Elektromos tér és potenciál 3D-ben Asimov Téka ikonja


Használat - A töltéssűrűséget (ró/e0) bejelölő ablakot hagyjuk üresen! Először generáljunk egy ellipszis alakú töltéseloszlást. A töltés nagyságát előzetes értékbeírással, az eloszlás kontúrját pedig az egérrel tudjuk utólag igazgatni. (Ugyanígy megy a téglalap alakú töltéseloszlás generálása.) Az applet nyomban megoldja a Poisson-egyenletet, és 3D ábrázolását adja a potenciálnak a töltéseket tartalmazó sík felett.
A tanórán könnyen érzékeltethetjük a diákokkal a potenciál hegy-völgy metaforáját. Két pozitív töltés ⇒ két hegycsúcs a (pozitív) próbatöltés mozgása szempontjából. Egy pozitív és egy negatív ⇒ egy hegy és egy völgy. Az utúbbiban már ott van a kondenzátor potenciálja is: +10 → téglalap hozzáadása. Nyújtsuk el az egérrel, majd középen megragadva pozicionáljuk. -10 → újabb téglalap hozzáadása. Egészítsük ki a negatív fegyverzetté. És íme, itt egy előregyártott kondenzátor is.
Forgassuk el kissé a potenciálhegy 3D ábráját. Ahogy a síelő a hegyről lefelé suhanva egyre nagyobb lendületbe jön, ogyanez történik az elektromos térbe helyezett pozitív próbatöltéssel is. Érdemes megnézni ezt a Flash animációt, és készíteni egy ahhoz hasonló hegy-gödör ábrát 3D-ben.
Hálás köszönet W. Christiannek a ragyogó fizletért!

 

Elektrisches Feld von zwei Ladungen
Schiebe Ladungen und erzeuge Feldlinienbilder
Elektrischen Feld von beliebig vielen Ladungen
Elektrisches Feld von beliebigen Ladungsverteilungen mit 3D-Potential Plattenkondensator-Dielektrikum
Probeladung im Plattenkondensator - Energie

 

Physlet Menu bei MM-Physik

 

Davidson College Physlet Archive
Physlet by  W. Christian
Javascript by P.Krahmer
15. Oktober 2005

JAVA
Elektrik
bei MM-PhysikVissza a magyar tartalomjegyzékhez, ill. Nagy Sándor honlapjára!


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.22. óta:

visit tracker