Következő lapNext Page Arrow

Fizlab (MyPhysicsLab.hu)

Hullámvasút két golyóval

This page is part of the website prepared by Sándor Nagy with kind permission from Erik Neumann as a translation to Hungarian of his original site MyPhysicsLab—Physics Simulation with Java.

Ez a szimuláció két golyót mutat, melyek egy hullámvasút pályáján mozognak. A golyókat rugó köti egymáshoz.
A pálya alakját a szimuláció alatti ikonokra kattintva választhatjuk ki a legegyszerűbben. Változtatható paraméterek a golyótömegek, a gravitáció és a csillapítás (súrlódás), továbbá a rugó nyugalmi hossza és merevsége. Az egérrel változtatni lehet bármelyik golyó kiindulási helyzetét (mindig azét, amelyik közelebb van a kurzorhoz, amikor kattintunk).
Ha nem jön elő a szimuláció, akkor érdemes elolvasni a Java engedélyezéséről szóló instrukciókat. A kapcsolatos fizikát és matekot lásd lentebb.A pályaalak kiválasztása kattintással:
hump shaped track loop track circle track infinity track oval track spiral track
Hupli Hurok Kör Végtelenjel Ovális Spirál

A Hullámvasút két golyóval fizikája

Ez a szimuláció a Hullámvasút rugóval című variánsa, ezért bővebb információt ott találunk a dolog fizikájáról és a szimuláció elkészítéséről. Az az egyetlen különbség a kettő között, hogy ott a rugó egyik vége rögzített, itt viszont az is egy tömegponttal (golyóval) együtt mozog.

A szimuláció 4 fő változót tartalmaz:
Az erőegyenletek ugyanazok, mint a Hullámvasút rugóval című szimuláció esetében, azzal az egy különbséggel, hogy a "rögzített rugóvég" pozíciója helyett itt a másik golyó pozíciója szerepel.

Látogatószám 2013.02.27. óta:

hit tracker