Mit szeret a Főnök és mit nem + egy szimpla feladat


Kedves Látogató!

A sárgított mező alatt olvasható kiírás stb. a 2010/11-es tanévre vonatkozik, mindazonáltal hasznos lehet elolvasni, ezért fent hagyom az eredeti címmel együtt.

A 2011/12-es tanévre vonatkozó közlendőim a következők:

Előadás: 065 Than Károly terem, 2011.09.13. kedd 8-10 h

Az előadás kissé megvágott publikus pdf-változata: 2h_illem_HD_cut_2011.pdf

Tavalyi példák jó jelentésekre: Babinszki_Bence.pdf, Durvanger_Zsolt.pdf, Godrei_Krisztina.pdf (Babinszki Bence, Dürvangel Zsolt és Gödrei Krisztina szíves hozzájárulásával az eredeti Word dokumentumok alapján, az Excel mellőzésével)

A Minta_ertek_nelkul.pdf c. riasztó példát csak az órán ismertetem.

Az órán elhangzottakból minden tudnivaló kiderül a kapcsolatos Házi Dolgozatról a pontos határidőt is beleértve, mely nagyjából 2 hetet ad a munkára és a HD sikeres elküldésére elektronikus úton.

Vis majornak (általános katasztrófán kívül) csak az én szerverem hibája számít.

Nagy Sándor, Budapest, 2011. szeptember 12.


A HD-projekt beküldési/értékelési statisztikája (az oktató a hallgatói teljesítményekről, 2011.11.17.)

A HD-projekt hallgatói megítélése (a hallgatók az oktató munkájáról és a projekt értelméről, 2011.12.02.)


Felmérésre fel!

Mottó: „...the ones who are crazy enough to think that they can change the world, are the ones who do” (Steve Jobs)

Kedves Hallgatók!

Ha akad köztetek valaki, aki a nemrég elhunyt Steve Jobs gondolatát szívesen kipróbálná kicsiben, az segítsen megszervezni egy közvélemény-kutatást az évfolyamon az idén második alkalommal megrendezett „Mit szeret a Főnök és mit nem” c. előadásról, a kapcsolatos HD-ről és az előadójáról/értékelőjéről (jelen!).

Mivel őszinte válaszokat várok, fontosnak tartom, hogy ne én kérjek fel valakit közületek a szervezésre és összesítésre, hanem Ti hatalmazzatok fel egy vagy több önkéntest magatok közül, akik a véleményeket összegyűjtik (lásd a le-, majd kitöltendő és az összegyűjtőknek elküldendő feedback_form.xls nevű adatlapot), hogy aztán az összesítést (lásd az összegyűjtők figyelmébe ajánlott feedback_scores.xls és feedback_comments.doc nevű mintafájlokat az összesítőknek szánt, de mindenkit érintő instrukcióimmal) átadják nekem. Az összesítés, mely az én kezembe jut, már nem árulkodik a véleményezők kilétéről! Szeretném, ha az összesítést a hallgatói véleményezésekre vonatkozó szabályok szerint kezelné mindenki (azt az egyet kivéve, hogy ez nem az ETR-en keresztül érhető el). Ez azt jelenti, hogy az összesítők valamennyi évfolyamtársuknak bepillantást engednek az összesített anyagba (de csak abba, az egyes lapokba nem). Ami engem illet, további 3 személlyel fogom megosztani az összesítést: a tárgyfelelőssel, az oktatási igazgatóhelyettessel és a szakfelelőssel. A nyilvánosság tehát korlátozott. (Ha pl. én feltenném a honlapomra az összesítést, mert mondjuk az jönne ki belőle, hogy milyen remek dolog, amit csinálok – amit, köztünk legyen mondva, nem hiszek, mert különben nem szorgalmaznám a véleményezést –, akkor megsérteném ezeket a szabályokat.)

