Busszal a demokráciába

Fordító: Kató Franciska Lektor: Nagy Sándor

ÖsszefoglalóLinkek Jegyzetek Magánterület

Összefoglaló a TED oldaláról

Az előadó „Nem az a fejlett város, ahol még a szegények is autóval járnak, hanem az, ahol még a gazdagok is a tömegközlekedést választják” – érvel Enrique Peñalosa. Ebben a lelkes beszédben Bogotá volt polgármestere osztja meg taktikáit és tapasztalatait a kolumbiai főváros közlekedésdinamikájának megváltoztatásáról. Javaslatai a jövő okos, élhető városainak megalkotásához nyújtanak segítséget. (2013.12.15.)

Linkek

TranscriptA fenti videó a TED webhelyén. A TED eredeti oldalán folyamatos szövegként is megjeleníthető a beszéd átirata akár angolul, akár magyarul. Az átirat (angolul transcript) nem jelenik meg automatikusan, de a legördülő menüvel kiválasztható akár az angol, akár a magyar változat. (Menjünk rá a képre, és látni fogjuk.) Ha a videó alatti folyamatos szövegbe kattintunk, a videólejátszó nyomban oda ugrik, ahol a szöveg elhangzik. Zseniális!

Az előadóról szóló címszó az angol és a magyar Wikiben.

Kanton vagy Guangzhou.

Zöldfolyosó (greenway).

Jegyzetek

TEDCity2.0-s előadások videói az oldalaimon:

road

Magánterület (de SZABAD AZ Á :)

Kié a város? Az autóké vagy az embereké?

Lásd Janette Sadik-Khan oldalán.

Zöldfolyosók, városi zöld helyek

New York, Central Park. Sok csodálatos dolog van (és volt) New Yorkban, de nekem legtöbbször a Central Park jut eszembe. Hihetetlen, hogy ez a zöld folt képes volt átvészelni az elmúlt 150 évet anélkül, hogy a felhőkarcolók elfoglalták volna.

Central Park

Philadelphia, a Schuylkill & a Wissahickon völgye. Amikor Philadelphiában laktunk, mindenfelé biciklivel jártunk a városban és a környéken. A Wissahickon völgye közel volt a lakásunkhoz. Nemcsak passzióból jártunk oda, hanem néha a völgy mentén tettük meg a 10 km-es út nagy részét, ha a város másik részébe akartunk eljutni, pl. moziba. Irigyeltem tőlük ezt a gyönyörű zöldfolyosót. Arra gondoltam, milyen jó volna, ha egy ilyenen át juthatnék el biciklivel az ELTE-re (munkahely) Törökbálintról (ahol lakom).

Városligeti fákBudapest, Városliget. Nem épp örömmel hallom, hogy a pesti oldalnak eme zöld foltja nemsokára középületekkel lesz teli. Vagy már ma sem olyan zöld, amilyen lehetne?

 

 

 

Törökbálint – Kamaraerdő – Budafok, kerékpáros zöldfolyosó (lehetne, ha volna) a Duna-partra a Hosszúréti-patak mentén. Úgy látom, még mindig fent van a Neten egy régi (1996-os) leírásom erről az útvonalról, amely egy kis kerülővel lehetne akár az a zöldfolyosó is, amelyről Philadelphiában álmodoztam. Kicsit savanyúbb, kicsit (lehetene) zöldebb (is), de a miénk!


Patakmenti biciklitúra Törökbálintról a budafoki Duna-partra, opciókkal nagyobb térképen való megjelenítése