekek (sőt, még felnőttek is ;-) könnyen megérthetik a dolog lényegét. (2012.10.13.)
Buborékkamra Java Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Angol nyelvű magyarázattal Saját oldalon Peter Sonnek Csak letöltve használható applet egy buborékkamra működéséről. Csak bizonyos funkciója működik jól: ezt leírtam, ill. kiderül a szerző angol nyelvű emailjéből, amelyet egyelőre még nem fordítottam le (és talán nem is fogom :)
Cauchy-eloszlás Letöltve futtatható program Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Hans Lohninger
(NS)
Csak letöltve használható interaktív szimuláció a gerjesztett állapotok energiaeloszlását is jellemző Cauchy-eloszlásról (Lorentz-görbe, Breit–Wigner-görbe, melynek sem várható értéke, sem szórása nem létezik.
Centrális határeloszlás-tétel Letöltve futtatható program Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Hans Lohninger
(NS)
Csak letöltve használható interaktív szimuláció a centrális határeloszlás-tétel érvényesülésének demonstrációjára. Érdemes letölteni.
Ciklotron ♥ ♥ JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Physics 2000

Remek szimuláció a ciklotron működéséről. Aki játszik egy kicsit vele, igazán megérti, miről szól a ciklotronfrekvencia, és mit jelent a szinkronizálás. (Átdolgozva: 2013.01.04.)
Soha olyan stabilan nem működött ez a szimuláció, mint most a CheerpJ-vel :) (2021.02.04.)

Ciklotron, mágneses tér szerepe JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Physlets Schulphysik.de
(NS)
Egyszerű szimuláció, ugyanakkor nagyon didaktikus: rávilágít arra, miért jó az, ha a ciklotronban növeljük a mágneses teret. (2012.10.22.)
Compton-effektus JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik! Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal TTT Saját oldalon Jan Humble
(NS)
Sztochasztikus szimuláció, mely grafikusan és számszerűen is megjeleníti egy annihilációs foton Compton-szóródását egy kezdetben nyugvónak tekintett szabad elektronon. (Átdolgozva: 2012.12.25.)
Sajnos, a CheerpJ-vel futtatott applet kiakad, ha az egérrel rákattintasz, és az oldal frissítse sem segít ilyenkor, hanem csak az, ha az oldalt bezárva újra kezdesz mindent. (2021.02.04.)
Coulomb-gát legyőzése Flash Letöltés indítása kattintással Szöveg nélküli animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Benedekfi Örs Egyszerű animáció, mely a deuteron és a triton fúziójával illusztrálja a Coulomb-gát legyőzését. Az adott reakció termonukleáris, vagyis a magas hőmérsékletnek köszönhető a gát leküzdése. (2021.02.01.)
Coulomb-taszítás magok közt Flash Letöltés indítása kattintással Szöveg nélküli animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Benedekfi Örs Sztochasztikusnak tűnő animáció, mely érthetővé teszi a magas hőmérséklet (nagy kinetikus energia) jelentőségét a termonukleáris reakciókban és a Rutherford-szórás okát is megmutatja. (2021.02.01.)
CT (számítógépes tomográfia) ♥ ♥ JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Szöveg nélküli animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Angol nyelvű magyarázattal Saját oldalon Physics 2000 Egyszerű párbeszédbe ágyazott zseniális interaktív szimuláció. Ebből mindenki meg fogja érteni a CT nagy varázslatát, nevezetesen, hogy az embert oldalról nézi a kütyü (és persze kívülről) és mégis tengelyben láttatja a testkeresztmetszetét (és persze belülről). (2012.12.30.)
Cserenkov-sugárzás Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Remco Brantjes Egy könnyű részecske (elektron) és egy nehezebb (müon) Cserenkov-sugárkévéjének összevetése a Kamiokande-kísérletben. Az animációt tartalmazó lap egésze a Cserenkov-sugárzásról szól.
Csillagok életciklusa HTML5 logó
Flash Letöltés indítása kattintással
Magyar nyelvű animáció/szimuláció
Angol nyelvű animáció/szimuláció
Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon NASA/GSFC
(NS)
Egy 31 diás PowerPoint prezentáció HTML5 változata onlájn a csillagok fejlődéséről és hanyatlásáról. (2013.02.24.) Továbbá ugyanez angolul letölthető Flashben offlájn használatra. (2021.02.01.)
Dekatron-csöves számláló ♥ ♥ JavaScript Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon NS Egy Dekatron-csöves jelszámláló interaktív szimulációja, mely hűen tükrözi a radioaktív sugárforrásból érkező sugárrészecskék számának (pontosabban a számlálási sebességnek) sztochasztikus ingadozását. (2012.03.11.)
Diffúzió és keveredés gázokban Letöltve futtatható program Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Zbigniew Kąkol
(NS)
Csak letöltve használható szimuláció. Az öndiffúziót és a gázkeveredést tanulmányozhatjuk vele változtatható hőmérsékleten. Nagyon szemléletes. A használati utasításokat megtaláljuk a futó szimuláció súgójában is. (2013.06.02.)
Doppler-effektus Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Michael Fowler
(NS)
A legjobb klasszikus Doppler-szimuláció, amit eddig találtam. A hullámforrás mozgásiránya és a sebesség nagysága menet közben is változtatható egy csúszka segítségével. Egy mikrofon megfelelő elhelyezésével hallhatóvá tehető a frekvencia és a hangerő változása. (2013. április 24-től már a szimuláció is magyarul kattog :)
Doppler-effektus Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon David Harrison
(NS)
Animált diasorozat, mely több oldalról világítja meg a Doppler-effektust. Hangeffektust is használ.
Doppler-effektus Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon David Harrison
(NS)
Egyszerűen használható Doppler-szimuláció. Itt a hullámforrás sebességét csúszkával állíthatjuk be indítás előtt.
Doppler-effektus JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Szöveg nélküli animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer Egyszerűen használható Doppler-szimuláció. Teszünk egy pöttyöt az applet felületére, húzással rendelünk hozzá egy sebességvektort, és várunk. Közben Kozma Prutkov tanácsát követve figyelünk: „Ha kavicsot dobsz a vízbe, figyeld a hullámokat, mert különben a kőhajigálás üres szórakozássá fajul”. A lapon említett témák: kozmológiai vöröseltolódás, Mössbauer-spektroszkópia, Cserenkov-sugárzás.
Doppler-effektus, hangé és fényé ♥ ♥ JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Physlets
(NS)
Magyarított interaktív applet, mely a klasszikus (hang) és a relativisztikus (fény) Doppler-eltolódást egyaránt szemlélteti.
Édesvízi gerinctelen állatok határozója FlashZippelt csomag exe fájllal Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció   Saját oldalon Kriska György Gyönyörű felvételekkel illusztrált hatalmas anyag, mely Zippelt csomag exe fájllal zip fájlban töltődik le. A csomag 54 .swf + 1 .exe fájlt tartalmaz. Kicsomagolás után közös mappában kell tartani mindent, és a Letöltve telepíthető program start.exe fájllal indítani.
Elektromágneses hullámok animációja (EMANIM) Letöltve telepíthető program Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Szilágyi András A saját gépre telepíthető és helyben futtatható EMANIM program két elektromágneses hullámot és ezek eredőjét szemlélteti. A zseniális szimulációban lehet választani síkban és cirkulárisan polarizált hullámok közül. Mód van közeg hozzáadására is, így közelebb visz pl. a polárszűrő és a cirkuláris dikroizmus megértéséhez is. (2014.08.04.)
Elektromágneses sugárzások JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer
(NS)
Az elektromágneses sugárzások hatalmas tartományát szemlélteti ábrákkal. A sugárzás jellemzése hullámhosszal, frekvenciával és fotonenergiával (J és eV egységben).
Elektromos eltérítés JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Szöveg nélküli animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer Töltött részecske (elektron) eltérülése két elektród között. A feszültségkülönbség csúszkával változtatható: akár meg is fordítható.
Elektromos erővonalak JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer
(NS)
Két ponttöltés közötti erőtér szemléltetése erővonalakkal. A töltések nagysága néhány érték közül választható, a helyzetük viszont folyamatosan változtatható.
Elektromos potenciál 3D-ben JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Physlets Schulphysik.de
(NS)
Magyarított interaktív applet, mellyel ellipszis és téglalap alakú töltéseloszlásokat helyezhetünk el az x-y síkban. A program elforgatható 3D-s ábrázolását adja az elektromos potenciálnak az x-y sík felett. (2012.09.29.) Sajnos a CheerpJ nem ad vákasztást a töltés alakját illetően: csak ellipsz alakút lehet generálni. (2021.02.04.)
Elektronok a magban Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon David Harrison
(NS)
Az oldalon látható animáció a részecske–hullám dualitást veti össze a hidrogénatom esetében. A kvantummechanikai kép mutatja, hogy az 1s elektront a magban találjuk meg legnagyobb valószínűséggel bármely más azonos térfogatú térrésszel összevetve. Linkek az Orbitron releváns Flash animációira (ns elektronok).
Elektronsokszorozó Letöltve futtatható program Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Hans Lohninger
(NS)
Csak letöltve használható interaktív szimuláció egy elektronsokszorozó (EMT) működéséről, mely a fényelektromos sokszorozókugrás a lapon belül fontos szerkezeti egysége. Egy kis fejtegetés is található itt a sokszorozás sztochasztikájáról.
Elemanalízis, kozmokémiai Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Jason H. Dicker Emissziós és abszorpciós spektroszkópia mint a kozmokémia eszköze elemanaitikai célra.
Elemek elektronkonfigurációja JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer
(NS)
Magyarított interaktív applet, mely az Aufbau-elvet mutatja, tehát a rendszám változtatása közben láthatjuk, milyen sorrendben töltődnek fel az elektronpályák.
Elemek halmazállapota JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer
(NS)
Interaktív szimuláció, mely egy periódusos rendszer celláinak színezésével mutatja az elemek halmazállapotát, miközben a hőmérsékletet változtatjuk.
Elemgyakoriságok Flash Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Csak külső link van WebElements Interaktív periódusos rendszerek és grafikonok az elemgyakoriságokról az univerzumban stb. Sajnos, csak volt. Mindazonáltal érdemes megnézni az oldalamat, melyen néhány lementett képet találsz.
Elemi részecskék, Standard Modell FlashZippelt csomag exe fájllal Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Elena Symeonidou, Nick Tracas
(NS)