Néhány megjegyzés

A letöltött Excel adatlap esetében mindössze 5 értékelési pontszámot kell beírnotok olyan sárga mezőkbe, mint ennek a szövegnek a háttere. A lapon röviden elmagyarázom ugyan, hogy melyik szám mit jelent, de a helyetekbe lépzelve magam, magam sem értenék meg pontosan mindent, ha nem figyelném kitöltés közben, hogy milyen számok jelennek meg a drapp/bézs/őszibarack- vagy milyen színű mezőkben, és menet közben hogyan változnak. Ha néhány próbálkozás után megértitek, hogy minek mi lesz a következménye, akkor szerintem pontosan úgy fogjátok értelmezni a bepötyögött értékeket, ahogyan én. Ez az a pont, amikor el kell döntenetek, hogy milyen pontszámokkal mentsétek el a fájlt, mielőtt elküldenétek az összegzőknek.

Nagyon örülnék annak is, ha a szöveges megjegyzés részére fenntartott helyre is írnának azok, akiknek mondanivalójuk van. Úgy sejtem, ezek a megjegyzések elsősorban kritikák lesznek, de ahogy én megkritizáltalak Titeket, úgy Ti is bátran megkritizálhattok engem, ill. az egész projektet. Ha az jön ki a véleményekből, hogy értelmetlen dolgot erőltettem, akkor szívesen abbahagyom, mert akár értelmes, akár nem, nagyon nagy (szinte túl nagy) teher számomra. És ha értelmetlen, akkor mért erőlködjem én, és főleg mért kelljen ugyanazt végig szenvednie a következő évfolyamnak is, ha az egészet csak kínszenvedésnek látjátok, amelyből semmi hasznotok sem volt? Az utóbbi legyen számotokra a legfontosabb szempont a pontozáskor is.

Ha megvan már a megbízott önkéntes összesítő, aki a bizalmatokat élvezi, kérem, keressen meg emailben vagy a mobilomon.

Jó volna, ha a felmérésig lezárulna minden esszéértékelés vagy majdnem mindegyik. Ezért azt szeretném kérni, hogy a véleményezéssel várjatok még egy hetet az alábbi dátumhoz képest, mert noha tegnapelőtt már az utolsó esszét is átnéztem, vannak még lezáratlan ügyek.

Szeretném, ha az a tíz-egynéhány személy, aki még lóg nekem valamivel, mielőbb elküldené a javított esszéjét. Többségüké adathiányos, és van, aki a kiadott minták ellenére engem kér (udvariasan), nem árulnám-e el neki, miféle adatokról van szó. Nekik szól az alábbi példabeszéd. Ebben el van rejtve három fontos adat, amely nem hiányozhat manapság egyetlen hivatalos vagy félhivatalos irományból sem. (Plusz az EHA kód az ELTE-n belül, melyet bónuszként említek mint negyedik fontos adatot.) Hogy a lehetőségek körét kissé szűkítsem, elárulom: az „Egy úr az űrből” c. tévésorozat Wikipédia-cikkének URL-je nem tartozik a három legfontosabb adat közé.

2011. október 20.


Tanmese

A Főnök, egy fárasztó nap után, kihúzza íróasztala alsó fiókját, ahol a konyakot tartja. A fiók mélyére siklik pillantása. Tekintete megakad egy A4-es lapon, amelynek semmi keresnivalója sincs a kizárólag zárjegyes termékek számára fenntartott rejtekben.

Nyilván becsúszott az egyik papírhalomból – gondolja. Kiveszi a lapot, és olvasni kezdi a szöveget, mely a „Motivációs levél” címet viseli. (Csak viccelek: nincs semmilyen címe az irománynak :)

Épp ilyen emberre van szükségem! – összegzi magában, miután a levelet elolvasta.

Shazbot! – káromkodik finoman, ahogy egy egykori Mork-rajongóhoz illik, amikor észreveszi, hogy a levél írója nem adta meg az emailcímét. Arra gondolt ugyanis, hogy újra bekapcsolja számítógépét, és nyomban ír egy üzenetet az illetőnek, hogy fel van véve. – Nem baj – enyhül meg –, majd reggel kikerestetem a címét az iktatókönyvből a dátum alapján...

I can't believe it! – fakad ki apanyelvén, ahogy felindulásában néha szokott. – Ez a whochamacallit nemhogy a dátumot, de még a nevét sem írta bele a levélbe! Muszáj lesz magánnyomozót fogadnom!

Vajon életszerű az utolsó mondat? – kérdem én, a mesemondó, hogy gondolkodásra serkentsem az Olvasót.

