Tim Webb és Sarah Brewer
Blöffölni pedig tudni kell – Szex

Fordította: Nagy Sándor magkémikus & miegymás

A fordítás megrendelője: Móra Ferenc Könyvkiadó (1995).
A könyv sajnos kiadatlan maradt, mert a Móra "Blöffölni pedig tudni kell" sorozata közben befuccsolt.
Talán ezzel a humoros, de informatív kötettel kellett volna indítaniuk! Ami engem illet, én egy képregényrejtvénnyel indítok.
Akik megfejtik a regénnyel nehezített rejtvényt, azok ingyen elolvashatják a fordításomat. Akik nem, azok is. Viszont az utóbbiaknak erősen ajánlott. A kérdés így hangzik:

Két tűzcsapizé találkozik az aszfaltsivatagban. Melyik a fiú? (Kiegészítő kérdés a váci tűzoltóknak: hogy hívják a srácot?)

Melyik a fiú?
Rollover kurzor: Szilágyi-Nagy Anna fotója alapján.
Forgatókönyvíró & dramaturg: Nagy Sándor


A SZERZŐKRŐL

Tim Webb 1955-ben született. Fogékony éveit Birminghamben töltötte el, a közép-brit iparvidék bűnös városában. Enyhe túlzás volna azt állítani, hogy orvosi egyetemet végzett, de rendesek voltak hozzá, és végül is adtak neki egy diplomát azzal a feltétellel, hogy elmegy máshová.

Jelenleg pszichiáterként pátyolgatja a rászoruló elméket Plymouthben. A szexuális problémák kezelésétől óvakodik, minthogy roppant kínosnak érzi az ilyesmit.

Élete legnagyobb csalódása a pubertás volt, amely minden vágyát elvette, hogy Warwickshire első krikettjátékosa váljék belőle, s ehelyett ráébresztette arra az idegesítő tényre, hogy felerészben nők veszik körül. Fő érdeklődési területei: az önfenntartás, a Bathams sör élvezete, valamint a cipzár nélküli anorák utáni kutatás.

Szerzőtársával való kapcsolata tisztára intim természetű.


Sarah Brewer 1958-ban született Sommersetben, de Cornwallban nevelkedett. 1977-ben felvették a cambridge-i Selwyn College-ba, ahol tengerbiológiát tanult, de orvosként végzett. Így jár az, aki eltéveszti a sort a menzán. Jelenleg családi orvosként praktizál Devonban. Eddig több mint ötven családnál fordult meg, s tervei szerint felviszi százig, mielőtt rajtakapnák.

Amikor épp nem a szex jár az eszében, akkor dugványokat hajtat, bort készít mindenféle lehetetlen növényből, és intelligens társalgást folytat a dartmoori birkákkal.

Nem ő találta fel a sörfuccsot, de többeket ismer, akiknek esetleg közük lehetett hozzá.TARTALOMJEGYZÉK

BEVEZETÉS
TÉNYEK
Férfiak
Nők
Működés
Fogamzásgátlás
Betegségek
SZEX A NAGYVILÁGBAN
Csonkítás
Nevelés
Szokások
Hiedelmek
SZEXKÉZIKÖNYVEK
SZEXBAJNOKOK
Dávid és Salamon
Csou Hszin és Jang Ti
Messalina
Kleopátra
Casanova
Nagy Katalin
Futottak még...
AZ ANGOL JOG ÉS A SZEX
A SZEX TÖRTÉNETE
SZÓTÁR


BEVEZETÉS

Hogy mindjárt az elején hű képet alkothassunk a szex jelentőségéről (és legyen mivel meghökkenteni ismerőseinket), gondoljuk csak meg, hogy minden áldott másodpercben 19.000 férfiorgazmus következik be világszerte. Másképpen fogalmazva: tetszőleges pillanatban közel hatmillió olyan emberi lény akad, aki épp másvalaki testéből merít élvezetet. És akkor még nem számoltuk azokat, akik az efféle élvezetet a saját testükből merítik.

Ha a fenti adatokat összevetjük a nemzetközi születési ráta 3,8 KPM-re (azaz Kölök Per Másodpercre) becsült értékével, akkor nyomban kitűnik, mekkora marhaság az a feltételezés, miszerint az emberi kopuláció célja a szaporodás volna. Egy biztos: az egységnyi erőfeszítésre jutó haszon aligha kápráztatná el a monetaristákat. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy a monetaristák többsége már évekkel ezelőtt felhagyott az ilyen világi élvezetekkel.

A szex számos előnnyel rendelkezik más passziókhoz képest. Például olcsóbb, mint a golf vagy a tenisz, hiszen az alapeszközök ingyen vannak. Nem kell akkora ügyesség se hozzá, mint a biliárddákó kezeléséhez, ami nem jelenti azt, hogy ne tenne jót a gyakorlás vagy a puszta igyekezet. A szex rendszerint nagyobb élvezettel jár, mint a bélyeggyűjtés vagy a TNT csatorna programja. És végül lényegesen kevesebb játékos kell hozzá, mint egy futballmérkőzéshez.

Talán épp azért mert olyan egyszerű, élvezetes és többnyire ártalmatlan tevékénység, volt az oka annak, hogy annyi támadás érte a szexet az elmúlt évszázadok során. Amint a történelemkönyvekből kitűnik, az összes nagy népvezér – különösen azok, akik utóbb félrevezetett és kétbalkezes zsarnokoknak bizonyultak – olyan politikát szorgalmazott, amely kevesebb szexet engedélyezett a tömegeknek. Ennélfogva úgy a legkönnyebb kiszúrni egy mai diktátort, ha kifigyeljük a tiltott szexről alkotott nézeteit.

Régebben minden egyszerűbb volt. Úgy voltak a szexszel is, mint az evéssel és a légzéssel: csinálták és kész! Az, hogy mindenki más csinálja, megnyugvást jelentett, nem fenyegetést. Így aztán alig beszéltek róla, s ha igen, az ilyen beszélgetések helyszínei barakkok, kocsmák és más olyan helyek voltak, ahol a szexuális tevékenység korlátozott volt, és így fantasztikus állítások és ellenállítások hangozhattak el, mit sem zavarva a realitásoktól.

A penicillin hajnalán, a hatékony fogamzásgátlás, a Cosmopolitan magazin és a Ford Escort XR 3i korában aztán mindez örökre megváltozott.

A szexuális erkölcs érett felfogása (valamint az újabb, kifinomult módszerek ismerete) nemcsak hogy elfogadható, de alapkövetelmény bizonyos körökben.

A jelen könyv célja mindazon ismeretek közlése az Olvasóval, amelyekkel felruházva nagyobb önbizalommal foghat a vetkőzésbe, ha arra kerül a sor. TÉNYEK

Elég egy röpke pillantás a férfi és női nemi szervek anatómiai felépítésére és elhelyezésére, hogy rájöjjünk: midőn az Úr hozzálátott a Homo sapiens megszerkesztéséhez, az esztétika és a könnyű hozzáférés vajmi kevés súlyt kapott a munkaleírásban. Az emberi genitáliák korántsem nevezhetők felhasználóbarátnak.

Érdekes belegondolni, hogy egy igényesebb mérnök hogyan közelítette volna meg a feladatot. Brunel például minden bizonnyal tekintetbe vette volna mindazokat a mechanikai feszültségeket, amelyek a férfi lökőmozgásai következtében még inkább megterhelik az amúgy is igénybe vett gerincoszlopot. Da Vinci kétségtelenül jobban kiaknázta volna a köldökben rejlő lehetőségeket. Talán ki is aknázta. Ez jelentős mértékben közelebb vinne Mona Lisa mosolyának megértéséhez. 


Férfiak

A pénisz

A péniszt tucatnyi tréfás néven illetik, noha ezek az elnevezések fele olyan mókásak sincsenek, mint a puritán pléhpofával kimondott "pénisz" maga. A Teremtő sikerültebb tréfái közé sorolható, hogy éppen azt a nyomorúságos kis húsfüggeléket szánta arcmása szaporítására, amely úgy lóg a férfiról, mint egy lankadt gyermeknapi lufi elcsomózott fúvókája.

A szerkezet lelke egy felfújható hólyag. Két funkció ellátása nem könnyű egy szerv számára, márpedig az a hólyag épp ezt teszi lehetővé. A lankadt péniszen át lehet pisálni, ám az ejakuláció igen valószínűtlen. Mihelyt azonban a férfi szexuális izgalomba jön, a felfújható hólyag vérrel telik meg, a szerv kitágul, megmerevedik és mintegy varázslat által a lecsapoló mechanizmus leblokkol, s erekció közben az eredeti vizelési funkció szünetel.

A merev pénisz átlagos mérete kb. 16 cm, amennyiben a mérést a csúcs és a tő között egyenes vonalzóval eszközöljük azon az oldalon, ahol az a kék ér tekereg. A méretbeli különbségek sokkal csekélyebbek, mint azt a férfimagazinok el szeretnék hitetni velünk, amennyiben a péniszek 95 százaléka kb. 15 cm és 17,5 cm közé esik. A férfivécék falára vésett méretek nyugodt lelkiismerettel figyelmen kívül hagyhatók ebben a tekintetben. 

A here

A "tanú" jelentésű testis, mely az orvosi megjelölést szolgálja, középkori prűd elmék latinos tréfája. Csaknem minden nyelven golyóként vagy labdaként hivatkoznak rá, noha az utóbbi elnevezés egészen a rögbi feltalálásáig meglehetősen pontatlan volt, lévén hogy ez a szerv – egyik magyar nevéhez híven – leginkább tojásra emlékeztet.

Miközben a pénisz a nyilvánosság rivaldafényében fürdik, a herékre marad a munka keményebb része, kezdve a spermiummilliárdok előállításától egészen a nemi hormonok vérbe bocsátásáig. A romantikus szerelmesektől eltérően, akik leginkább a meleget szeretik, a herék a hideget részesítik előnyben. Ezért van az, hogy egy állítható méretű zacskóban lógnak a férfi testéről.

Csövezet

A heréket egy-egy csővezetékrendszer kapcsolja a péniszhez. Ezek olyan tudományos neveket viselnek mint vas deferens, epididymis és urethra. A rendszerben több az oldalcsatorna és a zsákutca, mint Velencében. Ásatag anatómusok, mint pl. Cowper, akik évtizedeken át metélték apróra hullák testrészeit, abban nyerték el a kétes értékű halhatatlanságot, hogy nevük gusztustalan és jelentéktelen mirigyek azonosítására szolgál valahol a vezetékrendszer mélyén. 


Nők

Az emlő

A kebelméretet a genetikai örökség határozza meg, továbbá azok a félelmetesen bonyolult változások, amelyek a pubertás küszöbén zajlanak le a hormonszintekben. Bizonyítékok vannak rá, hogy az emlőszövet körüli nagy felhajtás már a Playboy magazin előtt is megvolt. Mindazonáltal – a kerekded csípőkkel és a karcsú lábakkal ellentétben – a keblek szexuális vonzerejét sem a Biblia, sem a Korán nem méltatja. Számos primitív kultúrában a női mell erotikája egy szinten van a frizuráéval és az ajkakéval. Az európai művészet hasonló hozzáállást sejtet a reneszánsztól egészen a XIX. század közepéig.

Az egyik vezető melltartógyártó cég négyfokozatú skálát használ a kebelméret osztályozására: Pingpong, Ding-dong, King Kong és Szent tehén.

Kétségtelen, hogy a kebel méret és alak szerinti megítélése a divat függvénye. A legrosszabb helyzetben azok a szegény európai nők voltak, akik a Második Világháború alatt születtek. 1963-ban kötelező volt a nagy mell, 1967-re ugyanezt melltartó nélkül kellett viselniük, 1969-re pedig teljesen vissza kellett fejleszteniük emlőiket.

A mellméret hímnemű megszállotjai legjobb ha felkeresnek egy olyan freudista pszichológust, aki az Ödipusz-komplexus irányában specializálódott.

A vagina

Ez az a része a női anatómiának, amelyik leginkább a szakállas Che Guevarára emlékeztet, arcán függőleges mosollyal.

A középkori orvosi elmék abból a hüvelyből származtatták le a szót, amelybe a római legionáriusok a kardjukat dugták.

Korábban az erotikus művészet azáltal fokozta a női test eme részének érzéki vonzását, hogy eltakarta a kíváncsi szemek elől. Elég egy felszínes pillantást vetni a modernebb felfogású mai pornóra, hogy rájöjjünk miért.

Sokan "első bejárat"-ként emlegetik a vaginát, nyilván ők tudják legjobban ennek az okát. Valójában pedig egy olyan zsákutcáról van szó, amelynek felső végéből parányi kapu nyílik a többnyire egykedvű és rendíthetetlen méh (uterus) nyakába (cervix). 

A belső szervek

A női szaporítószervek függőleges keresztmetszete leginkább a New York fölé tornyosuló King Kong sziluettjére emlékeztet a klasszikus némafilm verzióból.

A hatalmas majom teste felel meg a méhnek, amelybe állítólag mindazok visszavágynak, akik életükben egyszer is rágták a körmüket. Az uterus fala erős izomból van, amelyet eldobható, sejtes szerkezetű bársonyhuzat takar. Hogy az arányokat érzékeltessük, megjegyezzük, hogy ha a többgyermekes nők húgyhólyagja ugyanolyan izmos volna mint a szüléstől meggyengült méhük, akkor a Kossuth téren hanyattdőlve könnyűszerrel le tudnák vizelni a Parlament tetejét.

King Kong karjai a petevezetékeknek felelnek meg, melyeken át alkalmanként egy-egy pete halad lefelé, míg felfelé – ugyancsak alkalmanként – csúf, petevezeték-elzáródást okozó fertőzések lopódzanak. Ezt a vezetéket célozza meg a nőgyógyász sterilizáló csipesze is. A karok végén, a gyengéd ujjak között helyezkednek el a bágyadt és sérülékeny petefészkek. Ezek a nyűgös kis szervek köpik ki egy-két havonta a parányi emberpetét, s ezek termelik azokat a hormonokat is, amelyek a menstruáció előtti idegességért, a szülés utáni depresszióért, a változáskori hőhullámokért, a rendszertelen és fájdalmas havivérzésekért, illetve – nagyon ritkán – a normális havi ciklusokért felelősek.


