Eiffel-toronyiránt (Budapest–Párizs biciklitúra)

Nagy Sándor: Naplórészletek [30 év után kiegészítve] {és néhol átírva}, 14. nap

1981.8.13. Zusmarshausen – Burgau – Günzburg – Burlafingen () – Neu-Ulm – Ulm – Biberach (kamionutánfutó, 97 km)

Burlafingeni tó, fürdés pólómosássalNeu-Ulm előtt 6-8 km-rel rendeztünk egy kis [mosással kombinált] fürdőt [a Burlafingeni-tóban (1044)]. Itt megebédeltünk a magunk főztjéből. [Menü: benzinfőzőn lángolt konzervpörkölt saját dobozában – 10 másodperccel a robbanás becsült pillanata előtt a tűzről lelökve, majd öt perccel később konzervnyitóval hatástalanítva.]

Ulmban kb. 2 órát töltöttünk, főleg a dómban. Sok diát készítettem bent is, meg a toronyból is. [Most már látom, hogy fölösleges volt, mert a Gugli segítségével bárki jobbat talál azoknál, amiket én összehoztam. De ha már megvannak, mutatok néhány beszkennelt diát az oldal aljánugrás a lapon belül.] Hat óra felé indultunk tovább. Ekkorra még csak 50 km-t húztunk le.

Biberachnál már kezdett sötétedni, ezért szállás után néztünk. Egy nagy parkolóban állt egy magányos kamionpótkocsi, az alá fészkeltük be magunkat. Az éjszaka elég jól telt, csak 11 felé jött arra egy nő kutyát sétáltatni. A kutyát odavonzotta a szalámi szaga [vagy a miénk]. Kibújtam a kamion alól, és egy kicsit beszélgettem a nővel, hogy ne ijedjen meg tőlünk, aztán tovább aludtam. 5-kor óriási robajra ébredtem. Nagyon megijedtem, mert azt hittem, hogy a kamionvontató jött meg, és már viszi is a fejünk fölül a szállást. Szerencsére csak egy takarítóautó volt. Még nagyobb szerencsénkre: nem volt bekapcsolva a locsolója. Erről jut eszembe: fejenként negyed liter vízzel már tetőtől talpig meg tudunk mosakodni, beleértve a {hónaljunkat}. {Meg eszembe jut az is}, hogy éjjel egy kullancsgyanús csimbókot sikerült kivakarni a {hónom alól}.

[Amikor 6 óra felé útra készen studíroztuk az NSZK-térképet, hogy merre tovább, megjelent az éji hölgy, és kedvesen kávéra invitált bennünket. Szívesen mondanám, hogy a kávét köszönettel elfogadtuk, de a kávézáson már túl voltunk ekkorára, így csak megköszöntük az ajánlatot, és hamarosan nyeregbe pattantunk.]

Képmagyarázat (2072): A biberachi kamionszállás, a Münchenben begyűjtött kék hipóspalackkal, mely még mindig bicikliskulacsként szolgál a családban. Az újrahasznosított eszköz számos hivatalos céleszközt élt túl az eltelt 30 év során, és még ma is tökéletesen zár. További szereplők: Peti (jobbra hasal) és én (balra ülök). A bordó pulóverem még ma is megvan, sőt használom is néha. Pl. 2011 novemberének közepén – amikor ezt írom – épp a komfortérzetemet fokozza az otthonkának használt síruha alatt, ily módon késleltetve a fosszilis fűtőanyagkészletek elkerülhetetlen kimerülését bolygónkon. (Aki nem értené: otthonunkban, a fűtési időszakot tekintve, a szobahőmérséklet határozottan hidegebbet jelent a nominális 25°C-nál. Ezenkívül, ha nem mozgok, a visszaütés jeleit észlelem magamon a hüllőszerű ősökre, melyektől származom. Olykor sziszegek is, ha fázom.)

Biberachi kamionszállás

(Köszönet Csámer Ivánnak a diák beszkennelésében nyújtott segítségért.)


Diák

1043: Burgaut az internet segítségével azonosítottam utólag. A webhelyen a Lammbrauerei egykori intézményként szerepel, de harminc éve talán még működött. Nem tudom biztosan, mert biciklizés közben a "zéró tolerancia" elvét követtük, és csak estére vettünk sört magunknak (tehát az arany birkacégér megtekintésénél nem jutottunk tovább az ismerkedésben).
Burgau: Lammbrauerei (Bárány sörészet)

1045: Az ulmi székesegyház tornya. Na, igen. Kicsit túlexponált, kicsit ferde, kicsit be van állványozva, de a miénk.
Ulmi székesegyház: a torony alulról

2056: Peti az ulmi székesegyház tornyából bámul a parkolóra. Talán a leparkolt biciklik felé néz. Én hiába keresem őket, pedig biztos ott vannak valahol, szem előtt.
Ulmi székesegyház: Peti bámul a toronyból

2058: Az ulmi székesegyház orgonája
Ulmi székesegyház: az orgona

2060: Az ulmi székesegyház fő templomhajója
Ulmi székesegyház: templomhajó

2061: Az ulmi székesegyház templomhajója
Ulmi székesegyház: templomhajó

2062: Az ulmi székesegyház egyik foglalt széke
Ulmi székesegyház: foglalt szék

2063: Az ulmi székesegyház hajózáró ablakíve
Ulmi székesegyház: hajóvég ablaksorral

2065: Láttam már ilyet is jobbat. Az ulmi székesegyház ablakai.
Ulmi székesegyház: ablakok

2066: Na még egyet.
Ulmi székesegyház: ablak


Vissza Nagy Sándor honlapjára.