Nagy Sándor (ez a nevem, az emailcímem megadásától eltekintek, mert úgyis tudjátok)

Törökbálint, 2011. október 20 (csak egy példa a keltezés egy lehetséges módjára)

 


Mit szeret a Főnök és mit nem + egy tanulságos feladat

Kétórás, Házi Dolgozattal kiegészített fejtágító a Kémia felzárkóztató (A kémia alapjai) c. kurzus (kv1c1k02) keretében.
A prezentáció megvágott anyaga
(melyben csak a látható URL-ek működnek rendesen): 2h_illem_HD_cut.pdf
Helyszín és időpont: 063 Bruckner terem, 2010.09.13. hétfő 10-12 h

Cél

A feladat

A számonkérés alapja egy Házi Dolgozat (HD) lesz, melyet az órán fogunk megtárgyalni a fejtágító végén, többek közt egy Excel fájl segítségével demonstrálva néhány dolgot. Az utóbbihoz (Szamitasi_minta.xls) azért adok itt hozzáférést, mert a HD nem annyira a szakmaiságról szól, mint inkább egy (remélhetőleg) jól megoldott szakmai feladat kulturált és a Főnöknek is tetsző prezentációjáról egy Jelentés formájában. A feladatot a prezentáción ki fogom vetíteni, és ha valami nem világos, akkor válaszolok a kérdésekre is, de a feladatot definiáló részt a pdf verzióból kivágtam. A feladatot a saját órajegyzetei alapján ki-ki maga fogja megfogalmazni a Jelentés elején egy kis fejezetben.

Azért nem én fogom írásban megfogalmazni a feladatot, mert a Főnök–beosztott szituációt fogjuk szimulálni. Az általam alakított Főnök pedig elvárja, hogy az értekezleten/megbeszélésen felmerült ötleteiből körvonalazódott feladatokat a beosztottjai (akiket Ti alakítotok) képesek legyenek úgy leírni maguknak (jegyzetelni), hogy ez alapján pontosan azt a problémát oldják meg és úgy, ahogyan ő a feladatot kiadta, ill. értette. A feladatmegfogalmazásokból ennek a megértésnek ki kell derülnie. Ha nem világos mindenki számára, hogy mi is a Főnök elképzelése, azt az értekezleten (tehát az órán) kell tisztázni, mert a Főnököt bosszantja, ha a beosztott az értekezlet után jön rá, hogy valamit nem értett.

A HD tehát egy kis próba lesz ahhoz, hogy egy nem túl nehéz feladattal hogyan birkóznátok meg a leendő munkahelyeteken úgy, hogy a Főnök (akinek a bogarairól a titkárnőtől értesültetek) meg legyen elégedve Veletek. A munkahelyi Főnök elvárása az, hogy minél jobban dokumentált és minél értelmesebb jelentést kapjon, amelynek megértése kevés gondolkodást igényel a részéről és még kevesebb keresgélést, mert utál (a beosztottjai helyett) dolgozni. Ezért is nem írja le a feladatot, és ezért van az, hogy a jelentésbe rakott ábrákat számozva és ábraaláírással akarja látni, melyekre a szövegben jól lehet hivatkozni.

A Főnök szereti, ha a Jelentés címlappal kezdődik, melyből nemcsak a Jelentés tárgya derül ki, de a szerző(pár) is pontosan azonosítható, továbbá rajta van az illető(k) e-mail címe is, hátha szüksége lesz rá.

A Főnök ugyan elektronikusan kéri a Jelentéseket, de többnyire kinyomtattatja a titkárnőjével. Szereti maga előtt szétrakni a kinyomtatott Jelentés lapjait, mert így jobban át tudja tekinteni őket, ha szükséges. Ezért bosszantja, ha a beosztott számozatlanul hagyja az oldalakat, mert macerás a paksaméta összerakása.

A Főnök szereti, ha van a Jelentés végén egy külön kis fejezet (Összefoglaló/Következtetések), amelyből kitűnik a lényeg, ill. az esetleges konklúziók. Nagyon elfoglalt ugyanis (naponta jár golfozni Alcsútdobozra, ami elég messze van), ezért nincs mindig ideje végignyálazni a Jelentéseket (én, mint tanárotok, azért ezt megteszem helyette :-).

