Gyűjtőlencse képalkotása
A tárgy mozgatására két lehetőség van. Vagy rákattintunk és vonszoljuk, vagy egyszerűen odakattintunk, ahol látni szeretnénk. Amíg a kép valódi, addig a lencse jobb oldalán látjuk mint zöld nyilat. Amikor virtuálissá (látszólagossá) válik, baloldalt tűnik fel szürke nyíl formájában. Ha a tárgy pontosan a fókuszpontban van, akkor a kép a végtelenbe kerül. (Jelölések: Converging Lens: gyűjtőlencse; Focus: fókusztávolság; Xobj: tárgytávolság; Ximg: képtávolság, F: fókuszpont.)
A fenti appleten két nyilat, egy szórólencsét, valamint számos fénysugarat is látunk – az utóbbiak a piros nyíl hegyéből indulnak ki. A piros nyíl a tárgy, míg a zöld nyíl a valódi kép, melyet a lencsén áthaladó fénysugarak alakítanak ki. Az applet egy-egy kék pöttyöt is mutat a lencse két oldalán – ezek a fókuszpontok.

A gyűjtőlencse által alkotott kép egy-egy pontját (pl. vegyük a nyílhegynek megfelelőt) a három fő (sárga színnel kiemelt) sugár segítségével szerkeszthetjük meg:

Ezzel a módszerrel a tárgy bármelyik pontjához tartozó képpontot megkaphatjuk. A képpontot ugyanis a sugarak metszéspontja adja.

Ez hasznos technika, de rajzolgatni kell hozzá. Van egy sokkal egyszerűbb módszer is, bár ezzel nem lehet az egész képet létrehozni. A lencsétől mért képtávolságot a következő képletből lehet kiszámítani:

1/dk + 1/dt = 1/f,
ahol dk a lencse és a kép távolsága (képtávolság), dt a tárgy és a lencse távolsága (tárgytávolság), f pedig a lencse fókusztávolsága.

Ha dtf, érdekes dolgok történnek. Ha a tárgy közvetlenül a fókuszpontban van, a fenti egyenletből a következő érték adódik a dk képtávolságra:

dk = ∞,
vagyis egyáltalán nincs kép, merthogy a végtelenbe csúszott.

Ahogy a tárggyal közelítünk a lencséhez, a képtávolság nulla felé tart a negatív (bal) irányból. Az ilyen képet virtuális (látszólagos) képnek hívják, melyet az applet szürke nyílként jelenít meg. Noha a fénysugarak nem metszik egymást, az agyunk úgy értelmezi a dolgot, hogy a fény a lencse túloldalán lévő pontból jön (lásd a sötétzöld vonalak metszéspontját), vagyis onnan, ahol a virtuális kép van.


Back
Utolsó szerzői módosítás: 1997 június 20.
© Copyright 1997, Sergey Kiselev and Tanya Yanovsky-Kiselev
(Hungarian translation: Sándor Nagy, 2011)

Vissza Nagy Sándor honlapjára.