Marek Tamás: Bevezető a túraleírásokhoz Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor bicajos oldalára!

Öt évvel ezelőtt megkaptam életem legmegtisztelőbb felkérését: ugyan, ha már úgyis bicajozgatok, nem írnék-e le néhány MTB-túrát itt a Budai-hegyekben... A megtisztelő ebben csupán annyi volt, hogy mindezt Dr. Nagy Sándor követte el, akinek “Bicajoskönyv” c. opusza ott lapult a cuccaink között életem első valódi biciklitúráján. Bocs, Sanyi, ennyi kellett...

A leírásokról azért már ez is sokat mond: nem hétvégére való túrá(cská)k. Leginkább a kirándulók mián. Valamint régiek – és ez is sokat számít. Egy esősebb év alatt sokat tud változni a talaj, hát még ha az erdészek tevékenységét is számításba vesszük. Változtak a TÖRVÉNYEK is... A könyv második kiadásába ezek a túrák nem kerültek bele, csupán azért mert tökéletesen illegálisak lettek. Ugyan felkértek, hogy írjam át legálisra, de valaki mesélje el nekem, hogy hogy’ lehet úgy terepen biciklizni, hogy nem érint turistajelzést.

Tehát: az itt leírt túrák szigorúan gondolatkísérletek, még véletlenül se próbáld ki őket!

Kb. ilyen jellegű dolog olvasható minden warez-site-on... Azért még ez is kevésbé illegális, mint betépni – de vannak olyan szakaszok a leírásokban, ahol akár ez is elérhető, az ember saját kémiáját hasznosítva.

Némi összefoglalás: négy túra a Budai-hegyekben, mellettük ha térkép nincs is, út-magasság grafikon van, saját mérés (út) és a térkép szintvonalai (magasság) alapján. Ha a Budai hegység nem elég, az Index extrémsport-mellékletében (Exit.hu) találtam nemrég néhány Pilis-túrát, a térkép alapján (ott bezzeg van!) jó utak, kb. ismerem őket.

Marek Tamás, Bp. 2000.04.07

A túrák jegyzéke

  1. A “Két hegy” túrája
  2. A Fenyőgyöngyétől Csillebércig
  3. Fenyőgyöngyétől Szépjuhásznéig - Nagykovácsin keresztül
  4. Hűvösvölgytől a Csíki-hegyekig

Vissza Nagy Sándor honlapjára, ill. a Bicajos oldalra.