Mindennapi kiberbűnözés – tehetünk ellene!

Fordító: Nagy Sándor Lektor: Lóki Csaba

ÖsszefoglalóLinkek

Összefoglaló a TED oldaláról

Az előadó Hogyan (ne) szedjük össze a számítógépes vírusokat, azt a fajta rosszindulatú szoftvert, amely ellopja az adatainkat és megcsapolja a bankszámlánkat? Gyakran egyszerű dolgokkal, amit gondolkodás nélkül teszünk meg naponta. James Lyne arra figyelmeztet, hogy nemcsak az NSA figyel bennünket, hanem az egyre rafináltabb kiberbűnözők is, akik egyaránt kihasználják a kódok gyengeségét és a hiszékeny emberi természetet. (2013.12.05.)

Linkek

TranscriptA fenti videó a TED webhelyén. A TED eredeti oldalán folyamatos szövegként is megjeleníthető a beszéd átirata akár angolul, akár magyarul. Az átirat (angolul transcript) nem jelenik meg automatikusan, de a legördülő menüvel kiválasztható akár az angol, akár a magyar változat. (Menjünk rá a képre, és látni fogjuk.) Ha a videó alatti folyamatos szövegbe kattintunk, a videólejátszó nyomban oda ugrik, ahol a szöveg elhangzik. Zseniális!

NSA (National Security Agency, Nemzetbiztonsági Hivatal/Ügynökség).

DDoS (Distributed Denial-of-Dervice attack ). Magyarul szolgáltatásmegtagadással járó támadás.

Business intelligence reporting dashboard.

Black Hole Exploit Pack. A cikk alapján kezdem jobban megérteni, mért lett sokkal körülményesebb a Java szimulációk használata az Asimov Tékában és másutt. Blackhole exploit kit. Itt hasonló (vagy azonos?) termékről olvashatunk.

Pretty Fly (for a White Guy). A PrettyFlyForAWifi hálózatnévhez.

Akinek ez a videó tetszett, az nem fog csalódni Mikko Hyppönen „Hogyan élt vissza az NSA a világ bizalmával – eljött a tettek ideje c. előadásában sem.