Hihetetlenül gazdag interaktív Flash az elemi részecskék színgazdag világáról. Három remek interaktív játékot tartalmaz: hadronépítés kvarkokból, Feynman-diagramos játék, hadronbomlások. A letöltődő Zippelt csomag exe fájllal zip 38 .swf fájlt tartalmaz. Mindre szükség van a prezentációhoz, melyet a theory.swf fájllal lehet elindítani dupla kattintással.

Eloszlássok centrális jellemzői Letöltve futtatható program Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Hans Lohninger
(NS)
Csak letöltve használható szimuláció. A statisztikai eloszlások centrális jellemzőit (módusz, medián, átlag, csonkított átlag) vizsgálgathatjuk robusztusság szempontjából, azaz abból a szempontból, hogy egy adat megváltoztatása melyikre milyen hatással van.
Eredő erő: erővektorok összege JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer
(NS)
Interaktív szimuláció három koplanáris (közös síkban fekvő) erővektor eredőjének szemléltetésével.
Fékezési sugárzás keletkezése Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Jason H. Dicker Az animáció a fékezési röntgensugárzás keletkezését mutatja, érzékeltetve, hogy miért folytonos annak spektruma.
Felezési idők a nuklidtérképen JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon MultiMedia Physics
(NS)
Interaktív applet, mellyel a felezési idők tanulmányozhatók a nuklidtérképen. Az izotónok, ill. az izotópok könnyen összevethetők ebből a szempontból.
Felhajtóerő Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon PhET
(NS)
Szimuláció a felhajtóerőről (Arkhimédész törvénye). A témában nehezen lehetne jobbat kitalálni. Különböző sűrűségű és visszkozitású folyadékokba helyezhetjük/dobhatjuk bele a mérleget és a tanulmányozott anyagtömböt.
Fényelektromos jelenség Java Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon PhET
(NS)
Letölthető offline szimuláció a fényelektromos jelenségről a látható fény és az UV frekvenciatartományában.
Fényelektromos sokszorozók (PMT) Java
Flash
Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Angol nyelvű magyarázattal Saját oldalon Csak külső link van Olympus Interaktív animációk a fényelektromos sokszorozó (fotoelektromos sokszorozó) különböző típusairól. Magáról az elektronsokszorozóról is van szimuláció, mely innenugrás a lapon belül érhető el. (2013.01.04.) Sajnos, ma már eltűnt az összes PMT szimuláció az Olympus webhelyéről, de a képek végett még mindig érdemes rákattintani az oldalamra. (2021.02.01.)
Fénytörés Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Don Ion
(NS)
A fénytörés jelenségének magyarázata a fény sebességének csökkenésével 1-nél nagyobb törésmutatójú közegekben. A megnyíló oldalon ez a Flash a Cserenkov-sugárzás feltételeinek érzékeltetésére szolgál.
Földünk felépítése Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Kåre Kullerud
(NS)
Komplett magyarított prezentáció, mely bemutatja a Föld belső szerkezetét, és azokat a módszereket, amelyek segítségével ismereteket lehetett szerezni olyan mélységekből, ahová az ember sohasem fog eljutni vagy műszereket leküldeni. (2012.01.30. Átdolgozva: 2013.01.03.)
Freon foto-disszociációja

Flash
HTML5 logó Ugrás idegen helyre

Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal TTT Saját oldalon KCVS A Freon-12 gáz (CF2Cl2) reagálását mutatja különböző frekvenciájú elektromágneses sugárzásokra. Az ózonpusztító hatású atomos klórt termelő fotodisszociáció (UV) mellett szemlélteti a rezgési (IR) és a forgási energia növekedését is (mikrohullám). (2013.01.06.) Sajnos, a Flash szimuláció eltűnt már, de van helyette egy HTML5, valamint sok egyéb a KCVS oldalán, amiért érdemes felkeresned, ha tudsz angolul. (2021.02.01.)
Fúziós energiatermelés Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Benedekfi Örs A fúziós energiatermelés folyamatai és műszaki problémái rengeteg Flash animációval illusztrálva. Egészen kezdőknek is jó, mert a Bohr-modellel kezdi. A Flash animációk offlájn használható swf fájljai közvetlenül az oldalról tölthetők le ▽. Itt csak az elsőt töltheted le példaképpen, mely a hidrogén izotópjait szemlélteti. (2021.02.01.)
Fúziós erőmű Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással

