Agilis módszer – a családnak

Fordító: Lóki Csaba Lektor: Nagy Sándor

ÖsszefoglalóLinkek

Összefoglaló a TED oldaláról

Az előadó Bruce Feiler radikális ötlettel áll elő: A modern családi élet stresszének leküzdésére használjuk az agilis módszert! Az agilis szoftverfejlesztési módszertan által inspirálva, Feiler olyan családi praktikákat vezet be, amelyek fokozzák a rugalmasságot, az ötletek felfelé áramlását, az állandó visszacsatolást és az elszámoltathatóságot. Egy meglepő eredmény: A gyerekek maguk választják meg saját büntetésüket. (2013.12.01.)

Linkek

TranscriptA fenti videó a TED webhelyén. A TED eredeti oldalán folyamatos szövegként is megjeleníthető a beszéd átirata akár angolul, akár magyarul. Az átirat (angolul transcript) nem jelenik meg automatikusan, de a legördülő menüvel kiválasztható akár az angol, akár a magyar változat. (Menjünk rá a képre, és látni fogjuk.) Ha a videó alatti folyamatos szövegbe kattintunk, a videólejátszó nyomban oda ugrik, ahol a szöveg elhangzik. Zseniális!

Mozaikcsalád. Ez nem a csempeszalonok kínálatában fordul elő, hanem az angol stepfamily/blended family megfelelője.

Nukleáris család.
Ez sem az, amire gondolnál. Vagy amire én. Mert mi ketten arra gondolnánk, ami jobbra látszik, a videón. Te egyetértőleg, én pedig hümmögve (mert magkémikus vagyok :).

Amire gondolni kell, az az angol nuclear family megfelelője: papa, mama, gyerekek, slussz!

Szokták körülírni is: a család magja, családmag, szűkebb család, kis család, de úgy látom, a nukleáris család a terminus technicus ezen a területen. Tartsuk ezt szem előtt, különösen most, hogy a család körül (robbanásig :) feszült a légkör.

Agilis szoftverfejlesztés. Egy 2011-es prezi Lovász Judittól.

Lacrosse. A Wikipédia szerint a legrégibb gyökerekkel rendelkező csapatsport.

Asperger-szindróma.

Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD).

Rögbi. Scrum = nyitó

Agilis kiáltvány (Kiáltvány az agilis szoftverfejlesztésért).

Jim Collins: Jóból kiváló.

Céges elvonulás. Csapatépítés...