Kepler-féle (csillagászati) távcső

Sajnos, az alábbi applet csak Java 6-tal vagy korábbival működik, Java 7-tel már nem!

ε0= ° (-12° – +12°) N = fobj / foku = 3 / 0,5 = 6   ε =  °

A távoli objektum által kibocsátott párhuzamos fénynyaláb az objektív (egy nagy fókusztávolságú gyűjtőlencse) fókuszsíkjában ponttá egyesül. A bemutatott esetben a fókuszsík 3 dm-rel jobbra van a lencsétől ( fobj = 3 dm). Ha az objektívre kattintunk, láthatóvá válik a fókuszpontja.
Az okulár egy rövidebb fókusztávolságú gyűjtőlencse. (Az adott esetben foku = 0,5 dm.) Azért hívják így (oculus = szem), mert ezen a lencsén keresztül nézzük az objektív által alkotott képet. Helyes beállítás esetében az okulárból ismét párhuzamosított fénysugaraknak kell a szemünkbe érkezniük, ezért a két lencse fókuszpontjának (annak, amelyik a másik lencse felől van) egybe kell esnie. (Ezt könnyen ellenőrizheted, ha felváltva a lencsékre kattintasz.) Végtelenre fókuszált szemlencsénk a szem ideghártyáján (a retinán) egyesíti ismét a párhuzamos sugarakat, amit az objektum képeként érzékelünk. (Az appletet megjelenítheted szemlencsével vagy szemlencse nélkül.)
Egy távcső N (szög)nagyítása alatt a következő arányt értjük:

N = az objektum látószöge (távcsővel) / az objektum látószöge (szabad szemmel).

Mivel fobj / foku  = tg ε / tg ε0, kis szögek esetén:

N = ε / ε0fobj / foku

Ellenőrizzük ezt az adott esetben. Változtasd meg ε0 értékét, majd kattins ide. A programm máris kiszámolta ε értékét. A szögeket magad is ellenőrizheted szögmérő segítségével.

Van a távcsőnek egy hátránya is, amit nem szabad elhallgatni: Hová jutnak a fénysugarak, ha az objektum az optikai tengelyt jelző sárga vízszintes fölött van?
Kattints a nyalábra, majd ragadd meg a zöld pontot, mely a nyaláb dőlését változtatja.
Mozgasd a nyalábot föl-le, és látni fogod, hogy az okulár utáni párhuzamos nyaláb pont fordítva mozog!
Ez azt jelenti, hogy az ilyen távcső a feje tetejére állított képet mutat az égi (vagy akármilyen) objektumokról, nem úgy, mint a Galilei-féle távcső .

Physlet Menu bei MM-Physik

Davidson College Physlet Archive
OpticsApplet by  Wolfgang Christian
Javascript und Text von P. Krahmer
20. Dezember 2005


JAVA

OPTIKVissza a magyar tartalomjegyzékhez, ill. Nagy Sándor honlapjára!