Mi olyan különleges az emberi agyban?

Fordító: Nagy Sándor Lektor: Keresztúri László

ÖsszefoglalóLinkek Jegyzetek Magánterület

Összefoglaló a TED oldaláról

Az előadó Az emberi agy kész rejtély – furcsán nagy a testünkhöz képest, rengeteg energiát fogyaszt a súlyához viszonyítva, és tömérdek neuront tartalmaz a kéregállománya. De miért és hogyan? Suzana Herculano-Houzel nyomába ered a rejtélynek, magával ragadva minket is. Agylevest kever hidegen, mely forró nyomra vezeti, majd meglepő konklúzióra. (2013.12.28.)

Linkek

TranscriptA fenti videó a TED webhelyén. A TED eredeti oldalán folyamatos szövegként is megjeleníthető a beszéd átirata akár angolul, akár magyarul. Az átirat (angolul transcript) nem jelenik meg automatikusan, de a legördülő menüvel kiválasztható akár az angol, akár a magyar változat. (Menjünk rá a képre, és látni fogjuk.) Ha a videó alatti folyamatos szövegbe kattintunk, a videólejátszó nyomban oda ugrik, ahol a szöveg elhangzik. Zseniális!

Why Does the Brain Need So Much Power? Mire kell az agynak akkora teljesítmény (ti. az összes 20%-a)? A Scientific American cikke.

Egy biztos, nem konkrétan egy-egy szellemi mutatványhoz. Ez derül ki egy másik Scientific American cikkből: Does Thinking Really Hard Burn More Calories? Több kalóriába kerül, ha az ember igazán erősen gondolkodik?

Agykéreg. Angolul: cerebral cortex.

Cognitive science, magyarul kognitív tudomány, azaz a megismerés tudománya.

Detergens.

Sejtmembrán.

Jegyzetek

Egyszerű gondolat, eléggé nagy körítéssel. Valami van benne, de nem veszi figyelembe, hogy a gorilla és az orángután tiszta növényevő. A csimpánz lenne a kézenfekvő összehasolítási alap. Vagy a disznó. Vagy a delfin. Az agy energiafogyasztása is kisebbnek tűnik 25%-nál.

road

Magánterület (de SZABAD AZ Á :)

Hány 40-es izzónak felel meg egy ember (mint élőlény) energiafogyasztása? David MacKay „Megújuló energiaforrások – álmok és realitások c. videójában találkozunk ezzel a szemléletes teljesítményegységgel. Suzana Herculano-Houzel 8000 kJ-nak veszi a napi energiafogyasztásunkat. Ez P = 8000 kJ / (24 × 3600) s ≈ 92 W, de van, aki csak 6000 kJ-t mond, ami 69 wattra jön ki, tehát mondhatjuk azt, hogy egy emberállat fogyasztása 80 W, azaz 2 villanykörte: bulb bulb.

Suzana Herculano-Houzel szerint az agy fogyasztása negyed akkora, mint az egész testé. Ez tehát 20 W, ami fél villanykörtét jelent (bulb/2).

Utánanéztem, mi a helyzet a laptopokkal. Meglepetésemre a legkisebb fogyasztású Dell Optiplex 9010-zel vagyunk pariban. Ez 20-22 W-ot fogyaszt bekapcsolva, feltéve, hogy nem serkentjük gondolkodásra pl. azzal, hogy az egeret piszkáljuk. Tehát a többivel összehasonlítva (bulb - bulb bulb bulb) nem is vagyunk annyira forró fejűek, mint hinnénk.

Kapcsolódó témák

Egy TEDed videó a táplálkozásról, melyet nemrég fordítottam, csak még nem jelent meg.

A Scientifc American rövid videója a kalóriaszámítás hibáiról, beleértve azt, hogy nem veszi figyelembe az étel elkészítési módját. (A videót én magyarítottam.)