Működés

Hormonok

A hormonok meglepően ravasz vegyületek, amelyek különböző mirigyekből szivárognak a véráramba. Egy csomó rendkívüli dolgot művelnek az ember testével.

A női hormonnak öt alaptípusa van, amelyek a termékenységet, a nemi érettséget, a terhességet, a tejtermelést és – korlátozott mértékben – a hangulatot és a házsártosságot szabályozzák. A hím nemi hormonok mindegyike egyazon téma variációja. Ezek szabályozzák a szőrösséget, a szexuális vágyat, a nemiszerv kifejlődését és – korlátozott mértékben – a hangulatot és a házsártosságot is. Minden férfiban csörgedeznek női hormonok és minden nőben – akár olimpiai diszkoszvető az illető, akár nem – vannak férfi hormonok is.

Minthogy annyi a finom részlet, kár is többet beszélni a hormonokról. Elég ha azt tudjuk, hogy működésük "nem egészen tisztázott", és tiszteljük őket elképesztő bonyolultságukért.

Libido

Így hívják szemérmesen a nemi vágyat. A libido emberről-emberre, napról-napra, sőt, óráról-órára változik. A szexuális vágy oka ismeretlen. Jó ha minden nő tudja, hogy az erős fizikum és az edzettség nem feltétlenül bizonyítéka a férfierőnek. Az impotencia éppoly gyakori a bokszokók között, mint a banktisztviselők körében. A mély növésű férfiak ellenben vígaszt meríthetnek a tényből, hogy néhány éve az egyik leghíresebb life-show-csillag egy fergeteges libidójú törpe volt, akinek a teljesítményét csak a turbo jelzővel lehetett jellemezni.

Feromonok

A feromonok a XX. század jobb találmányai közé tartoznak. Az elmélet szerint az emlősök különböző illatanyagokat választanak ki parányi mennyiségben. Ezek a feromonok. A kombinációk végtelen változatosságot mutatnak fajról-fajra, sőt egyedről-egyedre is.

A felfedezésük óta eltelt rövid idő alatt – joggal vagy anélkül – ezeket tették felelőssé a szexuális vonzerőért, a felvételi beszélgetés sikeréért, a szerelem megőrzéséért, a primitív viselkedési formákért, mint pl. a futballmeccsek utáni randalírozás és a modern kor egyéb rejtelmeiért. A feromonhívők számára a csókolódzás bensőséges szimatolást jelent, a kopuláció az aromák orgiája, míg a Chanel No. 5 a mustárgáz szociális megfelelője.

Elképzelhető, hogy a végén még tudományos alapot nyer az az állítás, miszerint a feromonok hatással vannak a szexuális vonzerőre. Aszott, öreg csimpánzhölgyek, akik egyébként banánnal lennének kénytelenek beérni minden vonatkozásban, nyomban az ifjú hímek érdeklődésének középpontjában találják magukat, mihelyt beszórják őket egy kis csimpánzferomonnal. Ismeretes, hogy a korosodó hollywoodi szexbálványok ugyancsak efféle hatásra törekednek mósuszolaj és Grecian 2000 segítségével. 

Orgazmusok

Amint a cím is jelzi, a többes szám használata ma már úgyszólván kötelező ezen a téren.

Amikor egy szexuális aktust végző férfi vagy nő olyan messze jut a nevezett cselekményben, hogy a csövecskéin apró izomgörcsök akaratlan sorozata fut végig, az agy olyan érzéssel reagál, amelynek skálája a "nem is volt olyan rossz"-tól az ájulásig terjedhet. Ezt az egész komplexumot hívjuk orgazmusnak. Ha belegondolok, mennyi energiát fektettek már a depresszió megértésébe, meglehetősen furcsállom, hogy az orgazmusról halvány dunsztja sincs senkinek. Az idegkutatók eddigi legpozitívabb eredménye abban az eléggé bágyadt kijelentésben foglalható össze, hogy az orgazmus bizonyos szempontból a tüsszentéshez hasonlít.

A férfiak orgazmusát csaknem mindig ejakuláció kíséri. Az orgazmus erőssége változó, de a típusa valószínűleg nem. A női orgazmusnak állítólag számos változata van, amelyek három fő típusba sorolhatók: klitorális (kis öröm), vaginális (nagy öröm) és többszörös (hívjál fel a jövő héten!).

A sperma

A férfimagot tiszteljük ezen a tudományos néven. A spermium mikroszkopikus ebihalra emlékeztet. Az átlagos ejakulátum térfogata 3 ml, azaz kb. egy kávéskanálnyi. Egy ilyen kávéskanálban 300 millió mikroebihal nyüzsög. Magyarország nemzeti összterméke 111.579.000.000.000.000 spermium évente.

A spermiumok 18 cm per órás sebességgel úsznak. Ezzel a tempóval 44 év alatt jutnának el Keszthelytől Siófokig. Na persze csak akkor, ha a várható élettartamuk nem korlátozódna egy hosszú víkendre.

Megtermékenyítés

A hím magvető "sörétet bele!" megközelítése pazarlásnak tűnhet, ám ez a taktika mégis elkerülhetetlen az emberi szaporítószervek elképesztően kis hatékonysága miatt. Az a spermium, amelyik képes megtenni a petéhez vezető utat, igazi herkulesi tettet hajt végre, úgyhogy le a kalappal előtte.

Ahhoz, hogy a spermium átjusson a méhnyakon, felkússzon a méhfalon és megtalálja a petevezetéket, rendelkeznie kell egy lángvágó, egy alpesi hágóvas, számos nagyléptékű katonai térkép, valamint egy arany hitelkártya fiziológiai megfelelőivel. De még ha mindez sikerül is neki, mindössze kb. 1% esélye lesz rá, hogy a sötétben összefusson egy szembe igyekvő és hajlandóságot mutató petével.

Még ha bekövetkezik is a megtermékenyítés, a becslések szerint minden harmadik embrió természetes módon abortál a "terhesség" első két hetében, anélkül hogy az "anya" bármit is sejtene. 

Erogén zónák

Mind a férfiak, mind a nők abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy felszíni anatómiájuk egy része érzékenyebb a többinél a cirógatásra, a csókolgatásra és egyéb érdekes behatásokra. Ezeket a részeket hívjuk erogén zónáknak. Nem meglepő, hogy ezek olyan helyeken vannak elrejtve, hogy érintésük nagy valószínűséggel elkerülhető legyen a normális hétköznapi munka során.

Az erogén zónákat feltüntető térképek a legtöbb rosszhírű könyvesboltban beszerezhetők. Mindazonáltal azt javaslom, hagyjuk ezeket, és induljunk el a magunk szakállára minden alkalommal. A partnerek ugyanis különbözők.

A fülcimpa, a mell, a nyak és a nemi szerkezet tizenöt centis környezete elég jó kiindulási alapnak tekinthető. A köldök, a térdhajlatok és a lábujjak (feltéve, hogy a partner nem visel cipőt) ugyancsak meglepő érzékenységet mutathatnak.

A G-pont izgága hölgyek részére írt amerikai magazinok találmánya. A G-pontot gyengéden birizgálva az illető egyed állítólag hiperérzéki kocsonyává redukálódik. Az elmélet szerint ez a pont kimondhatatlanul illetlen helyeken fordulhat elő, úgyhogy már maga a megkeresés is izgató feladat.

Hajlam

A legtöbb homokos a pubertás elérésekor vagy kicsivel azután ismeri fel ezirányú hajlamát. Úgy jöhetünk legkönnyebben tisztába önmagunkkal, ha megvizsgáljuk fantáziálásainkat. Ha ezek kizárólag homokosak, akkor mi magunk is azok vagyunk.

A pszichoanalitikusok és más gyötört lelkek többnyire a domináns anyára vezetik vissza a férfihomoszexualitást. További ok a gyenge apa, valamint a félelem, hogy a delikvens fütyije túl aprónak bizonyulhat.

Ezzel szemben a legtöbb meleg – noha gyakran válik neurotikussá a bujkálás és a hazudozás miatt, vagy épp a becsületes színvallást követő diszkrimináció okán – ugyanolyan alapról indul, mint bármely más pattanásos kamasz.

A férfiak 4%-a és a nők 2-3%-a kimondottan homoszexuális vagy csaknem teljesen az. További 10% az élete valamely szakaszán jut homoszexuális élményhez. Egy másik 10% biszexuális, ami – ahogy Woody Allen helyesen rámutat – megduplázza az esélyt egy jól sikerült szombat éjszakára.

Gyakoriság

Emmanuel Kant, a filozófus, nyolcvanévesen halt meg, mit sem zavartatva a ténytől, hogy ártatlansága még mindig makulátlan volt. Míg a szexuális aktivitás sokszor csak a be nem vallott homoszexualitás leplezését szolgálja, addig vannak olyanok is, akikből egyszerűen mindenfajta nemi vágy hiányzik. Ezek számára az aszexualitás a dolgok rendjéhez tartozik.

Ami a másik – ugyancsak ritka – végletet illeti, megbíztható adatok vannak olyan, szexualitásukkal elégedett egyénekre, akik évtizedeken át napi háromszor szeretkeztek.

A férfiak tinédzserként jutnak a csúcsra, ám azzal nyugtatják magukat, hogy a technikájuk folyamatosan tovább javul 40-50 éves korukig. A nők a negyedik X-ben érik el a maximumot mind gyakoriságban, mind pedig a technika terén. Sajnos a változás kora kitéríti őket a felfelé ívelő pályáról. A klímax ti. ugyanúgy hat a szárnyalásukra, mint az albatroszéra egy DC 10-essel történő frontális ütközés.

Társadalmi hatások

A "társadalom", ez az arc nélküli emberfaló óriás, amely a szociológusok szerint minden bajunk forrása, nem készít fel bennünket a való életre. Felserdülni, megházasodni, két szép gyereket a világra hozni, majd boldogan élni míg meg nem halunk – ilyesmi a legritkább esetben fordul elő a valóságban. Ezzel szemben a helyzet az, hogy


Fogamzásgátlás

A fogamzásgátlási módszerek szerfelett találékonynak mutatják a Homo sapienst. A biotechnológiai alapokon nyugvó fogamzásgátló tabletták feltalálása előtt minden fogamzásgátló módszer azon alapult, hogy valahogy keresztbe tettek a természet szándékának.

Ha valami kellemetlen dolgot helyezünk magunk és a partnerünk közé, azt művi fogamzásgátlásnak nevezzük. Ha valami kellemetlen dolgot csinálunk, az a természetes fogamzásgátlás. Először ezzel a módszerrel ismerkedünk meg.

Megszakított közösülés

Tudományos nevén coitus interruptus, köznéven "kirántásos módszer" vagy körülírva: "Kelenföldön kiszállni a Déli-pályaudvar helyett" (holott végig szólt a helyjegy!).

A Bibliában ezt a módszert alkalmazta Onán, amikor "a magot a földre vesztegette", miközben sógornőjével múlatta magát. Sajnálatos módon az Úr nem értékelte ezt az eljárást és halállal sújtotta őt.

Az efféle kifejlet persze ritka manapság, ti. az Úr más módot eszközöl a beavatkozásra. A véletlen terhesség évi 15%-os gyakorisággal következik be a rendszeres elkövetőknél.

A módszer előnye, hogy ingyen van; megspóroljuk az orvosi vizitet; és nem lehet otthon felejteni nyaraláskor.

Periódusmódszer (a termékenység figyelembevétele)

A módszer a hüvelyváladék szemrevételezésén alapszik, hogy ti. annak állaga egyezik-e a tojásfehérjéével.

A komolyabb hívők mindennap mérik a testhőmérsékletüket, és ha az a fok tört részével emelkedik, nyomban beszüntetik a szexuális tevékenységet. Joggal mondhatná bárki, hogy a fentiek bármelyikét a "természetes" jelzővel illetni durva túlkapás a magyar nyelv normális használata ellen, de hát ez van. Évi 15%-os felsülési ráta mellett semmiképp sem ajánlható azoknak, akik ragaszkodnak gyermektelen státusukhoz.

A koton

Állítólag egy bizonyos dr. Condom találta fel, aki II. Károly udvari orvosa volt. Az volt a célja vele, hogy őfelségét megóvja a szifilisztől, és csak akkor ismerte fel az eszköz fogamzásgátló hatását, amikor a király terméketlenségének okát kezdte kutatni.

Az eredeti koton anyaga kinyújtott birkabél volt. A modern változat áttetszően vékony vulkanizált gumiból készül, és többféle színben fordul elő, mint a Rolls Royce. Akadnak olyan modellek is, amelyeken különböző bütykök kívánják fokozni az érzékekre gyakorolt hatást, ámbár hogy ez kinek jó, az nem teljesen világos. Óvatos párok számára az éves sikertelenségi ráta mindössze 3%.

A diafragma

Ez a sapka formájú eszköz a koton női megfelelője. A középkorból ered, amikor is az európai prostituáltak félbevágott citromot használtak terhességmegelőzésre. A citromerőnek három összetevője volt, nevezetesen: a citromlé spermiumölő hatása; a citrom fizikai gátként is működött azzal, hogy körülvette a méhnyakat; végül a citrusaroma kedvező benyomást tett a kuncsaftokra. Mindazonáltal nem javasoljuk a módszert, mert a citrom pokolian csíphet. A narancs feltehetően kíméletesebb. Az ananász viszont feltétlenül mellőzendő.

A modern gumióvszer a XIX. század végéről származik, Amszterdamból, ezért is hívják az angolok holland sapkának. Az éves felsülési ráta 15%.

