Pengeélen az univerzum? Miért is?

Fordító: Nagy Sándor Lektor: Keresztúri László

ÖsszefoglalóLinkekJegyzetek

Összefoglaló a TED oldaláról

Az előadó Hogy mi volt a legnagyobb meglepetés a Higgs-bozon felfedezésében? Az, hogy nem voltak meglepetések. Gian Giudice egy elméleti fizikai problémán kalauzol végig bennünket: Mi van, ha a Higgs-tér egy ultrasűrű állapotban is létezhet, ami minden létező atomos anyag összeomlását jelentené? Giudice szellemesen és charme-mal vázolja fel univerzumunk egy lehetséges komor végzetét. Ám siet megnyugtatni bennünket -- semmi ok a pánikra: lesz időnk zavartalanul végignézni a Föld 5 milliárd év múlva esedékes pusztulását az eredeti műsorrend szerint. (Felvétel: TEDxCERN, 2013.) (2013.11.18.)

Linkek

TranscriptA fenti videó a TED webhelyén. A TED eredeti oldalán folyamatos szövegként is megjeleníthető a beszéd átirata akár angolul, akár magyarul. Az átirat (angolul transcript) nem jelenik meg automatikusan, de a legördülő menüvel kiválasztható akár az angol, akár a magyar változat. (Menjünk rá a képre, és látni fogjuk.) Ha a videó alatti folyamatos szövegbe kattintunk, a videólejátszó nyomban oda ugrik, ahol a szöveg elhangzik. Zseniális!

Jegyzetek

Találtam egy kétéves videót a konkurenciától. Érdemes megnézni azt is. Lefordítottam, és a videó alá írtam egy kis összefoglalót is a rend kedvéért:

Don Lincoln: Mi az a Higgs-bozon?

Összefoglaló: Don Lincoln, a Fermilab kutatója a Higgs-bozon természetéről beszél. 2011-et írunk, amikor számos nagy kísérletező tudóscsapat tartja szemét a forró nyomon, hogy felfedezze ezt a rejtőzködő szubatomi – atomnál kisebb – részecskét, mely megmagyarázhatná a többi elemi részecske tömegét. Az érzékletes előadás bizonyítéka annak, hogy a gondolat elébe szalad a tapasztalatnak: a Higgs-részecske létezését egy évvel később, 2012. július 4-én bizonyították be a CERN-ben.