Magyar nyelvű animáció/szimuláció
Angol nyelvű animáció/szimuláció

Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Benedekfi Örs Egy lehetséges magfúziós erőmű fő részei. A magyar változat kissé akadozik, az angol egész jó. (2021.02.01.)
Függvényrajzoló Letöltve futtatható program Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Hans Lohninger
(NS)
Csak letöltve használható interaktív szimuláció függvények rajzolására. Építőelemek: sin, cos, tg (és árkuszaik); exp, ln és lg ; normális és egyenletes eloszlású véletlenszám-generálás; hatványozás, és négyzetgyök. Érdemes letölteni.
Galton-deszka Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
Magyar nyelvű animáció/szimuláció
Angol nyelvű animáció/szimuláció
Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Jim Reed A szimuláció kirajzolja a deszkán leguruló golyó zegzugos útvonalát, ahogy a deszkába vert pöckök újra és újra eltérítik lefelé menet. Tettem bele egy hivatkozást egy másik magyarított Galton-szimulációra is, mely látványosabb, és nemcsak egyenként, hanem folyamatosan is lehet engedni a golyókat, így a rekeszekben növekvő golyóoszlopok hamarabb kirajzolják a binomiális eloszlás súlyfüggvényét.
Gamma–anyag kölcsönhatás Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon David Harrison
(NS)
A Compton-szóródás, a fotoeffektus (ezúttal a fényelektromos hatás nagyenergiájú megfelelője) és a párképződés (párkeltés) szemléltetése egyazon animáción.
Gamma-eloszlás HTML5 logó Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Univ. Alabama-Huntsville A gamma-eloszláscsalád egészrendű tagjai (Erlang-eloszláscsalád) között találjuk az exponenciális eloszlást, mely a radioaktív atomok élettartam-eloszlását is jellemzi. Ezt a családot szimulálja ez a remek applet. A régi Javát Java magyarított Magyar nyelvű animáció/szimuláció HTML5-re HTML5 logó cseréltem. (2013.12.30.)
Gamma-sugárzás elnyelődése anyagban HTML5 logó Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Animáció idegen helyen: magyarázólapot nem készítettem hozzá Sükösd Csaba Sztochasztikus szimuláció, mely egyben feltárja a Lambert–Beer-törvény mikroszkopikus hátterét is. A szimulációhoz kapcsolt anyagot külön idézem pdf fájl letöltése, mert az alfa-sugárzás elnyelődéséről is szó esik benne. A szerzőt a középiskolai fizikatanárok szakmai továbbképzésekről (magfizika, sugárvédelem, CERN-látogatás) ismerhetik. (2013.03.25.)
Gázelegy, diffúzió JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Julio Gea-Banacloche
(NS)
Szemléltetni lehet vele egyetlen kitüntetett részecske energiájának ugrabugrálását a Maxwell–Boltzmann-eloszláson belül. Ez érthetővé teszi pl. azt, hogy ha nagyon sok atom van együtt (pl. a Napban), akkor egy részük sokkal nagyobb energiára tehet szert az átlagnál, ami a sztelláris nukleoszintézis szempontjából fontos.
Gázionizációs detektorok Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Stuart Jensen Az oldalon a gáztöltésű detektorok (ionizációs kamra, proporcionális kamra, GM-cső) közös feszültségkarakterisztikáját látjuk. A sárga bögre görbe különböző szakaszaira kattintva külön kis ablakban jön elő a megfelelő animáció, mely az illető feszültségtartományra jellemző folyamatokat szemlélteti. Az ablakot lefelé tágítva magyarázat tűnik elő. Itt sorban letöltheted az swf fájlokat 1-től 6-ig. (2021.02.01.)
Gáznyomás hőmérsékletfüggése: kinetikus modell JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Physlets Schulphysik.de
(NS)
Részecskék mozgását szimulálja egy tartályban. A tartály alatti berendezéssel a gázt hűteni és fűteni is lehet. Gyönyörű kinetikus illusztráció a Gay–Lussac-törvényhez (p/T = konstans). (2012.10.13.)
Gáznyomás kinetikus értelmezése JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Physlets Schulphysik.de
(NS)
200 db részecske mozgását szimulálja egy tartályban. A tartály falaiba ütköző részecskék lökést gyakorolnak a falakra, ami lüktetésszerű erőként hat a részecskék kis száma miatt. (2012.10.13.)
Geiger–Müller-számláló (GM-cső) Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Stuart Jensen A GM-cső működését szemléltető animáció részletes magyarázattal.
Görbeillesztés Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon PhET
(NS)
Maximum negyedfokú polinommal lehet illeszteni (automatikusan vagy manuálisan) a felhasználó által elhelyezett adatpontokat. Nem tökéletes, de egy kis „szakértői útmutatással” párosítva hasznos eszköz annak megvilágítására, hogy mi is a görbeillesztés lényege.
Gravitáció (nap, bolygók, üstökös) JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Paul Lutus
(NS)
Különböző szcenáriók közül választhatunk, amelyek meghatározott számú, tömegű, kezdeti helyzetű és sebességű égitestet tartalmaznak. Nem egy szimpla lejátszó programról van azonban szó: mindenbe belepiszkálhatunk, aminek akár bolygók elszabadulása vagy ütközése is lehet a következménye. (2013.05.06.)
Hadronépítés kvarkokból JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon G.D. Westfall Egyszerű játék, mellyel mezonokat és barionokat lehet építeni kvarkokból.
Hertzsprung–Russell-diagram Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon University of Nebraska-Lincoln Kiváló interaktív eszköz a csillagok fényességét és hőmérsékletét összevető H–R-diagramról, mely fontos szerepet játszott a csillagokban zajló folyamatok és így a kémiai elemeket „gyártó” nukleoszintézis megértésében. Kapásból kipróbálhatjuk vele, hogy néznek ki azok a csillagok, melyek a Naphoz képest máshol helyezkednek el a piros görbe által jelképezett fősorozat vonalán.
Hidrogénatom gerjesztése Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon University of Nebraska-Lincoln Folyamatosan változtatható energiájú fotonokkal bombázzuk a hidrogént és megnézzük, létre jön-e gerjesztődés. Lehetséges a Lyman-, Balmer-, ill. Paschen-sorozatnak megfelelő energiát is választani. A legerjesztődés sztochasztikus. Frekvencia- és hullámhossz-skálát is mutat.
Hidrogénbomba film Videó Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyarázat nélküli animáció/szimuláció Animáció idegen helyen: magyarázólapot nem készítettem hozzá Teachers' Domain Dokumentumfilm-részleteket tartalmazó hangosított film a szuperbombához (hidrogénbomba, fúziós bomba) vezető útról. Teller magyaros akcentusát is hallhatjuk benne. A lejátszó captions kezelőgombjára kattintva írásban is láthatóvá válnak az elhangzó angol mondatok. (Az utolsó kezelőgombbal a teljes képernyőre is felnagyítható a mozi.) Az angol-magyar szövegváltozat itt olvasható: pdf fájl letöltése.
Hidrogénégés, pp-lánc Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Remco Brantjes A Nap energiaellátását szolgáló proton-proton lánc szemléltetése egyszerű interaktív animáción.
Hidrogénizotópok Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
Angol nyelvű animáció/szimuláció
Magyar nyelvű animáció/szimuláció
Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Benedekfi Örs A prócium (H), a deutérium (D) és a trícium (T) egyszerű animációja a magok összetételével. A két változat között csak jelölésbeli különbség van. (2021.02.01.)
Hőmérsékleti sugárzás JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Szöveg nélküli animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer Nagyon ügyes applet, mely a Planck-féle sugárzási törvényen kívül megmutatja a Wien-féle eltolódási törvényt és a Stefan–Boltzmann-törvényt is.
Hőmérsékleti sugárzás ♥ ♥ JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Physlets Interaktív szimuláció a feketetest-sugárzásról a spektrum megjelenítésével, valamint néhány csillaghőmérséklettel példaképpen. A Nap sugárzási spektruma is szerepel a fekete test sugárzásával összevetve. (2014.01.06.-án működött még ez a sokoldalúbb változat is, de az nincs magyarítva.)
Hőmérsékleti sugárzás Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon University of Nebraska-Lincoln A Planck-féle sugárzási törvény itt csillagászati oldalról jelenik meg. A sugárzási spektrumot egyebek közt a csillagosztályozásban használt színszűrők együttesén át is meg lehet nézni.
Hullámfajták: transzverzális & lonhitudinális JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Physlets Schulphysik.de
(NS)
Az animáció jól szemlélteti, hogy akár longitudinális a hullám, akár transzverzális: csak a hullám halad, a részecske marad. (És persze vannak álló hullámok is, ahol csak a részecskék rezegnek, de az már egy másik történet.) (2012.10.14.)
Ideális gáz kinetikus elmélete Java Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon PhET
(Klacsákné Tóth Ágota & NS)
Nagyon sokoldalú offlájn szimuláció. Rögzíteni lehet a gáz térfogatát, a nyomását vagy hőmérsékletét. A gravitációt is be lehet kapcsolni, és láthatjuk, ahogy az atomok sűrűsége felfelé csökken. Élőben mutatja a Maxwell-eloszlás hisztogramját a tartályba pumpált gázatomok esetében.
Ideális gáztörvény JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer A pV = nRT törvény megjelenítése interaktív szimuláció segítségével.
Idődilatáció fényórával Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Michael Fowler
(NS)
Einstein fényórás gondolatkísérlete, mely szrint az egymáshoz képest mozgó inerciarendszerekből nézve a többiben mindig lassúbbnak tűnik az idő múlása (2013.06.05.)
Interferométeres kísérlet egyenként érkező fotonokkal HTML5 logó Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon University of St Andrews HTML5 szimuláció, mely egy virtuális interferométer segítségével világít rá arra a kvantummechanikai furcsaságra, hogy a részecskék, adott esetben a fotonok, önmagukkal is képesek interferálni. (2015.02.08.)
Ionizációs kamra JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon HarfeSoft
(NS)
Kiváló szimuláció a síkpárhuzamos kamra, a hengeres kamra és a szimpla drótkamra működéséről.
Izobár magok, tömegparabolák
Flash Letöltés indítása kattintással
Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon NS A Flash-sel könnyen ellenőrizhető a stabil izobárok száma a nuklidtérképen a páros tömegszámok esetében (0, 1, 2 vagy 3) és a páratlanokéban (0 vagy 1). Konkrét tömegparabolák szemléltetése is szerepel a lapon.
Jobbkézszabály forgásra, keringésre Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon David Harrison
(NS)
Két egyszerű, de szemléletes animáció, mely segít megjegyezni (különösen Douglas Adams rajongói számára), merre mutat egy forgó vagy keringő test szögsebesség- és impulzusmomentum-vektora.
