Következő lapNext Page Arrow

Fizlab (MyPhysicsLab.hu)

Szumó az űrben – bemelegítés nélkül (merev testtel)

This page is part of the website prepared by Sándor Nagy with kind permission from Erik Neumann as a translation to Hungarian of his original site MyPhysicsLab—Physics Simulation with Java.

Ez egy leegyszerűsített "szumós videójáték" két játékos számára. Ez is a Merev testek ütközése szimulációra épül. A cél az, hogy az ellenfél szumósát nekilökjük a falnak. A szumózók ütközéseit egy-egy kijelző mutatja. Amelyik fél 10-szer ment a falnak, veszített. Bővebb magyarázatot lentebb találunk.
Ha nem jön elő a szimuláció, akkor érdemes elolvasni a Java engedélyezéséről szóló instrukciókat.
Az egyik játékos a kék szumózót irányítja, az S, D, F, E gombokkal működtetve annak sugárhajtóműveit. A másik játékos a zöld szumózót vezérli a J, K ,L, I billentyűkkel vagy a nyílbillentyűkkel (← ↓ → ↑). Ha egy billentyű le van nyomva, akkor a megfelelő hajtórakéta folyamatosan működik. Lehet 2 vagy több rakétát is működtetni egyszerre. (Ha a billentyűk nem működnek, kattintsunk valamelyik szumós mellé – ezzel a billentyűműködést a szimulációhoz rendeljük.) Egyes böngészők esetében (pl. Opera) előbb be kell vinnünk egy numerikus adatot (pl. gravitáció) és csak az után jön a kattintás az applet felületére, hogy a szimuláció észlelje a billentyűeseményeket.
keyboard thruster controls
A hajtóművek vezérlése billentyűkkel.


Meg lehet próbálni a játékot kisebb csillapítással is, ill. a csillapítást nullára véve. Látni fogjuk, hogy a játék sokkal nehezebbé válik! Talán ezzel azt is érzékelni fogjuk, milyen nehéz is az űrkomp irányítása a világűrben.

Ha még így sem elég nehéz a dolog, csökkentsük a gravitációt (0,1 és 0,5 közé).

Látogatószám 2013.02.27. óta:

WebCounter