A gyalogolható város

Fordító: Nagy Sándor Lektor: Keresztúri László

ÖsszefoglalóLinkekJegyzetekMagánterület

Összefoglaló a TED oldaláról

Az előadó Hogyan oldható meg az elővárosok problémája? Jeff Speck várostervező megmutatja, hogyan csökkenthetjük függőségünket az automobiltól – ettől a „gázböfögő, időpocsékoló és életveszélyes protézis”-től, ahogy ő nevezi – azáltal, hogy városainkat gyalogolhatóbbá és élhetőbbé tesszük az emberek számára. (2013.11.11.)

Linkek

TranscriptA fenti videó a TED webhelyén. A TED eredeti oldalán folyamatos szövegként is megjeleníthető a beszéd átirata akár angolul, akár magyarul. Az átirat (angolul transcript) nem jelenik meg automatikusan, de a legördülő menüvel kiválasztható akár az angol, akár a magyar változat. (Menjünk rá a képre, és látni fogjuk.) Ha a videó alatti folyamatos szövegbe kattintunk, a videólejátszó nyomban oda ugrik, ahol a szöveg elhangzik. Zseniális!

What the heck is a “Walk Score”? 2010-es amerikai blog arról, hogy mi a fene is az a „Walk Score”. A videóból sejteni lehet, hogy valami gyalogolhatósági index, mely befolyásolja ma már bizonyos országokban az ingatlanok értékét. Mert gyalogolni jó.

Life expectancy, magyarul születéskor várható élettartam. List of countries by life expectancy, vagyis a születéskor várható élettartam országonként:

Life Expectancy in the U.S. Drops for First Time Since 1993. Egyike a sokmillió találatnak, amit a Google kidobott erre a keresésre: life expectancy declining in us (várható élettartam csökkenése az USA-ban). Egy dolog világos a találatokból: ha igaz is a csökkenés, senkinek sem világos az oka. A csökkenés, ha van is, régiókra jellemző, továbbá társadalmi összetevője is lehet, és mintha inkább a nőket sújtaná. Ebből arra gondolok, hogy az előadó elsiette azt a következtetését, hogy a közlekedési szokásoknak köze lenne a dologhoz. De ez csak az én nem szakértői véleményem.

Az előadásban szó esik a lakásbuborékról (housing bubble), melyet mostanában inkább ingatlanlufinak hívnak. Érdemes megnézni Az ingatlanlufi c. blogot, mely olyan jól leírja a lényeget, hogy még én is megértettem.

A Skinny Streets program Portlandban. Az előadás magyarított változatában „sovány utcának” nevezem ezt a koncepciót. Aki várostervezéssel foglalkozik, nézze meg ezt a helyet, mert a Portland Bureau of Transportation hihetetlen sok dolgot közzé tesz a városi közlekedéssel kapcsolatos megoldásokból. A Skinny Street képes definíciója.

TEDCity2.0-s előadások videói az oldalaimon:

HOME

Jegyzetek

Az előadásban szó esik az amerikai környezetvédők szemléletváltásáról, és arról, hogy az EMBERt (Homo sapiens destructor) kártékony fajnak tartják. Amiről eszembe jutott ez a rövid kis animációs film, mely az EMBER földi pályafutását mutatja dióhéjban. Hm...

road

Magánterület (de SZABAD AZ Á :)

Lásd Janette Sadik-Khan oldalán. Kapcsolódási pont: Kié a város? Az autóké vagy az embereké?