Hogyan élt vissza az NSA a világ bizalmával –
eljött a tettek ideje

Fordító: Buzás Mariann Lektor: Keresztúri László

ÖsszefoglalóLinkek

Összefoglaló a TED oldaláról

Az előadó A közelmúltban bekövetkezett események rávilágítottak, kihangsúlyozták és felhívták a figyelmet az Egyesült Államok mindenkire kiterjedő felügyeleti tevékenységére, ami azokat a külföldieket érinti – legyenek gyanús személyek vagy ártatlanok – , akik adatai keresztülhaladnak amerikai területen. Ez annyit jelent, hogy lényegében az internet összes nemzetközi felhasználóját megfigyelik, állítja Mikko Hypponen. A felháborodás követelés formájában fogalmazódik meg: találjunk alternatív megoldást az amerikai vállalatok helyett a világ információszükségleteinek kielégítésére! (2013.11.11.)

Linkek

TranscriptA fenti videó a TED webhelyén. A TED eredeti oldalán folyamatos szövegként is megjeleníthető a beszéd átirata akár angolul, akár magyarul. Az átirat (angolul transcript) nem jelenik meg automatikusan, de a legördülő menüvel kiválasztható akár az angol, akár a magyar változat. (Menjünk rá a képre, és látni fogjuk.) Ha a videó alatti folyamatos szövegbe kattintunk, a videólejátszó nyomban oda ugrik, ahol a szöveg elhangzik. Zseniális!

NSA (National Security Agency, Nemzetbiztonsági Hivatal/Ügynökség).

Edward Snowden szócikke az angol Wikipediában. Ő volt a megfigyelési botrány kirobbantója, melyről az előadás szól. A dolog hátterét nem ismerem, de Snowdenről az a fajta „közérdekű bejelentő” (whistleblower) jut eszembe, amelyről egy másik TED videóban esik szó (Margaret Heffernan: A „szándékos vakság” veszélyei).

Akinek ez a videó tetszett, az nem fog csalódni James Lyne „Mindennapi kiberbűnözés – tehetünk ellene! c. előadásában sem.