Ötletes otthonok, váratlan helyeken

Fordító: Patai Anna Lektor: Nagy Sándor

ÖsszefoglalóLinkekJegyzetek

Összefoglaló a TED oldaláról

Az előadó Venezuelában, Caracas közepén áll a Torre David, egy 45 emeletes befejezetlen, elhagyatott felhőkarcoló. Úgy nyolc évvel ezelőtt elkezdtek beköltözni az emberek. Iwan Baan fényképész megmutatja, hogy az emberek hogyan építik az otthonaikat váratlan helyeken, körbevezet minket a Torre David lakásain, egy vízre épült városon Nigériában, egy földalatti faluban Kínában. A csodálatos képek az emberi képességet ünneplik, amely képes túlélni és otthont teremteni bármilyen körülmények között. (2013.11.07.)

Linkek

TranscriptA fenti videó a TED webhelyén. A TED eredeti oldalán folyamatos szövegként is megjeleníthető a beszéd átirata akár angolul, akár magyarul. Az átirat (angolul transcript) nem jelenik meg automatikusan, de a legördülő menüvel kiválasztható akár az angol, akár a magyar változat. (Menjünk rá a képre, és látni fogjuk.) Ha a videó alatti folyamatos szövegbe kattintunk, a videólejátszó nyomban oda ugrik, ahol a szöveg elhangzik. Zseniális!

A kínai föld alatti faluval kapcsolatban előfordul az „építészeti kivonás” kifejezés, amelynek eredeti angol változata (architecture by subtraction) többnek tűnik alkalmi stiláris fordulatnál.

Jegyzetek

TEDCity2.0-s előadások videói az oldalaimon: