Helmholtz-féle tekercspár

Sajnos, az alábbi applet csak Java 6-tal vagy korábbival működik, Java 7-tel már nem!

 

Elrendezés: két nagy tekercs áll egymással szemben koaxiálisan (azaz a tengelyeik egybeesnek). A tekercsek R rádiusza és N menetszáma azonos, és ugyanolyan irányban, ugyanakkora I erősségű áram halad át rajtuk. Ha a tekercsek távolsága megegyezik a rádiuszukkal, akkor viszonylag széles tartományban homogén mágneses tér alakul ki közöttük. (A Wikipediában részletes leírás található a Helmholtz-tekercsről, mely Hermann von Helmholtz nevét őrzi.)
Érdemes elvégezni a következő kísérletet. Állítsuk be a külső homogén mágneses teret ( Bx ) úgy, hogy a tekercsek közötti tartomány térmentes legyen.

Segítség: Olvassuk le a bal egérgombbal a mágneses teret leíró B indukció nagyságát a tekercsek között (egység: µT). Mivel a B vektor vízszintesen áll a tekercsek között, ezzel megvan Bx nagysága: már csak az előjelét kell kitalálni, beírni a felső gomb melletti ablakba, majd a gomb megnyomásával végrehajtani az értékbevitelt.

Az illetékes formula a következő:
B = (4/5)1,5 µ0 N I / R . A szimuláció által használt értékek: N I = 2 . 0,5 A, ill.  R = 2 m
Ha az egérrel elmozdítottuk volna a tekercseket (a tekercsek közepe megragadható), akkor ide kattintva állíthatjuk vissza őket a helyükre.
Vajon mi történik akkor, ha a tekercseken ellentétes irányú áram halad át?

Physlet Menu bei MM-Physik

Davidson College Physlet Archive
Basis- Physlet by  W. Christian
Javascript von P. Krahmer
27. März 2006

JAVA
Elektrik
bei MM-PhysikVissza a magyar tartalomjegyzékhez, ill. Nagy Sándor honlapjára!