Következő lapNext Page Arrow

Fizlab (MyPhysicsLab.hu)

Folyadékdinamika

This page is part of the website prepared by Sándor Nagy with kind permission from Erik Neumann as a translation to Hungarian of his original site MyPhysicsLab—Physics Simulation with Java.

fluid simulation Íme néhány folyadékdinamikai szimuláció, melyek sekély vízre vonatkoznak különböző kezdeti feltételek esetén. A színnel ábrázolt mennyiség a vorticitás, mely az “örvénylés” mértékét fejezi ki egy adott pontban. A színtartomány a kéknél kezdődik, majd a zöldön és a sárgán keresztül a pirosnál végződik.

A szimulációkészítést leíró angol nyelvű cikk itt található Adobe PDF formátumban.

A videók Microsoft .avi formátumúak, ezért valószínűleg csak Windowsos gépeken játszhatók le.
  1. Azonos topológiai töltésű örvények
  2. Ellentétes topológiai töltésű örvények
  3. Ütköző örvények
  4. Többféle örvény
  5. Egyetlen örvény

Alternatív prezentáció GIF-animációkkal

A fordító megjegyzése: Az AVI fájlok az én gépemen sem működnek rendesen, ezért animált GIF-ekké konvertáltam őket a VirtualDub szoftver segítségével. Sajnos, a szoftverkészítő nevét nem tudtam biztosan kideríteni (talán Avery Lee), de több jel utal arra, hogy van humora. Például a webhelyén ez a mondat olvasható mottó gyanánt: "Proof that I had too much free time in college". Azaz: Ebből is látszik, hogy túl sok szabadidőm volt a főiskolán. Köszönet érte a tanárainak...

Az animációk elérése: Húzzuk az egeret a megfelelő kezdőképre. Ha a GIF letöltődött már, akkor az illető animáció azonnal elindul. Az animációk folyamatos lejátszásra vannak beállítva (többnyire 1 másodperces pihenővel egy-egy lejátszás végén, majd újrakezdés). A sorszám és a cím a fenti listára utal.

egyforma töltésű örvények
1. Azonos “töltésű” örvények
ellentétes töltésű örvények
2. Ellentétes “töltésű” örvények
ütköző örvények
3. Ütköző örvények
több örvény
4. Többféle örvény
egy örvény
5. Egyetlen örvény
 

Látogatószám 2013.02.27. óta:

traffic counter