Képalkotás, domború lencséé JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Sergey Kiselev, Tanya Yanovsky-Kiselev Interaktív szimuláció rövid magyarázattal a gyűjtőlencse (konvex/domború lencse) képalkotásáról. (JavaPhysMath Applets)
Képalkotás, lencséé és tüköré ♥ ♥ ♥ JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal TTT Saját oldalon Physlets Eszméletlenül komplex és mégis egyszerűen kezelhető interaktív szimuláció, mely egy valós optikai labor virtuális megfelelője. Különböző fényforrásokból válogathatunk, lencséket kombinálhatunk vagy akár tükröket is, és gyakorlatilag minden változtatható. A legjobb, amit láttam. (Átdolgozva: 2014.01.06.)
Kepler törvényei Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Don Ion
(NS)
A Flash négy jelenetben szemlélteti a három Kepler-törvényt. A harmadik jelenet a III. törvényt körpályákra mutatja. Ezen jól érzékelhető, hogy a belső pályák esetében nemcsak a szögsebesség nagyobb, hanem a kerületi sebesség is. (2013.04.19.)
Keringés: töltés töltés körül (tömeg tömeg körül) JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Szöveg nélküli animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer Interaktív szimuláció: egy elektront kell pályára állítani egy proton körül (semmi kvantummechanika). Link egy másikhoz: egy műholdat kell pályára állítani a Föld körül. A kettő együtt meggyőzően mutatja a tömegvonzás és a Coulomb-törvény közötti hasonlóságot.
Kétréses kísérlet fénnyel Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Michael Fowler
(NS)
A fény hullámtermészetét bizonyító kísérlet interaktív Flash szimulációja. Kiegészítésképp tettem bele egy linket egy olyan oldalra is, mely Young 1803-as eredeti (két rés nélküli :) kétréses kísérletének kissé modernizált változatát tényleges tanórai kísérletnek ajánlja. (2013.06.01.)
Kinetikus gázelmélet JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Paul Falstad
(NS)
Meglehetősen erőforrásigényes szimuláció. Az én gépem processzorát igencsak melegíti/pittyegteti. Az energiaeloszlás számítása nem stimmel (a szerző ígérte, hogy utánanéz), de a sebességeloszlást érdemes megnézni a számos opció miatt.
Klaszterbomlás a bomlássorokban Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon NS A ritka bomlásokat – a klaszterbomlás (nehézion-emisszió), a β-késleltetett neutronemisszió és a spontán hasadás (SF) előfordulását – szemlélteti a négy fő bomlássor egyikében (4n+2) jelezve, hogy az α- és a β-bomlás nem kizárólagos jellemzői ezeknek a soroknak.
Kockadobás 1–28 kockával HTML5 logó Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Univ. Alabama-Huntsville Zseniális szimuláció, mely kockadobások segítségével érzékelteti a centrális határeloszlás-tétel gyors érvényesülését és rámutat a normális (Gauss-)eloszlás jelentőségére. A régi Javát Java magyarított Magyar nyelvű animáció/szimuláció HTML5-re HTML5 logó cseréltem. (2013.12.25.)
Konvolúció JavaScript
Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon NS Az oldalon több gif animációt találsz a konvolúció szemléltetésére. Némelyiknek van vezérelhető JavaScriptes verziója is. Ezek külön lapon szemléltetik a Compton-él, a fotocsúcs és a pozitronélettartam-mérés konvolúciós vonatkozását a kísérleti spektrumokban. (2012.02.11.) Van ott három Flash is, de azoknak nem interaktív, az offlájn változata. (2021.02.01.)
Konvolúció: pozitron-élettartamspektrum JavaScript Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon NS A MATLAB segítségével készült animáció egy exponenciális lecsengés és egy Gauss-görbe konvolúcióját szemlélteti. Gyakorlati példaként a pozitronok kísérletileg meghatározott élettartam-eloszlása (élettartamspektrum) szerepel, mely ugyanilyen függvények konvolúciójaként értelmezhető. (2012.03.18., Sándor napja :)
Kormeghatározás,
abszolút
Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Kåre Kullerud
(NS)
Komplett magyarított prezentáció, mely az elsősorban a Rb-Sr, a K-Ar és a C-14 módszereken keresztül magyarázza el a radiometrikus kormeghatározások alapjait, valamint a módszerek geológiai hátterét. A bezárási hőmérsékletet és az izokrónt is tárgyalja.
Kormeghatározás,
K-Ar és Ar-Ar
Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyarázat nélküli animáció/szimuláció Animáció idegen helyen: magyarázólapot nem készítettem hozzá Kåre Kullerud Komplett angol nyelvű prezentáció, mely a kálium-argon és az argon-argon kormeghatározási módszer radiometriai és geológiai oldalát egyaránt részletesen tárgyalja. Csak jó angol nyelvtudással rendelkezőknek.
Kormeghatározás, radiometrikus Java Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon PhET
(NS)
Letölthető offline szimuláció a radiometrikus kormeghatározásról. Inkább játékos, mint tudományos, de a lényegre rávilágít.
Kormeghatározás,
Rb-Sr
Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyarázat nélküli animáció/szimuláció Animáció idegen helyen: magyarázólapot nem készítettem hozzá Kåre Kullerud Komplett angol nyelvű prezentáció, mely a rubídium-stroncium kormeghatározási módszer radiometriai és geológiai oldalát egyaránt részletesen tárgyalja. Csak jó angol nyelvtudással rendelkezőknek.
Kormeghatározás,
Sm-Nd
Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyarázat nélküli animáció/szimuláció Animáció idegen helyen: magyarázólapot nem készítettem hozzá Kåre Kullerud Komplett angol nyelvű prezentáció, mely a szamárium-neodímium kormeghatározási módszer radiometriai és geológiai oldalát egyaránt részletesen tárgyalja. Csak jó angol nyelvtudással rendelkezőknek.
Kormeghatározás,
U-Pb
Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Kåre Kullerud
(NS)
Komplett magyarított prezentáció, mely az urán-ólom kormeghatározási módszerek radiometriai és geológiai oldalát egyaránt részletesen tárgyalja. Kőzetek eredetmeghatározására is kitér. A konkordanciát és a diszkordanciát is érthetően elmagyarázza.
Korreláció ♥ ♥ ♥ Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon thesaurus.maths.org
(NS)
Két normális eloszlású valószínűségi változóval kapcsolatos statisztikai minta változtatható mintamérettel és korrelációs együtthatóval. Van egy másik változata is a szimnek ezzel a 6 perces videóval kiegészítve: Kauzalitás és korreláció: a keverés kockázata – Ionica Smeets előadása – TEDxDelft. (Átdolgozva: 2013.01.02.)
Mindkét változatot le lehet itt tölteni. (2021.02.04.)
Kovalens kötés, két potenciálgödör Java Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon PhET
(NS)
Letölthető offline szimuláció a kovalens kötés modellezéséről két potenciálgödör segítségével.
Ködkamra, expanziós Flash Letöltés indítása kattintással Német nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon BIGS Expanziós ködkamra egyszerű interaktivitással.
Ködkamra mágneses térrel Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Frei Zsolt A szimuláció segítségével különböző részecskék hatótávolságát is össze lehet vetni, nemcsak a töltésük előjelétől függő eltérülési irányukat. Semleges részecskék bomlását is tanulmányozhatjuk.
Kötésienergia-kalkulátor (atommag) Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon KCVS A mag kötési energiáját számítja ki félempirikus módszerrel, ahogy a Weizsäcker-egyenlet is működik. Érdemes megnézni a magyar instrukciókat. (Átdolgozva: 2013.01.03.)
Sajnos, az új változat nem teszteli már a bomlás lehetőségét, és az eneriaszinteket sem jeleníti meg. (2021.02.03.)
Kúpszeletek,
példa animált 3D-s függvényábrázolásra
JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Physlets Schulphysik.de
(NS)
Nemcsak a kúpszeletek animált megjelenítése miatt érdekes. Két z(x, y, t) típusú függvényt adhatunk meg lényegében tetszőleges képlettel. Az eredményt elforgatható 3D-s ábrán kapjuk, s ha akarjuk, a t-függést érvényesítve az ábrát életre kelthetjük. (A kúpszeletes minta pl. egy értelmes animálást mutat.) (2012.10.27.)
Kvantált kötött állapotok, pot. gödrök Java Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon PhET
(NS)
Három letölthető offline szimuláció kötött kvantumállapotok modellezéséről egy, kettő és sok potenciálgödörrel.
Kvarkok egy protonban Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Jason H. Dicker Egyszerű animáció egy proton vegyértékkvarkajairól a kvarkokat összeragasztó gluonokkal.
Láncreakció JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer
(NS)
Sztochasztikus szimuláció a neutronok által kiváltott maghasadás szabályozatlan láncreakcióvá fejlődéséről. A sztochasztikus itt annyit jelent, hogy ha betesz az ember valahova egy neutront a hasadásra képes atomok közé, mindig a véletlen dönti el, hogy pontosan mi történik, de rendszerint már az az egyetlen enutron is elég ahhoz, hogy elszabaduljon a láncreakció.
Láncreakció Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon PA Zrt. Egyszerű animáció a szabályozatlan és a szabályozott láncreakció összevetéséről. A lapra elhelyeztem egy külső linket is, mely egy egyszerű, de látványos animációhoz vezet. Ez némi interaktivitással mutatja ugyanezt. Ez a prezentáció sem sztochasztikus, de az ábrázolás érzékelteti véletlenszerűséget.
Large Electron Positron Collider ♥ ♥ JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon CERN
(NS)
Magyarított interaktív szimuláció a LEP-ről, az LHC elődjéről. Egyszerű, de tanulságos.
Large Hadron Collider (LHC) Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon CERN Több interaktív animáció (részben külső helyen) az LHC-ről és egyes detektorairól.
Lorentz-erő JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer
(NS)
Interaktív szimuláció mozgó töltött részecskék eltérüléséről mágneses térben. Nélkülözhetetlen a ciklotron és a tömegspektrométer megértéséhez. Tartalmaz egy külső linket is egy olyan Javához, amely a Lorentz-erő makroszkopikus megnyilvánulását demonstrálja, azaz egy áramjárta vezeték elmozdulását mutatja mágneses térben (ami a mozgó töltéshordozókra ható mikroszkopikus Lorentz-erő miatt következik be).
Lorentz-erő hatására spirálozó ion Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Jason H. Dicker Egyszerű animáció, mely egy pozitív ion spirálozó mozgását mutatja homogén mágneses térben. (2012.09.10.)
Lökéshullám kialakulása Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Don Ion
(NS)
Az animációsorozat szuperszonikus repülőgép segítségével demonstrálja a lökéshullámok kialakulását Mach 1 fölött. A megnyíló oldalon ez a Flash a Cserenkov-sugárzás feltételeinek érzékeltetésére szolgál.
Magerő és Coulomb-erő Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon KCVS Remek szimuláció a magerő és a Coulomb-erő összevetéséről két proton segítségével. (Átdolgozva: 2013.01.03.)