A szivacs

Az ember elég könnyen beleélheti magát a koton és a diafragma feltalálójának lelkivilágába. A fogamzásgátló szivacs ötlete azonban alighanem olyan elmétől ered, amely személyiségzavarban szenvedett.

Ezek az eldobható poliuretán párnácskák igen népszerűek az Egyesült Államokban. Az anyagukat olyan spermiumölő krémmel impregnálják, amely csak akkor működik, ha habot vernek belőle. Az az elképzelés, hogy a nő benedvesíti a szivacsot, habosra nyomkodja, majd feldugja a méhnyakig. Ragyogó módszer mindazoknak, akik pontosan tudják, hol van a méhnyakuk, és képesek is azt elsőre eltalálni egy nyálkás, csúszós trutyigombóccal egy olyan pillanatban, amikor valami sokkal izgatóbb körül forog az agyuk. Ja, és hogy még valami vidítót mondjunk: a rendszeres használók 25%-a csalódik évente.

Spermicidek

A művi fogamzásgátlás alkalmazói a nagyobb biztonság érdekében gyakran folyamodnak különböző spermiumölő hatású krémekhez, zselékhez vagy hasonlókhoz.

A dél-amerikai indiánok által használt anyagok közt szerepelt a péppé zúzott kaktusz. Sajnos, a feljegyzések nem árulják el, hogy a hatás a spermiumölésen alapult vagy pedig a behatoló összeszurkálásán. Az ókori egyiptomiakról úgy tudjuk, hogy mézből és langyos krokodilpotyadékból gyúrt pesszáriumot használtak. A széttrancsírozott farkashere és az olajjal átitatott gyapjú Kelet-Európában örvendett korábbi népszerűségnek.

A spirál

Senki sem tudja pontosan, hogyan is működik, és azt sem, mért olyan hatékony fogamzásgátló ez a kunkori, rézbevonatú műanyag drót. A világban hatvanmillió nő járkál egy-egy ilyen idegen testtel a méhében. Közülük negyvenmillió a kínai, ami bizonyára jelent valamit.

Az arabok évezredek óta kövekkel "védik" tevéiket. A kövek szerepe kettős: egyrészt a méhnyakba helyezett kisebb kő megakadályozza a vemhességet, másrészt a kijjebb található goromba kövek egykettőre lehűtik a virgonc teveifjak hevületét.

2500 éve a kószi Hippokratész elefántcsontot, ébenfát, platinát és gyémántot alkalmazott privát betegeinél és üveggyöngyöt az SZTK rendelésen.

Casanova mindig magánál tartott egy zacskóra való aranygolyót, hogy ezzel védje arra érdemes hölgyeit. Emiatt nem egészen egyértelműek azok az irodalmi referenciák, amelyek Casanova golyóit emlegetik.

A spirál hátránya, hogy felhelyezése fájdalmas lehet, és olykor fertőzés léphet fel a használat következtében. Előnye viszont, hogy az éves sikertelenségi ráta mindössze 0,3-6% között van a kialakítástól függően, továbbá, hogy menet közben nem kell más után kapkodni.

A tabletta

Évente 17.750 millió fogamzásgátló tablettát nyelnek le világszerte. Ha a Szentatya mentesítené a Harmadik Világot az örökös termékenység "áldása" alól, akkor ez a szám megduplázódna.

Ha majd az unokáink megírják a XX. század történetét, Sztálin és Hitler nyilván megkapja a maga egy-két bekezdését, ellenben dr. Pincus és az ő Tablettája egy teljes fejezetben kerül terítékre. Manapság vagy féltucat különböző hormonkoktél áll a védekezők rendelkezésére.

A legelfogadottabb álláspont szerint helyes, ha egy férfi morális dilemmákat táplál a fogamzásszabályozással kapcsolatban, megkérdőjelezi az egészségre gyakorolt hosszútávú hatást, elítéli a hímek által uralt gyógyítótudományt a tabletta kifejezetten soviniszta társadalmi szerepéért, és végül átkozottul odafigyel arra, hogy a partnere idejében beszedje azt.

A modern pirulák épp csak annyi hormont tartalmaznak, hogy a test enyhén terhesnek higgye magát, és ne fáradozzon újabb peték érlelésével. A (nem kívánt) terhesség lehetséges egészségkárosító hatása sokkal nagyobb, mint a pirulaszedéssel kapcsolatos – sugallják a legújabb, gyatrán tervezett kutatások. A háromhavonta beinjekciózható verzió nagy segítségére van a feledékenyeknek. A kudarcráta mindössze 0,3 per év.

A mexikóiak már évszázadokkal ezelőtt rájöttek arra, hogy az egyik Dioscorea faj, a vad jamsz, fogamzásgátló és abortív hatással egyaránt rendelkezik. A tabletta első kereskedelmi változatai is ebből a növényből készültek, ám a profit nem Mexikóba vándorolt, hanem az USA-ba.

Az utóbbi években egyetlen kísérlet történt férfiaknak szánt pirula értékesítésére. Ez is meghiúsult a tabletta sajnálatos mellékhatása miatt, ti. a szemgolyó rózsaszínűre változott tőle. Lehet, hogy a kutatóknak komolyabban kéne venniük az i.e. VI. században élt görög gyógyszerész, Aetiosz munkásságát, aki azáltal sterilizálta időlegesen a férfiakat, hogy flambírozott öszvérherével ízesített fűzfakéregfőzetet itatott velük.

Sterilizáció

Ez jön akkor, ha semmi más nem segít.

Nők esetében az operáció egy-egy csiptető elhelyezését jelenti a petevezetékekre a hasfalon ejtett parányi metszésen át. Férfiak esetében a spermavezetéket szó szerint elmetszik (vaszektómia). A női műtétek egy része helyrehozható, ám a sterilizált férfiak újracsövezése valószínűleg hatástalan.

A 70-es évek elején New York-i orvosok egy háromágú aranycsövecske elhelyezését javasolták az elvágott vezetékvégek közé. Azt állították, hogy ez a megoldás az esetleges későbbi helyreállítás lehetőségét szolgálja. Azóta sem hallani a dologról. Jellemző, hogy a forgalmazók által "arany csőcsap"-nak titulált terméket a szakmai zsargon csak "arany pöcscsap"-nak említette.

Alternatív fogamzásgátlás

Az ókori Kínában a nőknek huszonnégy ebihalat kellett meginniuk tavasszal, hogy a nyár folyamán ne essenek teherbe. Ha a módszer csődött mondott, akkor legközelebb a méhevés következett.

A mai kínaiak a gossypol nevű anyaghoz folyamodnak. Megállapítást nyert ugyanis, hogy a gyapot (Gossypium herbaceum) magjából készített olaj előállításával foglalkozó férfiaknak nehezen megy a gyermeknemzés. A kínai tudósok el is különítettek egy vegyületet az olajból, amely garantáltan csökkenti a férfiak termékenyítő képességét. Sajnos, egyúttal a gerjedelmüket is dramatikusan mérsékli, a pubertás előtti szintre süllyesztve azt. Egyes hormonszakértők ezt hívják "kínai hímdrómá"-nak.


Betegségek

A szexuális aktivitás legkevésbé erotikus aspektusai mikroszkópikusak. Aki határozatlan természeténél fogva több szexuális partnerrel is kísérletezik, az számíthat rá, hogy előbb-utóbb összefut egy olyan lénnyel, amelyik az ember legeldugottabb részeit szemeli ki lakhelyének.

Az ősi betegségeket latin néven említik, hogy ezáltal tiszteletre méltóbbnak tűnjenek a laikusok szemében. A Treponema pallidum (vérbaj, szifilisz), a Neisseria gonorrhoea (kankó, tripper), a Pediculosis pubis (lapostetű) és a Herpes genitalis (herpesz) csupán néhány az olyan meglepetések közül, amelyek a partnerváltogatókra, ill. a pechesekre várnak.

A modern fertőző betegségeket ellenben betűszavakkal azonosítják a rémült tudósok. A Nem Specifikus Urethritis (NSU) például szép csendben gyulladásra lobbantja a nyugati világ női ágyékait, miközben az érintettek jelentős százaléka képtelenné válik az anyaságra. Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) olyan rémisztő, hogy akár a spanyol inkvizíció is kitalálhatta volna. A nemi betegségek legyőzésére szánt első kisérlet i.e. 3000-re tehető. Izrael fiai a midániták leverése után a szó szoros értelmében élvezték a diadal formás gyümölcseit. Mózes szerint napokon belül "lőn csapás az Úr gyülekezetén". Ezért aztán a szent próféta elrendelte népének, hogy öljenek meg "minden asszonyt is, a ki férfit ismert azzal való hálás végett". Így aztán, 24.000 hullával később a ragálynak vége szakadt.

Kankó

A londoni bordélyházakban leselkedő "veszedelmes égető kór" első angol leírása a XII. századból származik. A mindig is nyersebben fogalmazó franciák a "la pisse chaude" elnevezést preferálták. A kór évente 20.000 újabb beteget érint Nagy-Britanniában. Egészen mostanáig a penicillin szaga is elég volt ahhoz, hogy a bacik tömeges öngyilkosságot kövessenek el. Sajnos, az újabb gonococcusokat keményebb fából faragták.

Szifilisz

A vérbaj szerencsére ritka manapság. Nagy-Britanniában például évente m indössze 1.300 új fertőzés fordul elő. A nemi szervek tájékán megjelenő nagy folt (fekély) nyomban elárulja, hogy az illető belépett a szifiliszfertőzöttek elit klubjába, melynek tagságát egykor olyan személyiségek "élvezték", mint: Ábrahám, Ady, Betszabé, Charlemagne, Goya, VIII. Henrik, Heródes (ki a "férgektől megemésztetvén, meghala"), Julius Caesar, Keats, Kleopátra, Kolumbusz Kristóf, Mussolini, Nagy Katalin, Napóleon, Sámson (és Delilah), Schubert, Van Gogh, sőt még a jó Szent Vencel cseh fejedelem is.

A szifilisz fő hátránya, hogy ha nem kezelik, akkor egy-két évtizedig elidőz a testben, gyakran az őrületbe kergetve szállásadóját, még mielőtt azt a kellemetlen vég elérné. A XVI. században, elterjedése csúcsán, a vérbajt az angolok francia betegségnek hívták, a franciák olasznak, az olaszok spanyolnak, s végül a spanyolok azzal zárták a kört, hogy hadat üzentek Angliának. Amikor a japánok bevezették Kínába, "manka bassam", azaz portugál betegség néven hivatkoztak rá.

Herpesz

A genitális herpeszt ugyanolyan vírusok okozzák, mint az ajkakon lévőt. Ezért a szakértők az orális szex népszerűségét okolják a fertőzés gyakoriságáért.

Aki elkapja a herpeszt, az elkészülhet rá, hogy egy életre szóló barátot szerzett magának. Kétségbeesésre semmi ok azonban: mint jó baráthoz illik, a herpesz is csak alkalmanként lep meg látogatásával – igaz, többnyire kínos pillanatban. A látogatások gyakorisága csökken az életkor előrehaladtával.

NSU

Egyedül Nagy-Britanniában 117.000 ember fertőződik meg évente. Egészen mostanáig akár RTM-nek (Rosseb Tudja Micsodának) is lehetett volna hívni, minthogy a kórokozója ismeretlen volt. Azóta kiderült, hogy a tetes a Chlamydia trachomatis, amely egy baci és egy vírus jól sikerült szövetsége.

A rossz hír az, hogy a kettős hónapokig észrevétlen maradhat a szervezetben, miközben (gyakran végleges) terméketlenséget okoz. Ami a jó hírt illeti: tetraciklinszármazékokkal könnyű a bacikat kifüstölni.

Trichomonas

Különös lényről van szó, amely ott tanyázik minden ötödik nő hüvelyében, anélkül, hogy bármi zűrt okozna. Ha azonban mértéktelenül elszaporodik, akkor olyan fertőzés jön létre, amely könnyen átragad másokra. Hogy hogyan, azt az olvasó találékonyságára bízom. A számtalan szexuálisan terjedő betegség közül ez az egyetlen, amely a vécéülőkétől is megkapható.

Condyloma

A nemi szerveken és a végbél körül burjánzó szemölcsöket tisztelik ezen a néven. Mint minden szemölcsöt, ezeket is vírusok okozzák, és elhelyezkedésükből kifolyólag szexuális úton terjednek. Az alternatív gyógyászat felkentjeit elég kínosan érintette, amikor egy alaposan ellenőrzött tudományos vizsgálat kimutatta, hogy a különböző ráolvasások semmivel sem hatékonyabbak a szemölcsök ellen, mintha békén hagynák őket. Csak akkor jött meg a kuruzslók szava, amikor kiderült, hogy a szemölcsölő csodaszer, a podophyllin, semmi egyéb, mint a mandragóra gyökérkivonata.

Ha az olvasó egyszer arra kényszerülne, hogy egy nemkívánatos vendég agyában felébressze a hazatérés eszméjét, melegen ajánlom a genitális szemölcsök részletes leírását valamilyen bőr- és nemi gyógyászati tankönyv alapján. A könyv tanulmányozása előtt nem árt bevenni egy kis szív- és gyomorerősítőt.

Lapostetű

Ha a fenti betegségeket a lenti régiók flórájának fogjuk fel, akkor abban a Pediulosis pubis képviseli a faunát. Mindazonáltal nem illik társaságban a genitális sövényben ugrándozó parányi állatokról regélni.

AIDS

Az AIDS nem egy vicces dolog. Egyelőre gyógyíthatatlan, és nem tudni, meddig marad az. Kórokozója a HIV, egy sokoldalú vírus, amely halálosabb, mint Lucrezia Borgia.

Elméletileg bárki, akinek volt már szexuális kapcsolata, vírushordozó lehet, ám ha minden új partnert potenciális betegségforrásnak tekint az ember, akkor előbb becsavarodik, mintsen módja lenne a megfertőződésre. A legveszélyeztetebb csoportok a partnereiket sűrűn cserélgető homoszexuális vagy biszexuális férfiak, a prostituáltak, a közös tűt használó kábítószeresek és általában bárki, akinek reggel nem jut az eszébe, kinek az ágyában feküdt le az este.SZEX A NAGYVILÁGBAN

A szex mindenütt előfordul. Az USA nyugati partjának leggazdagabb ökorendszereitől Kelet-Afrika háborútépázta és éhségsújtotta síkságaiig az emberek mindenfelé időt, helyet és energiát találnak a szeretkezés valamilyen formájára. A világ távoli vidékein a szexpraktikák legkülönösebb válfajai őrződtek meg és virágoznak mind a mai napig.


Csonkítás

Van egy dolog, ami jellemzően megkülönbözteti az európait a világ más, kevésbé visszafogott természetű népeitől, mégpedig az, hogy alapjában véve meg vagyunk elégedve az anatómiánkkal, s nem törekszünk annak újraszabására.

A thaiföldi férfiak körében elterjedt gyakorlat, hogy műanyag gyöngyöket ültetnek a péniszük bőre alá, ezzel kivánván fokozni partnerük élvezetét. Olyannyira meg vannak győződve a technika hatásosságáról, hogy képesek maguk végrehajtani a műtétet mindenféle fájdalomcsillapítás nélkül.

A körülmetélés – azaz a fityma csonkítása – évezredekre visszanyúló praktika, amely – úgymond – csökkenti a fertőzés veszélyét. Az ausztrál benszülöttek egy lépéssel továbbmennek, ti. felhasítják a makkjukat, miáltal a péniszük a kenguru kétfejű szerszámához válik hasonlatossá. Szegény pohnpeieknek (Karolina-szigetek) nemcsak a makkjuk alsó felét hasítják fel, de egy füst alatt megszabadítják őket egyik golyójuktól is.

A nők körülmetélése rendszerint valamilyen rítushoz kötődik. A kelet-afrikai változat a szeméremajkak "stuccolását" jelenti, míg a Közép-Keleten maga a csikló is áldozatul eshet. Az utóbbi esetben az az ideológia, hogy a szexuális élvezetre képtelen asszony hű marad az urához.

Az amerikai nők rítusai a mellükkel kapcsolatosak. A mammoplasztika – amely orvosul a kebel kisebbre szabását jelenti – a harmadik leggyakoribb nélkülözhető műtét az USA-ban. Népszerűségben csak a rhinoplasztika (az orr átszabása) és a kebelnagyobbítás előzi meg. Az utóbbi egy lágy szilikoncsomag beültetését jelenti az emlőbe.

Az efféle hívságok idegenek a mbuti pigmeusoktól, akiket génjeik alacsony termettel, ám annál dúsabb kebelzsírszövettel áldottak meg. A mbuti nők nem hordanak melltartót, ehelyett a felesleges mellhoszzt egyszerűen hátravetik a vállukon.


Nevelés

A modern európai iskolák szexuális nevelést is nyújtanak. A tárgyalásmód meglepően realisztikus és csaknem informatív. Ugyanez nem mondható el a világ minden részéről.

Férfiszemszögből a legsajátosabb szexuális oktatás az egyik melanéziai szigeten dívik, ahol a fiatalabb legényeket fellációra biztatják az idősebbekkel szemben, hogy ezáltal szívják magukba a férfiasságot.

A legtöbb nyugati kultúra rossz szemmel nézi a gyermekek közvetlen szexuális élményhez juttatását, minthogy az ilyesmit a megrontással asszociálják. A himalájai lepcsák ellenben szándékosan megmutatják gyermekeiknek, hogyan kell szeretkezni és előjátékot játszani. Az indiai szubkontinens délebbi vidékén élő muriák szent építményeiben, a ghotulokban, a szexuális aktus elsajátítására nevelik a serdületlen gyermekeket, akik így már hatéves korukban elveszítik szűzességüket. Közép-Afrika déli részén a csevák azzal segítik leányaikat a megfelelő férj megtalálásában, hogy a falun kívül kunyhókat építenek nekik szexuális játszadozás és kísérletezés céljából. Hasonlóan állnak a kérdéshez a Fülöp-szigetek ifugorói, akik házasulatlan ám szexuálisan aktív fiataljaikat egyfajta koedukált szexkollégiumban szállásolják el, hogy azok egymást sorra kipróbálva választhassák ki a legmegfelelőbb partnert.

A szüzesség és vidéke számos kulturális hókuszpókusz tárgyát képezi. Sok afrikai varázsló hurcol magával egy házassági pálcának nevezett zsíros botot deflorálás céljából. Az Irán észak-keleti részén élő kurdok szemében az összevérzett nászlepedő örömteljes látvány, mely egyszerre bizonyítja a nász beteljesedését, valamint az ara házasság előtti tisztaságát. Egyes szomáli törzseknél az ifjú házasoktól elvárják, hogy a násznépet magára hagyva az esküvői kunyhóban gyakorolják kötelességüket, miközben a falu vénei csendesen virrasztanak odakünn. Bizonyos konzervatív kultúrák a Távol-Keleten valamint a Földközi-tenger Törökország felőli mellékén annyira megszállottjai a házasság előtti szüzességnek, hogy a "botlott" nők gyakran összeverratják szűzhártyájukat, hogy ezzel javítsák házasodási esélyeiket.


Szokások

Eléggé meglepő módon egyetlen komoly könyvet sem írtak eddig a szexuális ízlés és technika nemzetközi variációiról. Pedig a "Nyolcvan has alatt a föld körül" garantált bestseller volna, amely még mindig szerzőkre vár. Mindazonáltal számos jel utal rá, hogy a szexuális praktikák megítélése kultúráról kultúrára nagy különbségeket mutat.

Még olyan ártalmatlan dolog sem mindenütt egyformán népszerű, mint a csók. Az eszkimók pl. inkább az orrukat dörzsölik össze, nehogy kicserepesedjen az ajkuk. A kwakiutl indiánok egymás nyelvét szopogatják, a dél-amerikai sirionóknál pedig a szimpátiamegnyilvánulások sorában a "Szép jó estét kívánok!" után rögtön az üzekedés következik, a közbülső fokozatok hiányzanak.

A nyelves csókot egy aprócska breton város, Pays de Mont lakói találták fel, akik úgy vélték, hogy a városuk túlnépesedett. Nem volt kedvük elköltözni és pénzük sem új házakat építeni, így aztán a közösség érdekében elhatározták, hog y néhány évre felhagynak a gyermeknemzéssel. Az elmaradt örömöket orális kísérletezéssel igyekeztek pótolni, amiért a fogpasztagyárosok azóta is hálásak nekik.

A maszturbálás mindenfelé elterjedt időtöltés, de a kelet-afrikai moszlim közösség az egyetlen olyan csoport, amelyik kifejezetten üdvözli ezt a gyakorlatot a házas nők körében. Elgondolásuk szerint csak egy szuperférfi képes kielégíteni egy átlagos nő szexuális és érzelmi igényeit, így aztán inkább szabad kezet adnak nekik (hogy úgy mondjam). Az egyetlen feljegyzés hasonló nyugati hozzáállásról a napóleoni háborúkra datálódik, amikor is a hadba vonuló francia katonák dildóval ajándékozták meg szerelmüket, hogy azzal kösse le magát a boldog viszontlátásig.

Kéjenc természetű férfiak alighanem azt kívánnák, bárcsak az afrikai congák közé születtek volna, akik úgy tartják, hogy egy férfinak annyi asszony dukál, amennyit egyfektében ki tud szolgálni. Ugyanilyen szexisták a komancs indiánok, akik egy előrehaladott terhességű asszony nővérétől elvárják, hogy a sógor szolgálatára álljon (ill. feküdjön) a kritikus időszakban.

India és Nepál bővelkedik a hindu templomokban. Ezek külső falát kopuláló sokaság faragványai díszítik. Ebből következik, hogy volt egyszer (s talán lesz is még) egy olyan kultúra, amelyik elismerte, hogy megfelelő körülmények között az orális, az anális vagy akár a csoportszex is bitang jó dolog lehet.

A moszlim hozzáállás zavarba ejtő a nyugati elme számára. Mert egyfelől a mindent elfedő csador és arcfátyol szexfóbiáról árulkodik, másfelől viszont az arab erotikus művészet hosszú és viszonylag tiszteletreméltó múltra tekinthet viszza. A poligámiát ugyancsak helytelenül fogják fel Európában. A legegyszerűbb magyarázat az, hogy egy olyan nép, amely folyton harcban áll másokkal (Allah nagyobb dicsőségére), elkerülhetetlenül szűkébe kerül a házasodásra alkalmas férfiaknak.


Hiedelmek

A viktoriánus erkölcsök nem állnak egyedül szexfóbiájukkal. A moszlimok és az ortodox zsidók még mindig "tisztátalan"-nak tartják a maszturbáló asszonyokat. Az indonéziai buddhista templomokban ugyanez a felfogás dívik, ezért gyakran alkalmaznak speciálisan kiképzett ebeket a női bőrbe bújt gonosz kiszimatolására s a szent helyektől való távol tartására.

A tajok úgy hiszik, hogy a férfiak orrmérete egyben a pénisz nagyságát is elárulja. A japánok hasonlóan vélekednek a száj és a vagina közötti kapcsolatról, ami megmagyarázza ódzkodásukat a szájra tett megjegyzésektől.

Számos afrikai törzsben él az a felfogás, hogy a házasság nem ajánlatos olyan felek között, akiknek nemi szervei eltérő méretűek. A leendő rokonságnak való bemutatás – amely minden kultúrában kritikus mozzanat – itt azáltal válik még izgalmasabbá, hogy a sógorságnak szemrevételezés útján kell ítéletet mondania a tartalékalkatrészek megfelelő voltáról, mielőtt a vásárlást szentesítenék.

A bizarr hiedelem és a nyilvánvaló tévedés közötti mezsgyét az aphrodisiacumok terén a legnehezebb kitapogatni. Az emberi faj, különösen annak hímnemű változata, időtlen idők óta kutat olyan anyagok után, amelyek fokozzák a szexuális teljesítményt.

A viszonylag ésszerű elképzelések közé tartoznak pl. azok a főzetek, melyek híg alkoholt, ginzenget, hasist vagy ópiumot tartalmaznak, ámbár az utóbbinak sajnálatos mellékhatásai is vannak, úgymint: függőség, anyagi csőd, leépülés, impotencia és korai halál. A szimbolikus anyagok közé tartozik az orrszarvú tülkéből készült őrlemény, vagy ugyanez szarvasagancsból (mindkettő a merevedés elősegítésére), olajbogyó és tojás (a herék erősítésére), osztriga (a lédús szeméremajkak végett), okra (hogy jobban csússzon) és a bors (erősítőként). Sajnos a lista ezzel nem ér véget. A kínaiak mindig is találékony elmék voltak. Ők javasolták először a sperma és a menstruációs vér erősítőként való fogyasztását. Mindkettőt hatásosabbnak vélték, ha szárított saspotyadékkal itatták fel használat előtt. A friss méhlepény – akár nyersen, akár rántotta módjára kisütve – állítólag meggyorsította az anya libidójának visszatértét. A meleg szarvasvérnek szintén megvoltak a maga hívei, ugyanúgy, ahogy a frissen leölt bika széttrancsírozott heréinek. Az ínyencek az emberi testszövetekre esküdtek, s nagyon helyesen rámutattak, hogy ezek könnyen beszerezhetők a csatában megölt ellenség tetemeiből. Kétségtelen, hogy a legundorítóbb és legszomorúbb hiedelem a kínai császár eunuchjai körében terjedt el, akik úgy gondolták, hogy tőrőlmetszett részeik ismét kinőnek, ha frissen lefejezett bűnözők még meleg agyából fogyasztanak. Ehhez képest a hagyományos nyugat-afrikai főtermék, az aszalt gyümölcsdenevér, még mindig határozottan étvágygerjesztő fogásnak számít.

Mindezekkel ellentétben, szerény véleményem szerint, az egyetlen hatékony aphrodisiacum a zellerszár. Csakhogy ezt nem megenni kell, hanem merevítő kötéshez sínként alkalmazni.SZEXKÉZIKÖNYVEK

Amióta ember az ember, nem volt olyan dolog, amit valaki, valahol ne tudott volna jobban. Ez éppúgy igaz a szexre, mint a kertészkedésre. A szexről szóló kézikönyvek már vagy 4.500 éve jelen vannak, de még mindig nem tanultunk annyit, hogy nélkülözni tudnánk őket. Ez főleg azért van így, mert többségük elkeserítően nagy csalódást okoz az olvasónak.

Az eredeti

Huang Ti, a legendás Sárga Császár, i.e. 2600 körül rendelte el az első szexkönyv megírását. Ebben megtaláljuk a csókolódzási technikákat, az erogén zónák ingerlését és az optimális löketfrekvenciát. A szerző leszögezi, hogy az egészséges nemi élet növeli az ember várható élettartamát.

A könyv tematikája kifejezetten színvonalas volt, a marketingje pedig egyenesen zseniális. A "tények" közlése párbeszédes formában történt a Császár és három elképzelt nőszemély között. Szu Nu, az Egyszerű leány, a tiszta, házias típust testesíti meg. A Választott Leány az a fajta kacér nő, aki ritkán váltja be ki nem mondott ígéretét. Végül a Sötét Leány technikai szakértő, aki mindenféle szexuális trükkre megtanítja a Császárt és rajta keresztül az olvasót. Nem meglepő, hogy kultikus olvasmánnyá vált, s egyúttal a megbecsült nászajándékok közé tartozott.

