Kiskutyák, azazhogy komplexitáselmélet

Fordító: Halasi Péter Lektor: Nagy Sándor

ÖsszefoglalóLinkek Jegyzetek

Összefoglaló a TED oldaláról

Nicolas_PeronyAz állatok viselkedése nem bonyolult, csak komplex. Nicolas Perony azt kutatja, hogy az egyes állatfajok – legyen szó skót terrierekről, denevérekről vagy szurikátákról – hogyan követnek egyszerű szabályokat, amelyek együttesen egy nagyobb léptékű viselkedési mintát eredményeznek. Ez az egyszerűségből született komplexitás segíti őket abban, hogy alkalmazkodni tudjanak életkörülményeik változásához. (2014.04.12.)

Linkek

TranscriptA fenti videó a TED webhelyén. A TED eredeti oldalán folyamatos szövegként is megjeleníthető a beszéd átirata akár angolul, akár magyarul. Az átirat (angolul transcript) nem jelenik meg automatikusan, de a legördülő menüvel kiválasztható akár az angol, akár a magyar változat. (Menjünk rá a képre, és látni fogjuk.) Ha a videó alatti folyamatos szövegbe kattintunk, a videólejátszó nyomban oda ugrik, ahol a szöveg elhangzik. Zseniális!

Chair of Ecological System design. Professur für Ökologisches Systemdesign. Ökológiai Rendszertervezés Csoport. Professzúra. Nálunk az ELTE-n is próbálták bevezetni a dolgot, ill. az elnevezést. Kisebb egység, mint a tanszék. A tanszék oktatásra és kutatásra szerveződő egység esetenként több egyetemi tanárral. A professzúra kutatásra szerveződik egy-egy professzor irányításával.

Bechstein's bat (Myotis bechsteinii). Nagyfülű denevér. Viszonylag ritka faj.

Fission-fusion society.

Jegyzetek

Szülőkolónia. Ez a magyar megfelelője a maternity colony kifejezésnek (anyai kolónia).

7:00.05-nél így szól a szöveg: „What the model told us is that, in a nutshell”. A magyarításban ez így hangzik: „A modell lényege, dióhéjban, a következő:”. Az előadó ugyan nem ezt mondja, de az értelme mégis ez, ugyanis nem a modellből levont következtetésekkel folytatja, hanem a modell leírásával. Az előadó jól beszél ugyan angolul, de érezhető francia akcentussal. Lehet, hogy az agya másfelé járt, mint a szája; lehet, hogy baki; lehet akármi, de szerintem utólag ő is egyetértene azzal, hogy mást mondott, mint amit akart.

social unit: közösség, közösségi egység

resilient: nemcsak rugalmasságot jelent, hanem ellenálló képességet is.