OldalfrissítésNext Page Arrow

Fizlab (MyPhysicsLab.hu)

Egyszerű rugószimuláció

This page is part of the website prepared by Sándor Nagy with kind permission from Erik Neumann as a translation to Hungarian of his original site MyPhysicsLab—Physics Simulation with Java.

Az alábbi applet az egyszerű egyrugós szimuláció grafikus elemeket nem tartalmazó változata. Az Állj és a Tovább gombokkal kedvünkre megállíthatjuk, ill. továbbengedhetjük a szimulációt (vagyis az idő múlását). A táblázatban megjelenő adatok: a t idő, a rugóvég vízszintes helyzete (x) és sebessége (v).
Ha nem jön elő a szimuláció, akkor érdemes elolvasni a Java engedélyezéséről szóló instrukciókat. A kapcsolatos fizikát és matekot a másik szimulációban találjuk.
Ezt a verziót olyan diákok kedvéért készítettem, akik rendszerek szimulációját szeretnék tanulmányozni. A csak adatokat tartalmazó output jóval egyszerűbbé teszi a kódot, mintha grafikus ábrázolás is lenne. A programban elég könnyen elhelyezhetünk egy másik szimulációt is, csak a differenciálegyenleteket kell kicserélni. A diák könnyen átlátja azt is, hogyan jelenik meg a kódban a Runge–Kutta-algoritmus (lásd a solve metódust).

A forráskód innen tölthető le. A kódot egyetlen fájl, a simple.java tartalmazza. A fájlban angol nyelvű kommentárok magyarázzák el, hogy fordítható le a Java kód, ill. hogy futtatható le a kész alkalmazás. A forráskódra a GNU General Public License feltételei a mérvadók.

Az appletet webböngészőbe ágyazva vagy önálló alkalmazásként egyaránt futtathatjuk (miáltal átvizsgálható egy jdb debugger segítségével).

Látogatószám 2013.02.27. óta:

free counter