A jade szoba

A legtermékenyebb szexkézikönyvszerzők a Han-dinasztia írnokai voltak időszámításunk első három évszázadában. Legkiemelkedőbb műveik: Szu Nu Csing (Szu Nu könyve), Ju Fang Mi Csue (A jade szoba titka) és a Ju Fang Csiu Jau (Útikalauz a jade szobához). Amatőr szexbúvárok gyakran azt hiszik, hogy a jade szoba valamiféle császári bordély volt. Egy blöffmesternek azonban illik tudnia, hogy nem egyébről van szó, mint a vagina udvarképes szinonínámájól.

Kámaszútra

Vátszjájana, a IV. században élt brahmanista pap, megfordulna a rostélyán (ti. elhamvasztották), ha látná, mivé silányitotta enciklopédiáját modern korunk.

Ő maga alig folytatott szexuális gyakorlatot. Valójában ugyanis a Kámaszútra nem volt más, mint egyfajta Háztartási ismeretek úrhölgyeknek, amely 1000 éven át szolgálta azokat, akik felfelé óhajtottak kapaszkodni az indiai társadalom ranglétráján. Tartalmazott ugyan szexuális utalásokat is, de ezek csupán a könyv közepének egy részét tették ki. A szeplő eltüntetésének módozatai ugyanúgy megvoltak benne, mint a szerelmi bájitalok. A szexuális partner kielégítése – hogy úgy mondjam – azonos súllyal szerepelt a hálózati csatlakozó szétszedésével.

Malac hírnevét – igaz, királyéhoz méltót – talán azokért a cikkelyekért kapta, amelyek a nemi szerv megnöveléséről szóltak, ill. arról: mit visel egy menő bráhmin a nemesebb testrészein. Néhány tucatnyi, szerelmi akrobatikát ábrázoló illusztrációja helytelen arányokkal készült. Ha nem így volna, nyomban szemet szúrna a javaslatok lehetetlensége. Bármely férfi, aki a "Bika a tehenek között" figurára vállalkozik, számíthat rá, hogy ínszalaghúzódás lesz a dolog vége.

A szerelem művészete

Ting Hszuan, a VII. században élt kínai író volt az első, aki "művészet"-ről beszélt, amikor módozatok"-ra gondolt és "szerelem"-ről, amikor a "közösülés" járt az eszében. Különben is sajátos érzéke volt a szavakhoz. A vaginát pl. egyebek közt "mély völgy"-nek, "nyíló bazsarózsá"-nak és "csibenyelv"-nek becézte. A hím ivarszervre viszont a "teknőcfej", a "duzzadó gomba" és a "csúcs" kifejezést használta.

A szerelem művészete 30 kitekert pózzal lepi meg a kéjre szomjazó gumitestű akrobatákat. Az egyes figurákat olyan jellemző nevekkel illeti, mint: "unikornisszarv", "galoppozó mén", "ugró fehér tigris" és a lenyűgöző "visszafelé repülő kacsák".

Megfizethetetlen receptek

Szun Szumo udvari orvos volt a IX. századi Kínában. A szexualitást – intelligens módon – a filozófia oldaláról közelítette. Ez az a fickó, akit esti összejöveteleken idézni érdemes, mert tuti, hogy senki sem hallott róla a társaságban.

Szun Szumo úgy tartotta, hogy a férfiak potenciája csökkenni kezd a 40-edik életév után, ezért 35 körül tanácsos megtanulniuk a fejlett technikákat. Úgy vélte, hogy ennél korábban a férfiak túl éretlenek, később viszont túl gyengék ahhoz, hogy ilyesmit elsajátítsanak.

A koitusz tudománya

Kevéssé ismert (jobb is) Dzsalal al Din al Szijuti arab teológus, aki vélhetőleg az Iszlám felfogását adta vissza a "Bevezetés a koitusz tudományába" c. könyvében. Ez volt az első közép-keleti összefoglaló a házasélet művészetéről. Elsőként ábrázolta úgy a nőt is, mint passzív tárgyat egy olyan rituáléban, amelyhez alig-alig van bármi köze. Íme a kezdő sorok: "Dicsértessék az Úr, aki... az asszony combjait üllőül alkotta meg a férfi dárdamarkolata számára."

Az Illatos kert

Az eredeti Illatos kert a lélek gyönyörködtetésére c. művet egy bizonyos Al Nafvazi tunéziai sejk írta a XVI. században. Ennek a könyvnek is voltak moszlim felhangjai, de hiányzott belőle Dzsalal al Din hímsovinizmusa. Sokkal méltányosabb volt az indító szövege is: "Dicsértessék az Úr, aki... a férfi természetes részeit úgy alkotta meg, hogy a legnagyobb öröme legyen benne az asszonynak".

Erotikus mesterműként tisztelik, de emellett hasznos is. Szerepelnek benne A jó asszony ismérvei, amely rámutat, mire kell ügyelnie a férfinak leendő párja kiválasztásakor, továbbá A jó férj ismérvei, amely egy elfogadható férfi kötelező pótalkatrészeit és opcionális tartozékait ismerteti.

A szex pszichológiája

Havelock Ellis a modern szexológia nagyatyja. A Szexuálpszichológiai tanulmányok első kiadása 1896-ban jelent meg az Egyesült Államokban, majd a javított kiadások sorozata következett további harminc éven át. Csaknem mindenre volt valami elmélete, ami azért jó, mert akkoriban senki másnak nem volt.

Kötelességem felhívni a könyv tanulmányozására készülők figyelmét, hogy az nemcsak újszerű, gondolatébresztő és a korát évtizedekkel megelőző olvasmány, de egyszersmind eszméletlenül unalmas is. Ezért csak az próbálja meg ágyban olvasni, aki álmatlanságban szenved.

Szexuális viselkedés

1948-ban Alfred Kinsey egész Amerikát sokkolta A férfi szexuális viselkedése c. könyvével, amely honfitársai szexuális szokásairól szólt. 1953-ban hasonló könyvet jelentetett meg a nőkről.

Végzettsége szerint Kinsey zoológus volt, érdeklődése középpontjában pedig a gubacsdarazsak álltak. 3.000.000 példányt fogdosott össze belőlük, ezzel alapozva meg ezirányú szaktekintélyét.

Ugyanezt a módszert több ezer szexuális esetleírásra alkalmazva, az évek során megállapította, hogy a férfiak 4%-a és a nők 2%-a kimondottan homoszexuális, továbbá a férfiak 6%-a folytat homoszexuális gyakorlatot kamaszkora jelentős részében. Ő állította először azt is, hogy a férfiak 98%-a és a nők több mint 50%-a maszturbál. Ő találta fel újra a többszörös orgazmust is, de csak a nők számára.

Az ember szexuális reakciói

"Szaporodásbiológiai kutatási program" volt az elnevezése annak a projektnek, amelyen William Masters és Virginia Johnson dolgozott a St. Lousi-i Washington Egyetemen. Leghíresebb könyvük, Az ember szexuális reakciói, 1966. áprilisában látott napvilágot e munkának köszönhetően.

1960-65 között egyfolytában azt figyelték, mi történik, ha egy nemileg érett férfi vagy nő élvezi a szexet. Ezalatt 382 névtelen nő és 312 névtelen férfi maszturbált vagy közösült összesen 10.000 alkalommal laboratóriumi körülmények között, azaz egy csapat teljesen közömbös szakember szeme láttára. Amennyiben "normális"-nak fogadjuk el, hogy valaki hajlandó közösülni egy laboratóriumban, akkor elmondhatjuk: ezek a megfigyelések határozták meg több mint húsz éven át, mit jelent az "átlagos" a normális szexuális gyakorlatban, és hol vannak az utóbbi határai.

Megállapításaik között szerepel, hogy a férfiak 3-7 alkalommal ejakulálnak orgazmusonként, s teszik mindezt 1,25 ejakuláció per másodperc sebességgel. A nők viszont akár 12 összehúzódást is produkálnak orgazmusonként, s egyesek közülük azonnal képesek a mutatvány megismétlésére. A rekord 25 összehúzódás volt 43 másodperc alatt. A csikló az orgazmus után 10 másodperccel visszanyeri eredeti állapotát, a vagina esetében ugyanez 15 perc, míg a méhnyak még 30 perc múlva is tátog egy kissé.

Számos eredmény egy újításukhoz kötődik. Egy átlátszó műpénisz ről van szó - az illető hölgy egyedi igényeinek megfelelően kialakítva –, melyet a kísérleti alany jade szobájába dugtak, s valósághű ritmusban mozgattak. Ez lehetővé tette, hogy üvegszáloptika és kamerák segítségével minden történést megfigyeljenek.

Valószínűnek tűnik, hogy közös élményeik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy később Mrs. Johnson Mrs. Mastersre változtatta a nevét.

A Hite-jelentés

Shere Hite neve úgy hangzik, mint valami pénisznövelő krémé, holott a hölgy amerikai újságíró volt, aki azzal szerzett vagyont és dicsőséget magának, hogy újsághirdetésre válaszoló nőket faggatott ki a nemi életükről. A Hite-jelentés egyfajta népszerűsító Kinsey, Cosmopolitan beütéssel. Ha az olvasó netán úgy hallotta, hogy a 35 alatti nők 39%-a Barry Manilow orrát idézi maga elé maszturbálás közben, akkor ez az értesülés nagy valószínűséggel Hite-tól ered. Megjegyzem, Hite asszony 1981-ban hasonló tanulmányt készített férfiakról.

Mindkét mű jó olvasmány hosszú úton egy elhagyott vasúti kupéban.

A szex öröme

A szex öröme egymillió példányos bestseller a modern szexkézikönyvek között. Szerzője, Alex Comfort, egy kedves öregúr, aki egyszerűen és megértéssel ír mindazokról a problémákról, amelyekkel mi, közönséges halandók találkozunk, miközben azon fáradozunk, hogy érdekesebbé tegyük a szexet. A régi kínaiak bizonyára hiányolták volna a könyvből a lelket, ám ezzel tökéletesen kifejezésre jut benne a XX. század szextanácsadóinak "szopd-meg-és-okulj" attitűdje.SZEXBAJNOKOK

A híres szerető címe keveseknek adatott meg. Azoknak, akik ezt mégiscsak elérték, négy közös vonásuk volt:
 1.  A tehetség, hogy élénk színekkel ecseteljék saját szexuális hőstetteiket.
 2.  Feltűnően rút arc vagy test.
 3.  Legalább annyi romantika, mint egy biológiai felvételi előkészítőben.
 4.  Véletlen ismeretség egy éppen ráérő íróval, aki kész az egészet világgá kürtölni.

Mint minden vállalkozásban, itt is igaz, hogy aki alacsony sorban született, az úgy alapozhatja meg legkönnyebben a jövőjét, ha lefekszik egy híres személlyel.

Fontos megjegyeznünk egypár nagymenő nevét e téren, ámbár az óvatosság nem árt. Mielőtt bárkinek elsorolná tetteiket, alkalmazzon egy csipet egészséges kétkedést. Mindenesetre az alábbi választék a megbízhatóbb sztorik közül való.


Dávid és Salamon

Az Ótestamentum fordítói ügyes eufémizmusokat használtak a szex leírásánál. Az "ismer" ige pl. gyakorta a "magáévá tesz" vagy az "odaadja magát" kifejezéssel helyettesítendő.

Dávid királynak nyolc felesége és tíz ágyasa volt. Csak jóval a nyugdíjkorhatár elérése után hanyatlott ereje, de akkor rohamosan. Ekkor következett be az, amiről így ír a Biblia: "bár leplekkel takargatták be, mégsem bírt felmelegedni". Király lévén, emberei nem merték bedugni az öregek otthonába, ehelyett hozattak neki egy szüzet: bizonyos Abiság nevezetűt. Sajna ő sem volt képes felmelegíteni a királyt, minekutána az hamarosan meg is halt.

Salamonnak egy tengelyen forgott az agya: a hozományvadászatra specializálta magát. Halálakor, úgy mondják, 700 felesége és 300 ágyasa volt. Ezt persze nem kell szó szerint venni, mivel a régi írásokban a találomra választott nagy számok mindössze "jó sok"-nak értendők.

Salamon igazi ínyenc volt. Megpróbált szert tenni legalább egy hercegnőre az ismert világ minden államából, beleértve Egyiptomot. Séba (Sába) királynéasszonya volt a kedvence. Hogy mit evett rajta? Én a magam részéről arra tippelek, hogy ő volt az az egyetlen, akinek a nevét meg tudta jegyezni.


Csou Hszin és Jang Ti

Csou Hszin a Sang-dinasztia playboytermészetű királya volt, aki i.e. 1500 körül élt. Állítólag rendszererint tíz partnerrel hancúrozott egyszerre. Volt egy saját találmányú figurája is, amely abból állt, hogy a "felnyársalt" nő a dereka köré kulcsolta a lábát, s így parádézott körbe vele a szobában. Sajnos, a történet hitelességét nem fokozza a többi "tény", miszerint két és fél méter magas volt, és puszta kézzel ölte meg a tigrist és a leopárdot.

Sokkal valószínűbbek azok a beszámolók, amelyek Jang Ti viselt dolgairól szólnak, aki a Szuj-dinasztia császára volt a VII. században. Volt egy királynéja, két királynéhelyettese, 6 hivatalos felesége, 72 királyi ágyasa és 3000 szobalánya, akik szintén hajlandók voltak, de csak ha megkérték őket. Különös hírét a jó piknikről alkotott felfogása alapozta meg. Valahányszor útra kelt a birodalmában, gondoskodott róla, hogy a karavánban legyen tíz piros szaténnal borított szekér is, melyek mindegyikén egy-egy mezítelen leányzó hevert, mint lazacos szendvicsen a garnéladíszítés.