Feltettek egy újabb változatot is, melyet innen tölthetsz le. Ez egy üres instrukciós oldallal indul. Ha ezt becsukod, a Help-ben találsz egy What's This? pontot, ami nincs meg a másikban. Ha rákattintasz, akkor feliratok jelennek meg az appleten, melyek nyomban eltűnnek, ha rákattintasz. (2021.02.03.)
Magerő és Coulomb-gát Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Jason H. Dicker Egyszerű animáció, mely két proton ütközését szemlélteti, miközben az egyik a Coulomb-tér által lassítva, majd a Coulomb-gát legyőzése után a nukleáris erő által gyorsítva éri el az origóban nyugvó társát.
Magfúzió, D+T Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Benedekfi Örs A magfúzió szemléltetése a deutérium és a trícium esetével, mely a jövő fúziós reaktorainak reménybeli energiatermelő folyamata. (2021.02.01.)
Maghasadás, neutronindukált Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Benedekfi Örs Az U-235 neutron által kiváltott maghasadásának egyszerű animációja, mely mutatja, hogy a hasadásban több neutron keletkezik, mint amennyi elfogy, ami magában rejti a láncreakció lehetőségét. (2021.02.01.)
Maghasadás, neutronindukált Java Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon PhET
(NS)
Letölthető offline szimuláció az U-235 termikus neutronokkal történő hasításáról, a láncreakció kialakulásáról és egy atomreaktor szabályozásáról. Nagyon tanulságos.
Mágnesesség-elektromosság Java Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon PhET
(Klacsákné Tóth Ágota & NS)
Négy letölthető offline szimuláció a permanens mágnestől az indukción és a transzformátoron át a generátorig.
Maxwell-féle sebességeloszlás JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Julio Gea-Banacloche
(NS)
Nagyon tanulságos kis applet. Azonos energiájú (sebességnagyságú) gázrészecskéket összeeresztve pillanatokon belül spontán a Maxwell-eloszlás szerint osztozkodnak az energián. Segít megérteni azt, hogy mit jelent a radiokémiában az, hogy forró atom, továbbá azt, hogy a hőmérsékletet mért lehet elektronvoltban (energiaegység) kifejezni.
Maxwell-féle sebességeloszlás kifejlődése ♥ ♥ JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Physlets Schulphysik.de
(NS)
Könnyebben kezelhető, mint a Julio Gea-Banacloche-féle. A 250 azonos energiájú (sebességnagyságú) gázrészecske pillanatokon belül spontán a Maxwell-eloszlás szerint osztozkodik az energián amint összeeresztettük őket. Ha a jobb egérgombbal a grafikonra kattintunk, pillanatfelvételt kapunk róla. (2012.10.13.)
Maxwell-féle sebességeloszlás görbéje Letöltve futtatható program Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Zbigniew Kąkol
(NS)
Csak letöltve használható szimuláció. Az egyatomos ideális gáz részecskéinek sebességeloszlás-görbéit tanulmányozhatjuk vele 50 K és 500 K közt folyamatosan, ill. egy elmentettel összehasonlítva. A grafikonon háromfajta sebességközép van bejelölve. A használati utasításokat megtaláljuk a futó szimuláció súgójában is. (2013.06.02.)
Mikrométer, külső, főbb alkatrészek Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Eduardo J. Stefanelli Animáció egy külső mikrométer főbb alkatrészeiről.
Mikrométer, külső, leolvasás: 0,01 mm Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Eduardo J. Stefanelli Szimuláció egy külső mikrométer működéséről és leolvasásáról. Leolvasási pontosság: 0,01 mm.
Mikrométer, külső, leolvasás: 0,001 mm Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Eduardo J. Stefanelli Szimuláció egy nóniuszos külső mikrométer működéséről és leolvasásáról. Leolvasási pontosság: 0,001 mm.
Molekulatömeg-kalkulátor Letöltve futtatható program Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Hans Lohninger Csak letöltve használható interaktív szimuláció a relatív molekulatömeg kiszámításához. A kapott eredményt vágólapra lehet másolni. Tizedespontot használ, továbbá a relatív atomtömegek forrása ismertlen. Ügyes!
Monte Carlo-módszer: π értéke sztochasztikusan JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Physlets Schulphysik.de
(NS)
Nagyon jó applet. Egyből meg lehet érteni belőle, hogy miről is szól a Monte Carlo-módszer, és még egy sztochasztikus módszert is látunk egy olyan ravasz, irracionális, sőt transzcendens szám közelítésére is, mint a π. (2012.10.24.)
Mössbauer-spektrométer JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon HarfeSoft
(NS)
Egy Fe-57-es Mössbauer-spektrum felvételének sztochasztikus szimulációja (magyarítva). Választani lehet egy egyvonalas (kálium-ferrocianid), egy kétvonalas (vas-szulfát) és egy hatvonalas (α-vas) abszorber közül.
Napelem működése FlashZippelt csomag exe fájllal Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Don Ion
(NS)
Remek prezentáció a szilícium napelemek működési elvéről, mely a Bohr-modellel kezdi és elmagyarázza a dópolás és a p-n átmeneti réteg jelentőségét is. (Átdolgozva: 2013.10.28.) Zippelt csomag exe fájllal Zippelt csomag fog letöltődni. Kicsomagolás után mind a 8 swf fájlt egyazon mappában kell tartani. Indítás dupla kattintással az introduction.swf nevűre. (2021.02.02.)
47 nevezetes eloszlás ♥ ♥ HTML5 logó Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Univ. Alabama-Huntsville 47 eloszláscsalád (pl. normális, gamma, khi-négyzet, Student-féle t, F, béta, Weibull, Pareto, logisztikus, lognormális, Fisher–Tippett) sűrűségfüggvénye és hisztogramja példaként mutatva az exponenciális eloszlás képernyőképét. A régi Javát Java magyarított Magyar nyelvű animáció/szimuláció HTML5-re HTML5 logó cseréltem. (2013.12.30.)
Newton hegye: lődd körül a Földet! JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Michael Fowler
(NS)
Valósítsd meg Isaac Newton álmát! Lődd körül a Földet a világ leges-leges-legmagasabb hegycsúcsáról, mely a Münchausen nagyhencegségben meredezik. Ja igen! El ne felejts félreugrani! (2012.10.10.)
Nixie-csöves számláló JavaScript Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon NS Egy Nixie-csöves jelszámláló interaktív szimulációja, mely hűen tükrözi a radioaktív sugárforrásból érkező sugárrészecskék számának (pontosabban a számlálási sebességnek) sztochasztikus ingadozását. (2012.03.11.)
Normális eloszlás, kétdimenziós HTML5 logó Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Univ. Alabama-Huntsville A kétdimenziós normális eloszlás bemutatása interaktív szimulációval. Egymástól függetlenül lehet beállítani a két véletlen koordináta szórását, valamint a koordináták közötti korrelációt. A régi Javát Java magyarított Magyar nyelvű animáció/szimuláció HTML5-re HTML5 logó cseréltem. (2013.12.29.)
Nóniusz leolvasása Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Eduardo J. Stefanelli Remek szimuláció egy tolómérce nóniuszának leolvasásáról. Leolvasási pontosszág: 0,1 mm.
Nukleoszintézis Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon NS Egyszerű diasorozat néhány beágyazott animációval, mely a stabilitás völgyének benépesülését mutatja, kiegészítve a stabilitáson „túlszaladt” nuklidok lehetőségeivel a nagyobb stabilitás elérésére (radioaktív bomlás, spontán hasadás). Szerepel benne egy vízkerékről szóló animáció is, mely alkalmat ad arra, hogy elgondolkodjon az ember a megújuló energiaforrások hátteréről.
Nukleoszintézis,
r-folyamat
Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon JINA Az r-folyamat (gyors neutronbefogás) lezajlását mutató mozi a nuklidtérképen.
Nuklidtérkép periódusos rendszerből ♥ ♥ ♥ Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Dr. Sean N. Liddick Remek animáció, mely minden külön magyarázat nélkül világossá teszi a periódusos rendszer és a nuklidtérkép viszonyát, miközben a rendszám szerint haladva egymás feletti sorokba rendezi az egyes elemek természetes izotópjait, majd egy újabb „menetben” felfesti a térképre az egyes elemek radioizotópjait is.
♦ Az animációt Ctrl+Enter-rel megállíthatod/továbbindíthatod, ha akarod. (2021.02.02.)
Nuklidtérkép részlete bomlásanimációval JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Physics 2000 A nuklidtérkép H-Ne közötti bal alsó csücskét látjuk a stabil nuklidokkal és néhány szomszédjukkal. Az instabilokra kattintva animáció kíséretében lejátszódnak a völgy aljába vezető bomlás(sor)ok. (Átdolgozva: 2013.01.04.)
Optikai labor offlájn használatra Letöltve futtatható program Magyar nyelvű animáció/szimuláció Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Klencsár Zoltán Csak letöltve használható interaktív szimuláció mindenféle mozgatható optikai eszközzel: lencsékkel, tükrökkel, prizmákkal, fénynyalábbal és pontszerű fényforrással. Abszolút biztonságos. (2012.11.28.)
Optikai lencsék, homorú + domború JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer
(NS)
Egyszerű optikai pad pontszerű fényforrással, melynek széttartó fénysugarait egy rögzített gyűjtőlencse párhuzamosítja. A párhuzamos fénnyaláb útjában egy változtatható helyzetű és sorrendű homorú+domború lencsekombináció van: ezt vizsgáljuk.
Párképződés és pozitronannihiláció Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal TTT Saját oldalon David Harrison
(NS)
Hangeffektussal kísért animáció a párkeltésről (egy elektron–pozitron pár képződéséről nagyenergiájú fotonból) egy atommag közelében, majd a pozitron annihilációjáról egy másik elektronnal. (Átdolgozva: 2012.12.26.)
Plazma (halmazállapot) Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Benedekfi Örs A plazma és a közismert három halmazállapot (szilárd, cseppfolyós, gáz) összevetése. (2021.02.01.)
Plazma fűtése Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Benedekfi Örs A mágneses térrel összetartott plazma fűtése. (2021.02.01.)
Plazma inerciális összetartása Flash Letöltés indítása kattintással   Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Benedekfi Örs A plazma összetartása a plazmatömeg saját tehetetlenségénél fogva. (2021.02.01.)
Plazma mágneses összetartása Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Benedekfi Örs A plazma összetartása mágneses térrel. (2021.02.01.)
Poisson-folyamat HTML5 logó Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Univ. Alabama-Huntsville Az exponenciális eloszlás és a Poisson-eloszlás kapcsolatára épülő Poisson-folyamat bemutatása. A szimuláció (megfelelő paraméterválasztással) érzékelteti azt is, hogy a Poisson-eloszlás határeloszlása normális eloszlás. A régi Javát Java magyarított Magyar nyelvű animáció/szimuláció HTML5-re HTML5 logó cseréltem. (2013.12.28.)
Poisson-ludak Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon NS

