Hogyan repülnek a legyek

Fordító: Nagy Sándor Lektor: Keresztúri László

ÖsszefoglalóLinkekJegyzetekMagánterület

Összefoglaló a TED oldaláról

Az előadó A rovarok repülőképessége alighanem az egyik legnagyobb vívmánya az evolúciónak. Michael Dickinson elmagyarázza, hogyan képes repülni az ecetmuslica, ez az aprócska légy, ügyesen csapkodó szárnyai segítségével, melyek mozgatását erőteljes és finoman szabályozott izmok végzik. De a repülés végső titka: a légy elképesztő agya. (Felvétel: TEDxCaltech.) (2013.)

Linkek

TranscriptA fenti videó a TED webhelyén. A TED eredeti oldalán folyamatos szövegként is megjeleníthető a beszéd átirata akár angolul, akár magyarul. Az átirat (angolul transcript) nem jelenik meg automatikusan, de a legördülő menüvel kiválasztható akár az angol, akár a magyar változat. (Menjünk rá a képre, és látni fogjuk.) Ha a videó alatti folyamatos szövegbe kattintunk, a videólejátszó nyomban oda ugrik, ahol a szöveg elhangzik. Zseniális!

Jegyzetek

Lefilmezték a világ egyik legkisebb rovarát. Ehhez nincs semmi közöm, csak az, hogy ráakadtam. Dickinson említ egy ilyen porszemnyi darazsat. A videóból látszik azért, hogy ha a „repülőgép” vezérlőrendszerén spórol az ember, akkor ne is álmodjon sima landolásról. Készítettem egy magyarított változatot, mely alább látható:

road

Magánterület (de SZABAD AZ Á :)

Kicsiben nagyban más! Pláne lassítva!

Zsuzska küldte el a linkjét ennek az animált gifnek (húzzuk az egeret a képre, hogy lássuk!), mely egy landolni készülő kolibri kalimpálását mutatja lassítva. Nagyon cuki!

Landolni készülő kolibri