Messalina

Valeria Messalina Claudius császár felesége volt. Tizenhat éves korában ment férjhez, de már akkor kifejezetten férfifaló volt. A bolondozásairól szóló egyik sztori a férj távollétéhez kötődik (lám csak: már 2000 éve is!). Az asszony bosszús is volt meg kielégítetlen is, így aztán kihívta versenyre az egyik híres római szajhát. Azt kellett eldönteni, melyikük tud kiszolgálni több férfikuncsaftot egy menetben. A feltételek szerint a nyertesnek járt az összes bevétel. Messalina több mint 50 római előkelőséget győzött csípővel, így övé lett a dicsőség. A pszichológusok később azzal próbálták megörökíteni hőstetteit, hogy a nimfomániát Messalina-komplexusnak keresztelték el. Messalina 30 évesen hunyt el, valószínűleg aggkori végelgyengülésben.


Kleopátra

Az egyiptomi Kleopátra nemcsak Caesar nevű ismerőseiről volt híres, továbbá arról, hogy szamártejben fürdött, hanem arról is, hogy ő volt az ókor legjobb pénisznyelőnője. Egyszer állítólag egyetlen éjszaka során 100 római katonán gyakorolta tehetségét. Harapott tehát mindenkire, akin egyentunika feszült. Görögül Merichanenak hívták, ami, ha jól tudom, "tízezerre tátogó"-t jelent.


Casanova

A híres szeretők leghíresebbike 1725-ben született Velencében. Giacomo Casanovának hívták – magyarul: Újházy Jakabnak –, és egyik kortársa szerint kimondottan "jóképű lett volna, ha nem lett volna olyan csúf".

Fiatalon kezdte: erkölcstelen viselkedésével 16 évesen kirúgatta magát a papneveldéből.

Gyűjtő típus volt. Számára egy nő legvonzóbb tulajdonsága nem az erénye volt, hanem az a hajlandósága, hogy alapvetően önző célkitűzését, a szex minden létező formában való kipróbálását elősegítse. Csak azokról az aktusokról emlékezett meg, amelyeket a legfiatalabb, legöregebb, legmagasabb, legalacsonyabb, legkövérebb, legtorzabb és leghíresebb nőkkel követett el. Képes volt felidézni olyan részleteket is, mint a mutatvány során alkalmazott székek száma, a színhelyként szolgáló nyilvános park neve, és a hölgy bal lábfejének elhelyezkedése az orgazmus pillanatában. Csak az arcokat és a neveket nem tudta megjegyezni.

Vigasztaljuk magunkat azzal, hogy negyvenedik éve után fárasztóan unalmas fickónak könyvelték el, aki a továbbiakban kénytelen volt pénzért kapható kalandokra szorítkozni. 73 évesen halt meg. Hogy a halálok szifilisz lett volna, csupán irigyei kicsinyes koholmánya.


Nagy Katalin

Hivatalos nevén: "Jekatyerina, minen oroszok cárnője" négy évvel volt fiatalabb Casanovánál. Szomorú belegondolni, hogy sohasem találkoztak, pedig szép pár lehetett volna belőlük.

Katalin 16 évesen ment hozzá Péterhez, az ifjú cárhoz, aki borzasztó csalódást jelentett számára. A férfi képtelen volt utódot nemzeni, s ez közbelépésre késztette anyját, Erzsébetet. Először is felbérelt egy Szaltikov nevű udvaroncot Katalin elcsábítására, majd a liezonból született gyermeket elvette anyjától, akit elzárt minden további dévajkodás elől. A fiatal cárnő egész hátralévő életében lázadozott sorsa ellen.

Katalin nem volt született szépség. Rangját használta fel a férfiak csapdába ejtésére. Köztudott volt róla, hogy kegyeltjeit felemelte, ám tönkretette azokat, akik szembeszegültek óhajával. Csak jóképű férfiakat szemelt ki magának, herkulesi teljesítményt követelve tőlük.

Világos különbséget tett "szeretők" és "szezonjátékosok" között. Míg az elsők mellett furcsa módon kitartott, addig az utóbbiaknak az eleven dildo szerepét szánta.

Minden "csődört" először az udvari orvos vizsgált meg, nincs-e nemi betegsége, majd az egyik "előkóstoló" udvarhölgy próbálta ki ügyesség szempontjából. Ha mindkét próbát kiállta, akkor megkísérelhette a cárnő szórakoztatását.

Kevésbé mértéktartó életrajzírói szerint 67 évesen halt meg kopuláció közben egy igazi csődör alatt, melyet az ágya fölé fogtak be. Valójában szívroham végzett vele hivatali íróasztalánál, ámbár kétségtelen, hogy ha rajta múlik, akkor inkább az alternatív verzió mellett dönt.


Futottak még...

A legkiválóbb szexuális önéletrajz Frank Harris "Életem és szerelmeim" című könyve. Harris újságíró volt, így a malackodásairól szóló beszámoló aligha érdemel több hitelt, mint egy vezércikk. Köztudott viszont, hogy az újságírók képesek meghágni bármit, ami mozog, ezért ebben sem lehetünk teljesen biztosak.

Van egy kérdéses figura: Walter, "az angol Casanova", akinek érdekes kalandjairól Kronhausen számol be. A könyv nehezen hozzáférhető, ezért azt javaslom, hogy Walterral kapcsolatos megjegyzéseinket létezésének megkérdőjelezésére korlátozzuk.

Kétségtelen viszont, hogy minden idők legtermékenyebb nője egy bizonyos Fjodor Vasszilet első felesége (1708-82) volt. Vassziletné 16 pár közönséges ikret, 7 adag hármast és 4 adag négyest szült. 69 gyermeke közül csak kettő nem érte meg a felnőttkort.AZ ANGOL JOG ÉS A SZEX

Az angol jog szexre vonatkozó része egyfajta zavaros erkölcsiség és mindenféle homályos precedensek egyvelegére épül. A nemzeti szexfilozófia hiánya elkerülhetelenül oda vezet, hogy a törvény egyfelől erőtlen, másfelől elnyomó. Nem nehéz bebizonyítani egy angolnak, hogy élete során biztosan volt valamilyen törvénybe ütköző szexuális kapcsolata. Az effajta témafelvetés különösen akkor hasznos, ha egy begyöpösödött mukit ki akarunk zökkenteni a kerékvágásból.

Nemi hovatartozás

A brit törvénykezés szemében az ember vagy hím- vagy nőneműnek születik, és az is marad mindhalálig. Ez nem is tűnik akkora marhaságnak, feltéve, hogy megfeledkezünk a népességnek arról a fél százalékáról, amelyik genetikai bibi vagy fejlődési zűr folytán sem az egyik, sem a másik csoportba nem tartozik. Például a Kleinfelter- vagy a Turner-szindrómában szenvedők kromoszómakészlete – a szexuális anatómiájukhoz hasonlóan – sehogysem felel meg a genetikai normáknak.

A jog hihetetlen ostobasága akkor a legnyilvánvalóbb, amikor egy genetikailag hímnemű bébi hormonális balesetet szenved a méhben, és kislánykülsővel születik meg. Még ha egy későbbi kezelés helyrehozza is a kisiklást, a törvény akkor is lánynak tekinti a szakállas jobbszélsőt, mentesítve őt a katonai szolgálat alól, ugyanakkor lehetetlenné téve, hogy bebocsátást nyerjen a Lordok Házába, valamint azt, hogy elvegyen egy nőt feleségül.

Törvényes kor

Az angol jog szerint egy nő hozzájárulása tizenhatéves korától számít érvényesnek szexuális kapcsolat létesítésére. A férfiak esetében csak akkor játszik szerepet korküszöb, ha a kapcsolat egy másik férfihoz köti őt. Ez esetben a törvényes kor 21 év. 1929-ig akár egy tizenkétéves kislánnyal is lehetett szexuális kapcsolatot létesíteni, feltéve, hogy az illető az ember felesége volt. 1885 előtt egyáltalán nem szabtak meg törvényes korküszöböt: a bíróság aszerint döntött szexügyekben, hogy az érintett gyermek elég érett volt-e ahhoz, hogy felfogja, mit csinál. A szokásos mérföldkő a tizenkét-tizennégyéves kor volt, ami annál figyelemreméltóbb, minthogy akkoriban a pubertás általában 16-17 éves korban következett be.

Vérfertőzés

Egyéne válogatja, hogy ki kivel megy ágyba, feltéve, hogy nem állnak közeli rokonságban egymással. 1908 óta törvény tiltja, hogy egy angol szexuális kapcsolatba lépjen a szüleivel, gyermekeivel, testvéreivel és a nagyapjával. A férfiaknak továbbra sem tilos a liezon a nagymamival, feltéve, hogy az beleegyezik, s ugyanígy szabad a szex a nagynénikkel, nagybácsikkal, unokaöcsökkel, unokahúgokkal. Nem így a házasság, mert az bűncselekmény. Az unokatestvérek közt szabad a vásár, ám a féltestvérek, mostohaapák, mostohaanyák és mostohagyermekek közt tilos a szex.

Exhibicionizmus

Férfi nem lehet áldozat ebben a műfajban. Az exhibicionizmus angol definíciója: "egy személy obszcén magamutogatása egy nő inzultálása végett". A magamutogatók céltáblái 50%-ban 16 év alatti lányok, de egyre ritkább az ilyesmi.

Elméletileg az exhibicionista férfit le lehet tartóztatni szeméremsértésért, míg egy nő csak a közrend megbontásában lehet vétkes.

Dörzsölődés

Szexuálisan kihívó módon hozzádörzsölődni egy idegenhez a vállalati bulin nem megy túl a jó modor határain. Ugyanezt a vállalati menzán tenni sorbanállás közben erőszakos nemi közösülés kísérletének minősül, amely akár két év elzárással is büntethető. A viktoriánusok úgy tekintettek a molesztálókra, mint akik veszélyes hiperszexualitásban szenvednek, ezért elmegyógyintézetbe dugták a nyomorultakat.

Prostitúció

A test áruba bocsátása szexuális célokra nem számít bűnténynek. Nem árt azonban az óvatosság, ugyanis ezen a téren nem létezik fogyasztóvédelem. Sem a prostituált, sem a kliens nem fordulhat a bírósághoz az elmaradt fizetség, ill. a nem kielégítő szolgáltatás ügyében.

Annak dobraverése azonban, hogy az ember lánya vevőt keres, két szempontból is bűnnek minősülhet. Egyfelől prostitúcióra való csábításnak – magyarán strichelésnek – tekinthető. (Egy angol rendőrnek jogában áll bekísérni akárkit, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy ügyfélszerzéssel kísérletezik, még ha csak a nénikéjére várakozik is a színház előtt.) Másfelől a laza öltözékű prostituált "megbotránkoztató vagy szeméremsértő viselkedés" okán is előállítható.

Meglepőnek tűnhet, de az aktív prostituáltak 10%-a férfi. Törvény előtti státusuk ugyanaz, mint a nőké. A nemi egyenjogúság ugyanúgy áll a bordélyházak tulajdonosaira is. A stricik helyzete más. Míg egy férfit el lehet marasztalni erkölcstelen jövedelemforrása miatt, egy prostituáltcsapatot irányító nőt nem ér el a törvény keze. Mindkét nembéli felelős azonban alkalmazottainak befolyásolásáért, amiért maximum hét év szabható ki.

Nyilvános helyek

Törvénybe ütköző cselekedet nyilvános emlékművek stb. közelében szeretkezni. A Tate Galery-ben kettyinteni vagy a Wembley Stadion megszentelt pázsitján kummantani olyan álom, amely beteljesülés esetén kemény büntetést vonhat maga után.

Közterületen parkoló autóban szeretkezni közszemérem elleni vétség. Ugyanez magánterületen, a nyilvánosság tekintetétől távol, rendjénvalónak számít. Külön elbírálás alá esik az Oxfordi és a Cambridge-i Egyetem területe, ahol egy 1825-ös, egyetemekre vonatkozó törvény alapján "léha és renitens" viselkedés címén büntetik meg a tettest.

Anális közösülés

Egyetértő felnőttek közösülését csak annak anális formájában tiltja az angol törvény. Egyetlen kivétel van, mégpedig az, amikor mindkét fél férfi (l. Homoszexualitás). Az a férfi, aki anális közösülés bűnében vétkesnek találtatik, akár életfogytiglani elzárással is sújtható, még akkor is, ha a másik fél a saját felesége volt, aki a saját jószántából ment bele a dologba.

Homoszexualitás

Lehet, hogy a homoszexuális viselkedést szabályozó törvények őrültek, de legalább világosak.

1967 óta a férfi homoszexualitás legális az Egyesült Királyságban, feltéve hogy:

A női homoszexualitás soha nem is volt illegális, minthogy a viktoriánus törvényhozók képtelenek voltak rászánni magukat, hogy meggyőzzék Ő Királyi Hitetlenkedő Fenségét, hogy ez a fajta időtöltés igenis létezik.

Szodómia

Mindenfajta szexuális cselekmény tilos más állatfajokkal szemben. Ez ugyanis durva megsértése volna az állati jogoknak. Sokkal méltányosabb, ha az ember egyszerűen megeszi őket.

Nekrofília

Tilos szexuális kapcsolatot ápolni a holtakkal. A bíróság rendszerint nem méltányolja az olyan kifogást, miszerint "nem lehetett észrevenni, mert úgy reagált, mint máskor".

Házasság

A házasság – melyre Kant úgy tekintett mint a szaporító szervekre vonatkozó haszonbérleti szerződésre –, nem az a fajta egyezmény, amely alapján jogorvoslat kezdeményezhető, ha a feltételeket megszegik. A büntetést sem pénzbírságban, feltételes vagy tényleges szabadságvesztésben állapítják meg, hanem abban, hogy helyt adnak a sértett fél válási vagy esetenként házasságérvénytelenítési kérelmének.

