Következő lapNext Page Arrow

Fizlab (MyPhysicsLab.hu)

Segítség és GYIK (gyakran ismétlődő kérdések)

This page is part of the website prepared by Sándor Nagy with kind permission from Erik Neumann as a translation to Hungarian of his original site MyPhysicsLab—Physics Simulation with Java.

Szabad forráskód

Az eredeti Java forráskódot a www.MyPhysicsLab.com/source/ helyen találja meg. Az egyes fájlokat a jobb egérgombbal kattintva töltheti le tőlem. Névtelen ftp segítségével szintén elérhetők az ftp://www.MyPhysicsLab.com/source/ könyvtárban.

A forráskódra a következő licenc az irányadó: GNU General Public License. A GNU GPL szerint minden további javított verzió is szabad szoftvernek számít. A free jelző, mellyel az ilyen szoftvereket angolul illetik, a szó szabad jelentésére utal, nem pedig arra, hogy "ingyenes".

Szívesen hallanék arról, ha valaki letöltené, használná vagy javítaná a kódot. Küldjön (angol nyelvű) üzenetet nekem, ha ilyen szándékai vannak. Nagyra értékelném, ha ebben az esetben feltenne egy linket is a weblapjára vagy az iskoláéra, mely a www.MyPhysicsLab.com címre mutat.

Egyszerűsített forráskód

Az egyik lapomon a rugós applet egyszerűsített változata szerepel, mely grafikus részt nem tartalmaz. A lapon felajánlom az illető applet forráskódját arra az esetre, ha valamelyik diák gyakorolni szeretné a Java programozást.

A szimulációk offlájn bemutatása

A szimulációk bemutatása igen egyszerű internetes kapcsolat nélkül is. Mindenekelőtt töltse le a Fizlab.jar nevű fájlt. Miután a Fizlab.jar a gépén van, jöhet a dupla kattintás. Ha a Javatelepítve van a gépén, a szimulációk erre elindulnak. A megjelenő offlájn ablakban van egy legördülő menü is: ezzel lehet kiválasztani, hogy melyik szimuláció induljon el.

Ha a Fizlab.jar nem reagál a dupla kattintásra (de biztos, hogy a gépen van Java), akkor gépelje be ezt az utasítást a parancssorba:
    java -jar Fizlab.jar

Ha azt akarja, hogy valamelyik applet HTML-be ágyazva jelenjen meg, akkor mentse le az egész weboldalát a gépére (ne csak a html fájlt). Ilyenkor minden "kellék" lejön, és a HTML fájlra duplán kattinva a lap megnyílik az alapértelmezett böngészőjében. Csak a narancs színű nyilakra és a linkekre kell őgyelni, mert ezek zöme nem a lapon belüli helyre mutat, hanem egy internetcímre, ami csak a weben k eresztül érhető el.

Az applet megjelenítési méretének változtatása

Ha nagyobb képméret kell a prezentációhoz, akkor a fenti instrukciók szerint letöltött Fizlab.jar közvetlen elindítása segít a legegyszerűbben (dupla kattintás), mert az offlájn ablak tetszés szerint átméretezhető.

Ha .html fájlt akarunk futtatni, akkor egy megfelelő szövegszerkesztővel (Nagy Sándor megjegyzése: tehát nem Worddel, hanem pl. a Notepad++ segítségével) meg kell nyitni az illető fájlt, majd megkeresni benne azt a részt, amely a legjobban hasonlíy az alábbi részlethez:
   <applet code = "com.myphysicslab.simlab.Lab.class" name="Lab" archive="Fizlab.jar"
   codebase="." width=500 height=300>
Itt állítsa nagyobbra a szélesség (width) és a magasság (height) pixelben megadott értékét (pl. ha mindkettőt megduplázza, akkor az applet arányosan nagyobb lesz). Ezután mentse el a fájlt akár a régi nevén, akár máshogy. (Aki nem biztos magában, mentse el más néven, de html vagy htm kiterjesztéssel. Ezután dupla kattintással nyissa meg a fájlt a böngészőjével és lásson csodát. (Ha ugyanolyan néven ugyanoda mentette el, akkor elég a böngészőablakot frissíteni, vagyis az oldalt újra letölteni.)

Látogatószám 2013.02.27. óta:

counters