A feladat kötelező része nem lesz bonyolult, de ha valaki igényli, akkor (a helyszínen) megmutatom a kulcslépéseket is az említett Excelben. Ezt természetesen nem Főnökként teszem meg, hanem tanárként. Érdeklődőknek tartogatok egy nem kötelező feladatot is (a kötelezőn kívül), amit csak annyira magyarázok el, amennyire okvetlenül kell.

Ami a formai követelményeket illeti, feltettem Nektek a webre egy konkrét példát egy olyan Jelentésre (Velicsanyi_Peter.pdf), amellyel szerintem a Főnök meg lenne elégedve. (A Szerző – tekintve, hogy a Jelentés nem tartalmaz üzleti titkot – szíves hozzájárulását adta ahhoz, hogy ezt megtegyem.) Természetesen nem kell szolgaian követni a formát, sőt értékelem az egyedi megoldásokat. Lehet az is, hogy a minta láttán egy konkrét Főnök kevésbé színes Jelentést kérne legközelebb, mert spórol a tintával vagy más az ízlése (magam is beérném jóval egyszerűbbel), de azt biztosan nem fogja gondolni, hogy “Na, megint kifogtam egy hanyag és alkalmatlan fazont! Még szerencse, hogy próbaidős: holnap mehet is Isten hírével!”.

Ne feledjétek, a Főnök (másoktól) elvárja a pontosságot, és aki nem teljesít határidőre (2 hét), annak a feladat elvégzése elsőre nem sikerült. Mindenkinek lesz max. három dobása, ezzel a későknek már csak kettő maradt, mert úgy veszem, hogy egyet már eljátszottak. A dolgozatokat a beérkezés sorrendjében fogom értékelni: nem jegyekkel, hanem megjegyzésekkel (de most nem tervezek visszaküldeni buborékokkal tűzdelt jelentéseket – mint a fentebb hivatkozott minta –, mert ez túl sok időmet venné el, és kevés lenne a hozadéka). Addig kell javítanotok a dolgozatot, ameddig mind a két részét el nem fogadom (l. alább), vagy ameddig el nem fogy a három dobás.

Javításnál elég azt a fájlt visszaküldeni, amelyikben javítandót találok. Minden javítási ciklusra ugyanannyi időtök van: a visszajelzésemtől (ill. késés esetén a lekésett határidőtől) kezdve 2 hét. Minden késés egy dobás. Ebből következik, hogy aki eleve több mint 6 hetet késett, már ne is küldjön nekem semmit ebben a szemeszterben. Ha a szemeszter végére sem vagytok kész, akkor nem teljesítettétek a kurzust. (Ezt nem csak én mondom, hanem Róka András tanár úr is, aki a tárgy felelőse.)

Szeretném, ha részemről úgy tekintenétek ezt a HD-t, mint egy jóindulatú próbálkozást arra, hogy segítsek Nektek, tehát elvárom az együttműködést, ill. a munkaerőm kímélését. Ezért a Word esetében van egy javaslatom: használjátok a helyesírás-ellenőrzést. Nem kell mindent elfogadnotok az ellenőrzőtől, de rengeteg triviális hibát kiszűr. Magam is sokat hibázom: az ellenőrző nélkül el lennék veszve. (Ha ebben a szövegben elírásokatkat találtok, az pl. azért van, mert nem Worldben írtam, hanem egyenesen a html-szergesztőbe.) Javítás esetében használjátok a változások követését (mert nincs kedvem mindent újraolvasni).

A HD-t elektronikusan (e-mail-mellékletként) kérem elküldeni a nasa@enternet.hu címemre. Aki máshová küldi, az vegye úgy, mintha az SZJA-bevallását az APEH helyett a Területi Sóhivatalba küldte volna el. (Tudniillik, nem valószínű, hogy az APEH-ellenőr ezt a körülményt akceptálná.) A melléklet két részt tartalmazzon:

A HD-t készítheti ki-ki teljesen önállóan, de szerzőpáros is nyújthat be HD-t. Az utóbbi esetben csak a “levelező szerző” küldje el az anyagokat a társszerző nevében is. A társszerzőség a dolgomat könnyíti, mert kevesebb dolgozatot kell javítanom. Nektek azonban valószínűleg hasznosabb, ha egyénenként próbálkoztok, mert más dolog megnézni, hogy más mit csinál(t), és megint más magunknak megcsinálni valamit. A döntés a Tiétek, és a párok kialakulása kölcsönös megegyezésen alapszik. Kettőnél több szerzője nem lehet egy dolgozatnak, mert a harmadik szinte biztosan nem csinál semmit.

