Következő lapNext Page Arrow

Fizlab (MyPhysicsLab.hu)

Kétatomos molekula mechanikai modellje

This page is part of the website prepared by Sándor Nagy with kind permission from Erik Neumann as a translation to Hungarian of his original site MyPhysicsLab—Physics Simulation with Java.

Ez a szimuláció 2 tömegpontot mutat, melyeket rugó kapcsol össze. A tömegek kétdimenziós mozgást végeznek.
Változtatható paraméterek a tömegek, a gravitáció és a csillapítás (súrlódás), továbbá a rugó nyugalmi hossza és merevsége. Az egérrel változtatni lehet bármelyik tömegpont kiindulási helyzetét (mindig azét, amelyik közelebb van a kurzorhoz, amikor kattintunk). Piros rugó ebben a szimulációban nincs, nem kell vele törődni. A grafikonon ábrázolható fizikai mennyiségek azonosítójában szereplő 0 a piros atomra utal, az 1 pedig a kékre.
Ha nem jön elő a szimuláció, akkor érdemes elolvasni a Java engedélyezéséről szóló instrukciókat.A fordító megjegyzése: Természetesen a molekulák leírására nem a newtoni mechanika érvényes, hanem a kvantummechanika. A fenti applet azonban alkalmas arra, hogy valaki kvantummechanika nélkül is megértse, hogy a molekulák nem merev testek, hanem pl. egy kétatomos molekula lineárisan (hosszában) rezeghet. Viszont az igazi kvantummechanikai "rugó" energiája nem változtatható tetszés szerint, ahogy a fenti rugóé, amikor az egérrel megrántjuk az egyik "atomot", hanem csak meghatározott (kvantált) energiaállapotok lehetségesek. Ezért a falhoz pattanó kvantummechanikai rugó abszolút mereven viselkedik, hacsak nem vesz fel (vagy ad le) akkora energiát, amely egy másik lehetséges rezgési állapotba viszi. Akkor viszont az ütközés nem lesz rugalmas.

Látogatószám 2013.02.27. óta:

Web Counter