Beszéljünk a halálról!

Fordító: Nagy Sándor Lektor: Medve Gyula

ÖsszefoglalóLinkekJegyzetek

Összefoglaló a TED oldaláról

Az előadó Nem dönthetünk abban, hogy meghalunk-e, de – Dr. Peter Saul szavaival élve – „elfoglalhatjuk a halált”. Az előadó arra int bennünket, hogy időben tisztázzuk választásainkat életünk befejező szakaszával kapcsolatban. Dr. Saul egyúttal javasol két kérdést is, amely segít tisztázni a tisztázandókat. (A felvétel a TEDxNewy-n készült 2011-ben) (2013.11.04.)

Linkek

TranscriptA fenti videó a TED webhelyén. A TED eredeti oldalán folyamatos szövegként is megjeleníthető a beszéd átirata akár angolul, akár magyarul. Az átirat (angolul transcript) nem jelenik meg automatikusan, de a legördülő menüvel kiválasztható akár az angol, akár a magyar változat. (Menjünk rá a képre, és látni fogjuk.) Ha a videó alatti folyamatos szövegbe kattintunk, a videólejátszó nyomban oda ugrik, ahol a szöveg elhangzik. Zseniális!

Sherwin B. Nuland: Hogyan halunk meg? Akinek tetszett a videó, azt alighanem érdekelni fogja ez a könyv is. És akinek a könyv tetszett, az jó, ha már most tudja, hogy van egy TED videó Nulandtől ezzel a címmel: „Hogyan gyógyított meg az elektrosokk-terápia”. Nagyon jó: érdemes megnézni azt is.

Jegyzetek

Valaki előttem lefordította ezt a videót, de valami miatt nem adta le. A dátumokból nyilvánvaló volt, hogy nem lehet véletlen. Amikor aztán nekiláttam, rájöttem, mi lehetett az oka. Nagyon megszenvedtem a fordítással, de azt hiszem, sikerült visszaadnom mindent, amit közölni akar, és azt is, ahogy mondja.