A láthatatlan biológia animációja

Fordító: Margarita Kopniczky Lektor: Dr. Kósa Edit

ÖsszefoglalóLinkekJegyzetekMagánterület

Összefoglaló a TED oldaláról

Az előadó Nincs lehetőségünk arra, hogy a molekulákat és működésüket közvetlenül szemügyre vegyük. Drew Berry változtatni szeretne ezen. A TEDxSydneyn bemutatja a tudományosan helytálló (és szórakoztató!) animációit, amelyek afelé segítik a tudósokat, hogy testünk láthatatlan folyamatai láthatóvá váljanak. (2013.11.04.)

Linkek

TranscriptA fenti videó a TED webhelyén. A TED eredeti oldalán folyamatos szövegként is megjeleníthető a beszéd átirata akár angolul, akár magyarul. Az átirat (angolul transcript) nem jelenik meg automatikusan, de a legördülő menüvel kiválasztható akár az angol, akár a magyar változat. (Menjünk rá a képre, és látni fogjuk.) Ha a videó alatti folyamatos szövegbe kattintunk, a videólejátszó nyomban oda ugrik, ahol a szöveg elhangzik. Zseniális!

Jegyzetek

Egy kis Guglizás segítségével rábukkantam még egy olyan videóra ugyanebben a témában, amelynek animációját Drew Berry alkotta. Íme az oldal linkje. Magát a videót meg lehet nézni alább is:

road

Magánterület (de SZABAD AZ Á :)

Nem sokkal az után, hogy ez az az előadás a látóterembe került, egy beszélgetésen felmerült a Dawn-szindróma, és az, hogy az anya kora befolyásolja a kockázatot. Arra gondoltam, hogy nyilván valami üzemzavar lehet azokban a folyamatokban, amelyek a kromoszóma körül zajlanak. Egyelőre leteszek ide náhány linket, amit érdemes volna megnézni később.

Genetics Home Reference: Down syndrome

Megkérdeztem az Answers.com-ot:

Why does older age of the mother increase the risk of Down syndrome in babies?

Why do older human eggs have more of a chance of chromosomes not dividing properly?

Folyt. köv.