Következő lapNext Page Arrow

Fizlab (MyPhysicsLab.hu)

Hatatomos molekula mechanikai modellje

This page is part of the website prepared by Sándor Nagy with kind permission from Erik Neumann as a translation to Hungarian of his original site MyPhysicsLab—Physics Simulation with Java.

Ez a szimuláció 6 tömegpontot mutat. Mindegyiket rugó köti a többihez. A tömegek kétdimenziós mozgást végeznek.
Változtatható paraméterek a tömegek, a gravitáció és a csillapítás (súrlódás), továbbá a rugó nyugalmi hossza és merevsége. Az egérrel változtatni lehet bármelyik tömegpont kiindulási helyzetét (mindig azét, amelyik közelebb van a kurzorhoz, amikor kattintunk). A grafikonon ábrázolható fizikai mennyiségek azonosítójában szereplő 0 a piros atomra utal, az 1 pedig a kékre.
Ha nem jön elő a szimuláció, akkor érdemes elolvasni a Java engedélyezéséről szóló instrukciókat.


Az alábbi gombokra kattintva különböző paraméterérték-kombinációk közül választhatunk. Keressünk stabil konfigurációkat és különböző energiákat!
A fordító megjegyzése: Vegyük észre, hogy itt csak három rugó piros, melyek egy-egy atomot kapcsolnak párba. Más szóval itt minden atomból pontosan egy piros rugó indul ki, a többi négy mind zöld. A piros és a zöld rugók nyugalmi hosszát és merevségét itt is egymástól függetlenül lehet változtatni. (Lásd a Négyatomos molekula mechanikai modelljéhez fűzött megjegyzésemet is.)

Látogatószám 2013.02.27. óta:

hit tracker