Az Alkímia ma logójaAlkímia ma 2009 - Völgylakók Animált GIF az emblémáról

Völgylakók (Lowlanders) – A β-stabilitás völgyének természetrajza Nagy Sándor honlapjáraNagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozikA Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén✔️

Ennek az előadásnak az őseredetijét 2009. október 1-én tartottam az Alkímia ma évadnyitó rendezvényén, melyet akkoriban még a rendezvény kiötlője és megvalósítója, Tarczai György vezényelt le. A 45 perces előadás kb. egy óráig tartott, és majdnem mindent elmondtam, amit akartam.

A címsorban látható grafikákról. Az őselőadás időpontjában már javában dolgoztam azokon az oldalakon, amelyeket ma a NagySandor.EU webhelyen találsz. Nyakig benne voltam mindenféle számítógépes grafikai munkákban, és mivel a felkérés megtiszteltetés volt számomra, hálából készítettem nekik egy pólóra is alkalmazható logót (Az Alkímia ma logója), valamint egy animált emblémát (Animált GIF az emblémáról). Az utóbbit ma már nem látom sehol (kivéve ebben a leírásban a saját webhelyemen), ám a logót (melynek leírását itt találod) még ma, 12 év múltán is használják, aminek őszintén örülök.

Ezt a logót láthatod az Alkímia ma honlapján, valamint az Alkímia Ma YT csatornán is, ahová 2015-től kezdve töltötték fel az előadásokat. A korábbi előadásvideók - köztük az enyémről készült is - látszólag elvesztek.

2009. november 3-án 90 perces előadást kaptam a szegedi Radnóti Miklós Gyakorló gimnáziumban. Úgy emlékszem, akkorra készült el a 10. dián indítható méretösszevetés is, mely 160 hatványai szerint haladva, 10 nagyítási lépésen át vezet a Föld nevű bolygótól a protonig.

Egy évvel később meghívtak a szekszárdi Garay János Gimnáziumba egy tanártovábbképzős rendezvényre. A jelen prezentációt már erre a 2010. augusztus 26-án tartott előadásra adaptáltam. Itt 120 perces előadást kaptam s közben alig több mint az anyag feléig jutottam el.

2012-ben minimális frissítéseket és változtatásokat hajtottam végre a prezentáción.

2013 januárjában még egyszer átnéztem az egészet, mielőtt Flash-be konvertáltam volna az iSpring Pro szoftver segítségével. Ekkor írtam hozzá a jegyzeteket is.

2020-ban kiszedtem a Flash animációkat, melyek támogatása 2020 után bizonytalannak látszott. Mivel közben megszűnt számomra az iSpring Pro szoftver elérhetősége, az eredeti 42 oldalas prezentációt három – 15, 15, ill. 14 oldalas – prezentációra bontottam, melyeket az iSpring Pro szoftver segítségével egy-egy HTML5 prezentációvá konvertáltam, hátha érdekel még valakit ez a dolog.

2021-ben a korrelációs Flash helyére betettem egy videót, a periódusos rendszer nuklidtérképpé bontását pedig egy giffel szemléltettem.

Nagy Sándor m&m

Törökbálint, 2021. december 24.


Az előadásról készült videó

Mint fentebb jeleztem, a 2015 előtti előadásvideók eltűntek a Netről. Szerencsére Lénárd László előkerítette nekem Tarczay György CD-archívumából, én pedig másnap (2022.02.08.) már fel is töltöttem a YouTube-ra:

A PP prezentáció konvertált változatai

A prezentációt eredetileg PowerPointban készítettem, kihasználva azt, hogy abba Flash animációkat is bele lehetett ágyazni. Az animált konverziókat iSpring szoftver segítségével készítettem el.

Flash (animált, offlájn)

Ha érdekel, letöltheted ↓a prezentációm Flash változatát offlájn használatra. A Flashben még a PP-hez fűzött megjegyzéseim is elolvashatók, ha kíváncsi vagy rájuk. Sajnos, a linkek offlájn nem működnek, de erre már nincs orvosság, mert az onlájn használatot már nem támogatják a böngészők.

Ezzel szemben továbbra is győnyörűen működik benne ez a három Flash is, melyeket külön is letölthetsz, ha ide kattintasz: kozmikus_elemanalizis.zip, hidrogen_emisszios_spektruma.zip, korrelacio.zip.

Ha az Adobe rád ijesztett, és félsz a Flashtől, akkor haladj tovább.

HTML (3 beágyazott Flash, animált, onlájn)

Ez a változat sajnos már nem képes működtetni a fentebb említett beágyazott Flash animációkat, és ezen már segíteni sem tudok, mert ehhez nem elég az ingyenes szoftver, a fizetéses változat, amelyet használtam, mára eltűnt a Net ködében. Amiért mégis megmutatom, az az, hogy még az eredeti PP szerzői megjegyzéseit is meg lehet vele nézni.

Megnyitás új oldalon!

HTML5-ben (animált, onlájn)

Ebben a változatban a prezentációba ágyazott Flash animációkat/szimulációkat kénytelen voltam GIF animációkra/demókra cserélni. Sajnos, a prezentációm 41 diából áll, és a szoftver ingyenes változata, amellyel a konverziót elvégeztem, csak 15 diáig működik. Ezért a prezentációt 3 részre bontottam, melyek HTML5 változatát alább mutatom. Ha ezen az oldalon nézed meg őket, javaslom, ne élj azzal a lehetőséggel, hogy egyik behívja a másikat.

1/3

A prezentációt a lejátszógombon kívül a betűköz billentyűvel is lehet léptetni.

Megnyitás új oldalon!

2/3

Ebben a részben volt eredetileg az a három Flash animáció is, amelyet fentebb letöltésre ajánlottam. Most egy-egy GIF-et látsz helyettük. Van továbbá egy újítás is benne, melyet ezen az oldalamon nézhetsz meg külön.

Megnyitás új oldalon!

3/3

Megnyitás új oldalon!

HTML (nem animált, onlájn)

Ezt a konverziót a Convertio ingyenes onlájn szolgáltatásával intéztem el secperc alatt. Gyakorlatilag ugyanaz, mint a PDF, csak onlájn.

Ha üres lapokat látsz a keretben, kattints bele jobb gombbal, és válaszd a "Keret újratöltése" opciót. Vagy nyisd meg új oldalon!

PDF (nem animált, offlájn)

Az egész prezentáció letöltése PDF-ben

A prezentációhóz fűzött megjegyzéseim PDF-ben (ez egyelőre csak terv)

Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Utolsó frissítés dátuma: 2022-02-08