Lehetne nekem is egyet?

letölthető nukleáris e-rodalom
Library of Nagy`s E-books

Vissza a Természettudományos Ismeretterjeszto Tartalmak oldalra!
Lehetne nekem is egyet?

Néhány nukleáris/statisztikai témájú hiperlinkelt pdf fájlt ajánlok látogatóm figyelmébe a lehető legjutányosabb áron, azaz ingyen. (Tanárok és diákok további 33% kedvezményre számíthatnak, indokolt esetben többre is :)

Az ingyenes rendelkezésre bocsátás annyit jelent, hogy bárki letöltheti magának az anyagaimat saját részére önművelés céljából vagy azért, mert pl. a tanára ajánlotta neki kiegészítő irodalomként vagy akár jegyzetként valamilyen kurzusához.

Ha akad olyan tanárkolléga, aki fel szeretné használni valamilyen kurzusához az anyagaimat, külön engedély nélkül megteheti, hiszen azért készítettem a jegyzeteket, hogy minél többen tanuljanak belőlük. Viszont arra kérem az illetőt, hogy ne közvetlenül terjessze a jegyzetemet (pl. úgy, hogy azt a saját tárhelyéről töltik le a diákjai). Azt szeretném, ha ennek az oldalnak az URL-jét terjeszetené inkább, megadva a diákoknak, hogy melyik jegyzetről van szó. Ez az eljárás kissé körülményes ugyan, de segítségemre van abban, hogy ezt a kis forgalmú lapot a megfelelő körökben népszerűsíthessem, és ezáltal jobban elérhessem azt a célt, amiért a jegyzeteimet megírtam. A tanárnak is hasznos lehet, ha netán javításokat vagy frissítéseket hajtok végre valamelyik jegyzetemen. Volt már rá példa.

Az önművelőket arra kérem, hogy ha elégedettek az innen letölthető tartalmak valamelyikével, adják tovább a linket hasonló érdeklődésű ismerőseiknek. A listaelső Bantut (melyet 2012. szeptember 11-én a MEK is feltöltött) jó esélyesnek gondolom effajta népszerűsítés tárgyaként, ti. kaptam róla néhány pozitív visszajelzést ismeretlen felhasználóktól. Kettőt ezek közül közlök is lerövidítve.

 • Bantuk1H. Bevezetés a nukleáris tudományba (Bantu): Bantu_H.pdf 7100 kB (Frissítések: 2010.07.08., 2012.09.06., 2012.11.26.)
  • Visszajelzés (2010): ...rátaláltam az „ln e”-ben a - meglepő módon - szabadon hozzáférhető Bantu-ra, ami közérthetően magyaráz hosszú oldalakon át mindenféle érdekeset, amiért most e-köszönetet szeretnék mondani. :) ... programtervező informatikus hallgató vagyok, és éppen öcsémnek próbáltam segíteni - azt hiszem - „A nukleáris technológia alapjai” c. tárgy egyik ZH-jára felkészülni, amikor olyan kérdései voltak, mint pl. mi az a neutronhiány, neutronfelesleg, stb. és ezekre nem találtam sehol rendes definíciót (angolul sincs egy szó se pl. neutron deficiency-ről), amikor beleakadtam a honlapba...
  • Visszajelzés (2012): Tisztelt Nagy Sándor Úr ! Igen jó haszonnal olvastam a magkémiás weboldalait, sokban segítették a magkémia vizsgára való felkészülésemet. Köszönet érte ! Tisztelettel és üdvözlettel: ... (hallgató, Debreceni Egyetem)
 • 1E. Introduction to Nuclear Science: Bantu_e.pdf 7000 kB (Frissítések: 2010.07.08., 2012.12.15.)
 • 2E. Kinetics of Radioactive Deacay and Growth (A radioaktív bomlás kinetikája): Arabok_e.pdf 1000 kB (Frissítés: 2010.01.29.)
 • 3H. Nukleáris mérések és berendezések sztochasztikája: Numbers.pdf 1100 kB (Frissítés: 2010.01.29.)
  • Visszajelzés (2013): ...ritka jó és hasznos oldalt csinált. Jelenleg magfizika területén doktorizom, sokat használom az oldalát, azon belül jelenleg a Nukleáris mérések és berendezések sztochasztikája könyvét ...
 • 3E. Stochastics and Nuclear Measurements: NUMB3RS.pdf 1000 kB (Frissítés: 2010.01.29.)
 • Valószínűség-számítási összefoglaló néhány nukleáris, ill. fizikai-kémiai alkalmazással: ValSum.pdf 800 kB (Frissítés: 2012.04.09.)
 • Nevezetes eloszlások összefoglalója a 3H jegyzet alapján: Distributions.pdf 460 kB (Frissítés: 2008.09.21.)
 • Bolyongások a valószínűség mezején (A határozatlanság bizonytalansága): Heisenberg.pdf 360 kB (Frissítés: 2007.12.04.)

A sorozat logójáról...

Az ln e logó az ötlet-újrahasznosítás jegyében született. Az eredeti verziót, egy virtuális kari előadássorozathoz találtam ki. Ez a három betű volt az ötlet magja, mely köré több asszociációs réteget is felvakoltam. Aztán kiderült, hogy senkinek sem tetszik az idea (kivéve egy személyt, akit nem akarok ezzel kompromittálni). Az utolsó asszociációs réteget egy volt kollégám, Vankó Gyuri latinos felesége, Pataki Elvira kreálta nekem. A Lingua Naturae Eloquentis jelentése: az ékesszóló természet nyelve. Akinek nem tetszik, az értse így: Ajándék lónak ne nézd a nyelvét!

...és még egy kis motyogás – visszajelzés kérésével

Az internetben végre megtaláltam azt a közeget, amely megadja számomra a maximális szabadságot ahhoz, hogy azt csináljak, amit és ahogyan hasznosnak gondolok.

Időnként próbálkozom a Wikipedia angol és magyar verziójával is. Szerkesztőként két bajom van ezekkel: (1) frusztrál, hogy boldog-boldogtalan felülírja azt, amit véletlenül én tudok jobban (ez inkább az angolra jellemző); (2) alkalmazkodnom kell a stílushoz és a formához (mindkettő esetében).

A belebeszélés egyébként egyáltalán nincs ellenemre: jó és rossz vélemény egyaránt jöhet. Ez áll az itt letölthető dolgokra, valamint a html-esekre is, mint pl. a Nukleáris Glosszárium. Aki hibát talál az irományaimban vagy más észrevétele van, írjon nekem. A honlapomon A honlapomhoz adok erre lehetőséget.

Különösen értékelném az olvasó véleményét abból a szempontból, hogy van-e értelme erőlködnöm azon, hogy az ln e-s anyagokban lévő linkek frissítésével bajlódjam. Ez eléggé sziszifuszi munka, és ha az Olvasók zöme amúgy is csak kinyomtatva használja az e-könyveket, akkor idővel csak azokat a linkeket hagynám meg, amelyeket csupán forráshivatkozásként tettem a szövegbe.

Nagy Sándor
Törökbálint, 2012.09.05.

Ezt a lapot összesen Counter alkalommal látogatták meg 2010.01.21. óta. Elképzelhető, hogy ezek egy része nem én voltam...
Ezt a lapot összesen website stats

Valid HTML 4.01 Transitional

Google+ Google+ profil: Nagy Sándor.

Utolsó frissítés dátuma: 2013-11-09

Copyright © Nagy Sándor m & m 2007-2012


Vissza Nagy Sándor honlapjára.