Mindentudó áttételkalkulátor Nagy Sándor honlapjára A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén Nagy Sándor bicajos oldalára! ✔️
(© Dirk Feeken magyarított appletje)

© Dirk Feeken zseniális áttételkalkulátora ⇒ (ritzelrechner.de) Link Pintér András Pál jóvoltából került a látóterembe (lásd a 2. hozzászólást ebben a Bikemag cikkben). Ezt az oldalt eredetileg a korábbi Flash verzióhoz készítettem 2014 áprilisában, mert akkor a kalkulátor még nem tudott magyarul. Gondoltam, elkel egy kis segítség azoknak, akik nem tudnak angolul. De már akkor javasoltam a szerzőnek, hogy tegye nemzetközivé ezt a remek programot. Dirk készséggel elfogadta a javaslatomat, így a 2015 januárjában megjelent új, HTML5 alapú változatban, amit lentebb látsz, már a magyarításom is benne van.

Az applet akkor már öt nyelven tudott: angolul (ez az alapértelmezett nyelv), spanyolul, franciául, németül és magyarul. (Vagyis gyakorlatilag mind az öt világnyelvet ismerte már ☺) Ha mégsem magyar feliratozással jelenne meg az applet, annak az az oka, hogy a böngésződ nyelveként nem a magyart állítottad be. Tudniillik az applet automatikusan a böngésző nyelvéhez igazodik, vagyis ha az az öt „világnyelv” egyike, akkor az lesz a megjelenítés nyelve is, ha nem, akkor az angol.

Megjegyzés: A „haladás”, a „veloméret” ill. a „hüvelykáttétel” fogalmát (mely egyelőre „Gear Inches” néven szerepel az appletben) bővebben elmagyarázom ezeken a helyeken:

1. Az applet és az applet kezelőfelülete

1.1. Képernyőfelvétel a legfrissebb változatról


Megjegyzés: az alábbi képernyőfelvétel helyén eredetileg a működő applet egy beágyazott példánya volt, mely © Dirk Feeken oldaláról futott. Csak 2021-ben vettem észre, hogy valami miatt nem jelenítődik már meg az áttételkalkulátor az alábbi ablakban, noha a link nem változott. Úgy döntöttem, hogy mégsem törlöm ezt az oldalt, mert hátha hasznát látod az alatta leírtaknak. A ritzelrechner.de/ link viszont működik, tehát nincs akadálya annak, hogy az általam magyarított appletet elérd. Ugyanoda jutsz akkor is, ha a képre kattintasz.
Note, what you see below is the actual embedded applet running from © Dirk Feeeken's site.

Az applet korábbi, Flash változatához készített útmutatómat lásd az 1.2. pontban és tovább. Egy-két dolgot esetleg érdemes elolvasnod ott is. Különösen a piros betűszínre figyelj, mert az már az új, HTML5 változatra utal.) Később nem kell visszatérned erre az oldalra, mert az applet az applet használatát buborékmagyarázatok (tooltipek) könnyítik, melyek akkor bukkannak fel, ha az egeret bizonyos beállításokhoz viszed az applet felületén, és vársz egy picit.

A képernyőfelvételre kattintva megnyílik az applet a saját ablakában

1.2. Képernyőfelvétel az eredeti appletről a magyarázathoz (az új kicsit más: ilyen magyarul, ill. angolul)

Az alábbi képernyőfelvétel az appletet mutatja, miután az alapértelmezés szerint angolszász egységeket beállító rádiógombokatAmit most látsz, az a metrikus egységek (m, km/h) kiválasztása. – tehát a mérföld per órát (mph) és a hüvelyket (inches) – átváltottam metrikusra, azaz km/h-ra és m-re. A képen gyakorlatilag mindenhez készítettem felbukkanó feliratot: ezek az egér ráhúzásával csalogathatók elő. Ha ilyenkor kattintasz, akkor egy bővebb magyarázathoz jutsz ugyanezen az oldalon, a képernyőfelvétel alatt.