Az oldalon található három Flash nem geese'n'goose-oknak való céltalan szórakozás. A véletlenszerűség érzékeléséről szeretne szólni. Remélem, mond is valamit, és nem gondolja senki, hogy nem egy nagy durranás. Érintett fogalmak: Poisson-folyamat, exponenciális eloszlás (térben és időben), egyenletes eloszlás (térben és időben). (2012.03.11.)
•gee_Po_tau2000ms.swf
Ezek Poisson-ludak, melyek átlagban 2 másodpercenként bukkannak fel egymás után exponenciális eloszlású időközökkel.
•gee_unif_0_4000ms.swf
Ezek 0-4000 ms-onként jönnek.
•gee_PoBar_tau2000ms.swf
Ezek is Poisson-ludak, de a repülési magasságuk nem egyenletesen véletlenszerű, hanem a barometrekus formulát követi. (2021.02.02.)

Polárszűrők JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer
(NS)
Optikai pad 1-3 állítható tengelyű polarizátorral, fényforrással és fotométerrel.
Ponttöltésrendszer erőtere Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon David Chappell Gyönyörű szimuláció. Előregyártott ponttöltésrendszereket is felajánl (köztük egy lineáris kvadrupólust), de akár ezekből kiindulva, akár a nulláról, saját rendszereket is összeállíthatunk a síkon, s kézi erővel vagy automatikusan tanulmányozhatjuk a rendszer ekvipotenciális kontúrjait, erővonalait vagy erőtérvektorait.
Ponttöltésrendszer erőtere HTML5 logó Ugrás idegen helyre
Flash Letöltés indítása kattintással
Magyar nyelvű animáció/szimuláció
Angol nyelvű animáció/szimuláció
Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon PhET
(NS)
Jól kitalált interaktív szimuláció, melyben vonszolással állíthatunk össze ponttöltésekből álló rendszert, melynek terét feszültségmérővel, mérőszalaggal és próbatöltéssel tanulmányozhatjuk.
A link Ugrás idegen helyre már az új HTML5-ös változathoz visz, de a letöltéssel a régi Flasht használhatod - sajna, így a magyararítás elvész, mert azt az swf fájl nem tartalmazza. (2021.02.02.)
Ponttöltésrendszer potenciálja JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer Az applettel szimulálni lehet egy dipólus vagy egy kvadrupólus elektromos potenciálját. Érdemes kipróbálni. Sokat használtam ezt az appletet előadásokon. Sajnos, a töltésértékek kiválasztása kissé erratikus a CheerpJ-vel, de még így is gasznos a multipólusok magyarázatához, (2021.02.04.)
Potenciálból térerősség Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Jason H. Dicker Érdemes időt szentelni ennek az oldalnak, mely (a gravitáció és a Coulomb-törvény analógiáját kihasználva) szemléletessé teszi az elektrosztatikus potenciál(is energia ⇔ gravitációs helyzeti energia) és az elektromos erővonalak (⇔ egy folyó áramlása) közötti kapcsolatot. Innen már csak egy ugrás az E = - U. (2012.09.20.)
Potenciálgödörbe zárt részecske JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Paul Falstad
(NS)
Rendkívül erőforrásigényes interaktív szimuláció. A saját ablakában ugrik elő, és a Fájl→Kilépés menüponttal lehet kilépni belőle. Rengetegféle előregyártott potenciálalak közül lehet választani. Érdemes kipróbálni.
Proporcionális detektor Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Stuart Jensen Két animáció a proporcionális detektor és az ionizációs kamra összevetéséről.
Radioaktív sugárzások megkülönböztetése Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon McGraw-Hill Hangosított prezentáció az α-, β- és γ-sugárzás megkülönböztetéséről elektromos térben. A szöveg transzkriptje is elkészült a magyarításával együtt. Az angol-magyar szövegváltozat külön is letölthető: pdf fájl letöltése. (2013.03.10.)
Radioaktív egyensúly Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon NS A radioaktív egyensúly érzékeltetése a lyukas vödör metaforával.
Radiográfia, röntgen- JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik   Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Physics 2000 Kedvenc interaktív appletem. Egy négyzet alakú ablakot huzigál az ember a kéz előtt, és feltárul a csontozat röntgenképe. (Átdolgozva: 2012.12.29.) Köszönöm CheerpJ, hogy megmentetted ezt a kis gyöngyszemet! (2021.02.04.)
Reaktorbaleset játék JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Henrik Eriksson A kärnobyli reaktor bizonyos hibákkal küszködik. A katasztrófát a kézi szabályzó eszközökkel kell elhárítani. Jól emlékszem, egyszer nekem is sikerült! (Talán el is dicsekedtem vele, mert később megkaptam a „Hevesy György-díj a nukleáris biztonságért” nevű kitüntetést :-)
Ha azt hiszed, nem egy nagy durranás, tévedsz. Próbáld ki, és meghallod. (2021.02.04.)
Reaktorbaleset mozi Videó Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Teachers' Domain A Three Mile Island-i baleset elemzése szakértők és szemtanúk által. A lejátszó captions kezelőgombjára kattintva írásban is láthatóvá válnak az elhangzó angol mondatok. (Az utolsó kezelőgombbal a teljes képernyőre is felnagyítható a mozi.) Az angol-magyar szövegváltozat le is tölthető: pdf fájl letöltése. (Átdolgozva: 2013.01.03.)
Relativisztikus űrutazás JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer
(NS)
Utazzunk egyet az Enterprise űrhajóval, hogy túléljük földi ellenlábasainkat.
Rezgőkör (soros RLC áramkör) HTML5 logó Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer
(NS)
A soros rezgőkör onlájn tanulmányozására való applet. Valószínűleg ez lesz az egyetlen túlélője W. Bauer számos (23) remek appletjének a gyűjteményemben, ugyanis a többi Javát használ, és a hitelesítés költségeit még ő is nevetségesen magasnak tartja. (2013.12.28.)
Rezgőkör (soros RLC áramkör) Letöltve futtatható program Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Zbigniew Kąkol
(NS)
Csak letöltve használható szimuláció. A soros rezgőkört és a rezonanciát tanulmányozhatjuk vele. A használati utasításokat megtaláljuk a futó szimuláció súgójában is. Akinek Avast! vírusirtója van, számítson arra, hogy letöltéskor és futtatáskor egyaránt figyelmeztetést fog kapni. (2013.05.29.)
Röntgencső működése Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Jason H. Dicker Egyszerű animáció egy röntgencső működéséről.
Röntgencső spektruma Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Jason H. Dicker Egyszerre látható a röntgenspektrum karakterisztikus (diszkrét) és fékezési (folytonos) komponense. Demonstrálja az áramerősség és az alkalmazott feszültség hatását a két komponensre.
Rutherford-féle szórás JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Physlets Schulphysik.de
(NS)
Interaktív szimuláció, mely egyetlen atom esetében mutatja a lehetséges alfa-útvonalakat. A szimuláció nem mérethű ugyan, de azt azért elég kól érzékelteti, hogy az atom térfogata jobbára üres. (2012.10.14.)
Rutherford-féle szórási kísérlet Java Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon PhET
(Klacsákné Tóth Ágota & NS)
Letölthető offline szimuláció a Rutherford-féle α-szórási kísérletről, melyből kiderült, hogy az atomnak apró, de nehéz pozitív töltésű magja van.
Rutherford-féle szórási kísérlet Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon McGraw-Hill Hangosított angol nyelvű prezentáció arról az α-szórási kísérletről, melynek eredménye alapján Rutherford elvetette az atom Thomson-féle mazsoláskalács modelljét. A szöveg transzkriptje is elkészült a magyarításával együtt. Az angol-magyar szövegváltozat külön is letölthető: pdf fájl letöltése. (2012.12.16.)
Rutherford-féle szórási kísérlet HTML5 logó Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Animáció idegen helyen: magyarázólapot nem készítettem hozzá Sükösd Csaba Remek sztochasztikus szimuláció a Rutherford-féle α-szórási kísérletről, egy olyan magyar BME-s (korábban ELTE-s) magfizikustól, akit szervezőként és előadóként jól ismerhetnek a középiskolai fizikatanárok szakmai továbbképzésekről (magfizika, sugárvédelem, CERN-látogatás). (2013.03.25.)
Sávszerkezet, sok potenciálgödör Java Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon PhET
(NS)
Letölthető offline szimuláció a szilárd testek sávszerkezetének modellezéséről sok potenciálgödör segítségével.
Sötét energia JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Paul Lutus
(NS)
Interaktív 3D-s () szimuláció a tömegvonzásról kiegészítve a sötét energia hatásával. Az oldalt nagyjából beleintegráltam P. Lutus oldalaiba, amit talán értékelni fognak azok, akik értenek angolul, és kíváncsiak a szerző saját magyarázataira is. (2013.05.13.)
Spektrométer JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Freeman Deutsch Atomi spektroszkópiát lehet játszani egy minispektrométerrel, különböző fényforrásokat választva. Az egérrel végig lehet pásztázni a spektrumot és le lehet olvasni a csúcsok adatait. Sőt, még át is rajzolhatjuk a spektrumot, hogy lássuk, milyen hatása lesz beavatkozásunknak a színképre. (2012.05.15.)
Standard normális eloszlásértékek Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Jim Reed A szimuláció a standard normális eloszlásfüggvény helyettesítési értékeit (valószínűségek) szemlélteti a standard Gauss-görbe alatti területtel. Segít megérteni, hogy mit jelentenek a tabellázott standard normális z-értékek. (2012.02.02.)
Súrlódás oka Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon PhET
(NS)
Rém egyszerű szimuláció (de minden harmadik 2001-es Nobel-díjas fizikus ezt használja :). Két könyvet kell összedörzsölni, hogy lássuk, hová lesz az energia. Raktam be pár idézetet is, amelyek a tudományterületek közötti súrlódásoktól szólnak.
Színkeverés, additív (RGB) JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Szöveg nélküli animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer Az applet az RGB színkeverésről szól ugyan, de ad egy kis hátteret a kvarkok és antikvarkok (mint közvetlenül meg nem figyelhető részecskék) színéhez is, továbbá érzékelteti a hadronok mint megfigyelhető részecskék színtelenségét.
Színkeverés, szubtraktív (CMYK) JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Szöveg nélküli animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer Interaktív szimuláció a CMY (kékeszöld, bíbor és sárga) színek szubtraktív keveréséről.
Színlátás, RGB alapszínek Java Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon PhET
(NS)
Egyszerű, de szellemes szimuláció az ember színérzékeléséről és az alapszínekről. Letölthető és offline használható.
Szórási kísérlet, rugalmas golyóval Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon David Harrison
(NS)
Acélgolyó rugalmas szóródásának irányeloszlása a céltárgy alakjától (kerek, ill. szögletes) függően. Azért szeretem, mert segít megértetni egy gyerekkel is, mért olyan fontosak a szóráskísérletek az atom- és részecskefizikában.
Tokamak mágneses tere Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Benedekfi Örs Egy mágneses összetartású fúziós reaktor modellje. A lapról egy külső tokamakszimuláció is elérhető. (2021.02.01.)
Tolómérő, nóniuszos, 0,05 mm leolvasás ♥ ♥ Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Eduardo J. Stefanelli Méltán népszerű szimuláció egy nóniuszos (közönséges) tolómérce (subler) működéséről és leolvasásáról. Leolvasási pontosszág: 0,05 mm.
Tolómérő, nóniuszos, fő részei ♥ ♥ Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Eduardo J. Stefanelli Animáció egy nóniuszos (közönséges) tolómérce (subler) főbb alkatrészeiről. Angolszász és metrikus skálával.
Tömegközéppont, két golyóé Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon University of Nebraska-Lincoln A szimuláció két állítható tömegarányú és távolságú gömb tömegközéppontját mutatja meg.
Tömegparabolák Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon NS Sematikus tömegparabolák a stabil izobárok számának magyarázatára páros tömegszám esetén.
Trícium β-bomlása Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Benedekfi Örs A trícium (H-3) β-bomlása egyszerű animáción. Az antineutrínót nem jelzi ugyan, de az impulzus látszólagos meg nem maradása értelmezhető egy láthatatlan részecske megszületésével. (2021.02.01.)
Trícium szaporítása Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Benedekfi Örs Trícium előállítása a Li(n,t)T reakcióval a jövő fúziós reaktotaiban. (2021.02.01.)
Ütközés, rugalmas Flash Letöltés indítása kattintással
Flash Letöltés indítása kattintással
Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Jason H. Dicker