A küldemény (fájlnevek, kísérőlevél stb.) feleljen meg a formai követelményeknek. Ha nem, meg sem nyitom a mellékleteket, csak jelzem a hibát, és úgy veszem, hogy kezdődik a második kéthetes periódus, tehát nem kell nagyon sietnetek.

Hogy én milyen tempóban tudom javítani a dolgozatokat, azt még nem látom, de a három dobás lehetőségét (két-két hetes kivárással) mindenkinek fogom biztosítani.

A kísérőlevél tárgymegjelölésében szerepeljen az is, hogy hányadik dobásról van szó (pl. 1/3), továbbá hogy ki(k)nek a dolgozata van a mellékletben.

Ha durva másolást veszek észre, az az érintett szerzőknek egy dobásba kerül, és teljesen új HD-t kell írnia minden érintettnek. Ebben az esetben az esetleges társszerzősége(ke)t is felbontottnak tekintem, hogy a társaságon belül mindenki önállóan dolgozhasson. Hogy ki kiről másolt, azzal nem foglalkozom.

A szövegben hivatkozott megjegyzések:

A feladatnak ez a vonása az egyetemi tanulmányaitok szempontjából is releváns, ti. lehetnek majd olyan kurzusaitok, melyek teljesítése nehezen fog menni saját órai jegyzetelés nélkül.

Mint tanárotok azt javaslom, hogy szmájlit és egyéb emotikont még ilyen burkolt formában se tegyetek a jelentésbe, mert nem ismerhetitek még a Főnököt. Lehet, hogy tiszteletlenségnek/nyegleségnek véli (és ezért nem szívleli) az ilyesmit. Különösen egy frissen felvett alkalmazott részéről, akivel még sohasem söröztek együtt a golfklubban.

Tóth Gergely tanár úral egyeztetve, mint tanárotok, az első kéthetes határidő esetében (és csak abban) tolerálni fogom, ha valaki – erre a megjegyzésre hivatkozva – maximum 1 hetet csúszik. Az esetleges kivételt a következők indokolják. Lehet, hogy nem mindannyian tanultatok Excelt, viszont a Kémiai számítástechnika kurzus első munkahetében mindenkinek alkalma lesz az alapok elsajátítására. Így a három hétből még mindig marad kettő (amennyit a Főnök eredetileg elvárt), hogy egyforma eséllyel dolgozhassatok a feladaton. Ez a megoldás Láng Győző oktatási igazgatóhelyettes úrnak is tetszik, aki attól tartott, hogy a regisztráció stb. elveszi az időtök egy részét az első munkahéten is. Mi hárman valószínűleg meg tudjuk Győzni a Főnököt, hogy ne pikkeljen rátok, ha max. ennyit késtek. De a 3 hét az abszolút limit!

Minthogy az empátia maradványai megvannak bennem, meg tudom érteni, ha tudni szeretnétek, célba ért-e a küldeményetek. Természetesen a Főnöknek nincs arra ideje (mint ahogy nekem sincs), hogy mindenkinek megnyugtató válaszlevelet írjon, arra biztatlak Titeket, éljetek az automatikus visszajelzés kérésével. Ez nem olyasmi, amit általános tanácsként adok (mert sokszor bosszant ez az eszköz), de nálam nincs automatikusan letiltva. Viszont nincs automatikusan engedélyezve sem. Nagyon ritkán előfordul ugyanis, hogy a védelmem óva int attól, hogy engedélyezzem a visszajelzést, mert kárós káros mellékhatásokra, nevezetesen: kéretlen levelek özönére számíthatok. Ebben az esetben a találékonyságotokra kell hagyatkoznok, vagy bíznotok abban, hogy talán megkaptam, amit küldtetek.