felvetel Nem megengedett kombinációk Nem megengedett kombinációk Megengedett kombinációk Az (egyik, az adott esetben az 53 fogszámú) első lánckerékhez tartozó áttételek. Az (egyik, az adott esetben az 53 fogszámú) első lánckerékhez tartozó áttételek. Az (egyik, az adott esetben a 39 fogszámú) első lánckerékhez tartozó áttételek. Instrukció Áttételskála: haladás első lánckerék Hátsó lánckerék Első lánckerék 39 foggal Első lánckerék 53 foggal Hátsó lánckerekek Ugrás az applethez külön weboldalon áttételezés első lánckerekek hátsó lánckerekek Kerékméret megadása Kerékméret megadása Pedálozás üteme Az (egyik, az adott esetben a 39 fogszámú) első lánckerékhez tartozó áttételek. Megengedett kombinációk A tolerált láncszöget beállító csúszka rádiógombok mutatott értékek névleges kerékméret áttételugrás sebesség összehasonlítás URL nyomtatás email

2. Az áttételezés és a lánckerékfogszámok megadása

2.1. Láncváltós gépek

Alapértelmezésben egy 2×10 = 20 sebességes láncváltós gép áttételfokozatait Láncváltós gép áttételei látjuk:

Mind az első lánckerekek Első lánckerék 39, mind a hátsó lánckerekek Hátsó lánckerék 21 fogszáma változtatható egyszerűen azáltal, hogy
Instrukció a kívánt lánckerékre kattintva odébbvonszolod a fogszámskálán.

Ha akarod, csökkentheted is a lánckerekek számát: kattints rá valamelyikre, és vonszold le balra a fogszámskáláról.

Növelheted is a lánckerekek számát, ha az első Első lánckerék tartalék vagy a hátsó Hátsó lánckerék tartalék lánckeréktartalékból rávonszolsz egyet vagy többet a skálára.

Azt is megteheted, hogy hogy az első lánckerekek (chainwheels) legördülő menüjéből Első lánckerekek legördülő menüje vagy a hátsó lánckerekek (cogs) legördülő menüjéből Hátsó lánckerekek legördülő menüje kiválasztasz olyan kollekciót (hajtóművet vagy racsnit), amelyik a legjobban hasonlít ahhoz, amilyen neked van, vagy amilyent látni szeretnél, majd ezt igazítod tovább kedved szerint.

A kinyitott menük így néznek ki:

Lánckerekek

Chainwheels =
Elsőlánckerék-kombinációk

custom = egyéni

A többi készen kapható dupla és tripla hajtómű része

Hátsó lánckerekek list

Cogs = Hátsólánkerék-kombinációk (racsni)

Egy csomó lehetséges gyári összeállítás, de itt is van egyéni (custom)

2.2. Agyváltós és hibrid

Az áttételezés legördülő menüje kinyitva így néz ki:

Áttételezés

Gearing = Áttételezés legördülő menü

A láncváltós opció (derailleur gears) alatt 19 féle agyváltótípus áttételezése választható ki.

Most is lehet több első lánckereket választani, ha valaki hibrid váltórendszerben gondolkodik (elöl láncváltó, hátul csak láncfelszedő és agyváltó)

3. A kerékméret megadása

Két lehetőség közül választhatunk. A pontosabb módszer az, hogy felpumpáljuk a hátsó kereket az előírt nyomásra, majd egy hajlékony de nem nyúlékony (mérő)szalaggal milliméter pontossággal lemérjük a kerületét.

Adatbevitel Az mérés eredményét (tehát a kerék kerületének millimétermen kapott értékét) beírjuk az ablakba, majd megnyomjuk az OK gombot, hogy a beírt értéket beolvassa a program.
Az új, HTML5 verzió nem használ OK-zást: egyszerűen beírod a kerületet, és máshová kattintasz. Máris érvénybe lép a felülírásod. Ha a program talál egy hasonló névleges kerékméretet, akkor beírja azt is. Ha nem, a szöveges doboz üresen marad, és csak a kerület értéke látszik.

