Bicajos túraajánlatok

A Weblapgazda ajánlatai (Mottó: Buda híres város: 'Bálinttal határos)

Az alábbi ajánlatok a FRIGORIA által 1996-ban kiadott Kerékpárral Budapest környékén c. könyvben jelentek volna meg. Végül csak egy rövidített változat került a könyvbe, míg az eredeti leírások 1996-ban felkerültek az MTSZ régi webhelyére, ahol a legutolsó ellenőrzéskor (2018. szeptember 27-én) még el lehetett elérni őket. (Ha nem érhető el, itt egy másolat róla az én webhelyemen.) Most azzal a figyelmeztetéssel adom közre, hogy az elmúlt évek alatt nem frissítettem fel a leírást, tehát változásokra mindenképp tessék számítani.

Megjegyzés (2015): Csaknem 20 évvel a túrák publikálása után hadd ragadjak ki egy talán hamarosan aktuálissá váló részletet a "Budai kertek alatt" cím alatt szereplő 4. túrából:

"... épp egy olyan nyiladék tengelyében állunk, amelyet a régi vasút vezetéktartó oszlopai fognak közre. Ezt a nyomvonalat fogjuk követni jobbra a vezeték mentén a következő kb. 3 kilométeren át. Az idén háromszor jártam arra. Tavasszal és nyár elején némi nehézség árán átvergődtem, szeptemberben viszont meghiúsult a kísérletem, mert elmulasztottam magammal vinni hűséges jatagánom. A jövőre vonatkozóan ígéretet kaptam Gyarmati Mihály törökbálinti képviselőtől, hogy a biatorbágyi önkormányzattal és a Budavidéki Kertész RT-vel együttműködve évente kétszer megtisztítják az utat az őserdei burjántól. Remélem, egyúttal Laczkó Sándor biatorbágy képviselőnek a vágya is teljesül majd, aki a viadukt tetején kívánja továbbvezetni a bicikliutat, kényelmes átjárást teremtve ezzel a két község között."

Nos, ebből egyelőre nem lett semmi, de 2017-ben még lehet. (2018-as pontosítás: állítólag 2019-ben tényleg történni fog valami ez ügyben.) Ha igaz, akkor a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal Budapest-Törökbálint-Biatorbágy szakasza lényegében úgy megy majd, ahogy a 3-4. túrában leírtam, vagyis a Hosszúréti-patak mentén, majd a régi vasúti töltés nyomvonalát követve a viadukton át. Szeretném azt hinni, hogy ehhez én is hozzájárultam azzal, hogy ezt a gondolatot, kérve-kéretlen, újra és újra felvetettem különböző emberek és fórumok előtt.

Budapest körüli túra

Alcsúti Arborétum

Zsámbék

Budai kertek alatt

Irány a Velencei-tó - máshogy


Vissza Nagy Sándor honlapjára.