Pozitív béta-bomlás (pozitronbomlás) Nagy Sándor honlapjára A Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik

Magban kötött proton béta+ bomlása 

Egy magban kötött proton neutronná alakul, miközben egy pozitron és egy neutrínó keletkezik. (A proton magában stabil.) A Standard Modell szerint ilyenkor a proton egy pozitív u () kvarkja egy negatív d () kvarkká alakul át a következő séma szerint: u d + W+ d + e+ + ve, ahol W+ a gyenge (weak) kölcsönhatást közvetítő egyik bozon. Ellentétben versenytársával az elektronbefogással, egy csupasz mag is el tud bomlani pozitronbomlással, nemcsak egy nuklid. Viszont csak akkor mehet végbe, ha a bomlás Q-értéke legalább ~1 MeV (2 mec2).

22Na 22mNe 22Ne

Mint a béta-bomlásoknál igen gyakran, a 22Na esetében is gerjesztett állapotban keletkezik a leánymag, mely gamma-emisszióval éri el alapállapotát (22Ne). A 22Na nuklidot nagyon gyakran használják pozitronforrásként pl. a pozitron-élettartam meghatározásához. Előnye a hosszú felezési idő (2,6 év) és a 2,28 MeV-es "prompt" gamma, mely a pozitron megszületését jelzi. Azért hívják "prompt"-nak, mert "azonnal" (ill. 3,6 ps felezési idővel) a pozitron keletkezése után világra jön ez is, így "óra indul" jelzésként használható az élettartammérésekhez. Az "óra állj!" jelzést az annihilációs foton szolgáltatja.

18F 18O

A 18F nuklid mint diagnosztikai nyomjelző előnye a rövid, de még kényelmesen használható felezési ideje (110 perc) és az, hogy a 18O mag alapállapotban keletkezik, ezért a PET-vizsgálat (pozitronemissziós tomográfia) nem jár fölösleges gamma-sugárterheléssel a páciens számára.


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium