A 2011 őszi HD-projekt statisztikája

Kémiai felzárkóztató (A kémia alapjai) c. kurzus (kv1c1k02)

Az oldal pdf változata az ikonra kattintva tölthető le, ha valakit érdekel: Acrobat.

Összesítés

A HD-s projekt befogadással kapcsolatos statisztikája a következő két diagramon látható. A bal oldali ábra az összes hallgatót veszi alapul, a jobb oldali csak azokat, akik küldtek is valamit:

Ha a kurzort kurzor az alábbi diagramok fölé húzzuk, akkor a 13-fős válogatott megfelelő részstatisztikája bukkannak elő. Arról a 13 hallgatóról van szó, aki a Róka tanár úr által íratott felmérő dolgozatot kapásból teljesítette, és ezért – a HD-től eltekintve – mentesült a Kémiai felzárkóztató tárgy teljesítése alól.
Küldési statisztikák Befogadási statisztikák

Az ETR-lista és egyebek alapján elvileg 144 hallgatótól kellett volna kapnom HD-t.

Azok közül, akiknek a HD-ját befogadtam (126 fő) 7 személy nem hajtotta végre a kért változtatásokat a dolgozatában. (Ez a körülmény nem jelenik meg az ábrákon.)

A maradék 119 személynek megköszönöm, hogy együttműködött velem, és végigcsinálta, amit kellett.

Figyelemreméltó esszék

Az esszék között meglepően sok olyan írásra leltem, amit kár lett volna kihagynom. Kb. minden negyedik volt ilyen. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy okvetlenül ők lesznek majd a legjobb vegyészek. Néhányan közülük talán már a második évet sem fogják ELTE-s kémia alapszakosként megélni. De akik jó vegyészek lesznek közülük, azoknak nem esik majd nehezükre mások meggyőzése vagy egy cikk értelmes megfogalmazása. Másrészt, akik távoznak tőlünk ebből a csoportból, azok is biztosan megtalálják majd méltó helyüket az élet valamilyen más területén.

A 13-fős „válogatott” 10 olyan dolgozatot küldött, amit befogadtam. Ezeknek 50%-a volt figyelemreméltó, szemben az egész mezőnyre vonatkozó 25%-kal, ami egyértelműen a válogatott javára szól.

Másképpen nézve, a válogatott tagjainak fele még nem tart ott az írásbeli kommunikáció terén, amit egy ELTE-s végzettségűtől kívánatos volna elvárni.

Két dolgot fontos megjegyeznem a fentiekkel kapcsolatban:

Sablonos kincstári szövegelés (bármilyen szép – vagy a szerző által talán szépnek vélt – formában előadva) ugyanakkor nem tudott rávenni arra, hogy ezt a kis névtelen „különdíjamat” megadjam valakinek.

Vagyis az igazi önálló gondolatok világos kifejtése (még ha a stiláris és nyelvtani hiányosságokat toleráltam is valamennyire) alapkövetelménynek számított. Ehhez mérten találtam az 1/4-es arányt meglepően magasnak.