Ökológia a levegőből

Fordító: Nagy Sándor Lektor: Keresztúri László

ÖsszefoglalóLinkek JegyzetekMagánterület

Összefoglaló a TED oldaláról

Az előadó Mik is alkotják tulajdonképpen az erdeinket? Greg Asner ökológus spektrométer és nagy teljesítményű lézer segítségével térképezi fel a magasból a természet aprólékos és kaleidoszkopikus 3D részleteit -- ezt nevezi ő a szén „csúcstech könyvelési rendszer”-ének. A lenyűgöző beszéd üzenete világos: Az ökoszisztéma megóvásához több adat szükséges, az adatgyűjtéshez pedig új módszerek kellenek. (2013.12.14.)

Linkek

TranscriptA fenti videó a TED webhelyén. A TED eredeti oldalán folyamatos szövegként is megjeleníthető a beszéd átirata akár angolul, akár magyarul. Az átirat (angolul transcript) nem jelenik meg automatikusan, de a legördülő menüvel kiválasztható akár az angol, akár a magyar változat. (Menjünk rá a képre, és látni fogjuk.) Ha a videó alatti folyamatos szövegbe kattintunk, a videólejátszó nyomban oda ugrik, ahol a szöveg elhangzik. Zseniális!

Viewshed, azaz láttér, ahogy én magyarírottam. Azért írom ide ezt, mert azt hittem, hogy én találtam ki a szót. Pedig csak egy elfogadható változatát akartam gyökkenteni a látótérnek, melyre olyan jelentést foghatok rá, amilyent akarok. A látótér és a látómező ugyanis ismert volt számomra, de ezek a szinonimák (?) a szem vagy más optikai eszköz tulajdonságát fejezik ki, nem pedig azt, hogy a tereptárgyak stb. konkrétan mit engednek látni a könyezetedből, ha egy adott helyről nézelődsz. Mert a viewshed pont ezt jelenti. Úgy látom (innen :), hogy a láttér is pont ezt jelenti.

Kruger Nemzeti Park.

Vida Gábor: Globális ökológia. 2 előadás, letölthető hanganyaggal.

Carnegie Airborne Observatory (CAO), magyarul Carnegie Légi Obszervatórium, melyet az előadó alapított.

Az előadó honlapja elérhetőséggel.

Imaging spectrometer, azaz képalkotó spektrométer, a – meglepetés! – képalkotó spektrometria alapja.

Ecosystem, magyarul ~ökoszisztéma, pontosabban a társulás (biocönózis) és az élőhely (biotóp) együttese. Itt eredetileg ecosystem volt, amit hely szűke miatt ökoszisztémának fordítottam.

Amazónia, vagyis az Amazonas-medence.

Carbon map, azaz széntérkép, karbontérkép. Az előadó által használt értelmezésben a biomasszában tárolt szén területi eloszlásáról van szó. (Egyéb értelmezéseket lásd lentebb.)

Jim Cameron, aki nemcsak az Avatar (és egyéb filmek) rendezője, de az amazónai indiánok támogatója is az erdőirtások elleni mozgalomban.

Panama-csatorna.

Jegyzetek

Cathedral forest” is becoming a commonplace reference to ancient or old-growth forests, from the ancient rainforests of South America and the “Cathedral Grove” of Vancouver Island to the giant Redwoods ... Tehát szimplán őserdő...

Erdőhatár. Az, ami itt „jól látszik”. Csak kíváncsiságból Gugliztam rá, de gyakorlatilag sehol sem találtam rá igazi webes defíníciót, ill. az volt a benyomásom a képek alapján, hogy sokan egy konkrét erdő határát, az erdő szélét hiszik annak. Az erdőhatár (felső erdőhatár) egy olyan elvi határzónát jelent egy magashegységen felfelé, vagy az Egyenlítőtől a sarkok felé haladva, amelyen túl a klímaviszonyok miatt már nem képesek megélni a fák, ezért erdő sem tud kialakulni. Itt egy kiguglizott könyv részlete, de nem tudom, hogy azilyesmi meddig látható. És itt egy hivatkozás az alsó erdőhatár magyarázatával.

A széntérkép (carbon map) nem feltétlenül a biomasszában tárolt szenet/karbont jelentheti, hanem a fosszilis szénforrások elégetéséből CO2 formájában felszabaduló szén területi eloszlását, mint az alábbi esetben is. Az eredeti interaktív térkép itt található, de ahol rábukkantam, ott van egy rövid bevezető is hozzá. (Itt egy oldal hasonló projektekről.)

Kattintson valamelyik világtérképre!
Az egér görgetésével vagy kattintással sorra megnézhetjük az alábbi bélyegképek eredetijeit.

Elefántok túlszaporodása. „Tudom, ez érzékenyen érint itt sokakat, és nem könnyű válaszokat adni” – mondja az előadó, de nyilvánvaló, mire gondol: az elefántállományt gyéríteni kell. Az elefántok túlszaporodásáról szó esik Allan Savory „Hogyan tegyük zölddé a sivatagot és fordítsuk vissza a klímaváltozást c. TED előadásában is.

road

Magánterület (de SZABAD AZ Á :)

Pogácsaszaggatás

Az előadó szaggatott tésztához hasonlítja az erdőirtásokkal tarkított őserdőt. Rákerestem a pogácsaszaggatásra a Guglival, hogy lássam, mennyire közismert ez a fogalom, hogy használni merjem a magyarításban. Az eredmény megnyugtató volt, és előjött ez a kis videó is. Eszembe jutott, amikor Zsuzskának magyaráztam dolgokat kisebb korában és az, ahogy később ő emlékezett ezekre a magyarázatokra. Ez ihlette az alábbi párbeszédet apa és fia között, remélem, nem sértek meg senkit vele. Ha a Sanyikát sértésnek venné bárki: maradjunk abban, az én vagyok.

– Tehát Sanyika, az a tészta volna ott a trópusi erdő, látod?
– Játod.
– És olyan vastag volna, mint egy bálna.
– Bájna.
– De nem amilyen vastag a bálna, hanem amilyen hosszú.
– Ossú.
– Na és tudod, mi az, amit kivágsz belőle?
– Bejöje?
– Az a kiirtott erdő. Érted?
– Éjted.
[El se hiszem, ez a gyerek már mindent megért:] Azt a!
– Aastaa!