Várostervezés – a vakok szempontjai

Fordító: Nagy Sándor Lektor: Keresztúri László

ÖsszefoglalóLinkekJegyzetekMagánterület

Összefoglaló a TED oldaláról

Az előadó Milyen lenne egy olyan város, melyet vakoknak terveztek? Chris Downey építész 2008-ban vakult meg váratlanul. Összeveti városi életét látóként és vakként, rámutatva, hogy a vakok szempontjait tekintetbe vevő városdizájn nemcsak a vakok életét könnyíti meg, de élhetőbb környezetet teremt a látóknak is. (2013.12.09.)

Linkek

TranscriptA fenti videó a TED webhelyén. A TED eredeti oldalán folyamatos szövegként is megjeleníthető a beszéd átirata akár angolul, akár magyarul. Az átirat (angolul transcript) nem jelenik meg automatikusan, de a legördülő menüvel kiválasztható akár az angol, akár a magyar változat. (Menjünk rá a képre, és látni fogjuk.) Ha a videó alatti folyamatos szövegbe kattintunk, a videólejátszó nyomban oda ugrik, ahol a szöveg elhangzik. Zseniális!

A „fogyaték” szótól nincs visszaút? Nagy Attila, egy vélhető érintett – fogyatékossággal élő –, vélekedése számára sértő/elfogadható elnevezésekről. Érzékeny terület, ami ebből a részletből is látszik: „a ‚sérült’ jelzőt soha sem szabad főnévként használni”. Hogy miből látszik? Abból, hogy a cikk a www.serultek.hu-n jelent meg. (A hely hivatalos neve: SÉRÜLTEK.HU – Magazin Fogyatékos Emberekről.)

Vakok és látók. Pálfi Balázs és Farkas Erika riportja a Kossuth Rádión (2011.02.07.)

Láthatatlan Kiállítás Budapest. Idézet a honlapról:

„A Láthatatlan Kiállítás Budapest egy különleges interaktív utazás egy láthatatlan világba, ahol teljes sötétségben próbálhatsz meg eligazodni csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán. Bízz vakon! Ha eljössz, Te is megértheted majd, milyen érzés az egyik legtöbb információt adó érzékszerved, a látásod nélkül élni, és hogyan erősödnek fel egyéb érzékeid.”

Jegyzetek

TEDCity2.0-s előadások videói az oldalaimon:

road

Magánterület (de SZABAD AZ Á :)

Lásd Janette Sadik-Khan oldalán. Kapcsolódási pont: Kié a város? Az autóké vagy az embereké?