A házasságot akkor lehet érvényteleníteni – azaz olybá venni, mintha meg sem történt volna –, ha nem egy arra illetékes személy adta össze a feleket; ha a felek közeli rokonok; ha valamelyikük nem töltötte be a tizenhatodik életévét; ha eleve házas volt valamelyikük; vagy ha az egyik nem olyan nemű, mint amilyennek vallotta magát. A házasság semmisnek mondható – ami ugyanaz tökben –, ha valamelyik fél be nem vallott nemi betegségben szenved, ami utólagos helytelenítést vált ki házastársából; vagy ha az ara korábbról terhesnek találtatott egy másik férfitól. Ha ellenben a férfi süttet titkos kalácsot egy másik nő kemencéjében, akkor a feleség hiába fordul a bírósághoz, kivéve persze, ha Új-Zélandban házasodott.

A házastársaknak három kötelességük van:

 1.  Elhálás (konzumálás)
 2.  Kölcsönösen elviselhető nemi élet ápolása
 3.  A hűségi fogadalom megtartása

Az elhálás annyit tesz, hogy a pénisz – legalább egyszer – behatol a vaginába egy bizonyos mélységig, és ott is marad egy ésszerű időtartamon át. Ha valai képtelen vagy nem hajlandó a konzumálásra, akkor a partnere kérheti a házasság megsemmisítését, még akkor is, ha előtte olyan sűrűn kamatyoltak, mint a nyulak.

A kölcsönösen elviselhető nemi életet nehéz definiálni. Van egy feljegyzett eset arról, amikor egy férfit azon az alapon választottak el a feleségétől, mert az megtagadta tőle az "ésszerűen" elvárható kéthetenkénti mókázást. A másik végletet annak az asszonynak az esete jelenti, aki azért nyerte vissza szabadságát, mert a férje "ésszerűtlen" módon minden étkezés után kupakolni akart.

A hűség ugyan kizárólag a szexre vonatkozik, ám ettől függetlenül rázós terület. Többről van szó, mint pusztán a házasságtörésről. Az idegen donor általi mesterséges megtermékenyítés például kizárt a férj hozzájárulása nélkül. Ugyanígy a közösülés nélküli szexuális játszadozás. Adott körülmények között az elmélyült petting vagy a botrányos flörtölés a házassági szerződés megszegésének minősülhet. A provokatív barátság újabb szép angol találmány. Ha egy plátói viszonyról kisül, hogy valójában szexuális természetű, akkor ez kimerítheti a lelki gyötrelem okozásának tényálladékát, és Platónt be lehet idézni tanúnak a válóperben.

Együttélés

A stabilan együtt élő heteroszexuális párok 30%-a nincs összeházasodva az Egyesült Királyságban. Lehet, hogy ezek meg fognak lepődni, ha megtudják, hogy a szex törvénytelen közöttük, de nyilván megkönnyebbülnek, ha elárulom, hogy viszont nem is bűntény. (Aki ezt ésszel feléri, az nyugodtan elmehet jogásznak.) A helyzet az, hogy még mindig létezik egy törvény amely ezt megtiltja, ám semmiféle büntetés nincs kiszabva a megszegőire.

A szex csak akkor bűntény két össze nem házasodott együttélő felnőtt között, ha egyikük szellemi fogyatékos. Ilyenkor a megoldást a házasság jelenti, minekutána ugyanaz a ténykedés legálissá válik.

Ha valaki szexváltoztatáson ment át születése óta, akkor nem köthet heteroszexuális házasságot, mert a törvény előtt mindkét fél azonos neműnek számít. A homoszexuális párok nem házasodhatnak. Kivéve azt az elméleti lehetőséget, amikor a felek ellenkező neműnek születtek, viszont egyikük nemváltoztatáson esett át azóta.

Angliában nem létezik törvényes formája a házasságon kívüli szexuális együttélésnek, magyarul nincs törvényes élettársi viszony. Ha tehát az embert húsz év után faképnél hagyja az élettársa, az angol jog semmiféle anyagi követelését nem fogja támogatni.A SZEX TÖRTÉNETE

A szex olyan mint az aludtej: mindig is létezett, csak néha divatosabb volt, mint máskor.

Számos modern gondolkodó szerint jelenleg erkölcstelen (vagy ha így jobban tetszik: "felszabadult") időket élünk. Ez a vélekedés nem állja meg a helyét. Letűnt korok más sikeres civilizáióival egybevetve, korunk szexszel kapcsolatos érzékenysége a prűdséggel határos.

Nem titok, hogy a szexuáltörténészek egy rakás gyönyörű eszme mögötti tény átszitálásával nyerik eredményeiket. Az elmúlt évszázadokból származó írásos feljegyzések olyan jelentéktelen dolgokról szólnak mint: politika, birodalmi intrikák, inváziók, tömegmészárlások, meg effélék. Ritka az olyan forrás, amely az olyan lényegi dolgokat érinti mint: kaja, pia, szex és népi tánc. A nehézségeket fokozza, hogy a létező beszámolók nagy része mértéktelenül elfogult – vagy a cenzorálás, vagy a hatásvadász túlzások miatt.

Mindenekelőtt célszerű némi megbízható információ begyűjtése. Ez a célja az alábbi példáknak is. Ha az olvasó újabb sztorikat hall, a következő kérdések alapján ítélheti meg azok igazságtartalmát:

 1.  Én is képes lettem volna rá?
 2.  Akartam volna egyáltalán?
 3.  Hagyta volna anyám, hogy megtegyem?

Ha az első két válasz "igen", és a harmadik "nem", akkor lelke rajta: a sztori továbbadható.

A primitív ember

Az i.e. 4-5000-ből származó szaharai sziklafestvények közt számos olyan akad, amelyik a primitív férfi és a primitív nő üzekedését ábrázolja. Ezek a malac firkák talán a legősibb földi műfajt képviselik, amelyek hagyománya egyenes úton vezet el a férfivécékben élvezhető graffitiig.

A sumerok

Mezopotámiának ezek a korai lakói az első olyan kultúrcsoportot képviselik, amelyet erkölcstelennek bélyegeztek. Lehet, hogy mindez csak pletyka, de tény, hogy az első erotikus műtárgy – egy alternatív közösülési módokat ábrázoló faragott asztal – tőlük származik. Nincs semmi kifinomultság ebben a darabban, de ezen kár is csodálkozni. Mit lehet várni egy olyan civilizációtól, amelynek fővárosáról az urológia jut az ember eszébe?

Az egyiptomiak

Az egyiptomiak találták fel a piramist, az arisztokráciát és az apródfrizurát. A kevésbé ismert, ám összehasonlíthatatlanul hasznosabb találmányok közé tartozik az írópapír, a poszterfesték és a prostitúció. A szexmagazinok legkorábbi ismert előfutárai a Nílus völgyében talált pornó hieroglifák és a csak felnőtteknek szánt papiruszok. A legmodernebb ilyen termékekkel összehasonlítva megállapíthatjuk, hogy a technológia sokat fejlődött ugyan, de a cselekmény lényegében ugyanaz maradt.

Az egyiptomiak még egy jogcímen pályázhatnak a hírnévre, ti. a fáraói ház úgy maradt fenn több száz évig, hogy a szex a családban maradt. Az európai királyi famíliákban az volt a szokás, hogy távoli unokatestvérekkel házasodtak. Az egyiptomiak még ennél is finnyásabbak voltak. Egy egyiptomi fáraófi számára az ideális arát (fontossági sorrendben) az alábbiak jelentették:

 1.  a saját anyja
 2.  a saját nővére
 3.  a saját lánya.

A kínaiak

Az i.e. első évezred Kínája nagyobb változatosságban ontotta az erotikus műtárgyakat, mint bármely más civilizáció előtte vagy utána. Agyagvázák, szobrocskák, ékszerek, elefántcsont-faragások, sőt még birodalmi érmék is szép számmal ábrázolnak a legkülönbözőbb helyzetekben párosodó férfiakat és nőket, embereket és állatokat, sőt olyan is akad, aki magával csinálja.

Egy időben a taoisták azt vallották, hogy a halhatatlanság könnyebben elérhető azok számára, akik jeleskednek a takaró alatt. Ez oda vezetett, hogy a császári udvar csinos kézilányok seregét verbuválta össze, hogy ezek segítsék a császárt a nemes cél elérésében. Mellesleg az sokat lendített a taoizmus legmagasabb szintű elismerésén.

Néhány évvel később azzal álltak elő, hogy egy ifjú magasabb spirituális szintre emelkedhet, ha mély és tartalmas barátságot ápol egy tehénnel. Feltehető, hogy e mögött az a logika lappang, hogy akkorára igen megcsappant a szabad kézilányok létszáma.

A görögök

Erkölcsös többség híján és az AIDS által nem fenyegetve, az athéniak úgy tartották, hogy a szexualitás az istenek ajándéka, minélfogva olyan szabadon és olyan változatosan kell élni vele, ahogy csak lehet.

Bordélyházakról már i.e. 2000-től tudunk a Földközi-tenger keleti részén, de az athéniak voltak az elsők, akik állami irányítás alá vonták őket. Az volt a céljuk, hogy elejét vegyék a verekedéseknek és a betegségek terjedésének. Az athéni kincstár ugyancsak söprögetett a kupiban: a történelemben először és (talán) utoljára a szex után is ÁFA-t kellett fizetni.

A görögök hozták elő a homoszexualitást is a homályból. Praktikus nép lévén felismerték, hogy az emberek egy bizonyos hányada a hasonnemű partnereket kedveli, és aligha téríthető el hajlamától, ha vele azonos nemű rabok közé dugják őket.

A rómaiak

A birodalom virágzása idején a rómaiak civilizált viselkedésükről és szigorú erkölcsi kódexükről voltak híresek. A hanyatlás korában azonban egy sor cselekvésképtelen, ill. kifejezetten flúgos császár egyre vadabb gyönyörszerzési formáknak hódolt, ugyanakkor lehetetlenül szigorú törvényekkel korlátozva a köznép viselkedését.

Tiberius, aki alighanem a leglököttebb volt az összes közt, tudván, hogy törvénytelen dolog egy szüzet kivégeztetni, elrendelte, hogy a hóhér nyilvánosan erőszakolja meg az áldozatot, mielőtt végezne vele. Egy korabeli hivatalos történész "piszkos vénember"-ként jellemezte a császárt.

Nero a nagyobb látványosságok kedvelője volt. Ő volt a szexorgiák Busby Berkley-je. Nagy híve volt a nézők bevonásának. Rendezvényei egybemosták az erotika, az erőszak és a káosz határait, annyira, hogy csak 1800 évvel később talált méltó követőre Sigmund Freudban. Nerót egy borbély és egy férfi táncos nevelte fel. Talán ha analízisre járt volna, ma egész más lenne a nyugati világ története.

Az őskeresztények

A keresztények voltak az elsők Európában, akik egy kis finomságot vittek az egymással való érintkezésbe. Az antiszociális viselkedésről alkotott elképzelésük annyiból állt, hogy halakat véstek a falakra, márpedig: – őszintén – mi erotikus van egy halban?

Az Újszövetség erkölcsi kódexe monogám házasságot és házastársi hűséget követelt. Ez átkozottul ügyes módja volt annak, hogy féken tartsák a szexuális úton terjedő betegségeket és megakadályozzák az egyszülős családok kialakulását egy olyan korban, amely nem ismerte még a kotont, a penicillint és a Családvédő Ligát.

Az őskeresztényeknél bevett dolog volt a házasság előtti szex, feltéve, hogy ez a lehetséges partner kipróbálását célozta, nem pedig a mag szétszórását. Ugyanígy a homoszexualitás is inkább csak energiapocséklásnak számított, mintsem halálos bűnnek.

A nőgyűlölet, a frigiditás és a képmutatás későbbi kor teméke, ti. a Római Szent Birodalomé – mikorára a keresztény felbuzdulás túlbuzgalommá izmosodott.

Az európaiak

A vallás a hatalom és a szex mindig is összefonódott egymással. Az első pápák általában az utóbbi kettőt részesítették előnyben.

XII. Jánost távozásra szólították fel, mert bordéllyá változtatta a Lateránt. VIII. Leó távozása kevébé nyilvános volt – őt gutaütés érte aktus közben. VI. Sándort azon kapták, hogy a dézsmafizetők költségén dőzsöl. A szuperdáridóra meghívta a római prostituáltakat is, hogy meztelenül táncoljanak a pápai udvar előtt. Sajna, a dolgok kicsúsztak a kezéből, s a végén már közönségdíjakat tűzött ki az olyan férfiak számára, akik a legszorgosabb prütykölők voltak a nézők szerint.

Ez az ügy több száz évvel a Mediciek és a Borgiák előtt történt, akiknek specialitása a vérfertőzés és az ifjak megrontása volt, némi erőszakkal színesítve. Hozzájuk képest Balthasare Cossa egy szent volt. Ez a férfiú XXIII. Jánosként az egyházszakadást lett volna hivatott megszüntetni, amely a katolicizmus kipusztításával fenyegetett. Emlékiratai szerint hódítottjai közt csak elvétve szerepeltek közeli rokonok, férjes asszonyok és apácák.

A francia Lajosokat aligha nevezhetjük az illem bástyáinak. XIII. Lajos 14 évesen nősült, feltehetően még a pubertás elérése előtt. Szegény kölyöknek még aznap éjjel konzumálnia kellett a házasságot két nevelőnő felügyelete alatt. Nem csoda, hogy 17 éves korában mert legközelebb vállalkozni a mutatvány megismétlésére. XIV. Lajos – mintegy kabalából – XIV örököst nemzett, és volt egy sereg szeretője is. A jobbakat a párizsi polgárokra kivetett dohány- és húsadóból finanszírozta. A későbbiek folyamán kifejlődött végbélsipolya olyan gyötrelmessé tette számára a szexet, hogy inkább a vallás és a kastélyépítés felé fordult.

XVI. Lajos szexuális kilengései nagyban hozzájárultak a francia forradalom kirobbanásához. Megépítette a Palais aux Cerfs-t Versailles-ban, ahol több tucat fiatal nő leste óhaját a francia adófizetők pénzén, mai árfolyamon számítva cirka évi egymillió fontért.