Két azonos tömegű golyó rugalmas ütközése a fizikai háttér rövid felvázolásával. A rugalmatlanság megfogalmazása segíti a rugalmas részecskeszórás és a magreakció közötti egyik fontos különbség megértését. Segít azt is megérteni, mért a legkönnyebb elem (H) magja (proton) a leghatékonyabb lassítója a neutronoknak.
Plusz letölthető két különböző tömeg rugalmas ütközése is. (2021.02.03.)

Ütközés, rugalmas és rugalmatlan Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon PhET
(NS)
Különböző számú és tömegű légpárnás korongok rugalmas vagy rugalmatlan ütközése mandinerrel vagy anélkül a sebességvektorok és/vagy az impulzusvektorok bemutatásával. Az utóbbiak összege is megjeleníthető. Remek szimuláció.
Ütközés, rugalmas és rugalmatlan centrális ♥ ♥ Flash Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon David Harrison
(NS)
Különböző tömegű légpárnás kocsik rugalmas és rugalmatlan ütközése. Zseniálisan egyszerű módon szemlélteti a rugalmasság és a rugalmatlanság közötti különbség lényegét.
Vektorok összege és különbsége JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Szöveg nélküli animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer Interaktív szimuláció, mely két vektor összegét és különbségét szemlélteti.
Vektorok skaláris szorzata JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Szöveg nélküli animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer Interaktív szimuláció, mely egy téglalap előjeles területével szemlélteti a skaláris szorzatot.
Vektorok vektoriális szorzata JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Wolfgang Bauer
(NS)
Interaktív szimuláció, mely a vektoriális szorzatot szemlélteti.
Venn-diagram JavaScript Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Univ. Alabama-Huntsville
(NS)
A halmazműveleteket szemléltető JavaScript játék, mely interaktív Venn-diagramot használ.
Visszalökődő leányatom α után Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Jason H. Dicker Egyetlen leányatom visszalökődése α-, majd γ-emisszió után. A viszonylag nagy tömegű (és energiájú) α-részecske sokkal jobban visszaköki a magot, mint egy foton vagy egy könnyű β-részecske (elektron).
Visszalökődő leányatom hatása Flash Letöltés indítása kattintással Szöveg nélküli animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Martin Dove Forróatomok (nagy sebességgel visszalökődő leányatomokugrás a lapon belül) romboló hatása cirkonkristályban α-bomlás után.
Vízerőmű: hogy kerül oda a víz? Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Jason H. Dicker A vízerőmű alapelvét szemléltető animáció kapcsán kiderül, hogyan látja egy nukleáris tudománnyal foglalkozó személy (Jelen!) a megújuló energiaforrások hátterét. A cél nem az atomenergia megszerettetése, de talán nem mindenki gondolkodott el ezeken az egyszerű összefüggéseken.
Vonatkoztatási rendszerek Flash Letöltés indítása kattintással Angol nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Jason H. Dicker A Galilei-/Newton-féle relativitás szemléltetése két úszó hajóval és egy világítótoronnyal.
Völgylakók (Lowlanders) FlashZippelt csomag exe fájllal Letöltés indítása kattintással Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon NS