A kevésbé pontos módszer az, hogy leolvassuk, mi van ráírva a külsőre, és megkeressük a névleges kerékméretek listáján.

Kerékméret legördülő lista

Wheel Size = Névleges kerékméretek legördülő menü

Ha kiválasztottuk a névleges kerékméretet, a program azonnal beírja a kerék becsült kerületértéket abba az értékbeviteli ablakba, amelybe magunk is beírhattuk volna a pontosat, ha vettük volna a fáradságot, hogy megmérjük.

4. A pedálozási ütem (fordulat/perc) megadása

Mivel a program nemcsak áttételeket számol, hanem megbecsüli az egyes fokozatokhoz tartozó sebességet is, meg kell adni a pedálozás ütemét az alábbi csúszka segítségével:

Pedálozási ütem

Cadence = pedálozás üteme

A pedálozás ütemét pedálfordulatszám per percben (f/min) kell megadni. Egy pedálfordulat alatt ugyabaz a láb ugyanabba a helyzetbe ér vissza, vagyis a főtengely és az első lánckerék pontosan egyszer fordul körbe.

5. Áttételek megjelenítése & értékelése

5.1. Grafikus megjelenítés

A grafikus megjeleítésben minden első lánckerékhez tartozik egy ehhez hasonló grafika:

Grafikus megjelenítés fogszámokkal

Az ilyen elem Első fogszám az első lánckerék fogszámát jelöli, a háromszögekben Háromszög pedig a hátsó lánckerekek fogszámait látjuk. A háromszögek elhelyezkedése fejezi ki az áttétel stb. értékét a grafikon alján és tetején látható skálákon. A skálát ott kell leolvasni, ahová a háromszög alsó csúcsa esik. (Némelyik beállításnál a háromszög vízszintes tetején is látunk számokat, de erről lentebb lesz szó.)

Tolerált láncelhajlás. Ha egynél több lánckerék van elöl, akkor a háromszögek egy része ki lehet halványítva Háromszög halvány, ahogy itt az első kettő. Ezek olyan lánckerék-kombinációkat jelentenek, amelyeket célszerű nem használni, mert túlságosan ferdén fut a lánc, ami nem tesz jót a láncnak. Ideális az lenne, ha a lánc és mindkét lánckerék egyazon síkba esne. A többi eset mind okoz egy kis oldal irányú feszülést: minél ferdébb a lánc, annál nagyobbat. Az alábbi ábrán, melyen az első (E) és a hátsó (H) lánckerekek sokkal közelebb látszanak egymáshoz, hogy a probléma jobban kiugorjon, érzékelhető, hogy a pirossal rajzolt E1-H5 és E3-H1 kombináció esetében túl ferdén megy a lánc, vagyis hajtás közben jobban meghajlik a fogaknál, ill. jobban nekidörzsölődik a fogak oldalának.

láncszög

Hogy mit tolerál az ember, az tőle függ. Ezen az appleten egy csúszka segítségével ezt is modellezni lehet:

Csúszka a láncszöghöz

Allowed Chain Angle = tolerált láncszög (láncelhajlás)

A lánc eltűrt ferdeségéhez tartozó szög 1.5° (low) és 3.5° (high) között változtatható. Ha tehát a csúszkát balra húzzuk, akkor keményebb feltételt szabunk (kisebb ferdeséget engedünk meg), ezért több áttételfokozatról kell lemondanunk (több lesz a kihaványított háromszög).