A britek

Britanniában sem az ókori sem a keresztény római befolyás nem ismerhető fel egykönnyen. A szex iránti korábbi attitűdöt leginkább a vikingek és más csavargók formálták, minek folytán az a nő maradt szűz, aki elég gyorsan futott.

Az angolszászok nem ismerték a nemi erőszak fogalmát, és a sötét középkor Britanniájának sem volt erkölcsi kódexe. Chaucer Canterbury mesék-je a tanú rá, hogy a barátokkal és ismerősökkel való kopuláció a bevett sportok közé tartozott. Ebből az érából örökölte a modern angol nyelv az olyan egyszótagú szavak többségét, amelyek a magyar négybetűsökéhez hasonló illetlen jelentéssel bírnak.

Az első éjszaka joga normann hozomány volt. Ez az az ősi szokás, amely a házasulandó falusi leányzók deflorálásának privilégiumát a falu lordjának biztosította az esküvő éjszakáján. A földesuraknak jogukban állt továbbá a be nem fizetett dézsmát az asszonynép szexuális szolgáltalásaival pótolni. Feljegyeztek egy olyan esetet is, amikor egy apát élt az első éjszaka jogával.

Nem szerepel a történelemkönyvekben, pedig tény, hogy Oroszlánszívű Richárd arra ocsúdott első szentföldi hadjáratán, hogy jó és hűséges lovagjai borra és asszonyokra költötték az összes pénzét.

Meglepően keveset tudni a középkor szexuális gyakorlatáról. A katolikus monogámia és hűség sikerét az alapján lehet a legjobban megítélni, hogy a XV. század végén akkora szifiliszjárvány dühöngött, hogy a szakértők 20 éven belülre jósolták az emberi nem kipusztulását.

Nem valószínű azonban, hogy ezek az aggodalmak sokat változtattak a britek promiszkuitásra való hajlamán. I. és VI. Jakabot ismerősei így jellemezték: "otromba fickó, aki visszataszító módon nyilvánosan üríti ki megtelt belső szerveit alul-felül". Ezenkívül ő volt az első olyan langyos uralkodó is, aki sokoldalúságát nyílt sisakkal vállalta. Kebelbarátját, a nála 25 évvel fiatalabb Goerge Villierst, úgy említi mint "édes gyermek"-et és "feleség"-et. Nem csoda hát, hogy végül Buckingham hercegévé nevezte ki ségéért.

Pepys és más XVII. századi szerzők olyan természetesnek veszik a szajhák utáni koslatást, mint bármi mást, amivel el lehet űzni egy csütörtök este unalmát. A jó Károly király nyílt viszonyt folytatott Nell Gwinnel és még néhány nővel, úgyhogy végül tizennégy törvénytelen utódot nemzett, ami ékes bizonyítéka dr. Condom erőfeszítéseinek (l. a Fogamzásgátlás alatt).

Ha a Kent megyei Mary Honeywood példája jellemző a korra, akkor a termékenység elég nagy gond lehetett a XVII. században. Ennek a lenhami hölgynek, sírfelirata szerint, 16 gyermeke, 114 unokája, 228 dédunokája és 9 ükunokája volt, amikor elhunyt.

Anna királynnő tizenhét gyermeknek adott életet, ami megmagyarázza, mért volt olyan a lába, amilyen volt.

A viktoriánusok

A modern szexuális gátlások túlnyomó többségéért a viktoriánusok a felelősek. Nem mintha a morális feddhetetlenség oszlopai lettek volna, egyszerűen csak zavarosak voltak.

Hogy a kopuláció csupán a populáció gyarapítását szolgálja; hogy egy hölgy csak kötelességből csinálja, nem pedig élvezetből; hogy a maszturbáció vaksághoz és őrülethez vezet; hogy a megátalkodott paráználkodókra a pokol örök tüze vár – ez mind viktoriánus elmék szüleménye.

A szadomazochizmus és a pederasztia behozatala Angliába szintén viktoriánus elmék érdeme. A XIX. századi London bővelkedett az olyan bordélyokban, amelyek "gyermekszerető" urak kielégítésére szakosodtak, továbbá olyan míderes hölgyeket alkalmaztak, akiknek specialitása a gúzsbakötés és a korbácsolás volt.

A viktoriánusok rájöttek, hogy az önmegtartóztatás nemcsak a lelket nemesíti, de kínosan fokozza a libidót is. A hímnyomorúság kifejezésének szükségessége édeskés illatú ideologizálásokhoz vezetett. A "bukott nők megmentése" egy volt ezek közül. A metresz elfogadható szerepet töltött be ebben az udvarias társadalomban, a bordélytulajdonos pedig, aki ugyanennek a spektrumnak a kommersz végét képviselte, madámmá lépett elő. A jobb körökben csaknem akkora vagyonra tett szert, mind gazdagabb kliensei.

A modern éra

Elég egy pillantást vetni a kísérőközvetítők és a szexhívások hirdetéseire, az amszterdami könyvesboltokban nyáladzó kukkolókra, a félreeső utcákban parkoló BMW-k belehelt hátsó ablakára, a nemibeteg-gondozók zsúfolt várótermeire és a vécékben látható graffitikra, hogy bárki meggyőződjék róla: plus ça change, plus c'est la męme chose, magyarán: minél több a változás, annál inkább ugyanarról van szó.SZÓTÁR

Algolagnia – Orvosi kifejezés a szadomazochizmusra, vagyis azokra az "örömökre", amelyek a fájdalom okozásából vagy elszenvedéséből erednek.

Bűntudat – Ütközési kár a tudatban. Akkor következik be, amikor valami, amiről tapasztalatból tudjuk, hogy jó, össszeütközik azzal a belénk sulykolt nézettel, hogy igenis: rossz.

C-film – Úgy viszonylik a kotonhoz, mint kapca a zoknihoz. A kapcából könnyen kibújik az ember lábujja.

Dörzsölődés – Álcázott módja a szexuális örömszerzésnek, mely abból áll, hogy egy zsúfolt helyen – pl. a metrón vagy sorbaállás közben az APEH-nál – nekitörleszkedik az ember egy másnemű személynek. Megjegyzendő: a másnemű személy ettől még nem lesz dörzsöltebb.

Dzsigoló – Olasz népi hős. [< dzsigó ló < digó ló < digó csődör]

Érosz – Görög szerelemisten. Római kollégáját Cupidónak hívták.

Erotikus művészet – Pornográfia selyem alsóneműben.

Exhibícionizmus – Erotikus művészeti bemutató.

Fejfájás – A nyak felső végéből sugárzó fájdalom. Gyakori kifogás nőknél, ha nincs kedvük hozzá.

Fetisizmus – Talizmán alkalmazása szexuális izgalom létrehozásához. A fetisiszta izgalomba jöhet egy bizonyos testrésztől, egy meghatározott ruhafélétől vagy más élettelen tárgytól. A gumiruhát ugyancsak fetisiszta szimbólumnak tekintik, kivéve a búvárokét.

Gokuraku odzso – Extázisban bekövetkező halál. Másképpen: herekiri, a harakiri egy tompa és életlen késsel elkövetett módozata.

Gólya – Szexuális kicsapongásairól híres festő neve fonetikusan. Innen az a spanyol eredetű népi hiedelem, miszerint a kisbabát egy bizonyos hosszú csőrű gázlómadár hozza.

Gomorra – Szodoma testvérvárosa.

Gúzsbakötés – A ferdék sportja. Nem tévesztendő össze a ferde nyomással.

Homokos bár – Helyesebben: "bár homokos". Olyanokkal kapcsolatban jegyzik ezt meg irodalmi lebujokban, mint Oscar Wilde, aki bár homokos volt, nagyon imponált a női olvasóknak.

Homokos – Homoszexuális, legyen az férfi vagy nő, apró kvarcszemcsékkel beszórt vagy anélküli.

Kísérőnő – Jól szervezett prostituált.

Kiszívás – Kamaszok által okozott bélyeg a partner nyakán, mely gyakran tovább tart, mint a kapcsolat.

Kukkolás – Emelkedettebb nevén szkopofília. Szexuális élvezet szerzése abból, hogy valaki meztelen testeket vagy szexuális aktust les ki.

Lovak – Mrs Patrick Campbell, G.B. Show színésznő barátja mondta velük kapcsolatban: "Nem számít, mit csinál az ember a hálószobájában, csak az utcán ne csinálja, mert megijednek a lovak". (Lásd Nagy Katalint is.)

Love – Közismert angol szó a szerelemre (l. ott). Nem tévesztendő össze a magyar/lovári "lóvé" szóval, mely a vásárolt "love" ellentételét jelenti.

Maszturbáció – Woody Allen szavaival élve: "Ne bántsátok a maszturbációt! Ilyekor az ember azzal csinálja, akit igazán tisztel!"

Mazochizmus – Szexuális élvezet merítése abból, hogy egy másik személy fizikailag kínozza vagy megalázza az embert. A szó Leopold von Sacher-Masoch osztrák regényíró nevéből ered, aki imádta, ha ostorozták. (Nem a kritikusok, hanem konkrétan.)

Mély torok (Deep Throat) – Minden idők egyik leghíresebb pornófilmje. Főszereplők: Linda Lovelace és Harry Zwilvlancz. (Ezt győzze nyelvvel az ember lánya!)

Misszionárius helyzet – A szexuális kísérletezés Genézis fejezete. Táncban a kályha a megfelelője.

Necc harisnya – Ajakmozgásmentes közlési módja annak, hogy: "Helló, szép tengerész!"

Nimfománia – Nyomorúságos, ám szerencsére ritka állapot, amikor egy erős libidójú nő képtelen elérni a szexuális kielégülést, s így azt hiábavalóan hajszolja. A boldog nimfóról szóló legendák az éretlen hímelme szüleményei.

Örömfiú – Többfunkciós szerető, elöl dugasszal, felül-hátul dugaljjal. Kívánság esetén sorba kapcsolható.

Paráználkodás – Szexuális tevékenység.

Péniszgörbület – A péniszben lévő rostos szalag miatt a megduzzadt hímtag bumeráng alakúra kunkorodik. Többnyire operálhatatlan elváltozás. A benne szenvedők rendszerint egyéni dákómozgatással alkalmazkodnak a helyzethez.

Pöcs – Híres műkorcsolyázónő neve fonetikusan.

Pornográfia – Bármi, bárhol, amit valaki, valahol obszcénnak tart.

Rejszolás – A hoki zsebváltozata. Nem tévesztendő össze a minigolffal, amelyhez lyuk is kell.

Rózsacsokor – Áldozati ajándék, melyet egy férfi küld egy nőnek röviddel előtte, utána vagy – alkalmanként – helyette. (Lásd a Bűntudat cikkelyt is.)

Sörfuccs – Hitler merevedési problémája az ismert puccs után. A hagyománytisztelő magyarokat inkább a fröccsfuccs fenyegeti.

Szadizmus – Szexuális gyönyör merítése fájdalom vagy megaláztatás okozásából egy másik lénnyel szemben. A szó de Sade márki nevéből ered. Ez a gazdag pszichopata 22 évet töltött börtönben. Noha rengeteg írás szól állítólagos hajlamáról, mindössze két apró esetet bizonyítottak rá, melyben része volt a nemi erőszaknak.

Szatiriázis – A nimfománia hím megfelelője. Az illetőt kielégíthetetlen libido hajtja, anélkül, hogy orgazmikus gyönyört volna képes elérni.

Szerelem – A legősibb ürügy.

Tök – A magyar kártya egyik színe.

Transzvesztita – Férfiruhába öltözött nő, női ruhába öltözött férfi. Ide vezet az, amikor egy megzavart párnak hirtelen kell felöltöznie a sötétben.VÉGE


(az emberi kopuláció célja) Richard P. Feynman szerint a szex l'art pour l'art volta nem különbözik más szórakoztató tevékenységekétől, beleértve a fizika művelését: „Physics is like sex: sure, it may give some practical results, but that's not why we do it.” Azaz: „A fizika olyan, mint a szex. Nem vitás: gyakorlati eredményei is lehetnek, de nem azért űzzük a dolgot.” (a ford.)

(lőn csapás az Úr gyülekezetén) Mózes IV. könyve, 31. fejezet, 16–17. vers, Károli Gáspár fordítása

(la pisse chaude) forró pisa

(férgektől megemésztetvén, meghala) Apostolok cselekedetei, 12. fejezet, 23. vers, Károli Gáspár fordítása

(Kórokozója a HIV) Hála az intenzív kutatásnak, a gazdag országokban jelentősen javultak a HIV-fertőzöttek életkilátásai az elmúlt másfél évtized alatt (a ford.)

(A tajok úgy hiszik) Ez a meggyőződés nálunk is elterjedt. Lehet, hogy tényleg Ázsiából jöttünk? (a ford.)

(aphrodisiacumok) Ejtsd: afrodiziákum, a.m. szexuális teljesítményt fokozó szer)

(okra) egy mályvaféle – Abelmoschus esculentus – magas nyálkatartalmú éretlen termése

(Salamon & Séba) Tudomásom szerint csak üzleti kapcsolat volt köztük (a ford.)

(hal & erotika) Én el tudnék képzelni egy ilyen címet a Playboy-ban: A szűz és az angolna (a ford.)

(Jakab) Egy és ugyanazon személyről van szó, aki több nemzetnek volt az uralkodója más-más sorszám alatt (a ford.)


A látogatók száma 2010.05.17. óta:

számláló
site meter


Előítélet. Egy fórumoldalon találtam egy rövid diszkurzust a fordításomról.
Ez jutott eszembe róla: Nem, kislányom, a tanárok gyerekeit sem a gólya hozza!
Meg ez a tiszteletromboló mondás: Minden embernek két félből van a feneke!
És eszembe jut az is, amit Szofi mondott a HABÓ-nak: Még a királyok és a királynők is ropipoppolnak.

Valid HTML 4.01 Transitional

Google+ Google+ profil: Nagy Sándor.

Vissza Nagy Sándor honlapjára.