Optikai labor - kötetlen kísérletezéshez

Sajnos, az alábbi applet csak Java 6-tal vagy korábbival működik, Java 7-tel már nem!

LENCSE:  Rákattintva, majd a fókuszpontnál megragadva állítható a fókusztávolság. A fókuszpontot a gyűjtőlencse túloldalára húzva negatív fókusztávolságú szórólencsét kapunk.
TÜKÖR: Rákattintva, majd a fókuszpontnál megragadva állítható a fókusztávolság. A fókuszpontot a homorú tükör túloldalára húzva negatív fókusztávolságú domború tükröt kapunk.
KOLLIMÁTOR: Az igazító pontok egyikénél megragadva szimmetrikusan állítható a rés szélessége az optikai tengely körül.
FÉNYNYALÁB: Rákattintva, majd az igazító pontnál megragadva változtatható a nyaláb dőlésszöge a vízszintes optikai tengelyhez képest.
TÁRGY (NYÍL): Az egérrel változtatni lehet a helyzetét és a magasságát.
FÉNYFORRÁS: Pontszerű fényforrás, melynek helyzete változtatható.
Távolságmérés: Az egeret az applet bármely pontja fölé húzva a bal alsó sarokban (sárga téglalap) megjelennek a Descartes-koordináták (x y).
Szögmérés: Kattintsunk az alábbi gombra, hogy előjöjjön a szögmérő. A helyzete változtatható a sarkánál fogva. Húzzuk rá pl. egy fénysugárra, majd igazítsuk rá a püspöklila szárat a sugár egyenesére. [NS: Ezt a funkciót P. Krahmer nyomán tettem be ide, mert az appletnek ez a része rosszul működik. Ezért a Kijelölt törlése a szögmérő esetében hatástalan, de a Mindent töröl segítségével ez is eltüntethető.]

Physlet Menu bei MM-Physik

Davidson College Physlet Archive
Optics-Physlet von Wolfgang Christian

Javascript und Text von P. Krahmer
06. April 2006


JAVA

OPTIKVissza a magyar tartalomjegyzékhez, ill. Nagy Sándor honlapjára!