Ezt „A β-stabilitás völgyének természetrajza” alcímű Flash prezentációt egy 2009-ben tartott Alkímiás előadásom PowerPoint prezentációja alapján készítettem el. Nemcsak a tartalma miatt ajánlom, sőt nem főképp azért, hanem hogy megmutassam tanártársaimnak az iSpring szoftverekben rejlő lehetőségeket a PP prezentációk publikálására. (2015.02.17.)
• A letöltésre felajánlott zippelt csomag Zippelt csomag exe fájllal egy adatmappát (data), egy xml fájlt és egy swf fájlt tartalmaz, melyeket egy az egyben át kell másolni egy mappába. A prezentáció a lowlanders.swf fájl dupla kattintására indul. Érdemes belekukkantani a data mappába is: három Flash szimuláció is van benne, melyek beleépülnek a prezentációba.
• Készítettem egy pdf verziót is: pdf fájl letöltése. És van belőle egy HTML 5 verzió iSpring favikon is, melyben a három beágyazott Flash ma már nem működik, hiszen böngésző kell hozzá. (2021.02.02.)

Vöröseltolódás, kozmológiai JavaCheerpJ Applet Runner bővítménnyel működik Magyar nyelvű animáció/szimuláció Magyar nyelvű magyarázattal Saját oldalon Fu-Kwun Hwang
(NS)
A kozmosz mélyéből érkező fény spektrumvonalainak távolságtól függő eltolódása a nagyobb hullámhosszak felé a tér Hubble-tágulása miatt. Jó sokáig tart, ameddig a CheerpJ elvégzi a dolgát, de türelem rózsát terem! (2021.02.05.)

Interaktív periódusos rendszerek

Los Alamos National Laboratory's Chemistry DivisionKCVS IUPAC

Interaktív nuklidtérképek

Interactive Chart io Nuclides (NuDat 2.8 - NNDC)Live Chart of Nuclides (IAEA)

Más magyar természettudományos szimulációgyűjtemények, ill. oktatócsomagok

Fizika (az ELTE-s Frei Zsolt, Gnädig Péter, Lippai Zoltán és Pozsgai Péter saját Flash-kreációi pompás kivitelben) ♦ Java alkalmazások a fizika tanításához (Walter Fendt appletjeinek magyar változata Serényi Tamástól letöltési lehetőséggel) ♦ Földrajz (Rigóczky Csaba és Kriska György 40 letölthető Flash vaktérképe, melyben városokat kell elhelyezni) ♦ Növény és állatfelismerés (Kriska György 12 Flash értékeléssel) ♦ Biológia és földrajz (Kriska György letöltőhelye az előző és más Flashekhez) ♦ Biológia (Sulinet) ♦ Matematika (Sulinet) ♦ Virtuális laboratóriumok a valószínűségszámítás és statisztika oktatásában (Nándori Péter, Szabados Tamás et al.) ♦ Magyar nyelvű matematikai szimulációk (Száldobágyi Zsigmond) ♦

Kivezetés

Mottó:

Elméletileg nincs különbség az elmélet és a gyakorlat között.
Gyakorlatilag van.

Megjegyzem, az „elmélet” szót – második előfordulásakor – a „szimuláció” szóval is helyettesíthetnénk a bölcs szerzőtől (Jan L. A. van de Snepscheut) származó idézetben. 1 2 3
Másrészt viszont statisztikailag szignifikáns állítások támasztják alá, hogy az internetről is meg lehet tanulni táncolni.

Amikor a Nukleáris Címszavak Glosszáriuma még az összeállítás és a fő munkálatok stádiumában volt (2008. közepétől 2010. elejéig), alig-alig tudtam fegyelmezni magam, hogy az innen-onnan felcsipegetett Java Java és Flash Flash animációk/szimulációk oda nem illő részét képes legyek kihagyni belőle. Ezért már korábban felmerült bennem, hogy készítek egy olyan oldalt mint ez, ahonnan a begyűjtött természettudományos animációk/szimulációk összességét elérheti a látogatóm. (2013 rideg tavaszkezdetén gyűjtöttem be az első HTML5 HTML5 logó szimulációkat, melyeket Sükösd Csaba – egykori ELTE-s kollégám, jelenleg BME-s docens – készített.)

Megjegyzem, a „felcsipegetés” és a „begyűjtés” nem eufemisztikus kifejezés akar lenni a lopásra. Ritka kivételtől eltekintve – pl. amikor a szabad felhasználás eleve garantálva volt, vagy amikor nem sikerült a jogtulajdonos személyét kiderítenem – e-mail útján szereztem engedélyt az adott felhasználásra, ami általában nem foglalta magában a továbbadás jogát. Ezért fájlokat ne kérjen tőlem senki, mert azok (néhány saját készítésűtől eltekintve) nem az enyémek, és csak erre a felhasználásra szól a jogosítványom. (Ami persze nem jelenti azt, hogy ha valaki elég ügyes, ne tudná leszedni őket, de ez már nem az én felelősségem.)

A letölthető fájlok (pl. a PhET-től) más kategórába tartoznak. Ezeket eleve arra szánták, hogy ki-ki vigye őket, de a weben való publikálás ügye már nem mindig egyértelmű. Ezeken a lapokon mindenesetre jogszerűen szerepelnek, mert engedélyt kértem rá.

Ha a hivatkozott animáció fent van valamelyik oldalamon, akkor azt a Saját oldalon favikonnal jelzem a táblázat Hely nevű oszlopában. Ilyenkor a hivatkozás erre a lapomra mutat.
Ha a táblázatban csak egy külső hivatkozás van egy figyelemreméltó animációra/szimulációra, azt így jelzem: Csak külső link van.
Ha a hivatkozott oldalamon csak egy magyarázat van az illető animációval kapcsolatban, ahonnan az külső hivatkozással érhető el, külön oldalon, akkor azt két ikonnal jelzem: Saját oldalon Csak külső link van. Ha a külső oldalt beleintegráltam a saját oldalamba, akkor a jelölés ez: Saját oldalon .

2013 januárjában elkezdtem olyan megjegyzéseket írni a szimulációihoz, melyek kifejezetten a tanárhoz/instruktorhoz szólnak. Ezeket a szimulációkat a következő ikonról lehet megismerni e fenti táblázatban, ill. a szimulációs oldalon: TTT. Az ilyen megjegyzések ún. fancybox-ban (~csicsás ablakban) jelennek meg a szimulációs oldalakon, hogy világosan elkülönüljenek a többi szövegtől, ill. hogy ne kelljen kósza ablakokat bezárni. A fancybox elég kiszámíthatatlanul viselkedett, amikor Java vagy Flash fölé kerül. Ezért a szimulációs oldalon éber baglyom gondjára bíztam egy alternatív megjelenítést arra az esetre, ha az applet maga alá teperte volna a megjegyzést. Íme: ötlet tanároknak. A problémát Rolf Allard van Hagen segített megszüntetni, amiért köszönettel tartozom neki. (Special thanks to Rolf Allard van Hagen who advised me how to change the link script of fancybox to show up properly on pages containing Java applets. He also solved the problem with Flash in the page. Here is how in case you need it.)

Nagy Sándor, Törökbálint, 2016. január 23.

Végjegyzet: Animációk & szimulációk osztályozott választéka

A lap, ill. a webhely címadásával Isaac Asimov emléke előtt tisztelgek. Sci-fi szerzőként nyilván azok előtt sem imeretlen a neve, akik ezt a műfajt nem kedvelik. Azt azonban talán még a rajongói sem tudják mindannyian, hogy biokémiából doktorált és lelkes népszerűsítője volt a természettudományoknak. Ennyit az Asimov részről. Ami a Téka részt illeti, az alkalmat ad nekem arra, hogy egy remek ingyenes értelmező szótárt ajánljak a látogatómnak, ahol mindjárt utánanézhet a „téka” szó „régi nyelvben” használt jelentésének.


The script of the hover-over popup (tooltip) that shows up here is from Dynamic Drive.
It is most probably based on a script from JavaScript Kit.

Valid HTML 4.01 Transitional

Utolsó frissítés dátuma: 2021-02-06

Copyright © Nagy Sándor m & m 2009-2012


Vissza Nagy Sándor honlapjára.