5.2. Numerikus megjelenítés (kijelzendő)

Hogy közvetlenül a háromszögeken, ill. a tetejükön mit látunk, az az alábbi legördülő lista beállításától függ, valamint attól, hogy az egységeket beállító rádiógombok közül (angolszász) melyik van kijelölve:

Mutatott értékek

Show Values = mutatott értékek

Teeth = fogszám. Ez az alapértelmezés. Ez mindig megjelenik a háromszögben. Fogszám
Development = haladás = megtett út per pedálfordulat. Egység: méter vagy inch.Haladás
Ratio = fogszámarány = az első lánckerék fogszáma osztva a hátsó fogszámával. Fogszámarány
Speed = sebesség . Az egység a beállítástól függően km/h vagy mérföld per óra.Sebesség

A felső grafikontengely a haladást vagy a hüvelykáttételt (veloméretet: "Gear Inches") mutatja attól függően, hogy metrikus vagy angolszász egység van-e kiválasztva a rádiógombokkal:

haladás skála

Developm./m = haladás méterben

a kiválasztott kerékmérettel számolva

hüvelykáttétel

gear inches = hüvelykáttétel = veloméret

a kiválasztott kerékmérettel számolva

A középső grafikontengelyen látható egész számok gear step = áttételugrás az áttételugrást (gear step) jelentik az egyes fokozatok között. Kerekített százalékértékek ezek, melyek azt fejezik ki, hogy a nagyobb sebességfokozat hány százalékkal „erősebb” az előzőnél. Az utolsó érték után a % jel ki is van téve, pl. 260%. Ez azt jelenti, hogy mekkora a legnagyobb áttétel a legkisebb százalékában kifejezve. (260% azt jelenti, hogy a legnagyobb fokozat 2,6-szoz akkora, ill. 160%-kal nagyobb, mint a legkisebb.)

Az alsó grafikontengely a sebességet mutatja km/h-ban vagy mérföld per órában.

6. Egyéb szolgáltatások

6.1. Két áttételskála összehasonlítása

Ha az elején vagy bármikor munka közben megnyomjuk a Összehasonlítás (összehasonlítás) gombot, mely be/ki kapcsolóként működik, a grafikus felület két azonos példányban válik láthatóvá. Ha most tovább dolgozunk, a felső változatlan marad, az alsó viszont követi a változásokat. Így jobban lehet látni a változtatások hatását. Újabb gombnyomásra eltűnik az előzmény, azaz a felső grafikus felület. Ha nem szeretnénk elveszíteni az eredetit, mentsük el előtte.

6.2. Munka elmentése

Valójában semmit sem kell tenned, csak ki kell másolnod az URL-t tartalmazó ablak URL tartalmát. Az applet ugyanis egyedi URL-t rendel minden appletállapothoz, ezért ha a kimásolt URL-t bármilyen gépen bemásolod a böngészőablakba, akkor pont az a kép fog előjönni, amit akkor láttál, amikor az URL-t kimásoltad magadnak (vagy a barátodnak).

Például ezen a linken az én 26"-es (2075 mm kerékkerületű) MTB-m áttételezését találod:

http://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=32,22,44&RZ=11,13,15,17,20,23,26,30,34&UF=2075&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&DV=teeth

Ez az a bicikli, amelynek áttételei az MTB (3×9 sebességes) feliratú gombbal csalogathatók elő az áttételezésről szóló oldalamon.

Ha tehát a fenti linkre kattintasz, akkor elvileg az alábbi beállítást kell látnod. Azért elvileg, mert lehet, hogy a szerző meggondolja magát, és máshogy kódolja az egyedi linkeket. Ez egyszer már megtörtént velem.

A saját MTB-m áttételezése

6.3. Nyomtatás (ez a funkció megszűnt, de szerintem felesleges is volt)

Ha megnyomod a nyomtatás (nyomtatás) gombot, kinyomtatja az aktív grafikus felületet. Ez alatt azt értem, hogy ha kettő látszik, mert összehasonlítást kezdeményeztél előtte, akkor csak az alsót, mely követi a változtatásaidat.


Vissza Nagy Sándor honlapjára, ill. irány a Bicajos oldal. Releváns |tIt| kínálat: Asimov Téka.

Utolsó frissítés dátuma: 2022-01-04