Hová tűntek a méhek?

Fordító: Nagy Sándor Lektor: Szerencsés Róbert

ÖsszefoglalóLinkek

Összefoglaló a TED oldaláról

Az előadó A háziméhek 50 millió éve népesítik be a földet. Egy-egy méhcsaládban 40-50 ezer egyed él együtt hihetetlen harmóniában. Mi okozhatja a méhcsaládok hét éve tartó tömeges pusztulását? Marla Spivak négy olyan okot világít meg, amelyek egymásra hatása vezet erre a tragikus következményre. Nemcsak azért érdekes ez számunkra, mert a világ mezőgazdasági termelésének egyharmada a méhek általi beporzáson múlik. Lehet, hogy ez az elképesztő faj tükröt tart az emberi társadalom elé? (2013.11.11.)

Linkek

TranscriptA fenti videó a TED webhelyén. A TED eredeti oldalán folyamatos szövegként is megjeleníthető a beszéd átirata akár angolul, akár magyarul. Az átirat (angolul transcript) nem jelenik meg automatikusan, de a legördülő menüvel kiválasztható akár az angol, akár a magyar változat. (Menjünk rá a képre, és látni fogjuk.) Ha a videó alatti folyamatos szövegbe kattintunk, a videólejátszó nyomban oda ugrik, ahol a szöveg elhangzik. Zseniális!

Jegyzetek

Szó esik az előadásban a szonikációról is, melyet gyakran "buzz-pollination" (zümmbeporzás) néven említenek angolul. Az alábbi videó lassított mozgással mutatja be, hogy csinálja ezt egy amerikai poszméh:

road